Παιχνίδια Νετανιάχου με την επικείμενη (;) συμφωνία

 

Στη Μέση Ανατολή, στη Γάζα οι φωνές της Ειρήνης κινηματικά καταστέλλονται βάναυσα εντός του Ισραήλ, όπως επίσης και σε παγκόσμια κλίμακα. Εκατοντάδες χιλιάδες ισραηλινοί πολίτες ζητούν επιτακτικά τη διάλυση της κυβέρνησης Νετανιάχου, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων. Σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ υπολογίζεται ότι μόνο 50 όμηροι είναι ζωντανοί, με τις εκτιμήσεις των ισραηλινών αρχών να είναι πιο «αισιόδοξες»: από τους 120 ομήρους που είναι κρυμμένοι μέσα στη Γάζα, οι 43 έχουν κηρυχθεί νεκροί.

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός προσκρούει στις συμπληγάδες πέτρες της κυβέρνησης των ακροδεξιών εξτρεμιστών. Παρατείνοντας τις επιχειρήσεις στον θύλακα εξοντώνουν όχι μόνο τους παλαιστίνιους αλλά και τους ισραηλινούς ομήρους. Αυτό είναι το «εισιτήριο» για την στρατιωτική κατοχή, αρχικά, στη συνέχεια τον εποικισμό της Γάζας και τελικά η αποτροπή σύστασης παλαιστινιακού κράτους, όπως άλλωστε προκύπτει από τη θητεία του Μπ.Νετανιάχου τη μακροβιότερη θητεία πρωθυπουργού στο Ισραήλ (1996-1999, 2009-2021 και 2022 έως σήμερα) και τις δηλώσεις του ίδιου.

 

Ο ισραηλινός στρατός γνώριζε για την επιχείρηση των παλαιστίνιων ανταρτών της 7ης Οκτωβρίου

 

Πλέον η οργή του ισραηλινού λαού και κυρίως του κινήματος  που αγωνίζεται για να επιστρέψουν ζωντανοί οι ισραηλινοί όμηροι στρέφεται εναντίον της  ακροδεξιάς κυβέρνησης: ισραηλινά δημοσιεύματα αποκαλύπτουν ότι οι μυστικές υπηρεσίες και ο ισραηλινός στρατός μέσω της μονάδας κατασκοπείας «8200» γνώριζαν  για την  «Καταιγίδα της Αλ-Άκσα», την επικειμένη επιχείρηση των ανταρτών της Γάζας της 7ης Οκτωβρίου. Σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε από τον ισραηλινό ραδιοφωνικό σταθμό «Kan» οι αρχές γνώριζαν ακόμα και για την πρόθεση των ανταρτών να συλλάβουν 200-250 ισραηλινούς ομήρους, όπως επίσης και τις οδηγίες που δόθηκαν για τον τρόπο μεταχείρισης τους!

 

Μόνο το πρώτο στάδιο της Συμφωνίας

 

Και όμως ενώ ισραηλινά  ΜΜΕ μετέδιδαν την είδηση ότι το Κατάρ ασκεί πίεση στη Γάζα να υπαναχωρήσει σε όρους της Συμφωνίας, ο Νετανιάχου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό «κανάλι 14» δήλωσε ότι αποδέχεται μέρος της Συμφωνίας,  που θα επιτρέψει την απελευθέρωση ορισμένων ομήρων.

Ο Νετανιάχου αναφέρθηκε στο πρώτο στάδιο της Συμφωνίας, συνολικής διάρκειας 6 εβδομάδων.  Κατά τη διάρκεια του προβλέπεται ότι θα απελευθερωθούν γυναίκες, ηλικιωμένοι και τραυματίες μαζί με αμερικανούς αιχμάλωτους από τη Γάζα και ταυτόχρονα εκατοντάδες παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι από τις φυλακές του Ισραήλ. Συνεπώς κάποιοι όμηροι επιστρέφουν ζωντανοί ή νεκροί στο Ισραήλ, απελευθερώνονται παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι ενώ, πιθανόν, θα ισχύει προσωρινή παύση των εχθροπραξιών για ανθρωπιστικούς λόγους.

