Τροπολογία στην τροπολογία τα κατάφεραν να βάλουν ταφόπλακα στη ΛΑΡΚΟ. Χωρίς να τηρήσουν ούτε τις δικές τους δεσμεύσεις Ψηφίστηκε στις 18 Ιουνίου από την κυβέρνηση της ΝΔ του Μητσοτάκη η τροπολογία της ντροπής που κλείνει τη ΛΑΡΚΟ, την πιο εμβληματική βαριά βιομηχανία της Ελλάδας.

 

Ήταν Φλεβάρης του 2020 όταν η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε νόμο που όριζε  εκκαθάριση εν λειτουργία προκειμένου να πουληθεί η επιχείρηση. Όπως υπόσχονταν οι καταγόμενοι από την περιοχή πρωτοκλασάτοι υπουργοί της ΝΔ Σταϊκούρας και Οικονόμου θα ήταν μια ευκαιρία για επενδυσεις, για νέες και περισσότερες θέσεις εργασίας. Τον Αύγουστο 2022 οι εργαζόμενοι απολυθήκαμε. Έκτοτε απασχολούμαστε με δίμηνες συμβάσεις βιώνοντας εμείς και οι οικογένειές μας την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια της ανεργίας. Σήμερα, 4 ½ χρόνια μετά τον αρχικό νόμο, μια νέα τροπολογία κλείνει τη ΛΑΡΚΟ. Χωρίς η εκκαθάριση να έχει γίνει εν λειτουργία. Χωρίς καν να έχει πουληθεί η ΛΑΡΚΟ. Ούτε το νόμο που ψήφισαν δεν στάθηκαν ικανοί να εφαρμόσουν.

Οι εργαζόμενοι έχουμε κάνει ασφαλιστικά μέτρα. Ακούσαμε πολλά στο δικαστήριο από τους δικηγόρους της εταιρείας και του δημοσίου. Διαβάσαμε ακόμα περισσότερα σε ιστοσελίδες και κατευθυνόμενα ρεπορτάζ που μας κατηγορούν ότι ζημιώνουμε το ελληνικό δημόσιο. Και ρωτάμε. Ποιος φταίει για το εγκλημα στην ΛΑΡΚΟ; Μήπως φταίνε οι εργάτες που η κυβέρνηση της ΝΔ τοποθέτησε 52 διευθυντές; Μήπως φταίνε οι εργάτες που η κυβέρνηση της ΝΔ προπώλησε την τιμή του νικελίου με αποτέλεσμα να χάσει η ΛΑΡΚΟ 500 εκατομμύρια ευρώ; Μήπως φταίνε οι εργάτες που τριπλασιάστηκε η τιμή του ρεύματος; Μήπως φταίνε οι εργάτες που ο Σκρεκας τοποθέτησε όλο του το σόι στην εταιρεία με παχυλούς μισθούς; Μήπως φταίνε οι εργάτες που τα δάνεια της ΛΑΡΚΟ θεωρήθηκαν κρατικές ενισχύσεις; Ποιος εγκληματεί έναντι του ελληνικού λαού; Ενάντια στην οικονομία. Ενάντια σε κάθε προοπτική ανάπτυξης του τόπου μας; Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ ή η κυβέρνηση;

Άραγε ο έλληνας φορολογούμενος γνωρίζει ποσα χρήματα χάνει κάθε μερα που είναι κλειστή η ΛΑΡΚΟ; Η ΛΑΡΚΟ που αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για 5 νομούς της χώρας (Εύβοια, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φλώρινα και Καστοριά), η ΛΑΡΚΟ που αντιπροσωπεύει το 90% των κοιτασμάτων νικελίου και κοβαλτίου της Ελλάδας, η ΛΑΡΚΟ με την τεράστια περιουσία, το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής σιδηρονικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον εξοπλισμό του, δύο λιμάνια, τρία ορυχεία, ένα λιγνιτωρυχείο, δύο οικισμούς 1.000 διαμερισμάτων και 1.000.000 στρέμματα γης, η ΛΑΡΚΟ που απασχολούσε 1.200 περίπου εργαζόμενους, χρεωκόπησε με την απόλυτη ευθύνη της ΝΔ.

Τα ασφαλιστικά μέτρα μας έδωσαν παράταση για ένα μήνα. Ως τις 28 Ιουνίου δεν θα απολυθουμε. Ο δικός μας όμως αγώνας δεν είναι να παίρνουμε ολιγοήμερες παρατάσεις. Εμείς παλεύουμε για να ξαναλειτουργήσει η ΛΑΡΚΟ, για να ξαναπαράγει το εργοστάσιο, για να έχουμε όλοι δουλειά και τίμια αμοιβή. Αυτός είναι ο αγώνας μας και αυτή θα είναι η νίκη μας.  Συνεχίζουμε!

 

Δημήτρης Καραμέρης Ο Δημήτρης Καραμέρης εργαζόμενος στη ΛΑΡΚΟ, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας. Περισσότερα Άρθρα
Tags:
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet