Φρανθίσκο Άλβαρεθ «Αυγουστιάτικη βροχή», μετάφραση: Άνχελ Πέρεθ Γκονθάλεθ, Εκδόσεις των Συναδέλφων, 2023

 

Ο δημοσιογράφος, μεταφραστής λογοτεχνίας και συγγραφέας Φρανθίσκο Άλβαρεθ γεννήθηκε στη Χιχόν των Αστούριας το 1970. Στη δουλειά του, στην ισπανική και στη ντόπια γλώσσα, περιλαμβάνονται, πέρα από έναν τόμο διηγημάτων και από ιστορικές εργασίες, μεταφράσεις γνωστών λογοτεχνών (Λεονάρντο Σάσια, Αλμπέρτο Προυνέτι).

Το πρώτο του μυθιστόρημα, «Αυγουστιάτικη βροχή» (2016), τιμήθηκε ήδη με δύο βραβεία και είναι μια αναφορά στον άνθρωπο και τον επαναστάτη Μπουεναβεντούρα Ντουρούτι, τον Πέπε, όπως τον αποκαλούσαν οι σύντροφοί του. Έτσι, χωρίς να αποτελεί βιογραφία, η αφήγηση τελειώνει στις 20 του Νοέμβρη του 1936, όταν στα χαρακώματα της Μαδρίτης ο αναρχικός αγωνιστής τραυματίζεται θανάσιμα, σε ηλικία σαράντα χρονών.

Μισό αιώνα αργότερα βρίσκουμε τη γαλλίδα δημοσιογράφο Λιμπερτάδ Καζάλ να ταξιδεύει στη Μόσχα της Περεστρόικα εκ μέρους του Nouvel Observateur, για να πάρει συνέντευξη απ’ τον ηλικιωμένο κομμουνιστή και αγωνιστή του Ισπανικού Εμφυλίου, Αντρές Τουδέλα. Η Καζάλ διερευνά την υπόθεση του θανάτου του Ντουρούτι πηγαίνοντας πίσω στον χρόνο. Θα συναντήσει, επίσης, σε κάποια επαρχιακή πόλη της Γαλλίας, τη σύντροφο του Πέπε, Εμιλιέν Μορέν (Μιμή), των οποίων «ο έρωτας κράτησε μια ζωή και μισή». Οι περιπέτειες του Ντουρούτι και των συναγωνιστών του Ασκάσο και Χοβέρ -των Λος Σολιδάριος- θρυλικές: στη Γαλλία, στη Νέα Υόρκη και από εκεί στην Κούβα, σε Μεξικό, Χιλή, Αργεντινή και Ουρουγουάη. Με την ομάδα του απαλλοτριώνει λεφτά διά των όπλων από τις τράπεζες. Επικηρύσσονται παντού και γνωρίζουν αρκετές φυλακές. Με τη Μιμή συζούν τρία χρόνια στο Βέλγιο. Αλλά είναι η Ισπανική Επανάσταση που τους καλεί τώρα. Η CNT και η FAI κυριαρχούν στη Βαρκελώνη και σε αυτές πρωτοστατεί ο Ντουρούτι, ενώ τους πρώτους έξι μήνες της εξέγερσης οι αναρχικοί δημιουργούν εκατοντάδες πολιτιστικά κέντρα –τα γνωστά τότε Ateneos– παράλληλα με τις καταλήψεις εργοστασίων, υπηρεσιών κ.λπ. και επιτάσσουν μεγάλα φεουδαρχικά και εκκλησιαστικά αγροκτήματα. Ο Πέπε είναι παντού, μέσα στον δρόμο και στο πλήθος, χωρίς να προσέχει τα νώτα του καθώς είναι γνωστή η έχθρα του ΚΚΙ και των σοβιετικών στο πρόσωπό του. Στο μεταξύ η Μιμή είναι έγκυος στην Κολέτ. Μετά την καταστολή του στρατιωτικού πραξικοπήματος στη Βαρκελώνη, η Φάλαγγα Ντουρούτι πορεύεται προς τη Σαραγόσα με τον ηγέτη της να ακολουθεί τη μοίρα του. Στην έρευνά της η Λιμπερτάδ ανακαλύπτει πως η μητέρα της, Ροσαλία, εθελόντρια νοσοκόμα στον εμφύλιο, είχε φροντίσει τον ετοιμοθάνατο αναρχοσυνδικαλιστή.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet