Στην Ισπανία, το προηγούμενο Σάββατο (29/6/2024), διαπράχτηκαν σε χρόνο λιγότερο από ένα 24ωρο και σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες τρεις γυναικοκτονίες με θύματα τέσσερις γυναίκες, ένα κοριτσάκι τριών χρονών και ένα αγοράκι οκτώ. Ανησυχία και αναστάτωση προκλήθηκε στην κοινωνία που θέτει με βαθιά θλίψη και οργή ερωτήματα σε κυβέρνηση και Δικαιοσύνη.

Με δεδομένη τη βαθιά ριζωμένη και κυρίαρχη ιδεολογικά και κοινωνικά πατριαρχία καθώς και τη θετική νομοθεσία αναγνώρισης και καταπολέμησης της αντρικής βίας κατά των γυναικών, το «μαύρο Σάββατο» ανέδειξε, γα μια ακόμα φορά, τη σχεδόν εγγενή αδυναμία των αρμόδιων θεσμικών οργάνων και διαδικασιών να προστατεύσουν τις γυναίκες και τα παιδιά. Ενδεικτικό παράδειγμα: στη μία από τις τρεις γυναικοκτονίες η γυναίκα και δύο παιδιά είχαν ενταχθεί σε καθεστώς προστασίας, ενώ ο θύτης είχε ήδη καταδικαστεί για κακοποίησή τους και επρόκειτο (;) να φυλακιστεί.

Συγκεκριμένα, σε ένα χωριό στην περιοχή της Κουένκα (κεντρική Ισπανία) ο 44χρονος Μαχντί (μαροκινή καταγωγή) καταδικασμένος με ποινή φυλάκισης ως κακοποιητής της πρώην συζύγου του, της 30χρονης Αμάλ (επίσης μαροκινής καταγωγής) και των δύο παιδιών τους και με δικαστική εντολή να μη τους πλησιάσει μέχρι να φυλακιστεί (;), τα ξημερώματα του Σαββάτου μπήκε στο σπίτι τους από μια χαραμάδα και μετά από βάναυση κακοποίηση τούς δολοφόνησε. Η Αμάλ, είχε παντρευτεί στο πλαίσιο των εξαναγκαστικών γάμων (ούτε καν τον ήξερε, τον επέλεξε και τον επέβαλε ο πατέρας της στα 18 της χρόνια). Όταν, μετά από πολύ κόπο και ισχυρή  θέληση, στάθηκε στα πόδια της, κατήγγειλε την πολύχρονη κακοποίησή της και σχεδόν αιχμαλωσία της (π.χ. την εμπόδιζε να βρει δουλειά, να μάθει ισπανικά) καθώς και την κακοποίηση των παιδιών τους τα τελευταία χρόνια και χώρισε. Ταυτόχρονα, εντάχθηκε στο σύστημα ασφαλείας για τις γυναίκες εν κινδύνω, αλλά δεν εκτιμήθηκε ότι ήταν υψηλού κινδύνου! Έτσι, δεν διέθετε αστυνομική φύλαξη ούτε ειδικό βραχιόλι. Ο ρατσισμός, το ταξικό ήταν κριτήρια για την υποτίμηση του κινδύνου ή μήπως ήταν αυτά σε σύζευξη με την αποδοχή των  προταγμάτων της πατριαρχίας που διέπει το δικαστικό σώμα και τα σώματα ασφαλείας όπου γης;

Σε μια τοποθεσία κοντά στη Γρανάδα (Ανδαλουσία), ο 34χρονος Ευγένιος ξημερώματα Σαββάτου εισβάλει στο σπίτι της 20χρονης πρώην συζύγου του Λάουρας που συγκατοικεί πλέον με τη 49χρονη μητέρα της, δολοφονεί κα τις δύο με πιστόλι και μετά αυτοκτονεί.

Σε μια μικρή πόλη της Ανδαλουσίας κοντά στην Κόρδοβα, ένας άντρας 75 χρονών στραγγάλισε την 76χρονη σύζυγό του.

Η υπουργός Ισότητας Άνα Ρεδόνδο τόνισε στα ΜΜΕ ότι: «αυτό το τεράστιο ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί  και να προωθηθούν όλα τα μέσα και οι μηχανισμοί που διαθέτει η κοινωνία». Ανακοίνωσε και τη σύσταση Επιτροπής κρίσης που θα συνεδριάσει μέσα στη βδομάδα που διανύουμε. Ας επισημανθεί ότι το 2024 έχουν ήδη καταγραφεί 19 γυναικοκτονίες (55 το 2023, αριθμός ρεκόρ 4ετίας και από το 2003 που άρχισε η επίσημη καταγραφή 1.263).

Ο Μ. Λορέντε Ακόστα, σύμβουλος ισότητας, αναδεικνύει μια νέα πραγματικότητα: Διαψευστήκαμε. Τα θύματα της γυναικοκτονίας δεν είναι πλέον  μόνο οι γυναίκες που παίρνουν την πρωτοβουλία της καταγγελίας, αλλά διευρύνονται με τα παιδιά και άλλα άτομα, κυρίως γυναίκες, του ευρύτερου οικογενειακού ή φιλικού περιβάλλοντος. Από το 2022 έως το Μάρτη του 2024,  έχουν δολοφονηθεί 56 άτομα αυτής της νέας πραγματικότητας.

Φεμινιστικές/γυναικείες συλλογικότητες θεωρούν ότι οι γυναικοκτονίες σχετίζονται με τις υπάρχουσες δομικές ανισότητες μεταξύ αντρών - γυναικών και τις ιδέες που είναι ακόμα ριζωμένες στην κοινωνία μας και δικαιολογούν ή αντιμετωπίζουν με επιείκεια ακόμα και τις ακραίες εκφράσεις της έμφυλης βίας.

Στη συζήτηση που άνοιξε έχει βαρύνουσα  σημασία το αν  θα τεθεί επιτακτικά και υπάρξει  πολιτική βούληση για την εφαρμογή ενός  μεσομακροπρόθεσμου σχεδίου τομών στη σημερινή κατάσταση που θα συμπεριλαμβάνει την εκπαίδευση, τον πολιτισμό με την ευρεία και ουσιαστική του έννοια, τα δημόσια  ΜΜΕ, τους γονείς.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet