Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες,

Βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσω ότι η αγαπημένη μας συντρόφισσα, φίλη, γειτόνισσα και αγωνίστρια της Αριστεράς Κάλλια Τουρνάκη, δεν είναι πια κοντά μας.

Την Πέμπτη 27/6 το μεσημέρι έκανε το τελευταίο της μπάνιο στην παραλία της Γαλάζιας Ακτής. Έχασε την επαφή καθώς έβγαινε από τη θάλασσα. Της δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε.

Λίγα λόγια για την Κάλλια Τουρνάκη για όσες και όσους δεν τη γνώριζαν.

Η Κάλλια ήταν παιδί Μακρονησιωτών, καθηγήτρια χημικός, παντρεμένη με τον Σουπχί, πολιτικό πρόσφυγα και έχουν ένα γιο, τον Μάνο της.
Ως φοιτήτρια στις αρχές της δεκαετίας του 1970 συμμετείχε ενεργά μέσα από τις οργανώσεις της Αντι-ΕΦΦΕ και της ΚΝΕ, στους αγώνες για το γκρέμισμα της χούντας των συνταγματαρχών.
 

Για τη συμμετοχή της στο αντιδικτατορικό κίνημα και στους αγώνες για «Ψωμί–Παιδεία– Ελευθερία», πλήρωσε βαρύ τίμημα. Συνελήφθη από τα όργανα της χούντας, στα μέσα Φλεβάρη του 1974, μαζί με δεκάδες άλλους συντρόφους της συναγωνιστές και τους ονόμασαν «τα παιδιά του Φλεβάρη». Βασανίστηκε άγρια και υπέφερε πολλά στα κρατητήρια της Ασφάλειας Αθηνών, χωρίς όμως να προδώσει τα ιδανικά της για δημοκρατία.

Όταν είχε ρωτηθεί «Ποιοι ήταν οι κυριότεροι πολιτικοί σταθμοί της ζωής της μέχρι τον Ιούλη του 1974 (που αποφυλακίστηκε), αλλά και σε όλο το υπόλοιπο διάστημα μέχρι σήμερα» η Κάλλια απάντησε: «Δεν έχω να πω πολλά. Απλά, ο πρώτος και σημαδιακός πολιτικός σταθμός της ζωής μου ήταν η συμμετοχή μου στο αντιδικτατορικό κίνημα, μέσα από τις γραμμές της Αντι-ΕΦΕΕ, που σφραγίστηκε με τη σύλληψή μου το Φλεβάρη του 1974».

Ήταν ένα κορίτσι της βροχής, συμμετείχε στο ντοκιμαντέρ «Τα κορίτσια της βροχής» της Αλίντας Δημητρίου, που αναφέρεται αποκλειστικά στις γυναίκες που ταλαιπωρήθηκαν και κακοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της επταετίας κι ήταν μόλις είκοσι χρονών.

Ήταν ένας ιδιαίτερα μοναδικός και ξεχωριστός άνθρωπος, ήρεμη, ανιδιοτελής κι έκανε ένα σιωπηλό αθόρυβο αγώνα και πάντα μ’ ένα γλυκό ξεχωριστό χαμόγελο.

 

Αντί να βρεθούμε να δώσουμε ευχές και να γιορτάσουμε τα γενέθλιά της, βρεθήκαμε όλοι μαζί φίλοι, σύντροφοι, συναγωνιστές και συγγενείς της να την αποχαιρετήσουμε την Τρίτη 2 Ιουλίου, από τον ιερό ναό Ευαγγελιστρίας στην κεντρική πλατεία Καλυβίων.

 

Θερμά συλλυπητήρια στον αγαπημένο της σύντροφο Σουπχί που ήταν πάντα δίπλα της, στο μονάκριβο γιο της Μάνο και την οικογένειά της.

 

Καλό σου ταξίδι, καλή κι αγαπημένη μας φίλη και συντρόφισσα

 

Ελισάβετ Σεφεριάδη Η Ελισάβετ Σεφεριάδη είναι μέλος της Νέας Αριστεράς Σαρωνικού Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet