Με δύο αλληλένδετα θέματα στην ατζέντα της ξεκίνησε την Πέμπτη η διήμερη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Την επικύρωση των ονομάτων που προτάθηκαν από τους διαπραγματευτές για τις τρεις προεδρίες της ΕΕ –της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου– συν τη θέση του ύπατου διπλωματικού εκπροσώπου της ΕΕ, και την υιοθέτηση της λεγόμενης «Στρατηγικής Ατζέντας» αναφορικά με τη διεύρυνση της Ένωσης, αφενός και, αφετέρου, την «αύξηση της αμυντικής ετοιμότητάς» της, όπως αυτή περιγράφεται στο 9σέλιδο κείμενο συμπερασμάτων, που δεν έχει ακόμη κλείσει όσο γράφονται αυτές οι αράδες.

Οι επίτροποι θα πρέπει στη συνέχεια να περάσουν από τη δοκιμασία του Ευρωκοινοβουλίου. Μέχρι τότε μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι αν στην προεδρία της Κομισιόν επανεκλεγεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αυτό θα σημαίνει ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία παραμένει αμετακίνητη στο πλευρό της Ουκρανίας τα επόμενα πέντε χρόνια –εκτός απροόπτου. Η πρόσκληση στον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να παρίσταται στη Σύνοδο αυτό θέλει να υποδηλώσει, καθώς, επιπλέον, συνδέεται με την επίσημη έναρξη των συνομιλιών για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, που ανεπίσημα ξεκίνησαν την Τρίτη, λίγο μετά την ανακοίνωση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο νέας δέσμης κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η Ευρώπη οδεύει στην ανάληψη πρώτου ρόλου στην υποστήριξη της Ουκρανίας οικονομικά και εξοπλιστικά, λόγω της διαφαινόμενης δεύτερης προεδρικής θητείας Τραμπ και της αμερικανικής απεμπλοκής από την Ουκρανία, ως αποτέλεσμα των ισχυρών αμφιβολιών αν οι ΗΠΑ αντέχουν δύο ανοιχτά μέτωπα: Ρωσία και Κίνα.

Ανησυχεί πολλούς στις ΗΠΑ η αύξηση του ήδη υψηλού δημόσιου χρέους. Σε μόλις ένα μήνα, τον Μάιο, το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 348 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, που προβλέπει ότι η βοήθεια στην Ουκρανία και το Ισραήλ θα ανεβάσει το έλλειμμα στα 1,9 τρισ. δολάρια το τρέχον έτος, 4 τρισ. πάνω από τις προβλέψεις του Φεβρουαρίου. Αυτό θα μπορούσε, σύμφωνα με αξιόπιστους αναλυτές, να απαιτήσει την έκδοση από το αμερικανικό δημόσιο επιπλέον χρέους 150 δισ. δολαρίων μέχρι τη λήξη του οικονομικού έτους τον Σεπτέμβριο. Που σημαίνει αύξηση του ανεξόφλητου βραχυπρόθεσμου χρέους των ΗΠΑ από τα 5,7 τρισ. δολάρια στο τέλος του 2023, στα 6,2 τρισ. στο τέλος του 2024 –το υψηλότερο όλων των εποχών.

Με προφανή στόχο την απεμπλοκή από την Ουκρανία, δύο κορυφαίοι σύμβουλοι του Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασαν πρόσφατα ένα σχέδιο το οποίο, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ θα επιδιώξει να εφαρμόσει αν επανεκλεγεί. Προβλέπει αφενός το μήνυμα προς το Κίεβο ότι από την Ουάσινγκτον θα λάβει στρατιωτική βοήθεια μόνο αν δεχτεί να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Μόσχα, και αφετέρου την προειδοποίηση στη Ρωσία ότι αν αρνηθεί να διαπραγματευτεί, θα δει την αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία να εντείνεται –συν δύο ενδιαφέρουσες όσο και αποκαλυπτικές παραμέτρους: πρώτον ότι στη διάρκεια των συνομιλιών θα ισχύσει κατάπαυση του πυρός με βάση τις γραμμές μάχης τη στιγμή της έναρξης των διαπραγματεύσεων και, δεύτερον, τη διαβεβαίωση προς τη Μόσχα ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αναβάλλεται επ’ αόριστο. Όσον αφορά τα εδάφη που έχει απωλέσει η Ουκρανία, οι δύο συνεργάτες του Τραμπ δεν θεωρούν ότι το Κίεβο μπορεί να ανακτήσει τον έλεγχο του συνόλου της επικράτειάς του «στο εγγύς μέλλον».

