Η αντιπαράθεση των εργαζόμενων της Αυγής –και εν μέρει του Κόκκινου– με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται και οξύνεται, παρά το γεγονός ότι έχει επιβληθεί ένας, μη παραγωγικός ακόμη, δύσκολος και με αντιπαραθέσεις διάλογος, με συμμετοχή και του ίδιου του Στ. Κασσελάκη. Ξεκίνησε την Πέμπτη με τη συγκέντρωση των εργαζόμενων έξω από τα γραφεία στην Κουμουνδούρου και μετά στην Πολιτική Γραμματεία. Θα συνεχιζόταν χθες με την επίσκεψη του πρόεδρου για ενημέρωσή του στο Λογιστήριο της Αυγής και θα συνεχιστεί σήμερα Σάββατο με διαμαρτυρία – συγκέντρωση των εργαζόμενων έξω από την αίθουσα συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής. Τετάρτη – Πέμπτη ήταν απεργία στην έντυπη Αυγή και στο site και τετράωρη στάση αλληλεγγύης στο Κόκκινο. Η Κυριακάτικη Αυγή, ωστόσο, θα επανακυκλοφορήσει, αλλά σε 48 σελίδες.

Τι προκύπτει απ’ όλα αυτά; Η ηγετική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην απόφασή της για κλείσιμο της ημερήσιας Αυγής και η πρότασή της πήρε πλειοψηφία στην ΠΓ με 7 όχι, αλλά βρίσκεται σε ένα κουβάρι προβλημάτων μπροστά στο ενδεχόμενο υλοποίησής της. Γι’ αυτό και, στριμωγμένη πολιτικά, ελίσσεται όπως φάνηκε απ’ τον διάλογο μεταξύ Στ. Κασσελάκη και εργαζόμενων, που τον υποχρέωσε να πει mea culpa, επειδή δεν συνάντησε πριν τους εργαζόμενους. Όπως φάνηκε εξάλλου και απ’ την παρουσία των δυο εκπρόσωπων των εργαζόμενων στη συνεδρίαση της ΠΓ.

 

Η Γενική Συνέλευση

 

Πώς τοποθετούνται στο ζήτημα οι δυο πλευρές. Η συνέλευση των εργαζόμενων την Τετάρτη τοποθετείται ως εξής με την απόφασή της: «Η ΓΣ κρίνει ως διάτρητη τη μόνη δέσμευση που παρασχέθηκε ενώπιον των σωματείων ότι "προς το παρόν δεν υπάρχει θέμα απολύσεων στο τραπέζι" και ότι οι εργαζόμενοι θα απορροφηθούν στο σάιτ και την κυριακάτικη έκδοση. Ωστόσο, δεν εγγυώνται ότι δεν θα γίνουν περικοπές και απολύσεις σε 3 ή 4 μήνες, ανάλογα με την πορεία των οικονομικών του οργανισμού. Στο ίδιο πλαίσιο η απρόσκοπτη λειτουργία του κυριακάτικου φύλλου επίσης δεν είναι διασφαλισμένη, καθώς ειπώθηκε ρητώς ότι θα γίνει προσπάθεια προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.

Επιπλέον δεν παρουσιάστηκε πλάνο για το πώς θα λειτουργεί ο οργανισμός το επόμενο διάστημα, παρά μόνο γενικόλογες κατευθύνσεις. Το σχέδιο αυτό ζήτησε το σωματείο της ΕΣΗΕΑ, το οποίο ανάφερε ότι πρέπει να περιέχει και τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Το σωματείο μας έδωσε διορία μέχρι τη Δευτέρα να κατατεθεί. Δυστυχώς, καμία δέσμευση δεν αναλήφθηκε σχετικά με την εξόφληση των δεδουλευμένων οφειλών προς τους εργαζόμενους, οι οποίες αγγίζουν τις 300.000».

 

Η Πολιτική Γραμματεία

 

Η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην απόφασή της ενισχύοντας όλες τις αιτιάσεις και φόβους των εργαζόμενων. Μάλιστα, είναι διευρυμένη και περιλαμβάνει και το Κόκκινο. Συγκεκριμένα, αφού αναφέρεται στο γενικό οικονομικό πρόβλημα του κόμματος που οδήγησε στην «εξαιρετικά δύσκολη και δυσάρεστη απόφαση για την αναστολή της έκδοσης του καθημερινού φύλλου της Αυγής», καταλήγει: «Η Αυγή είναι πολύτιμη για την Ιστορία της Αριστεράς και του λαού μας. Γι’ αυτό είναι επιβεβλημένη η κατοχύρωση και αναβάθμιση του κυριακάτικου φύλλου της, καθώς και η ενίσχυση της ψηφιακής της έκδοσης, στο πλαίσιο ενός συνολικού και βιώσιμου σχεδίου για την αναδιάρθρωση και την οικονομική βιωσιμότητα των Μέσων, με διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ένα σχέδιο το οποίο για να πετύχει τους στόχους του θα πρέπει να εμπλέξει τα μέλη και τους φίλους μας, τους αναγνώστες και τους ακροατές».

Είναι σαφής, λοιπόν, η απόφαση ως προς την ημερήσια Αυγή, αλλά οι αναφορές στην κυριακάτικη και το σάιτ –εν τω μεταξύ εκκρεμεί η θρυλούμενη αναβάθμιση του Left.gr– είναι ασαφείς και κατά τους εργαζόμενους καθόλου πειστικές ως προς την αναβάθμιση και ενίσχυσή τους. Εξάλλου, στη θητεία αυτής της ηγεσίας ο βαθμός ελέγχου των κομματικών Μέσων από την Κουμουνδούρου είναι τρομακτικά αυξημένος, η ποιότητα και η πολυφωνία παρακάμπτονται και η κυκλοφορία μειώνεται. Άρα ποια αναβάθμιση του κυριακάτικου φύλλου μπορεί να εγγυηθεί αυτή η αντίληψη της νυν ηγεσίας;

Το θέμα αυτό θέτει και η ανακοίνωση της Συσπείρωσης των Δημοσιογράφων. Συγκεκριμένα σημειώνει: «Η Αυγή θα μπορέσει να ξεπεράσει τα δύσκολα εμπόδια μόνο με διάλογο, έμπνευση, διαρκή ανανέωση σε ιδέες και τεχνολογικά δεδομένα, εμβάθυνση στην πληροφορία, άνοιγμα στις αναζητήσεις της Αριστεράς. Η σιωπή δεν είναι χρυσός για την Αριστερά. Δεν αξίζει στην ιστορία της να μετατρέπεται σε όργανο της μιας ή της άλλης ηγετικής ομάδας ανάλογα με τη συγκυρία. Ανήκει σε όλη την παράταξη της Αριστεράς, μέσα στην ιστορική της περιπέτεια. Ανήκει στους προοδευτικούς ανθρώπους, στους πανεπιστημιακούς, στους ανθρώπους του πνεύματος και του πολιτισμού. Σε όλους τους ανήσυχους ανθρώπους». «Η δημοσιογραφία οφείλει να ελέγχει την εξουσία πολιτική, οικονομική, κομματική», θα προσθέσει. Το «κομματική» έχει προ πολλού εκλείψει.

 

Χρειάζονται κομματικά Μέσα;

 

Η αίσθηση που επικρατεί όχι μόνο στους εργαζόμενους της Αυγής και του Κόκκινου είναι ότι άποψη της ηγεσίας είναι να μην υπάρχουν κομματικά Μέσα. Το γνωρίζουμε από την Ιταλία πού κατέληξε η περίφημη Unita, το έχει εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ. Ο Τύπος, υποστηρίζουν, θα έχει ρεπορτάζ για το κόμμα. Τι χρειάζεται ο κομματικός Τύπος; Απεναντίας μπορεί να έχει και ενοχλητικά για την ηγεσία άρθρα. Ζήτημα που εντάσσεται στην αντίληψη για το αριστερό κόμμα και τον ρόλο του.

Αλλά το επείγον τώρα είναι η τύχη των εργαζομένων. Οι οποίοι θέτουν τρεις στόχους: 1) Επανέκδοση της ημερήσιας Αυγής 2) Διασφάλιση θέσεων εργασίας 3) Δεδουλευμένα. Εδώ είναι όμως κι ο κόμπος, δηλαδή, η έλλειψη χρημάτων που θα μπορούσε να επιτρέψει στον μέτοχο να προχωρήσει σε εθελούσιες, απολύσεις, αποζημιώσεις κτλ. Γι’ αυτό και εύκολα λέει τώρα ότι θα διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ο ίδιος ο Στ. Κασσελάκης είπε στους εργαζόμενους ότι θεωρεί ηθικά ανεπίτρεπτο να μην έχουν πάρει τα δεδουλευμένα.

Κανένας και καμία δεν ξέρει τι σχεδιάζεται και αν σχεδιάζεται. Η επίσκεψη Κασσελάκη στο λογιστήριο της Αυγής χθες για ενημέρωση, αποκαλύπτει ότι δεν υπάρχει ακριβής εικόνα, επομένως ούτε και σχέδιο εξόδου. Και αυτό αφήνει ένα κενό που επιτρέπει στις φήμες να οργιάζουν. Αναφέρουμε μερικές: Εκκαθάριση και μετά παραχώρηση στους εργαζόμενους. Πώληση σε ιδιώτη όπως είναι (οι δύο αυτές προτάσεις αποδίδονται στον ίδιο τον κ. Κασσελάκη). Ενοικίαση της συχνότητας του Κόκκινου, που όπως λέγεται επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς και στο παρελθόν. Ίσως και άλλες που δεν ακούσαμε. Ακούστηκε, όμως, και επισήμως, όχι ως φήμη, η μείωση μισθών που σχεδιάζεται να προταθεί ως απαραίτητο μέτρο για να μην χαθούν θέσεις εργασίας.

Όλα είναι στο τραπέζι, αλλά σχέδιο δεν υπάρχει. Κι αυτό κάνει το πρόβλημα πιο δυσεπίλυτο και επικίνδυνο.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet