*Ο Νετανιάχου υποψιάζεται ακόμα και «πραξικόπημα» από την ηγεσία του ισραηλινού στρατού

*Το μήνυμα του Hadash στην ελληνική Αριστερά και τις δημοκρατικές δυνάμεις

 

Στη Γάζα ο όλεθρος του πολέμου συνεχίζεται συνθλίβοντας αστικές υποδομές και τις ζωές των κατοίκων της. Ο στρατός κατοχής συνεχίζει τις καταστροφικές επιθέσεις του στο θύλακα που δεν στρέφονται μόνο εναντίον των ανταρτών αλλά κυρίως εναντίον του άμαχου πληθυσμού, αυξάνοντας αδιάκοπα τον αριθμό των θυμάτων: 37953 νεκροί, 87266 τραυματίες και 11.000 αγνοούμενοι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια. Στην επιφάνεια της γης εγκαταλελειμμένοι  σοροί νεκρών γίνονται βορά των ζώων που αναζητούν τροφή.

Οι αναφορές του Ευρω-Μεσογειακού Παρατηρητήριου προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων(Euro-Med Human Rights Monitor – Euro-Med) μέσα από τη Γάζα είναι σοκαριστικές, καθώς αποκαλύπτουν την αλήθεια για  το τι πραγματικά συμβαίνει στη Γάζα, καταγράφοντας τις θηριωδίες του ισραηλινού στρατού εναντίον των παλαιστίνιων. Στην ισραηλινή «εργαλειοθήκη» απάνθρωπης μεταχείρισης παλαιστίνιων χρησιμοποιούνται ακόμα και μεγαλόσωμα σκυλιά της αστυνομίας, που επιτίθενται σε πολίτες τραυματίζοντας τους βαριά, σέρνοντας τους μέσα στα μισογκρεμισμένα σπίτια τους. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το Euro-Med, οι παλαιστίνιοι χρησιμοποιούνται εκτεταμένα ως ανθρώπινες ασπίδες, ενώ σκοτώνονται όχι μόνο από τις βόμβες και τα πυρά των τανκς αλλά συνθλίβονται μπροστά στα μάτια των οικογενειών τους από τις ερπύστριες των ισραηλινών τανκς.

 

Οι εκθέσεις της Ειδικής Επιτροπής Έρευνας του ΟΗΕ για Ισραήλ και Γάζα

 

Άλλωστε δεν είναι τυχαίες οι δύο παράλληλες εκθέσεις της Ειδικής Επιτροπής Έρευνας του ΟΗΕ,  για όσα συμβαίνουν στη γη της ιστορικής Παλαιστίνης, που αφορούν την καταγραφή των εγκλημάτων που διεπράχθησαν, τόσο από τους παλαιστίνιους εισβάλλοντας στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, όσο και για τη συνεχιζόμενη φονική επίθεση των ισραηλινών στη Γάζα. Οι αντάρτες κατηγορούνται ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου, ενώ όσον αφορά την επιχείρηση «Σιδερένια Σπαθιά» στην έκθεση καταγράφεται ότι οι ενέργειες των ισραηλινών  στη Γάζα συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που συμπεριλαμβάνουν και το έγκλημα της εξολόθρευσης ,του οποίου η πρόθεση τέλεσης αποτελεί το τρίτο συστατικό στοιχείο του εγκλήματος της γενοκτονίας.

 

Ουδέτερες ζώνες  ασφάλειας και στρατιωτική κατοχή της Γάζας

 

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις «χαμηλής έντασης» . Για τρίτη φορά πολιορκεί τον προσφυγικό καταυλισμό Σουτζαίγια  με αεροπορικές επιδρομές που στοχεύουν πολίτες και αντάρτες με δεκάδες θύματα, δηλώνοντας ότι η επιχείρηση θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες. Και στη Ράφα και στο Χαν Γιούνις παντού ξεκινούν νέες επιθέσεις με τις ζωές των κατοίκων της Γάζας να συνθλίβονται.

Οι ισραηλινοί θα επιβάλουν ένα καθεστώς μόνιμης παρακολούθησης, με στρατιωτικές δυνάμεις  άμεσης παρέμβασης, θέτοντας τη Γάζα υπό στρατιωτική κατοχή, αντίστοιχα όπως τη Δυτική Όχθη. Αυτό είναι το επόμενο σχέδιο τους, αφού, έως τώρα, απετράπη η εθνοκάθαρση. Επιπρόσθετα, στον «Διάδρομο Φιλαδέλφεια» κατά μήκος των συνόρων Αιγύπτου – Γάζας, στον «Άξονα Νετζαρίμ», που έχει απομονώσει στη Βόρεια πλευρά της Γάζας από την υπόλοιπή εδαφική επικράτεια της, όπως επίσης και στα σύνορα Ισραήλ-Γάζας, ο ισραηλινός στρατός δημιουργεί νεκρές ζώνες ασφαλείας, που θα καταλάβουν το 32-33% της εδαφικής επικράτειας της Γάζας. Αυτές οι  χερσαίες ζώνες θα αποτελέσουν ένα επιπρόσθετο επίπεδο ασφάλειας από τους φυλακισμένους παλαιστίνιους, στο μεγαλύτερο υπαίθριο στρατόπεδο συγκέντρωσης του κόσμου. Ειδικότερα στον «Διάδρομο Φιλαδέλφεια» η δημιουργία νεκρής ζώνης όπως αντίστοιχα και οι επιχειρήσεις στα σύνορα με την Αίγυπτο, ακόμα και κάτω από τη γη, αποσκοπούν στον τερματισμό του ανεφοδιασμού των ανταρτών με οπλικά συστήματα, όπως επίσης και στον απόλυτο αποκλεισμό τους στερώντας τους τη δυνατότητα πολιτικών/στρατιωτικών επαφών εκτός Γάζας.

Οι ισραηλινοί ισχυρίζονται ότι έχουν σκοτωθεί 30000 – 40000 στελέχη της Αντίστασης. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ, σε πρόσφατες δηλώσεις του, τόνισε ότι στη Ράφα ο στρατός έχει επιφέρει απόλυτο αποκλεισμό στους αντάρτες, ότι δεν έχουν πλέον καμία δυνατότητα στρατιωτικού ανεφοδιασμού ή ακόμα και στρατιωτικών ενισχύσεων  και ότι πλέον δεν θα τους επιτρέψουν να αποκτήσουν ξανά τη δύναμη τους.

 

Διάψευση της ισραηλινής προπαγάνδας

 

Ο Ιτζχάκ Μπρικ, πρώην αξιωματικός του ισραηλινού στρατού με «αξιέπαινη» θητεία στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ(1973), σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Middle East Eye διαψεύδει την ισραηλινή προπαγάνδα, όσον αφορά τα «επιτεύγματα» των ισραηλινών στρατιωτών και τις επιχειρήσεις στα υπόγεια τούνελ, όπως ισχυρίζεται ο στρατός κατοχής, στο πέρασμα στη Ράφα με Αίγυπτο1.

 

Νέα απόπειρα της Δύσης για την υπογραφή Συμφωνίας ανταλλαγής αιχμαλώτων Ισραήλ-Γάζας

 

Ενόψει του αδιεξόδου που έχει προκύψει στις διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία ανταλλαγής ομήρων, οι ΗΠΑ , η Αίγυπτος και το Κατάρ ξεκινούν νέο γύρο διαπραγματεύσεων με διατύπωση όρων, που θα συμβάλει στη γεφύρωση του «χάσματος» που διαπιστώνεται μεταξύ Νετανιάχου και της Αντίστασης. Η διαπιστωμένη «σιωπή» της Δύσης στη διαμόρφωση οδικού χάρτη για την επόμενη μέρα στη Γάζα, προσδίδει ασυλία στους χειρισμούς του Ισραήλ για τη στρατιωτική κατοχή της. Υπό αυτό το πρίσμα οι διαπραγματεύσεις είναι καταδικασμένες σε νέο τέλμα και αυτή τη φορά από τη Γάζα.

 

Οι τριγμοί στον κυβερνητικό συνασπισμό και η ολοκλήρωση(;) της προσάρτησης της Δυτικής Όχθης

 

Εντός του κυβερνητικού συνασπισμού υπάρχουν τριγμοί, καταρχήν, όσον αφορά την κατάταξη των νέων υπερορθόδοξων  ισραηλινών από τις κοινότητες Χαρέντι. Χιλιάδες Γεσίβα μαθητές διαδηλώνουν, αποκλείοντας δρόμους, ενάντια στην επικείμενη, υποχρεωτική κατάταξη τους στο στρατό. Ταυτόχρονα, από το Πολεμικό Συμβούλιο, ήδη ο Μπένι Γκάντζ(πρόεδρος του κόμματος «Εθνική Ενότητα», οι Γκάντι Έισενκοτ  και Χίλι Τρόππερ (στελέχη  του κόμματος «Εθνική Ενότητα» και ο Άβι Ρόζενφελντ, στρατηγός του ισραηλινού στρατού, έχουν παραιτηθεί επιφέροντας ένα πλήγμα  που απονομιμοποιεί  τις πολιτικές του ακροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού.  Η Δυτική Όχθη, που θα αποτελούσε μέρος του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους, «σβήνει» με τη νομιμοποίηση 5 παράνομων οικισμών εποίκων που υπάγονται στην «Περιοχή Β»2. Ο Μπ.Σμότριχ, κατόπιν έγκρισης του Συμβουλίου Ασφαλείας, ανακοίνωσε τους παράνομους οικισμούς οι οποίοι είναι: ο Ενβατάρ στη βόρεια πλευρά της Δυτικής Όχθης, ο Σντε Εφραίμ και ο Γκιβάτ Ασάφ στη κεντρική της ζώνη και τέλος ο Χελέτζ και ο Αντοραβίμ στη νότια πλευρά της.

Ο Σμότριχ, υπερασπιστής της πλήρους προσάρτησης της γης της ιστορικής Παλαιστίνης, ενώ ανακοίνωσε τη νομιμοποίηση παράνομων οικισμών εποίκων ταυτόχρονα, ως αντιστάθμισμα, ακύρωσε το πάγωμα  είσπραξης φόρων  και την κατακράτηση των εσόδων από την κυβέρνηση του Μ.Αμπάς για περίοδο 3 μηνών. Ταυτόχρονα προέβη και στην επιβολή κυρώσεων στην Παλαιστινιακή Αρχή, που αφορούν την αφαίρεση αρμοδιοτήτων που προβλέπονται από τις Συμφωνίες του Όσλο και  την ακύρωση ειδικών αδειών μετακίνησης των μελών της παλαιστινιακής κυβέρνησης στη Ραμάλα. Οι κυρώσεις αυτές επιβλήθηκαν ως αντίποινα για τις αγωγές  στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, θεωρώντας ότι η κυβέρνηση του Μ.Αμπάς πρωτοστάτησε στην εκκίνηση τους.

 

«Πραξικόπημα» του ισραηλινού στρατού εναντίον της κυβέρνησης Νετανιάχου!

 

Για τον Μπ.Νετανιάχου η παραμονή του στην εξουσία είναι η πιο σημαντική προτεραιότητα. Οι πολεμοχαρείς πολιτικές του θα εξασφαλίσουν την προσωπική και πολιτική του επιβίωση. Φαντάζεται ακόμα και «εσωτερικούς εχθρούς», υιοθετώντας θεωρίες «συνομωσίας» και πιο συγκεκριμένα ότι είναι σε εξέλιξη «πραξικόπημα»(!) από την ηγεσία του ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με δηλώσεις της συζύγου του Σάρα Νετανιάχου κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με οικογένειες αιχμάλωτων στη Γάζα.

Και όμως σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times η ηγεσία του στρατού δηλώνει ότι η πιο σημαντική προτεραιότητα είναι να υπάρξει προσωρινή παύση των εχθροπραξιών, προκειμένου να επιστρέψουν οι όμηροι, ζωντανοί και νεκροί, δίνοντας χρόνο στο στράτευμα για το Μέτωπο του Ν.Λίβανου καθώς απαιτείται επάνδρωση σε πυρομαχικά, σε εξαρτήματα τεθωρακισμένων και βέβαια σε ανθρώπινο δυναμικό. Υπολογίζεται ότι χρειάζονται επιπρόσθετα τουλάχιστον 10000 στρατιώτες, εφόσον υπάρξει κλιμάκωση της σύγκρουσης με Χεζμπολάχ.

 

Τράμπ-Μπάιντεν

 

Ο μόνος πιστός αληθινός «σύμμαχος» του Μπ. Νετανιάχου είναι ο Ντ. Τράμπ. Συνθλίβοντας τον Τζον Μπάιντεν στην πρώτη τηλεοπτική αντιπαράθεση, έδωσε το «πράσινο φως»  για να συνεχίσει  τον πόλεμο στη Γάζα και να ολοκληρώσει τους στόχους του, ενόψει της επικείμενης επανεκλογής του! Ο Τραμπ προέβη σε ένα πρωτοφανές, προσβλητικό σχόλιο που δεν πέρασε απαρατήρητο  από οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων: παρομοίασε τον Μπάιντεν με παλαιστίνιο!

 Στο σχόλιο του Μπάιντεν ότι «η μόνη πλευρά που θέλει να συνεχιστεί ο πόλεμος στη Γάζα είναι η Χαμάς»  ο Τραμπ απάντησε: «[…] Στην πραγματικότητα το Ισραήλ είναι αυτό που θέλει να συνεχίσει και εσύ θα έπρεπε να τους αφήσεις να προχωρήσουν και να τελειώσουν τη δουλειά. Αυτός, ο Μπάιντεν, δεν θέλει να το κάνει. Έχει γίνει σαν παλαιστίνιος αλλά δεν τον θέλουν γιατί είναι πολύ κακός παλαιστίνιος. Είναι αδύναμος.»!

 

Η Συνδιάσκεψη για την Ειρήνη από την ισραηλινή Αριστερά και συλλογικότητες παλαιστίνιων!

 

Σε αυτές τις σκοτεινές εποχές όχι μόνο για τον λαό της Παλαιστίνης και του Ισραήλ αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα η Συνδιάσκεψη για την Ειρήνη που έλαβε χώρα στο Τελ Αβιβ στο στάδιο Μενόρα Μιβταχίμ Αρένα την 1η Ιουλίου προκαλεί δέος. Η ισραηλινή Αριστερά, τα κινήματα ισραηλινών και παλαιστίνιων θα δημιουργήσουν τον αντίπαλο πόλο της ακροδεξιάς, μια υπολογίσιμη δύναμη για την Ειρήνη, για μια κοινή γη και για τους δύο λαούς. Ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις ήταν και το Hadash τη «θεσμοθετημένη» πολιτική δύναμη αράβων και εβραίων, ισραηλινών και παλαιστίνιων στην ισραηλινή βουλή. Μάχονται για την αρμονική συνύπαρξη, ενάντια στο φασισμό που είναι βαθιά ριζωμένος στους αρμούς της εξουσίας και στον κοινωνικό ιστό του Ισραήλ.

 

Το μήνυμα του Hadash προς την ελληνική Αριστερά και τις δημοκρατικές δυνάμεις

 

Η «Εποχή» για άλλη μια φορά μεταφέρει το μήνυμα του Hadash, ελπίζοντας ότι ο όλες οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα των ισραηλινών και παλαιστίνιων βουλευτών του κόμματος :

«Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Η κατάσταση είναι τρομακτική στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και συνεχώς επιδεινώνεται: φρικιαστική σφαγή στη Γάζα, δολοφονίες και εθνοκάθαρση στη Δυτική Όχθη, εκτοπισμός των παλαιστίνιων από τα σπίτια και τη γη τους στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ακόμα και εντός του Ισραήλ διαπιστώνεται ραγδαία αύξηση του φασισμού: οι άραβες πολίτες και οι αντίπαλοι της κυβέρνησης υφίστανται βίαιες διώξεις καθώς τους χτυπάνε  στις διαδηλώσεις, τους συλλαμβάνουν χωρίς λόγο,  τους απολύουν από τη δουλειά τους και νέοι φοιτητές αποβάλλονται από τα πανεπιστήμια τους.

Στο Ισραήλ η δημιουργία του νέου κόμματος «Οι Δημοκράτες» που απορρέει από τη συγχώνευση του Εργατικού Κόμματος και του Μερέτζ είναι θετικό βήμα, ωστόσο οι δικές τους θέσεις διαφοροποιούνται από τις δικές μας. Για να αναδείξουμε αυτές τις διαφορές, θα αναφέρουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: υποστήριξαν, τουλάχιστον στην αρχή, την επιχείρηση στη Γάζα.  

Στη Γάζα, η συμμορία ρατσιστών του Νετανιάχου συνεχίζει τη σφαγή, θυσιάζοντας τους  ισραηλινούς όμηρους και στρατιώτες για έναν και μοναδικό στόχο, να επιβιώσει παραμένοντας στην εξουσία. Επιπρόσθετα τώρα σχεδιάζουν επίθεση εναντίον του Λίβανου όπου εάν συμβεί, αλίμονο, θα οδηγήσει σε περιφερειακό πόλεμο και σε μια φοβερή καταστροφή.

Εμείς το Κομμουνιστικό Κόμμα του Ισραήλ και το Δημοκρατικό Μέτωπο για την Ειρήνη και την Ισότητα δεν θα παραιτηθούμε θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε.

Ζητούμε την υποστήριξη σας!». 

 

Υποσημειώσεις

 

1) Παραθέτουμε απόσπασμα από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Ιτζχάκ Μπρικ στο Middle Easy Eye:

«Δημιουργούν ψευδαισθήσεις στην κοινή γνώμη και δεν λένε την αλήθεια ότι εμείς νικάμε. Δεν ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη Χαμάς οι μαχητές της δεν στέκονται ούτε καν μπροστά μας . Όλες αυτές οι δηλώσεις ότι ο στρατός σκότωσε 100 σε εκείνη την περιοχή, 200 σε κάποιο άλλο μέρος δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Οι μαχητές είναι κάτω από τη γη. Ανεβαίνουν για λίγο στην επιφάνεια εκτοξεύουν ρουκέτες και επιστρέφουν. Ανατινάζουν οικισμούς χρησιμοποιώντας εκρηκτικά εναντίον μας και μας σκοτώνουν. Δεν υπάρχει κλείσιμο των τούνελ που περνούν στην έρημο του Σινά. Αυτά τα τούνελ που θεωρούνται «αγωγοί οξυγόνου» για τη Χαμάς  χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού με τον ισραηλινό στρατό να ισχυρίζεται ότι τα έχει θέσει υπό τον έλεγχο του. Για να κλείσουν αυτά τα τούνελ θα πρέπει να σκάψουν και να δημιουργήσουν ένα χωμάτινο κανάλι μήκους 9 χμ και βάθους 50 μέτρων  κάτω από τη γη για να πάρουν όλα τα όπλα. Ο στρατός δεν σκοπεύει να σκάψει αυτό το κανάλι. Μας κοροϊδεύουν; Ο επικεφαλής του στρατού δήλωσε ότι στη Ράφα η νίκη είναι προ των πυλών. Εξαπατούν την κοινή γνώμη λένε ψέματα.».

 

2) Σύμφωνα με τις Συμφωνίες του Όσλο, η «Περιοχή Β», υπάγεται στον πολιτικό έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής και στον στρατιωτικό έλεγχο του Ισραήλ.

 

 

Πρόσφατα άρθρα ( Μέση Ανατολή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet