«Αφού τους πετάμε στη θάλασσα, πού είναι οι νεκροί;», αναρωτιόταν η τότε και νυν υφυπουργός Μετανάστευσης από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ στις 9/6/2022, με αναφορά στις δηλώσεις του έλληνα διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλου, σε εκδήλωση που είχε γίνει με επιμέλεια του ευρωβουλευτή Στ. Κούλογλου, στο Ευρωκοινοβούλιο στις 10/5/2022, ότι το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα έχει φθάσει στο σημείο να πετάει ανθρώπους στη θάλασσα κατά τη διενέργεια επαναπροωθήσεων.

Δυστυχώς ήρθε την προηγούμενη βδομάδα το δημοσίευμα του BBC και βγήκε στην επιφάνεια αυτό που ήταν κοινός τόπος για όσους ασχολούνται με το φαινόμενο από το Μάρτη του 2020 και εδώ.

 

Τα περιστατικά

 

Οι επιχειρήσεις επαναπροώθησης γίνονται όχι απλώς με κίνδυνο για τη ζωή, αλλά ενίοτε με απόλυτη αδιαφορία για τη ζωή των ανθρώπων που τις υπόκεινται. Ας αφήσουμε το διεθνές αδίκημα που είπε on camera ο πρώην επικεφαλής των Ειδικών Δυνάμεων του Λιμενικού, εδώ πρόκειται για κοινό έγκλημα, που γίνεται στο πλαίσιο μιας συστηματικής και γενικευμένης πολιτικής επαναπροωθήσεων. Η βιαιότητά τους ίσως καταλάγιασε λίγο μετά το ναυάγιο της Πύλου, αλλά συνεχίζει έως σήμερα με σταθερές εγκαταλείψεις ανθρώπων σε liferafts.

-15 περιστατικά με πάνω από 40 νεκρούς κατέγραψε το BBC.

-16 περιστατικά θανάτων στο Αιγαίο καταγράφει η ερευνητική ομάδα Forensic Architecture στη διαδικτυακή πλατφόρμα Driftbacks in the Aegean Sea.

-7 περιστατικά στον Έβρο και ένα στο Αιγαίο καταγράφει η επίσης διαδικτυακή πλατφόρμα καταγραφής μαρτυριών του Border Violence Montoring Network, που λειτουργεί από λίγο παλιότερα και έχει ήδη εκδώσει από το 2020 έως το 2022 τέσσερις ογκώδεις τόμους για περιστατικά σε όλη τη Βαλκανική χερσόνησο (The Black Bible of Pushbacks I – IV), με ειδική εστίαση στον Έβρο.

-2 αναφορές τέτοιων περιστατικών στον Έβρο περιέχει η πρώτη έκθεση του Μηχανισμού Καταγραφής Περιστατικών Άτυπης Αναγκαστικής Επιστροφής της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, του έτους 2022.

Από όλες δε τις λοιπές διαθέσιμες πηγές (δημοσιεύματα ξένων και ελληνικών μέσων ενημέρωσης, αναρτήσεις σε blog όπως του Aegean Boat Report, ή του Alarm Phone ή ακόμη και σε σελίδες μέσων κοινωνικής δικτύωσης), αποκαλύπτονται και άλλα ακόμη περιστατικά θανάτων. Κάποιος ερευνητής θα άξιζε να τα καταγράψει, καθώς είναι πολύ περισσότερα από του BBC, άλλα περισσότερο, άλλα λιγότερο τεκμηριωμένα, και κάποια ενίοτε θεωρούμενα ως αξιόπιστα ακόμη και από το Γραφείο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Frontex, όπως αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα ο EU Observer και το Al Jazeera. Εξάλλου δεν χρειάζονται και αποκαλύψεις, καθώς τις σχετικές αναφορές σοβαρών περιστατικών (Serious Incident Reports) δημοσιεύει ο ίδιος ο Frontex στην ιστοσελίδα του. Στις αναφορές δε αυτές, δυστυχώς, έχει την τιμητική της η Ελλάδα, σε σημείο που μετά τον ίδιο τον επικεφαλής του Γραφείου και ο ίδιος ο εκτελεστικός διευθυντής του Frontex να δηλώνει σε πρόσφατο ντοκιμαντέρ του γερμανικού καναλιού ARD ότι εξετάζει την αποχώρηση του Frontex από την Ελλάδα.

 

Υποτίμηση και στιγματισμός των μαρτυριών

 

Το BBC εστίασε σε τρία περιστατικά. Ένα από τη Χίο από 19/3/2021 και ένα από Σάμο από 15/9/2021. Και για τα δύο υπήρχαν από τότε αναφορές με καταγραφή σε βίντεο των μαρτυριών των επιζώντων. Στο δεύτερο μάλιστα, αυτό της Σάμου, είχε υπάρξει στις 17/2/2022 και εκτενής καταγραφή του όλου περιστατικού από τον Guardian («It’s an atrocity against humankind»: Greek pushback blamed for double drowning) για το πώς πετάχθηκαν κυριολεκτικά στη θάλασσα τρεις άνθρωποι, για να επιζήσει μόνο ο ένας, που είχε υπηρετήσει στο ναυτικό της πατρίδας του.

 Ο τότε υπουργός Μετανάστευσης είχε δηλώσει αμέσως μετά το δημοσίευμα: «Η τουρκική προπαγάνδα για την παράνομη μετανάστευση έχει ως συνέπεια να εμφανίζονται συχνά ψευδείς ειδήσεις στα μέσα ενημέρωσης». Ήταν η καμπάνια fake news για τη συγκάλυψη όσων αποτρόπαιων γίνονταν στις ελληνικές θάλασσες, που συνεχίζει έως σήμερα.

Λίγες εφημερίδες και media αντιστέκονται σε αυτή την προπαγάνδα. Όποιος και όποια καταγγέλλει αυτές τις πράξεις, ενεργεί για λογαριασμό «των λαθροδιακινητών και όλων εκείνων που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο είτε για οικονομικό όφελος, είτε για πολιτικούς σκοπούς», έλεγε ο τότε υπουργός. Ο σημερινός υπουργός ζητά από τα media να μην ανατρέχουν μόνο σε πηγές του Τουρκικού Λιμενικού ή σε πηγές ΜΚΟ. Προφανώς θα εννοεί να ανατρέχουμε και στις παντελώς ανυπόληπτες εκθέσεις της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Δυστυχώς, όμως, μόνο ντροπή μάς φέρνει η διαπίστωση ότι η ιστοσελίδα του Τουρκικού Λιμενικού περιλαμβάνει καθημερινές καταγραφές pushbacks σε βάρκες ή σε liferafts, αυτές τις μαύρες – πορτοκαλί σχεδίες της εταιρείας Lalizas, που χρησιμοποιεί το Ελληνικό Λιμενικό για να εγκαταλείπει ανθρώπους στη θάλασσα, ακόμη έως και σήμερα. Οι δε ΜΚΟ κάνουν απλά τη δουλειά τους, όταν δεν στοχοποιούνται με ανυπόστατες κατηγορίες για διακίνηση μεταναστών.

 

Ο τάφος του Αιγαίου

 

Το τρίτο περιστατικό που κατέγραψε το BBC ήταν αυτό της εθνικής μας ντροπής. Ένα πλοίο που ερχόταν από το Λίβανο και πήγαινε για Ιταλία το Σεπτέμβριο του 2022, έμεινε από πετρέλαιο έξω από τη Ρόδο. Οι επιβάτες του μετεπιβιβάστηκαν σε σκάφος του Λιμενικού Σώματος και εγκαταλείφθηκαν σε τέσσερα life rafts. Στο ένα δεν έκλεισε καλά η βαλβίδα. 6 άνθρωποι πνίγηκαν, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά και δύο βρέφη. Ακόμη άλλοι 5 αγνοούνται. Ο σύριος πατέρας που έχασε γυναίκα και δύο παιδιά στο περιστατικό, αφού κρατούσε το ένα από το χέρι για 13 ώρες πριν τους βρει το Τουρκικό Λιμενικό, έχει καταθέσει μια συγκλονιστική μαρτυρία στο νορβηγικό κανάλι TV2 στις 3/10/2022.

Το περιστατικό αυτό, όπως και άλλα δύο της ίδιας περιόδου, ένα από τη Χίο από 9/8/2022, όταν τρεις άνθρωποι πνίγηκαν, αφού πετάχθηκαν με δεμένα χέρια με χειροπέδες στη θάλασσα, όσο και από τη Σάμο από 3/9/2022, όταν από επτά ανθρώπους που πετάχθηκαν στη θάλασσα, ένας δεν τα κατάφερε και πνίγηκε, επιβεβαιώνονται από τις σχετικές εκθέσεις αναφορών σοβαρών περιστατικών του ίδιου του Frontex, όπως δημοσίευσε ο EU Observer και το Al Jazeera την προηγούμενη βδομάδα.

Το τελευταίο ειδησεογραφικό μέσο κατέγραψε βέβαια και την αναφορά του Frontex σε σχέση με το βίντεο από τους New York Times που δείχνει on camera επιχείρηση επαναπροώθησης στη Λέσβο από 11/4/2023. Το ελληνικό λιμενικό σκάφος 617 εγκατέλειψε σε life rafts στη θάλασσα 12 ανθρώπους κατέληξε η αναφορά. Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, το Λιμενικό έχει εξετάσει το βίντεο και τα βρήκε όλα καλά. Σχετική δικογραφία εκκρεμεί μόνο κατόπιν ενημέρωσης ΜΚΟ προς τις αρμόδιες αρχές για το δημοσίευμα.

Ο Λεζερί (αποπέμφθηκε από τον Frontex στα τέλη Απριλίου του 2022) εξαναγκασθείς σε παραίτηση μετά από έρευνα του Ευρωπαϊκού Γραφείου Καταπολέμησης της Διαφθοράς (OLAF – αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Υπηρεσία αυτής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας) λόγω των πιέσεων που ασκούσε ο ίδιος στο προσωπικό του Frontex με σκοπό τη συγκάλυψη των επαναπροωθήσεων από την ελληνική κυβέρνηση. Για τον λόγο αυτό είχε βραβευθεί με παράσημο μάλιστα από τον τότε υπουργό Μετανάστευσης.

Ήδη ο Λεζερί εκλέχθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, ανταμειφθείς για τις υπηρεσίες του στην ευρωπαϊκή Ακροδεξιά. Αύριο εν τω μεταξύ έχει εκλογές στη Γαλλία. Μην νομίζετε ότι αυτό που συμβαίνει κάθε μέρα στο Αιγαίο δεν αντανακλά στις γαλλικές εκλογές. Μη νομίζετε ότι οι θάνατοι στο Αιγαίο δεν μας αφορούν. Σταδιακά γίνεται ο άνθρωπος τέρας, για να φθάσει να πετάξει ανθρώπους στη θάλασσα.

 

Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet