Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο προηγούμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμμετείχαν σε μια τηλεοπτική αναμέτρηση στις 27 Ιούνιου. Η αναμέτρηση αυτή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιφέρον, τόσο απο πλευράς του θεάματος που προσφέραν, την πληθώρα των ψεμάτων και ανακριβειών που παρουσίασαν, όσο και της ρητορικής-θέσεις που παρουσιάσαν.

Από άποψη θεάματος,  που όπως φαίνεται μετρά ολοένα και πιο πολύ, ο σημερινός πρόεδρος έδωσε μια πλήρως απογοητευτική εικόνα ενώ ο πρώην έδωσε μια μεγάλη παράσταση show business. Πιο συγκεκριμένα, ο σημερινός πρόεδρος δεν είχε καθόλου ενέργεια, μπέρδευε τις λέξεις του, δεν τελείωνε τις προτάσεις του, και σε κάποιες στιγμές δεν έβγαινε  καν νόημα σε αυτά που έλεγε. Ο πρώην σε αντίθεση έδωσε μια παράσταση όπου επαναλάμβανε συχνά τα απλά μηνύματα που ήθελε να περάσει. Αν κάποιος μείνει εκεί ήταν μια καθαρή νίκη Τραμπ,  κοιτώντας λίγο πιο προσεχτικά κάποιος βλέπει ότι ο Τραμπ είπε πολλά ψέματα και ανακρίβειες, και ο Μπάιντεν πολύ λιγότερες.

Μια μικρή σταχυολόγηση από τα ψέματα που ακούστηκαν από τον Τραμπ. Ο Τραμπ είχε την καλύτερη οικονομία στην ιστορία, η αύξηση του ΑΕΠ ήταν χαμηλότερη από αυτήν στην αντίστοιχη διακυβέρνηση Κλίντον, η ανεργία ήταν μεγαλύτερη, και η αύξηση στο χρηματιστήριο  ήταν μικρότερη από την περίοδο Ομπάμα. Ο Μπάιντεν άνοιξε τα σύνορα και έχουν μπει όλοι οι εγκληματίες, σύμφωνα με μελέτες τα ποσοστά εγκληματικότητας είναι παρόμοια στους μετανάστες χωρίς χαρτιά και στον υπόλοιπο πληθυσμό των ΗΠΑ, οι δε ροές πιο πολύ αλλάζουν από μήνα σε μήνα παρά ανάμεσα στις προεδρικές θητείες.  Επανειλημμένα ο Τραμπ προσπάθησε να αποσείσει την κατηγορία ότι χαρακτήρισε τους πεσόντες του  πρώτου και δευτέρου παγκοσμίου πολέμου ως «losers» αποτυχημένους, υπάρχουν όμως αρκετοί μάρτυρες που τον διαψεύδουν. Τέλος, ισχυρίστηκε ότι οι Δημοκρατικοί θέλουν να σκοτώσουν παιδιά και αφού γεννηθούν, πράγμα που δεν ισχύει σε καμία πολιτεία ούτε και στο νομικό προηγούμενο Roe vs Wade. Από την άλλη μεριά, ο Μπάιντεν ισχυρίστηκε ότι στην θητεία του δεν έχουν σκοτωθεί αμερικανοί στρατιώτες πράγμα που δεν ισχύει.

Τα γνωστά μοτίβα της Alt-Right ήταν παντού στο λόγο του Τραμπ. Οι εγκληματίες μετανάστες που έρχονται με τα ανοιχτά σύνορα του Μπάιντεν, οι φόρο-ελαφρύνσεις που φέρνουν την ανάπτυξη, ο ισχυρός ηγέτης, η αδιαμεσολάβητη σχέση του με τον κόσμο – όλοι τον αγαπάνε. Βέβαια όπως είδαμε και πιο πάνω το πιο μεγάλο μέρος της ρητορικής του βασίζεται σε ψέματα, για παράδειγμα, ο αριθμός των μεταναστών χωρίς χαρτιά αλλάζει από μήνα σε μήνα και κατά την περίοδο Τραμπ είχαν μπει πολλοί περισσότεροι από όσοι στην περίοδο Μπάιντεν. Τα δε ποσοστά εγκληματικότητας ανάμεσα στους μετανάστες χωρίς χαρτιά είναι παρόμοια με τους υπόλοιπους κατοίκους των ΗΠΑ. Η δε ισχυρή οικονομία που τόσο πολύ διαφημίζει η καμπάνια του Τραμπ, ανήκει στην σφαίρα της φαντασίας αν κάποιος κοιτάξει τους οικονομικούς δείκτες (αύξηση ΑΕΠ 2.49% σε σχέση με 3.88% την περίοδο Κλίντον, ποσοστά ανεργίας 3.5% κατά μέσο όρο ενώ στο τέλος της θητείας του ήταν στο 6.3% αντίθετα την περίοδο  Μπάιντεν το Γενάρη και τον Απρίλη του 2023 η ανεργία είχε πέσει στο 3.4%).

Μεγάλο μέρος της συζήτησης πήρε και η απαγόρευση των εκτρώσεων, με τον Τραμπ να πανηγυρίζει ότι επέστρεψε την απόφαση πίσω στις διάφορες πολιτείες, ενώ ο Μπάιντεν ορθά επισήμανε ότι τα δικαιώματα δεν μπορούν να αλλάζουν ανάλογα με τους πολίτικους συσχετισμός. Ο λόγος του Τραμπ περιστρεφόταν κυρίως γύρω από το ψέμα ότι οι Δημοκρατικοί θέλουν εκτρώσεις μέχρι και τον ένατο μήνα και αφού γεννηθεί το παιδί, με στοχοποίηση του  πρώην κυβερνήτη της Βιρτζίνια, πράγμα που δεν προκύπτει από πουθενά. Ο Μπάιντεν από την άλλη δήλωσε ότι θα επαναφέρει το Roe vs Wade χωρίς όμως καμία ένδειξη του πώς ή γιατί δεν το έχει κάνει ως τώρα.

Ο Τραμπ στριμώχτηκε επανειλημμένα στο αν θα αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα, και  για τον ρόλο του στις ταραχές της 6 του Γενάρη. Μετά από πολλές επαναλήψεις είπε ότι μόνο αν είναι σωστές οι εκλογές (κατά ποιόν;) θα αποδεχθεί μια ήττα. Στο δε θέμα της επίθεσης στο Καπιτώλιο, προσπάθησε να ρίξει την ευθύνη στην Νάνση Πελόση πράγμα που δεν στέκει μια και ο πρόεδρος και η κυβέρνησή του έχουν την ευθύνη να κινητοποιήσουν την εθνοφρουρά.

Οι δύο μονομάχοι ανταγωνίζονταν στο ποιος είναι ο πιο μεγάλος υποστηρικτής του Ισραήλ και τού πολέμου στην Γάζα χωρίς καμία ενσυναίσθηση στο δράμα που έχει αφήσει εκατοντάδες χιλιάδες άμαχους Παλαιστίνιους νεκρούς και σακατεμένους.   

Ο Μπάιντεν προσπάθησε να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα της θητείας του αλλά του έλειπε ο ειρμός και η ενέργεια. Ταυτόχρονα, έχασε την ευκαιρία να μιλήσει με στοιχεία και να αναδείξει τα ψέματα και τις ανακρίβειες του Τραμπ. Δυστυχώς οι Δημοκρατικοί στην προσπάθειά τους να ισορροπήσουν ανάμεσα στο προοδευτικό κομμάτι του κόμματος όπως αυτό εκφράζεται από τον Μπέρνι Σάντερς, την AOC, και άλλους και τον παραδοσιακό μηχανισμό του κόμματος έχουν παγιδευτεί σε έναν μη χαρισματικό (πλέον;) υποψήφιο.

 

* Τα στοιχεία αντλήθηκαν από άρθρα του BBC, CBS, και CCN.

 

Γιάννης Αλεξίου Ο Γιάννης Αλεξίου είναι μουσικός και δημοσιογράφος Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet