Η Νέα Δημοκρατία διαμόρφωσε την αμηχανία της σε γραμμή, η οποία επιχειρεί να μετριάσει την ήττα της στις ευρωεκλογές και να διαβάσει το μήνυμά τους ως «προειδοποίηση» και όχι απογοήτευση. Από «το 41% δεν υπάρχει σήμερα» στο «το 41% των εθνικών εκλογών προφανώς εξακολουθεί και καθορίζει τους κοινοβουλευτισμούς συσχετισμούς» πέρασε μόλις μία βδομάδα και ένας ανασχηματισμός. Η γραμμή αυτή υποστηρίχθηκε από το επιχείρημα ότι η απώλεια ψήφων δεν πήγε προς την αντιπολίτευση αλλά στην αποχή, που για την ΝΔ σημαίνει ευκαιρία επαναπροσέλκυσης. Επιχείρηση που έχει ήδη αρχίσει.  

 

Ρυθμιστής χωρίς έλεγχο

 

Ο πρωθυπουργός έκανε σαφές ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει πλεύση, αντίθετα ερμήνευσε την απώλεια του 50% των ψήφων ως μήνυμα για γρήγορη υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος, ως ανάγκη για «ορατό έργο και αποτελέσματα». Από την άλλη, ο Κ. Μητσοτάκης θέλησε στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο να υποβαθμίσει τη σημασία του ανασχηματισμού («η εναλλαγή προσώπων δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά την προσπάθειά μας να γινόμαστε συνέχεια πιο παραγωγικοί στο έργο μας») και να αναβαθμίσει το ρόλο του στους ευρωπαϊκούς θεσμούς «ως ένας  εκ των δύο διαπραγματευτών για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος», ο οποίος θα συμβάλει «στην κατανομή των θέσεων ευθύνης στην ηγεσία της ευρωπαϊκής πυραμίδας». Λίγες μέρες μετά, όμως, βρέθηκε ξανά σε αμηχανία, καθώς ο Β. Μεϊμαράκης όχι μόνο δεν εξελέγη αντιπρόεδρος του ΕΛΚ, που εμφανιζόταν ως συμφωνημένο, αλλά ήρθε και τελευταίος στην ψηφοφορία και αυτό υποβαθμίστηκε από τον Π. Μαρινάκη.

Ωστόσο, μέχρι την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ την Τετάρτη ενδέχεται να ακουστούν και άλλοι ψίθυροι δυσαρέσκειας. Το επικείμενο ραντεβού Σαμαρά Καραμανλή είναι ενδεικτικό. Η ΝΔ έχει επιλέξει να έχει ένα από τα μεγαλύτερα υπουργικά συμβούλια της μεταπολίτευσης, προκειμένου να είναι οι περισσότεροι «ευχαριστημένοι». Αυτό, μάλιστα, στο υπουργικό συμβούλιο ο Κ. Μητσοτάκης θέλησε να το τονίσει και άφησε αιχμές ότι αν πήγαινε σε ένα πιο ευέλικτο σχήμα θα υπήρχε εσωστρέφεια Το πρόβλημά του, πάντως, παραμένει: στο υπουργικό συμβούλιο διατηρεί πρόσωπα που εμπλέκονται σε σκάνδαλα και μάλιστα στην πρώτη γραμμή, επέλεξε να υπουργοποιήσει όσους έχουν σηκώσει το βάρος των Τεμπών στις επιτροπές παρότι εκλογικά επλήγη σοβαρά από τη συγκάλυψη, συνεχίζει την τακτική της ανακύκλωσης προσώπων δείχνοντας ότι δεν έχει στελέχη, και αφήνοντας την όποια δυσαρέσκεια από τους βουλευτές που πέντε χρόνια τώρα δεν έχουν υπουργοποιηθεί να  κακοφορμίσει. Ουσιαστικά είναι ένα υπουργικό συμβούλιο που συνεχώς αιμορραγεί και που ευθύνεται για μέρος της διαρροής ψηφοφόρων, με τον πρωθυπουργό να επιλέγει να αφήσει την πληγή ανοιχτή.

 

Χάριν των απογοητευμένων

 

Η γραμμή, επομένως, που του απομένει είναι η «επιστροφή στο έργο» και με αυτή την αποστροφή εννοεί να συνεχίσει την πετυχημένη συνταγή της προηγούμενης τετραετίας, να δημιουργεί σε κοινωνικές ομάδες ψηφοφόρων την αίσθηση ότι τους «πρόσεξε». Κοινώς, θα κόψει χρήμα. Έτσι, παρότι αρνείται σε όλους τους τόνους τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, ανακοίνωσε τη μόνιμη μείωση του ΦΠΑ σε ταξί, καφέ στο χέρι και ντελίβερι. Ειδικά για τα ταξί είναι μια εξόφθαλμη στήριξη του κλάδου που τον Φεβρουάριο είχε διήμερη απεργιακή κινητοποίηση με κύριο αίτημα τη μείωση του ΦΠΑ και την άρση της υποχρεωτικότητας ταξινόμησης νέων αυτοκινήτων ταξί μόνο μηδενικών ρύπων από το 2026. Ως προς το δεύτερο αίτημα, ακόμα δεν έχει κινηθεί, ωστόσο είναι πιθανό να το κάνει, αφού τη μείωση του ΦΠΑ δεν την συνέδεσε με το επιδοτούμενο πρόγραμμα αντικατάστασης των ταξί με ηλεκτροκίνητα, το οποίο δεν έχει απορροφηθεί ούτε στο ελάχιστο, όταν η ανανέωση του στόλου είναι επιτακτική, καθώς τα παλιά ταξί που βρίσκονται σήμερα στους δρόμους  ρυπαίνουν 16 φορές περισσότερο από τα υπόλοιπα οχήματα ή όταν θα έπρεπε και για οικολογικούς λόγους να στηριχθούν οι δημόσιες συγκοινωνίες.

Μια άλλη κοινωνική κατηγορία είναι οι συνταξιούχοι. Όπως ανακοινώθηκε θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων,  εξασφαλίζοντας 300 εκατ. ευρώ έσοδα, τα οποία στο τέλος του χρόνου θα διατεθούν στους συνταξιούχους, κάτι που δεν έγινε τα περασμένα Χριστούγεννα, αφού δεν δόθηκε το «Κοινωνικό Μέρισμα», προκαλώντας την απογοήτευση των συνταξιούχων. Βέβαια, αποσιωπούνται δύο βασικά γεγονότα. Το ένα είναι ότι τα διυλιστήρια που και ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι «έβγαλαν μεγάλα κέρδη αυτά τα δύο έτη» τα φορολογεί με τέλος 33% στα υπερκέρδη ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει ως ανώτατο ποσοστό το 90%. Το δεύτερο είναι ότι έκθεση της Κομισιόν, που εγκρίθηκε την Πέμπτη, εκτιμά ότι οι συντάξεις αναμένεται να μειωθούν και ότι τα ευρωπαϊκά συνταξιοδοτικά συστήματα κινδυνεύουν να καταρρεύσουν.

Ακόμα, η κυβέρνηση θέλει να εμφανιστεί ότι στηρίζει τα νοικοκυριά στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, ανανεώνοντας τα μέτρα που είχαν λήξει (ουσιαστικά πρόκειται για το καλάθι του νοικοκυριού και το πλαφόν στο βρεφικό γάλα) μέχρι τέλος του χρόνου. Και πάλι δεν παίρνει άλλα μέτρα κατά της ακρίβειας, αλλά ζητά από τις επιχειρήσεις να βάλουν πλάτη, ουσιαστικά αφήνοντας τα σούπερ μάρκετ και τη βιομηχανία τροφίμων να απολαύσουν τα υπερκέρδη τους (110% σύμφωνα με την ICAP για το 2022). Στην ενίσχυση των βιομηχανιών και των επιχειρήσεων είναι και η δήλωση του Κ. Μητσοτάκη ότι «είναι επιβεβλημένο και το εκπαιδευτικό σύστημα να προσανατολιστεί στα επαγγέλματα του μέλλοντος και να επενδύσουμε στην τεχνική εκπαίδευση. Να εναρμονίσουμε τις ανάγκες της αγοράς εργασίας με τις προσδοκίες των νέων μας». Να εξασφαλίσει δηλαδή η κυβέρνηση φτηνά εργατικά χέρια, αποκλείοντας ή/και αποθαρρύνοντας τις νέες γενιές από την ανώτατη εκπαίδευση, που άλλωστε είναι και ο μόνος τρόπος κοινωνικής κινητικότητας.

 

Αναθέρμανση

 

Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΣΕ, η Ελλάδα καταγράφει το χαμηλότερο ωρομίσθιο στην ΕΕ,  τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση του πραγματικού εισοδήματος από εργασία (-8,3%) σε σχέση με όλες τις χώρες της ΕΕ, οι κοινωνικές δείκτες καταγράφουν συνεχή επιδείνωση με το 21,8% των ανηλίκων και το 18,3% των ενηλίκων να βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας. Όπως ανακοίνωσε η Eurostat την περασμένη βδομάδα, στην ουρά της ΕΕ βρίσκεται η Ελλάδα στους δείκτες ευημερίας, ενώ όπως παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός και καταγράφηκε στην έκθεση του ΙΝΕ οι αυξήσεις των μισθών έχουν απορροφηθεί εξ ολοκλήρου από την ακρίβεια.

Η ΝΔ λίγες βδομάδες μετά τις εκλογές κάνει μια μεγάλη στροφή. Από εκεί που ξεκίνησε τη δεύτερη θητεία της με το αφήγημα ότι θα υλοποιήσουν έργο, ακόμα και αν δυσαρεστήσουν κάποιους, γιατί δεν «φοβούνται να σπάσουν αυγά», τώρα προτιμά να το αλλάξει και να στοχεύει στο να καθίσει να τα «κλωσήσει», αναθερμαίνοντας τους δεσμούς με κοινωνικές κατηγορίες, χωρίς να αφήνει το χέρι των οικονομικών ελίτ. Και έχει τρία χρόνια μπροστά της για να φτιάξει έναν στρατό ωφελούμενων ψηφοφόρων, αν υποθέσουμε ότι θα εξαντλήσει την τετραετία και δεν θα επιχειρήσει αιφνιδιασμό στη μέση του εκλογικού κύκλου. Την προηγούμενη τετραετία ο χρόνος της έφτασε. Και η αντιπολίτευση έχασε χρόνο να μιλά για ψίχουλα και μέτρα βιτρίνας. Δυστυχώς, όμως, οι προσδοκίες παραμένουν χαμηλές. Ο κόσμος θέλει απλά να επιβιώσει και όχι να ζήσει. Αυτό το όραμα δεν του το έχει εμπνεύσει κάποιο κόμμα, που μόνο αριστερό θα μπορούσε να το κάνει.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet