«Τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Ο Εθνικός Συναγερμός βρίσκεται στο κατώφλι της εξουσίας. Το σχέδιό του στηρίζεται πάνω στις ανισότητες, τις διακρίσεις και το μίσος. Ενώ, ταυτόχρονα, περιφρονεί τις αξίες της δημοκρατίας μας. Εμείς είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τις ελευθερίες και τον ανθρωπισμό μας. Μαζί οικοδομούμε το Δημοκρατικό Μέτωπο κατά της Άκρας Δεξιάς», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους πάνω από 100 ΜΜΕ, συνδικαλιστικές οργανώσεις, συλλογικότητες και κινήματα που συνεχίζουν τον αγώνα τους κατά της Ακροδεξιάς. Αυτό ήταν και το κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης που διοργάνωσαν την περασμένη Τετάρτη, που κυριαρχεί μέχρι την ημέρα των εκλογών.
Λαϊκές κινητοποιήσεις –κάθε μορφής– ξεκίνησαν από το βράδυ της περασμένης Κυριακής, από τη στιγμή δηλαδή που έγινε γνωστή η πρωτιά της Λεπέν από τα πρώτα αποτελέσματα. Στην Πλατεία της Δημοκρατίας συνέρρευσαν νέοι και εργαζόμενοι, διαδηλώνοντας την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα έτσι ώστε η Ακροδεξιά να μην κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, γεγονός που θα επέτρεπε στην Λεπέν να διεκδικήσει τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Τα τέσσερα κόμματα της Αριστεράς που συγκροτούν το Νέο Λαϊκό Μέτωπο προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα. Δήλωσαν πως αποσύρουν τους υποψηφίους τους από την εκλογική διαδικασία του δεύτερου γύρου, έστω και αν κατέλαβαν την τρίτη θέση, έστω και αν έλαβαν το 12,5%, την περασμένη Κυριακή. Με αυτόν τον τρόπο εμποδίζεται η επικράτηση των υποψηφίων του Εθνικού Συναγερμού και ταυτόχρονα ενισχύεται η πιθανότητα εκλογής υποψηφίων από τις ευρύτερες δημοκρατικές δυνάμεις. Τονίζουν μάλιστα πως είναι η ώρα της ευρύτερης δημοκρατικής συσπείρωσης στις αυριανές εκλογές, απέναντι στη Λεπέν.
Στο μακρονικό μπλοκ, μετά το σοκαριστικό αποτέλεσμα που το έφερε με μεγάλη απόσταση στην τρίτη θέση, πίσω από τον Εθνικό Συναγερμό και το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, επικράτησε μεγάλη σύγχυση: «βρέθηκε σε μια δύσκολη θέση, χωρίς γραμμή και χωρίς στρατηγική», όπως αναφέρει αναλυτής. Εξαναγκάστηκε ο Μακρόν, την περασμένη Τρίτη το πρωί, να καλέσει τους συνεργάτες του, υπουργούς, στελέχη κλπ, για τη διαμόρφωση της στάσης του κόμματος ενόψει του δεύτερου γύρου. Μετά από όσα είχε πει κατά την προεκλογική περίοδο κατά της Αριστεράς, υποχρεώθηκε να μιλήσει για μια «πλατιά συνεργασία, σαφώς δημοκρατική και ρεπουμπλικανική», ενώ ο πρωθυπουργός του, Γκαμπριέλ Αττάλ, ήταν πιο σαφής λέγοντας πως «καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει στην Ακροδεξιά». Όμως, ορισμένοι υπουργοί του τάχτηκαν υπέρ της γραμμής ίσων αποστάσεων απέναντι στα άκρα (Άκρα Δεξιά – Άκρα Αριστερά), υιοθετώντας το περίφημο «Ni – Ni, δηλαδή: ούτε – ούτε». Το συντηρητικό ρεπουμπλικανικό κόμμα από την πλευρά του απέφυγε να δώσει γραμμή στα μέλη και τους ψηφοφόρους, ενώ ο Ερίκ Κιοτί –πρώην πρόεδρος του κόμματος και εκλεγείς βουλευτής πλέον με τον Εθνικό Συναγερμό– δηλώνει ότι «ο αριστερισμός είναι ο εχθρός της Γαλλίας».
Στην τελική απόφαση για τη στάση του Μακρόν, συνέβαλαν αρκετοί παράγοντες, μεταξύ των οποίων και η απάντηση στο ερώτημα που τίθεται «πώς μπορεί να συγκυβερνήσει με τον νεαρό ηγέτη του Εθνικού Συναγερμού Ζορντάν Μπαρντελά». Σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με αναλυτές, έπαιξε και ο γαλλικός Τύπος, Λιμπερασιόν, Ουμανιτέ, Λε Μόντ κλπ, που με την αρθρογραφία τους υποστηρίζουν την ανάγκη συγκρότησης του Δημοκρατικού Μετώπου. Ενώ η Ζουρνάλ Ντε Ντιμάνς, που εδώ κι έναν χρόνο έχει περάσει στα χέρια του ομίλου Μποραλέ, προωθεί τις ρατσιστικές ιδέες και τη στρατηγική του Εθνικού Συναγερμού. Το ίδιο κάνουν και τα κανάλια CNF και Europa1.
Φραγμός στην Άκρα Δεξιά
Με κεντρικό της άρθρο, η ηλεκτρονική έκδοση της Μόντ, αναφέρεται συγκεκριμένα ότι σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα είναι ανάγκη να προχωρήσει το Δημοκρατικό Μέτωπο. Μόνον έτσι μπορεί η Άκρα Δεξιά να μην αποκτήσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. «Ο Μακρόν είχε δηλώσει το 2017 πως θα άλλαζε την κατάσταση με τα κόμματα ξεπερνώντας τις ιδεολογίες Δεξιάς – Αριστεράς και ότι θα συγκροτούσε ένα προοδευτικό μπλοκ πάνω στα συντρίμμια του Σοσιαλιστικού Κόμματος και των Ρεπουμπλικάνων. Στα επτά χρόνια της προεδρίας του όχι μόνο δεν ανέκοψε την πορεία του Εθνικού Συναγερμού, αλλά αντίθετα αυτός σταθεροποιήθηκε και δυνάμωσε. Ακόμα, η πρόθεση του προέδρου να αποσαφηνίσει το πολιτικό τοπίο μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, από τις οποίες βγήκε σοβαρά πληγωμένος, επιδεινώνει περαιτέρω την κατάσταση», γράφει η Μοντ και συνεχίζει: «ένα αποτέλεσμα χωρίς προηγούμενο για την προεδρία της Δημοκρατίας σε μια στιγμή κρίσιμη για την ιστορία της Γαλλίας… με την πολιτική απογοήτευση από τη διακυβέρνηση και τις πολιτικές του. Ο Μακρόν έχασε την εμπιστοσύνη και τον έλεγχο του κόμματός του. Ποτέ δεν είχε υποστεί μια τέτοια αποδοκιμασία και δεν αισθάνθηκε τόσο απομονωμένος».
Ο δεύτερος γύρος
Τελικά, μετά από διάφορες συζητήσεις (όχι διαπραγματεύσεις) και την κατάθεση των ψηφοδελτίων, ξεκαθάρισε το πολιτικό τοπίο. Οι εκλογείς πηγαίνουν στις κάλπες και θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε δυο ψηφοδέλτια, σε πάνω από 400 περιφέρειες. Σε ελάχιστες από αυτές αναμετρώνται τα ψηφοδέλτια του Μακρόν και του Νέου Λαϊκού Μετώπου. Σε επίσης λίγες, η επιλογή θα είναι ανάμεσα στις τρεις βασικές παρατάξεις. Στις περισσότερες περιφέρειες αναμετρώνται το Νέο Λαϊκό Μέτωπο με την Άκρα Δεξιά –και εκεί θα κριθεί η συνέπεια των λόγων του Μακρόν.
Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου συνολικά έχουν ως εξής: Εθνικός Συναγερμός 33,15% και 39 έδρες, Νέο Λαϊκό Μέτωπο 27,99% και 32 έδρες, Προεδρικό μπλοκ 20,24%, και 2 έδρες, Ρεπουμπλικάνοι 6,57% και διάφοροι/Αριστερά 1,5%.
Να σημειωθεί ότι οι 32 έδρες του Νέου Λαϊκού Μετώπου κατανέμονται ως εξής: 20 για την Ανυπότακτη Γαλλία, από 5 για τους Σοσιαλιστές και τους Οικολόγους και 2 έδρες για το ΚΚΓ. Ο Φαμπιέν Ρουσσέλ, γ.γ. του ΚΚΓ, αποκλείστηκε από τον αντίπαλό του της Άκρας Δεξιάς, ο οποίος πήρε το 50,2% των ψήφων. Την εκλογή τους στον δεύτερο γύρο διεκδικούν ο πρώην πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Φιλίπ Πουτού από την Αντικαπιταλιστική Αριστερά.
«Το μήνυμα του πρώτου γύρου είναι ανησυχητικό, όμως τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη», δηλώνουν οι συνδικαλιστές. «Δεν πρόκειται για μια απλή εκλογή, αλλά για ένα δημοψήφισμα», τονίζουν.