Η τροπή αυτή δεν είναι άσχετη από μια άλλη συνάντηση κορυφής. Αυτή των εκπροσώπων 92 χωρών και 8 οργανισμών στο Μπούργκενστοκ των Άλπεων στις 15-16 Ιουνίου, που διοργανώθηκε από την Ελβετία κατ’ επιθυμία του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσι, με στόχο τη μαζική αποδοκιμασία της ρωσικής εισβολής, με άλλα λόγια, την υποστήριξη στο πρόσωπό του και στην άρνηση του Κιέβου για ένα συμβιβασμό με τη Μόσχα.

Την παραμονή της Συνόδου, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε, θυμίζουμε, δηλώσει ότι η Μόσχα είναι «ακόμη και αύριο» έτοιμη για συνομιλίες, αν τα ουκρανικά στρατεύματα αποσυρθούν από τις «ρωσόφωνες» περιφέρειες Ζαπορίζια, Χερσώνα, Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, και η Ουκρανία παραιτηθεί από τα σχέδια ένταξής της στο ΝΑΤΟ. Η απάντηση του Κιέβου ήταν απορριπτική.

Το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου στο Μπούργκενστοκ, που επιρρίπτει στη Ρωσία την ευθύνη για την έναρξη του πολέμου, προτάσσοντας παράλληλα την ανάγκη του «διαλόγου και της συμμετοχής όλων των μερών για να φτάσουμε στην ειρήνη», προσυπέγραψαν περίπου 80 από τους συμμετέχοντες. Ο πρόεδρος Ζελένσκι απέτυχε να προσελκύσει μια σειρά από σημαντικές χώρες του Παγκόσμιου Νότου. Η Ινδία, η Σαουδική Αραβία, η Νότια Αφρική, η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία, το Μεξικό, η Βραζιλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανάμεσα σε άλλες, δεν προσυπέγραψαν, παρά τις οχλήσεις από τη Δύση.

«Καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι θα έλθει στιγμή που θα είναι απαραίτητο να μιλήσουμε στη Ρωσία», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, σχολιάζοντας το ανακοινωθέν στους δημοσιογράφους. Και προσέθεσε καταλήγοντας, προφανώς για να αποποιηθεί κάθε υπόνοια υποχωρητικότητας: «Όμως δεν θα ανεχθούμε τη γλώσσα των τελεσιγράφων που χρησιμοποιεί η Ρωσία».

Η Ρωσία δεν είχε προσκληθεί στο Μπούργκενστοκ, και δεν εκδήλωσε την επιθυμία να είναι παρούσα. Δεν απέκλεισε, ωστόσο, συνομιλίες με το Κίεβο, υπό τον «τελεσιγραφικό» όρο να υπάρχουν εγγυήσεις διασφάλισης των εκατέρωθεν δεσμεύσεων. Η Μόσχα δεν ξεχνά την αθέτηση, με ευθύνη της Ουάσινγκτον, των συμφωνιών του Μινσκ που είχαν προσυπογράψει το 2014 και το 2015 η Ρωσία, η Ουκρανία, η Γαλλία και η Γερμανία και προέβλεπαν την αυτονομία των περιοχών της ΝΑ Ουκρανίας που σήμερα θεωρείται «μάλλον απίθανο να περιέλθουν ξανά στον έλεγχο του Κιέβου στο εγγύς μέλλον».

Κωστής Γιούργος Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet