Δημήτρης Φύσσας «Τα σινεμά της Αθήνας - Ιστορίες του Αστικού Τοπίου 1896 – 2013», εκδόσεις Λογότυπο, 2019
Η «δυσκολία» να διαβάσεις αυτό το βιβλίο, ειδικά εφόσον έχεις ζήσει σε μια γειτονιά γεμάτη κινηματογράφους, όπως ήταν η Κυψέλη, η Πατησίων και η ευρύτερη περιοχή, είναι οι έντονες ανακλήσεις που σου προκαλεί. Ας πούμε, στο Ρόξυ, στην πλατεία Κυψέλης, είδα την πρώτη μου ακατάλληλη ταινία, το Συμβιβασμό του Ελία Καζάν, στο Ριάλτο, στην οδό Κυψέλης, το Ιβάν ο τρομερός, του Αιζενστάιν και είχα τρομάξει τόσο που όταν το ξαναείδα στην ενήλικη ζωή μου πια ήταν οι παλιές εικόνες που είχαν αποτυπωθεί. Στο θερινό Αττικόν, πάλι στην Κυψέλης, στο ύψος της Σκοπέλου (αγνοούσα, πρέπει να πω, πριν διαβάσω το βιβλίο, ότι ήταν πλέον στη 5η μετακίνησή του), είχαμε πάει όλη η τάξη, όταν αποφοιτήσαμε από το 26ο δημοτικό σχολείο της περιοχής, να δούμε μια μουσική ιταλική ταινία. Μάλιστα, κάποτε, είχε πει ο Λ. Κηλαηδόνης ότι έγραψε τα Θερινά Σινεμά, έχοντας στο νου αυτόν τον κινηματογράφο.
«Τα σινεμά της Αθήνας», η πολύτιμη δεκαετής έρευνα του συγγραφέα και δημοσιογράφου Δημήτρη Φύσσα*, η λεπτομερής καταγραφή των αιθουσών κινηματογράφου και των ταινιών που πρόβαλλαν, οπότε και οι εικόνες της ιστορίας της πόλης, καλύπτουν εκατόν δεκαεπτά χρόνια, από το 1896 έως το 2013.
Το βιβλίο έχει αναρτηθεί και κυκλοφορεί ελεύθερα στο διαδίκτυο από χρόνια και παρέμεινε και μετά την έκδοσή του, με κοινή απόφαση του Δημήτρη Φύσσα και του Χρύσανθου Ξάνθη των εκδόσεων Λογότυπο.
Οι κινηματογράφοι καταγράφονται αλφαβητικά, περιγράφονται και χαρακτηρίζονται ανάλογα: λαϊκός, θερινός, χειμερινός, προπολεμικός, τέχνης, μεσοαστικός, αστικός, διατηρητέος, τσοντάδικο, κινηματογράφος και θέατρο κοκ. Ενώ συνοδεύονται από πολλές ενδεικτικές ταινίες, αρ. τηλεφώνου των αιθουσών, συμβάντα, χωροταξικά στοιχεία, προσωπικές μαρτυρίες, επώνυμους, ανώνυμους ή δίχως πλήρη στοιχεία πληροφορητές, τραγελαφικά, ενίοτε, επεισόδια, όπως αυτά που είχαν προκληθεί όταν κάποιοι φανατικοί χριστιανοί επιχείρησαν ν’ αποτρέψουν την προβολή της ταινίας του Μάρτιν Σκορτσέζε «Ο τελευταίος πειρασμός» και οι αντιδιαδηλωτές απαντούσαν με τα δικά τους συνθήματα. Ένα βιβλίο στο οποίο διασταυρώνονται οι ταινίες με την πόλη.
* Ο Δημήτρης Φύσσας γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 16 Μαΐου 1956. Λογοτέχνης, δημοσιογράφος, καθηγητής, ερευνητής της Αθήνας και των σχέσεων ανάμεσα στους ανθρώπους και στον τόπο. Πέθανε στις 23 Φεβρουαρίου 2024.