Στην αμέσως επόμενη δημόσια εμφάνιση του, μετά την Κυριακή, δήλωσε ότι είναι απόλυτα προσηλωμένος στη Συμφωνία  και στα τρία στάδια της! Τόνισε ότι ο σημαντικότερος στόχος αποτελεί η επιστροφή των ομήρων, ταυτόχρονα, όμως,  ότι απαιτείται η εξουδετέρωση της Χαμάς. Πως μπορούν να απελευθερωθούν οι όμηροι εάν δεν υπάρξει Συμφωνία;

 

Εκτιμήσεις για μόνιμη κατάπαυση του πυρός

 

 Από την Ντόχα στο Κατάρ μαθαίνουμε ότι οι εκτιμήσεις για την Συμφωνία ανταλλαγής ομήρων, που θα μετεξελιχθεί  σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός, έχει μια και μοναδική ελπίδα για να πραγματωθεί, όπως πιστεύουν και οι αμερικάνοι. Να ολοκληρωθούν οι «επιχειρήσεις» στη Ράφα με τον ισραηλινό στρατό να καταγάγει τη «νίκη» που τόσο απεγνωσμένα ζητά εναντίον της Χαμάς. Τότε μπορεί να επέλθει η τελική Συμφωνία με τα 3 στάδια της ώστε απερίσπαστο το Ισραήλ να εστιάσει στο μέτωπο του Νότιου Λίβανου ελπίζοντας σε πολιτική λύση στη διένεξη με Χεζμπολάχ.

Και έως τότε ακόμα περισσότερα θύματα στη Λωρίδα.. Όπως αποτυπώνεται χαρακτηριστικά από τις αποστολές του ΟΗΕ,  στη Γάζα υπάρχουν τουλάχιστον 2 εκ. ιστορίες απώλειας παιδιών, γυναικών. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα θύματα αυτής της τραγωδίας είναι άμαχος πληθυσμός. Είναι πόλεμος εναντίον των παιδιών της Παλαιστίνης στη Γάζα.

 

Νέες φονικές αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα και σε ολόκληρη τη Γάζα

 

Από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης «Σιδερένια Σπαθιά» στη Γάζα, ο αριθμός των παιδιών που έχει σκοτωθεί είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό παιδιών που έχουν σκοτωθεί από εμπόλεμες ζώνες, σε ολόκληρο τον πλανήτη σε περίοδο 4 ετών. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, μέχρι και τη 12η Ιουνίου, 15694 παιδιά σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 17.000 είναι ασυνόδευτα, προφανώς ορφανά, έχοντας χάσει τη ζωή τους οι γονείς τους από τα ισραηλινά πυρά.

Την Παρασκευή τα ισραηλινά αερομαχητικά βομβάρδισαν στη Ράφα, σε καθορισμένη «ασφαλή ζώνη», στη γειτονιά Αλ Μαγάσι που στοίχισε τη ζωή 25 εκτοπισμένων παλαιστίνιων και τουλάχιστον 50 τραυματίστηκαν. Το Σάββατο έλαβε χώρα μιας από τις πιο φονικές αεροπορικές επιδρομές: η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε τα προάστια Αλ Ζαιτούν, Αλ Σάτι, Σουχάγια και Αλ Τουφάφ, μέσα στη Γάζα, με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει τουλάχιστον τους 60, σύμφωνα με τις αρχές πολιτικής προστασίας. Και αυτός ο αριθμός αναμένεται να μεγαλώσει, καθώς παραμένει άγνωστο πόσοι είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια. Ειδικότερα στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ-Σάτι ο στρατός κατοχής προσπάθησε να σκοτώσει τον Ραέντ Σάαντ στρατιωτικό διοικητή της Χαμάς, ισοπεδώνοντας ένα ολόκληρο τετράγωνο πολυκατοικιών. Την Κυριακή βομβάρδισαν την περιοχή Ράμπα και επίσης χτυπήθηκε σταθμός ηλεκτρικής ενέργειας στον προσφυγικό καταυλισμό της Νουσεράτ.

H ανθρωπιστική καταστροφή συντελείται αδιάκοπα από τον ισραηλινό στρατό κατοχής εναντίον των κατοίκων της Γάζας. Συνολικά, έως τώρα, το ημερολόγιο της γενοκτονίας  στην Παλαιστίνη καταγράφει 264 μέρες με 37718 νεκρούς, 86337 τραυματίες και 11.000 αγνοούμενους.

 

Οι επιχειρήσεις ισραηλινού στρατού εισέρχονται στην τρίτη φάση

 

 Στη Γάζα οι επιχειρήσεις, πλέον, εισέρχονται στην τρίτη φάση με επιχειρήσεις «χαμηλής έντασης» που επικεντρώνονται αρχικά στην εξουδετέρωση ανταρτών, που έχουν επιτελικό ρόλο στο πεδίο των μαχών και στην πολιτική ιεραρχία εντός των πολιτικών δυνάμεων της Γάζας και ακολούθως την εξάλειψη όλων των αντάρτικων δυνάμεων.  Ωστόσο οι προτάσεις Η.Π.Α - Ισραήλ να αναλάβει η  Παλαιστινιακή Αρχή  τον «έλεγχο» του περάσματος στη Ράφα, απορρίφθηκαν για άλλη μια φορά. Ο Γ.Γ της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση  της Παλαιστίνης, Χουσείν αλ- Σέικχ δήλωσε ότι η διακυβέρνηση της Γάζας πρέπει να ανατεθεί στην Οργάνωση αλλιώς θα ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος. Επιπρόσθετα τόνισε ότι το πέρασμα της Ράφα θα πρέπει να εποπτεύεται από κοινού με τη Χαμάς.

 

Το σχέδιο «σταδιακής» προσάρτησης της Δυτικής Όχθης

 

Όσον αφορά τη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, ο Μπεζαλέλ Σμότριχ κινείται αμετάκλητα στην αλλαγή του καθεστώτος διακυβέρνησης της. Σύμφωνα και με την απόφαση του Αν.Δικαστηρίου, εκτός από τις αποφάσεις των διεθνών δικαιοδοτικών οργανισμών, η κατοχή της Δυτικής Όχθης είναι «προσωρινή» και διοικείται από τον ισραηλινό στρατό. Ο Σμότριχ τους τελευταίους 16 μήνες κινείται στη δημιουργία ενός «παράλληλου» πολιτικού μηχανισμού διακυβέρνησης, εντός του υπουργείου Άμυνας, με τη σταδιακή αφαίρεση της εξουσίας από τους ισραηλινούς στρατηγούς έτσι ώστε να προσαρτηθεί χωρίς την κατακραυγή της Διεθνούς Κοινότητας. Και όπως αναφέρεται στο άρθρο, ο Σμότριχ δήλωσε ότι «ο Νετανιάχου συμφωνεί 100% μαζί μας».

Ολική κατάληψη της γης της Παλαιστίνης;

Εάν η Συμφωνία ανταλλαγής ομήρων μεταξύ Γάζας –Ισραήλ δεν υπογραφεί, τότε οι ισραηλινοί θα επιδιώξουν την ολική κατάληψη των εδαφών της γης της ιστορικής Παλαιστίνης. Aυτός είναι ο στόχος της ακροδεξιάς κυβέρνησης του Μπ. Νετανιάχου. Ο συνασπισμός ακροδεξιών και υπερορθόδοξων κομμάτων που τον στηρίζει, θα επιδιώξει την ολοκλήρωση του σχεδίου «εθελοντικής» μετανάστευσης των παλαιστίνιων από τη γη τους. Το σχέδιο αυτό ξεκινά από τη Γάζα, στη συνέχεια ακολουθεί η Δυτική Όχθη και τέλος οι πόλεις με παλαιστινίους κάτοικους στα «σύνορα του 48» προς Αίγυπτο, Ιορδανία και Λίβανο.

 

Σύγκρουση κυβέρνησης Νετανιάχου και ισραηλινού στρατού

 

Εντός της πολιτικής αρένας του κράτους απαρτχάιντ, η σύγκρουση ισραηλινού στρατού και κυβέρνησης δεν αφορά μόνο την κύρια αιχμή της λαϊκής οργής όσον αφορά την επιστροφή των αιχμαλώτων. Τόσο ο Νετανιάχου όσο και οι υπουργοί του δεν είχαν καμία ενημέρωση, όπως ισχυρίζονται, για την επικείμενη επιχείρηση των παλαιστίνιων ανταρτών εναντίον του Ισραήλ.

Ο «πόλεμος» κυβέρνησης – στρατού έχει να κάνει και με την απουσία  απόλυτα σαφούς πολιτικής πρότασης για την επόμενη μέρα στη Γάζα, άλλωστε η εθνοκάθαρση ποτέ δεν εξαγγέλλεται δημόσια ως επίσημη θέση. Αυτή η «έλλειψη» κυβερνητικής κατευθυντήριας οδηγίας σηματοδοτεί  για την ηγεσία του στρατού την απώλεια στρατιωτικών «επιτευγμάτων», τακτικής υφής, μέσα στο θύλακα, με αποτέλεσμα την επανεμφάνιση  της παλαιστινιακής αντίστασης σε εδαφικές ζώνες, που προηγουμένως ο ισραηλινός στρατός είχε ολοκληρώσει την «εκκαθάριση» από θύλακες της παλαιστινιακής αντίστασης.

