Εκατό χρόνια δράσης συμπληρώνει ο ερασιτεχνικός σύλλογος της Αθήνας

 

Στο κέντρο της Αθήνας, στην Κυψέλη, εδώ και 100 χρόνια ένας αθλητικός σύλλογος καλλιεργεί το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο με συνέπεια και συνέχεια. Ο Κρόνος Αθηνών. Εκατό χρόνια στο παιχνίδι για τους πολλούς και όχι στην εμπορευματοποίησή του για τους λίγους. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο σύλλογος βασίζεται στην ανάδειξη αθλητών από τις υποδομές του και όχι σε ευκαιριακές συγκολλήσεις με μεταγραφές, ενισχύοντας τις ρίζες του με την τοπική κοινωνία και εν προκειμένω την πυκνοκατοικημένη Κυψέλη. Η έδρα του Κρόνου είναι το δημοτικό γήπεδο της Αλεπότρυπας. Μαζί με τις αγωνιστικές οδηγίες οι διοικούντες το σύλλογο περνάνε αντιλήψεις fair play, σεβασμού στον αντίπαλο και συχνά πραγματοποιούν διαλέξεις για διάφορες θεματικές και στους νεαρούς αθλητές και στους γονείς τους.

Όπως υποστηρίζουν οι άνθρωποι του συλλόγου η ομάδα είναι ένας Κρόνος που δεν επιβιώνει τρώγοντας τα σπλάχνα του και γράφουν χαρακτηριστικά: “Σύμφωνα με το μύθο, ο Κρόνος αφού εκθρόνισε βίαια τον πατέρα του Ουρανό από την εξουσία, κατάπινε τα ίδια του τα παιδιά, εκείνα που γεννούσε η Ρέα, από ανασφάλεια και φόβο μήπως έχει και ο ίδιος παρόμοια κατάληξη με τον πατέρα του. Ωστόσο, όταν γεννήθηκε ο Δίας, η Ρέα τον έκρυψε για να τον σώσει. Όταν ο Δίας μεγάλωσε, απελευθέρωσε και τα υπόλοιπα αδέλφια του και ακολούθησε η περίφημη τιτανομαχία όπου Κρόνος και Τιτάνες νικήθηκαν από τους Ολύμπιους και τους φυλάκισαν στα Τάρταρα. Παρά την ήττα τους, ο Κρόνος συνέχισε να λατρεύεται στην αρχαία Ελλάδα συμβολίζοντας τη σοφία η οποία στα γεράματα αντικαθιστά την ανάγκη για εξουσία. Μύθοι και ιστορία θα σκεφτεί κανείς, οι εποχές αλλάζουν θα συμπληρώσει. Στη σύγχρονη ιστορία οι Zapatistas λένε και εμείς υιοθετούμε «η ιστορία είναι τα ίχνη στου χρόνου το χώμα που περπατάμε». Η μυθολογία και η ιστορία λοιπόν είναι διδακτική καθώς συχνά επαναλαμβάνεται και θεωρούμε πως πρέπει να λαμβάνεται υπόψη.

Τι σχέση έχει η ιστορία με ένα ποδοσφαιρικό σωματείο θα αναρωτηθεί κανείς. Δεν θέλω το παιδί μου να ασχοληθεί με το βίαιο και βάρβαρο αυτό άθλημα θα προσθέσει άλλος. Εμείς θα απαντήσουμε, πως το ποδόσφαιρο είναι η μικρογραφία της κοινωνίας και ένα εργαλείο όπου στα σωστά χέρια το παιδί θα διδαχθεί αρχές και αξίες που θα χρειαστεί στην ενήλικη ζωή του. Επομένως, νιώθουμε υποχρεωμένοι να διδαχθούμε και εμείς από την ιστορία, εστιάζοντας, όπως ο Θεός Κρόνος στα γεράματα, στη σοφία και όχι στην εξουσία (...)

Συχνά, μόλις τελειώνει η ηλικία που οι γονείς πληρώνουν συνδρομή, τελειώνει και το ποδόσφαιρο/αθλητισμός. Αυτό θα το θεωρήσουμε και ήττα γιατί αν τα παιδιά μεγάλωσαν και προπονήθηκαν για πολλά χρόνια στην ομάδα, γιατί δεν είναι αρκετά ικανά ώστε να ενταχθούν στην ενήλικη ομάδα; Στόχος λοιπόν του Κρόνου και των ακαδημιών λέγαμε πως είναι η ενήλικη ομάδα να στελεχωθεί από τα δικά της παιδιά. Η διοίκηση στηρίζει αυτό το ‘πρότζεκτ’, το οποίο χρειάζεται πολύ χρόνο και πίστη. Τη φετινή χρονιά έχουμε επενδύσει στα δικά μας παιδιά. Το ταλέντο είναι εμφανές, όπως και η έλλειψη εμπειρίας, γι’ αυτό δεν μας απασχολούν τα αποτελέσματα. Η εμπειρία θα έρθει μέσα από τη συμμετοχή στους αγώνες. Το Σ/Κ που πέρασε είχαμε αγώνα για την Γ΄ ΕΠΣΑ με εκείνη της ΑΕ Ιλίου. Θα σταθούμε κυρίως πως 17 από τους 18 που έπαιξαν εκδώσαν πρώτο δελτίο ποδοσφαιριστή στον Κρόνο. Ο μέσος όρος ηλικίας της 11αδας ήταν 18,63 και της 18αδας 20”.

Για τον Κρόνο ο πρόεδρος της ομάδας Γιάννης Ντιντίφας αναφέρει χαρακτηριστικά: “Η φιλοσοφία μας είναι πρώτα σπουδές και μετά η χαρά του παιχνιδιού. Έχουμε αρκετούς αθλητές που είναι σε ΑΕΙ – ΤΕΙ και τα τελευταία χρόνια σε ετήσια βάση 3-4 περνάνε σε ΑΕΙ. Στην πρώτη ομάδα προωθούμε παιδιά από τις υποδομές μας, δεν λειτουργούμε όπως άλλα σωματεία με «γυρολόγους» και πάντα περνάμε αντιλήψεις όπως σεβασμός στον αντίπαλο, όχι αντιαθλητική συμπεριφορά, ενώ κάνουμε και διαλέξεις με ψυχολόγους και επιστήμονες στους γονείς για τον τρόπο συμπεριφοράς τους, ώστε να μην πιέζουν τα παιδιά τους, φαινόμενο που στις εξέδρες των γηπέδων το βλέπουμε συχνά”.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet