Σκίτσο: Βαγγέλης Χερουβείμ

 

 

 

Ευτυχές τέλος έλαβε η 12ετής «Οδύσσεια» του  Ασάνζ. Επτά χρόνια έγκλειστος στη πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο όπου αναγκάστηκε να καταφύγει επί προέδρου Ραφαέλ Κορέα. Ο διάδοχος πρόεδρος Μορένο διέταξε τον  Ασάνζ να εγκαταλείψει την πρεσβεία και ο δημοσιογράφος συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία και κρατείτο σε φυλακή υψίστης ασφαλείας του Λονδίνου. Οι συνθήκες απομόνωσης αρκετών μηνών, από την οποία απελευθερώθηκε, αφού άλλοι κρατούμενοι διαμαρτυρήθηκαν για την κακοποίησή του, τον οδήγησε σε κατάθλιψη, σύμφωνα με κορυφαίους ψυχίατρους, οι οποίοι εκτιμούσαν ότι ο κίνδυνος αυτοκτονίας του  Ασσάνζ εάν μεταφερθεί στις ΗΠΑ είναι υψηλός.

Οι αμερικανικές διώξεις εναντίον του ιδρυτή του WikiLeaks κινήθηκαν από τον Τραμπ. Ο προκάτοχός του Ομπάμα, αντιπρόεδρος του οποίου ήταν ο Μπάιντεν, είχε αποφύγει να πράξει κάτι τέτοιο.  Η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των ΗΠΑ και της πλευράς του  Ασσάνζ, με τη στήριξη της Αυστραλίας που οδήγησε στην απελευθέρωση του, έδειξε ότι, εν όψει των προεδρικών εκλογών, ο Μπάιντεν που είχε χαρακτηρίσει τον  Ασσάνζ «τρομοκράτη υψηλής τεχνολογίας», ήθελε να «γλυκάνει» την αριστερή πτέρυγα του κόμματος του που είχε αποστασιοποιηθεί λόγω της θερμής στήριξης προς τον Νετανιάχου και τις σφαγές του! 

Θυμίζουμε ότι ο Ασάνζ, αυστραλός δημοσιογράφος και εκδότης, αποκάλυψε εγκλήματα πολέμου αμερικανικών - και άλλων κυβερνήσεων- στο Ιράκ, Αφγανιστάν και αλλού, που ήρθαν στο φως το 2010 από τα Wikileaks, με τη δημοσιοποίηση 700.000 απόρρητων έγγραφων σχετικά με στρατιωτικές και διπλωματικές παγκόσμιες δραστηριότητες των ΗΠΑ και των στενών συνεργατών τους, αποκαλύπτοντας ένα παγκόσμιο σύστημα κτηνωδίας, ασυδοσίας και διαφθοράς. Οι αμερικανικές αρχές ζήτησαν την έκδοση του, με 18 κατηγορίες που περιλαμβάνουν δημοσίευση και παροχή πληροφοριών στους δημοσιογράφους, συνωμοσία και παραβίαση του νόμου για κατασκοπία που επιφέρουν ποινή κάθειρξης 175 ετών.

Ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για τα βασανιστήρια, Νιλς Μέλζερ, είχε δηλώσει: «Στα 20 χρόνια ενασχόλησης μου με θύματα πολέμου, βίας και πολιτικής καταστολής δεν είδα ποτέ, μια ομάδα "δημοκρατικών" κρατών να ενώνουν τις δυνάμεις τους για να απομονώσουν, δαιμονολογήσουν και κακοποιήσουν ένα άτομο για μια μακροχρόνια περίοδο και με τόσο λίγο σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και το διεθνές δίκαιο. Η συλλογική καταδίωξη του  Ασσάνζ πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα».   

 

Αποκαλύψεις των Wikileaks για την Ελλάδα

 

Εδώ και 14 χρόνια που ήλθαν στο φως και τα έγγραφα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, αποκαλύφθηκε η άμεση σχέση της με συγκεκριμένους πολιτικούς, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και ακαδημαϊκούς. Όπως μας υπενθύμισε και πρόσφατα ο Άρης Χατζηστεφάνου στην Εφημερίδα των Συντακτών, τα περισσότερα αιτήματα των αμερικανών διπλωματών προς τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ της χώρας έχουν γίνει πραγματικότητα. Μεταξύ αυτών η κατάργηση του ασύλου και η αστυνόμευση των πανεπιστημίων, αναγνώριση των (αμερικανικών) κολεγίων, αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία των «Σωμάτων Ασφαλείας», με μοντέλο FBI, επιπλήξεις για τις αμυντικές σχέσεις της χώρας με τη Ρωσία. Η πρεσβεία επίσης εξήρε τις φιλοαμερικανικές παρουσιάσεις καναλιών, όπως του ΣΚΑΪ, τη διάχυση προς ΜΜΕ της γραμμής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε καίρια ζητήματα διεθνούς πολιτικής, ενώ διατηρούσε «συνδέσμους» σε σχολές δημοσιογραφίας και «τοποθετούσε πόρους» προκειμένου να κάμψει τον αντιαμερικανισμό στις επόμενες γενιές δημοσιογράφων. Δεκατέσσερα χρόνια μετά η Ελλάδα φαίνεται να έχει «πετύχει» όλους τους στόχους της αμερικανικής διπλωματίας.

 

Διεθνής κινητοποίηση

 

Σε όλο τον κόσμο μέχρι πρότινος είχαν δραστηριοποιηθεί εκατοντάδες κινήσεις πολιτών, δημοσιογράφων, καλλιτεχνών, ακτιβιστών και κοινωνικών επιστημόνων για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ελευθερία του Τύπου, ζητώντας την άμεση αποφυλάκιση του  Ασσάνζ. Επισημαινόταν, ταυτόχρονα, ότι κινδυνεύει και το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης και ανεξάρτητης δημοσιογραφίας.

Τέλος, θυμίζω ότι οι πάμπολλες κινητοποιήσεις στην Ελλάδα για την απελευθέρωση του  Ασσάνζ πραγματοποιήθηκαν από συλλογικότητες, ενώ από τα κόμματα υπήρξε εμφανής στήριξη από το ΜέΡΑ25. Να μη ξεχάσουμε ότι η εφημερίδα μας η «Εποχή» και η Καλλιτεχνική Ομάδα Ήριννα οργάνωσαν μεγάλη εκδήλωση στις 24/1/2020, στο Θέατρο Καρέζη, με ομιλητές τους Χουάν Μπράνκο, δικηγόρο των Wikileaks-νομικό σύμβουλο του  Ασσάνζ, Mαξίμ Νικόλ, δημοσιογράφο και Καρτιέρ Ζενεράλ ενεργό μέλος των Κίτρινων Γιλέκων.

Μάκης Μπαλαούρας Περισσότερα Άρθρα
Tags:
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet