Ο Κασσελάκης υποψήφιος αρχηγός κεντροαριστερού σχήματος ακόμα και απέναντι από τον Τσίπρα
Ενώ στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ άνοιξε για τα καλά η διαδοχή στην ηγεσία με την ανοιχτή, πλέον, αμφισβήτηση του Νίκου Ανδρουλάκη, στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οι διαφωνούντες (που είναι πολλοί) κάνουν την επιλογή του «στρίβειν δια του αρραβώνος» ή ακόμα και του «γάμου». Με λίγα λόγια, αδειάζουν τον πρόεδρο Κασσελάκη, χωρίς να θέτουν ανοιχτά θέμα ηγεσίας, ανοίγοντας το ζήτημα της «συνεργασίας», «συμπόρευσης», «συναίρεσης», «συγχώνευσης» ή όπως αλλιώς, με το ΠΑΣΟΚ σε ενιαίο κεντροαριστερό φορέα.
Ο Στ. Κασσελάκης, ο οποίος επιμένει, σε ένα βαθμό βέβαια –καθώς οι αριθμοί και οι ποιοτικοί δείκτες είναι αμείλικτοι– στην αυτοτελή δυνατότητα διεκδίκησης της κυβέρνησης –αφήνοντας όμως ορθάνοιχτη την πόρτα ακόμα και της συγχώνευσης με βηματισμούς των δύο κομμάτων– επιχείρησε να προλάβει τις εσωκομματικές αντιδράσεις, ανοίγοντας το ζήτημα των συνεργασιών, με ΠΑΣΟΚ και Ζωή Κωνσταντοπούλου, αρχικά σε επίπεδο κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών, εκλογική συνεργασία σε μαζικούς φορείς κ.λπ. Και …ίδωμεν. Ωστόσο, αυτό το «ίδωμεν» είναι που εκνευρίζει τους διαφωνούντες, οι οποίοι φρόντισαν από την πρώτη ώρα μετά την εκλογική αναμέτρηση να θέσουν την επείγουσα, όπως λένε, σημασία της κοινής πορείας με το ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι, ακόμα και πριν τις εκλογές, πρότειναν εσωκομματικό δημοψήφισμα για κοινό φορέα της Kεντροαριστεράς, άλλοι αναζητούν ομοσπονδιακά σχήματα και κάποιοι προτείνουν εκλογική συνεργασία με διατήρηση της αυτοτέλειας των κομμάτων που θα συμπράξουν. Όλοι όμως, ή σχεδόν όλοι, αφήνουν τη λέξη Aριστερά στην άκρη και μιλούν για Kεντροαριστερά, που θα είναι σε θέση, όπως λένε, να αντιμετωπίσει στα ίσα τη Νέα Δημοκρατία.
Νέα «βαρίδια» και «υπονομευτές»
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι, πλέον, κόμμα υπό προθεσμία και τα μέλη και οι φίλοι του αντιμετωπίζουν τη δημόσια αυτή αντιπαράθεση των κεντρικών στελεχών με αμηχανία. Η ηχηρή σιωπή χιλιάδων μελών δεν προμηνύει μια θετική ή δημιουργική πορεία. Οι υποστηριχτές του Στ. Κασσελάκη, από την πλευρά τους, βλέπουν πίσω από την αντιπαράθεση «νέους υπονομευτές» και «νέα βαρίδια». Μόνο που στον κύκλο των «βαριδίων» κινείται πλέον και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος από τη διεθνή διάσκεψη, που διοργάνωσε (ο Στ. Κασσελάκης πέρασε για λίγο) φρόντισε να στείλει πολλαπλά μηνύματα. Πρώτον: άφησε αιχμές για τον τρόπο που πολιτεύεται ο Κασσελάκης, λέγοντας ότι «φταίει μια συγκεκριμένη αντίληψη της πολιτικής. Η εξουδετέρωση της ουσίας από τον θρίαμβο της επικοινωνίας». Δεύτερον: αναφέρθηκε σε ενιαίο συνομοσπονδιακό κόμμα σε Ευρώπη (αριστεροί, σοσιαλιστές, πράσινοι) και νικηφόρα προοδευτική συμμαχία, κάτι που θα μπορούσε να γίνει και στην Ελλάδα. Τρίτον: απέκλεισε, όπως αναμενόταν, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου από τη διάσκεψη (με την οποία πολιτικά φλερτάρει έντονα ο Στ. Κασσελάκης), ενώ αντίθετα κάλεσε στη διάσκεψη τη Νέα Αριστερά, που αποκλείει μετά βδελυγμίας ο σημερινός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Ένας επιφανής υποστηριχτής του Στ. Κασσελάκη και παλαιότερα του Αλέξη Τσίπρα, ο στιχουργός Νίκος Μωραΐτης έγραψε «ο λαός τούς έστειλε στα αζήτητα (για τη Νέα Αριστερά) και εκείνος τους αποκατέστησε. Από μένα, καληνύχτα Αλέξη» Και αν αυτό έχει σχέση με τη γνωστή εμμονή του εναντίον κάθε αριστερής φωνής, λίγες ώρες μετά ξαναχτύπησε ειρωνευόμενος τον Τσίπρα: «αν κάποιος θέλει κάποτε να γράψει βιβλίο για τον Τσίπρα του έχω τίτλο… ο Τσε που έγινε Σημίτης».
Εκνευρισμένος δείχνει και ο Παύλος Πολάκης, που αντιλαμβάνεται ασφαλώς ότι δεν έχει καμία θέση και ρόλο στο ενδεχόμενο μιας συμπόρευσης με το ΠΑΣΟΚ. Κάπως έτσι τα έβαλε ευθέως με τις πρωτοβουλίες του πρώην πρωθυπουργού και τη δημιουργία ινστιτούτου. Και είμαστε ακόμα στην αρχή…
Απολύσεις και ένα «ναι» που σόκαρε
Μέσα σε όλη αυτή την αναταραχή, ο πρόεδρος Κασσελάκης, που ολοένα και περισσότερο θυμίζει μάνατζερ σε πολυεθνική εταιρεία, σε απόλυτη αντίθεση με την παράδοση και την κουλτούρα της Αριστεράς, απέλυσε από τη θέση του επιστημονικού συμβούλου τόσο τον Θ. Θεοχαρόπουλο (δεύτερη φορά και μάλιστα χωρίς συζήτηση σε κάποιο συλλογικό όργανο), αλλά και τον Γιώργο Τσίπρα. Υπενθυμίζουμε ότι ο δεύτερος ήταν από τους βασικούς υποστηριχτές του την περίοδο της εκλογής προέδρου του κόμματος και μάλιστα ήταν από τα στελέχη που έβαλαν φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους, ώστε να μπορέσει ο Στ. Κασσελάκης να θέσει υποψηφιότητα. Ο δε Θανάσης Θεοχαρόπουλος είχε διαδραματίσει ρόλο στη υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών και στη συνέχεια στη συγκρότηση της λεγόμενης Προοδευτικής Συμμαχίας. Άμεση ήταν η αντίδραση του Κώστα Ζαχαριάδη, που είπε ότι διαφωνεί απολύτως με τις απολύσεις, ενώ ο Γιάννης Ραγκούσης ακούστηκε να λέει τη λέξη «ντροπή» και να σημειώνει δημόσια ότι «αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα και έχουν μεγάλη ευθύνη όσοι πρωταγωνιστούν σε αυτό το πογκρόμ που εξελίσσεται». Ο Χρήστος Σπίρτζης χαρακτήρισε τις απολύσεις «πολιτική δίωξη» και σημείωσε ότι «το κόμμα δεν έπρεπε να λειτουργεί ως μονοπρόσωπη ΙΚΕ». Ο Γιώργος Τσίπρας μάλιστα με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών, πέρασε σε ολομέτωπη επίθεση λέγοντας ότι: «Μπορεί ο Στ. Κασσελάκης να ήρθε για να μείνει, αλλά η εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ αποχωρεί με πιο μαζικούς ρυθμούς απ’ ό,τι το 2019 – 23». Στελέχη του κόμματος, που σε αυτή τουλάχιστον τη φάση δεν συντάσσονται με τον νυν πρόεδρο, εκτιμούν ότι η ηγετική ομάδα θα προχωρήσει σε νέες απολύσεις και εκκαθαρίσεις στο εσωτερικό του κόμματος ενόψει του συνεδρίου. Είναι αυτό που θα έλεγε ο γνωστός στιχουργός …«αποπαρασίτωση», μόνο που αυτή τη φορά τα «παράσιτα» ανήκουν στον κύκλο του Αλέξη Τσίπρα, ίσως δε να αφορούν και τον ίδιο.
Άλλωστε, μόνο τυχαία δεν ήταν η μονολεκτική απάντηση που έδωσε ο Στ. Κασσελάκης όταν τον ρώτησε ο Νίκος Χατζηνικολάου στον Αντένα αν θα θέσει υποψηφιότητα για αρχηγός ενός ενιαίου σχήματος της Κεντροαριστεράς απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα. Σαν να περίμενε την ερώτηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απάντησε, ορθά κοφτά με μόνο μια λέξη, «ναι». Μία ημέρα αργότερα η Θ. Τζάκρη, η οποία είναι στενή συνεργάτης του νυν προέδρου του κόμματος, επιχείρησε να βάλει, όπως είπε, σε μια τάξη τα πράγματα. Χαρακτήρισε «προβοκατόρικη» την ερώτηση του δημοσιογράφου, είπε ότι η παρέμβαση Τσίπρα είναι απολύτως ευθυγραμμισμένη με τις δηλώσεις Κασσελάκη, αναφέρθηκε σε πορεία, μετά από αρκετούς βηματισμούς, συγχώνευσης των τριών κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Πλεύση Ελευθερίας), ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφου για την παρουσία στελεχών της Νέας Αριστεράς στη διεθνή διάσκεψη, είπε ότι αυτό είναι θέμα του Τσίπρα. Υπενθυμίζουμε ότι στη συνέντευξή του ο Στ. Κασσελάκης προσπάθησε να οριοθετήσει το πλαίσιο συνεργασίας και συμπόρευσης με το ΠΑΣΟΚ, επιτέθηκε για πολλοστή φορά στην Νέα Αριστερά, την οποία χαρακτήρισε «μόρφωμα» και έκανε εκ νέου άνοιγμα στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, λέγοντας μάλιστα ότι η δική της αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε για ιδεολογικούς λόγους. Δεν βρήκε να πει ούτε μια λέξη για τη συμφωνία των Πρεσπών και την αντίθεση της Ζ. Κωνσταντοπούλου σε αυτήν, την ίδια ακριβώς ώρα που στη διεθνή διάσκεψη μίλαγε ο Αλέξης Τσίπρας για την ιστορική συμφωνία. Κάπως έτσι ο Στ. Κασσελάκης βρήκε μια σύμμαχο στο δικό του πολιτικό αδιέξοδο. Η κ. Κωνσταντοπούλου έσπευσε να δώσει χείρα βοηθείας στον Στ. Κασσελάκη, λέγοντας ότι «παρακολουθώ τον κ. Κασσελάκη να ανακαλύπτει με ποια στελέχη έχει να κάνει και τον παρακολουθώ με ενδιαφέρον (…) Είναι μια υγιής διαδικασία η αυτοκάθαρση στο εσωτερικό ενός κόμματος». Στη συνέχεια άφησε αιχμές εναντίον Τσίπρα και απέκλεισε να είναι σε κοινό ψηφοδέλτιο με τον Νίκο Παππά. Καλά ξεμπερδέματα…