 

Τα κόμματα των Χαρέντι κοινοτήτων θα ανατρέψουν την κυβέρνηση Νετανιάχου;

 

Ο Νετανιάχου, πρωτίστως, ζητά την παραμονή του στην εξουσία, επιδιώκοντας την αποτροπή κατάρρευσης του κυβερνητικού συνασπισμού κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής «ραστώνης» τη θερινή περίοδο. Εκτιμάται ότι στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει φόβος  κατάρρευσης, λόγω της διαμάχης που έχει ξεσπάσει για την κατάταξη των παιδιών των υπερορθόδοξων  ισραηλινών των αποκαλούμενων γεσίβα μαθητών. Οι υπερορθόδοξοι ισραηλινοί πολίτες  από τις κοινότητες Χαρέντι απολαύουν ειδικά προνόμια και ειδικότερα όσον αφορά τη θητεία τους στον στρατό όπου προβλέπεται η απαλλαγή τους, όπως επίσης κρατική χρηματοδότηση των κοινοτήτων τους και άλλες ειδικές πρόνοιες.

Ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού Χέρζλ Χαλέβι δημοσίως έχει ταχθεί για την κατάταξη των νέων παιδιών Χαρέντι , των μαθητών γεσίβα, που σπουδάζουν την Τορά, στο στρατό, ενόψει και  της πιθανότητας ενός γενικευμένου πολέμου με τη Χεζμπολάχ. Τι θα συμβεί από τα κόμματα που τους εκπροσωπούν και συγκεκριμένα το «Σας» και  το  συνασπισμό κομμάτων «Ενωμένος Ιουδαϊσμός Τορά», τα οποία συμμετέχουν στην κυβέρνηση, έχοντας αδιαμφισβήτητα τεράστια πολιτική επιρροή στον πολιτικό χάρτη του Ισραήλ; Θα ανατρέψουν την κυβέρνηση;

Εάν πέσει η κυβέρνηση Νετανιάχου ποια θα είναι η αντίδραση του στη μεταβατική περίοδο, ενόψει της νέας εκλογικής αναμέτρησης και ακόμα πιο σημαντικό ποια θα είναι η πολιτική αρχή που θα διαχειριστεί έναν πολυμέτωπο πόλεμο στη Μ. Ανατολή, εφόσον κλιμακωθούν οι συγκρούσεις  και τελικά ξεσπάσει μετωπικός πόλεμος μεταξύ Χεζμπολάχ-Λίβανου;

Μήπως οδεύουμε σε αλλαγή συνόρων στον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων Δύσης και χωρών που δεν αποτελούν μέλη του «Αραβικού ΝΑΤΟ» στη Μ.Ανατολή;

Από αξιωματούχους του Ο.Η.Ε η Γάζα περιγράφεται ως ζωντανή κόλαση, ότι είναι ένας εφιάλτης από τον οποίο δεν μπορούν να ξεφύγουν οι παλαιστίνιοι.

 

Ιστορίες της Γάζας

 

Η «Εποχή» μεταφέρει στο αναγνωστικό της κοινό δύο μαρτυρίες μέσα από τη Γάζα.

 

«Είμαι εξαντλημένος πια φίλε μου»

 

Ο δημοσιογράφος Ισμαήλ Γκιουλ  έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στην πλατφόρμα «Χ»: Θέλω να σας πω φίλοι μου ότι πλέον ξέχασα πως είναι να κοιμάσαι. Τα πτώματα παιδιών, οι τεμαχισμένοι σοροί  με πεταμένα κομμάτια παντού, οι εικόνες του αίματος δεν φεύγουν ποτέ από τη σκέψη μου. Οι κραυγές των μανάδων, η απόγνωση των ανθρώπων αποτυπωμένη στα πρόσωπα τους  από τη συνεχιζόμενη κατοχή, δεν φεύγουν ποτέ από τη σκέψη μου.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις κραυγές ενός μικρού κοριτσιού θαμμένο κάτω από τα ερείπια. Η φωνή της ακούγεται συνέχεια ως αντίλαλος κάθε λεπτό και πλέον γίνεται εφιάλτης.

Πλέον είναι τρομακτικό να στέκομαι μπροστά από στοίβα σορών  και ακόμα πιο επώδυνο να βλέπω  ανθρώπους, που είναι ακόμα ζωντανοί, να δίνουν μάχη με το θάνατο αποκλεισμένοι μέσα στα σπίτια τους, χωρίς να υπάρχει καμία δυνατότητα διαφυγής, μήπως μπορέσουν να επιβιώσουν.

 

Θαμμένος στην άμμο δοκιμάζοντας την αίσθηση του θανάτου

 

Η οικογένεια του μικρού Χοσσάμ τον βρήκε θαμμένο στην άμμο, μόνο το κεφάλι του προεξείχε. Όταν τον ρώτησε τι ακριβώς κάνει, το παιδί απάντησε: «Προσπαθώ να νιώσω το συναίσθημα όλων εκείνων που είναι στον τάφο. Είμαστε όλοι νεκροί στη Γάζα. Απλά ζούμε με δανεικό χρόνο. Φεύγουμε ένας ένας κάθε φορά. Μας εξοντώνουν σιγά-σιγά αυτό είναι σίγουρο. Για αυτό θέλω να δω πως νιώθουν οι πεθαμένοι μέσα στον τάφο».

Στη συνέχεια διαβάστε τη νέα δήλωση του Νκοσί Μάντλα Μαντέλα του πρώην βουλευτή του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου που πλέον αποτελεί τη σημαντικότερη πολιτική συνιστώσα της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας που συγκροτήθηκε στη Ν. Αφρική.

 

Απορρίπτουμε κάθε σχέδιο εκκένωσης των παλαιστίνιων από τη Λωρίδα της Γάζας!

 

Εκφράζουμε την αμέριστη υποστήριξη μας στη δήλωση του Σεΐχ  Ισμαήλ Χανίγιε . Στην πρόσφατη ανακοίνωση του τόνισε ότι δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτό οποιοδήποτε σχέδιο να εγκαταλείψουν οι παλαιστίνιοι τη Γάζα ή οποιοδήποτε άλλο μέρος της κατεχόμενης Παλαιστίνης. Τα σχέδια που έχει εξυφάνει το κράτος απαρτχάιντ του Ισραήλμε τη στήριξη των Η.Π.Α είναι καταδικασμένα σε αποτυχία, γιατί δεν θα τα αποδεχτούμε ποτέ, θα τα απορρίψουμε με την περιφρόνηση που τους αξίζουν. 

Καλούμε όλους τους ελεύθερους ανθρώπους του πλανήτη, ειδικότερα  τους πολίτες του Παγκόσμιου Νότου και πιο συγκεκριμένα του αραβικού και ισλαμικού κόσμου να απορρίψουν αυτό το ειδεχθές σχέδιο να ολοκληρωθεί η κλοπή της παλαιστινιακής γης και η εθνοκάθαρση στη Γάζα και σε ολόκληρη την κατεχόμενη Παλαιστίνη.

Τελείωσε οριστικά η απόπειρα των Η.Π.Α και των ιμπεριαλιστικών σύμμαχων της να επιβάλουν το «όραμα» του μονοπολικού κόσμου σε όλους εμάς. Όλες αυτές οι δυνάμεις θα πρέπει να λογοδοτήσουν  για τη συνέργεια τους στη συνεχιζόμενη γενοκτονία. Ακόμα και τώρα συνεχίζουν την αποστολή όπλων, στρατιωτικών δυνάμεων και προηγμένων τεχνολογικά οπλικών συστημάτων, υποστηρίζοντας την εξόντωση αθώων πολιτών και ειδικότερα τις μαζικές εκτελέσεις αθώων παιδιών όπως και την ολοκλήρωση της ισοπέδωσης της Γάζας.

Οι παλαιστίνιοι δεν θα μετεγκατασταθούν ούτε στην Αίγυπτο ούτε στην Ιορδανία ούτε οπουδήποτε αλλού. Θα συνεχίσουν να αντιστέκονται έως ότου απελευθερωθεί όλη η κατεχόμενη παλαιστινιακή γη. Νκοσί Σβελιβέλιλε Μαντέλα (Nkosi ZMD Mandela), Πρώην βουλευτής του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, Μβέζο Κομκούλου, Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

 

Πρόσφατα άρθρα ( Μέση Ανατολή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet