Η 93η Γενική Συνέλευση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας (ΔΟΕ) επεφύλαξε μια δυσάρεστη εξέλιξη για τις συνδικαλιστικές δυνάμεις της ΝΔ (ΔΑΚΕ) και ΠΑΣΟΚ (ΔΗΣΥ), καθώς για πρώτη φορά αθροιστικά βρίσκονται με μόνο 2+2=4 θέσεις στο 11μελές διοικητικό συμβούλιο της ΔΟΕ. Οι ένδοξες εποχές, που αθροιστικά συγκέντρωναν την πλειοψηφία με 9, 8 ή έστω με 6 θέσεις, είχαν ήδη λήξει από το 2015 –καθόλου τυχαία την χρονιά που ο δικομματισμός κατέρρευσε και στο κοινοβούλιο. Όμως από το 2015 και μέχρι τον Ιούνιο, η ΔΑΚΕ κατόρθωνε τουλάχιστον να καταλαμβάνει την πρώτη θέση και «δικαιωματικά» να διατηρεί το αξίωμα του προέδρου της Ομοσπονδίας. Φέτος η πρώτη θέση κερδήθηκε από την ΑΣΕ (ΠΑΜΕ), κάτι που καλώς εχόντων συνεπάγεται ότι τη Δευτέρα 8/7, για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Διδασκαλική Ομοσπονδία θα αποκτήσει κομμουνιστή πρόεδρο –και είμαι σίγουρος ότι πολλών πρώην προέδρων τα εθνικόφρονα κόκκαλα θα τρίζουν, αν εξακολουθούν να ενημερώνονται για τα εγκόσμια.

 

Το πλαίσιο της «εκθρόνισης»

 

Προκειμένου να ερμηνευτεί η επιτυχία του ΠΑΜΕ στο πολυπληθέστερο σωματείο του Δημοσίου, έχει ίσως ενδιαφέρον μια μελέτη των αριθμών, όσο και αν αυτοί έχουν την τάση να απλουστεύουν πολύ πιο σύνθετες διαδικασίες. Η ΑΣΕ πέτυχε την εκλογική της άνοδο σε σχέση με το 2022, καρπούμενη το μεγαλύτερο ποσοστό τής ελαφρά αυξημένης πανελλαδικής συμμετοχής των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας στις εκλογικές διαδικασίες. Το πέτυχε κατεβάζοντας σχήματα σε περίπου 112 συλλόγους, σε πανελλαδικό επίπεδο, όταν, ενδεικτικά, η ΔΑΚΕ κατέβασε ψηφοδέλτια σε 100, οι Παρεμβάσεις (εξωκοινοβουλευτική–ριζοσπαστική Αριστερά) και το Αυτόνομο Δίκτυο (ΣΥΡΙΖΑ) σε 80-70 συλλόγους. Θα ήταν, όμως, κοντόφθαλμο να εξηγήσουμε την άνοδο της ΑΣΕ με όρους μόνο οργανωτικούς. Πρέπει να επισημανθεί ότι οι δυνάμεις του ΚΚΕ στην εκπαίδευση έθεταν στην προεκλογική τους δουλειά έναν ρητό στόχο: να εκθρονιστεί η ΝΔ από την προεδρία του συνδικάτου. Κάτι ανάλογο με όσα δήλωναν ότι επιδιώκουν οι κεντροαριστερές κορώνες στην προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών –μόνο που εδώ ο στόχος ήταν ορατός και εφικτός (η διαφορά ΔΑΚΕ-ΑΣΕ το 2022 ήταν μόλις τρεις ψήφοι). Επιπλέον, η ΑΣΕ προχώρησε στη συγκρότηση πλατύτερων του συνήθους ψηφοδελτίων, συμπεριλαμβάνοντας αριστερούς ανένταχτους ως συνεργαζόμενους προκειμένου να ενισχύσει την εκλογική της επιρροή. Πρόκειται για μια τακτική που δεν είχε επιχειρηθεί ποτέ από την ΑΣΕ στο παρελθόν, σε τέτοια κλίμακα, δείγμα ίσως διεργασιών που συντελούνται εντός του ΚΚΕ –το μέλλον θα μας κάνει σοφότερους ως προς αυτό.

Έχει πραγματικά σημασία η εκλογική νίκη του ΠΑΜΕ στην ΔΟΕ, ή μήπως απλά πρόκειται για τον απόηχο της αυξημένης εκλογικής ανόδου του ΚΚΕ, που καταγράφηκε και στις ευρωπαϊκές κάλπες; Να θυμίσουμε ότι στην εκπαίδευση εδώ και πολλά χρόνια, διεξάγεται μια σκληρή μάχη ανάμεσα σε δυνάμεις που επιδιώκουν την «αναδιάρθρωση» και σε δυνάμεις που αντιστέκονται σε αυτήν. Το ένα μεγάλο επίδικο είναι το ταξικό πρόσημο του σχολείου. Αν, δηλαδή, το αγαθό της γνώσης και η δυνατότητα κοινωνικής κινητικότητας θα αφορά όλους τους μαθητές ή μόνο εκείνους που προέρχονται από οικονομικά–μορφωτικά ευνοημένα κοινωνικά στρώματα. Το σχολείο θα λειτουργεί αυξάνοντας ή αντιπαλεύοντας τις κοινωνικές ανισότητες; Το άλλο επίδικο (προφανώς αλληλοσυνδέονται) είναι ο μηχανισμός λειτουργίας του σχολείου: αν αυτό θα λειτουργεί δημοκρατικά με ουσιαστικές αρμοδιότητες του Συλλόγου Διδασκόντων ή θα λειτουργεί σφιχταγκαλιασμένο μέχρι πνιγμού από έναν πανεπόπτη υπουργικό μηχανισμό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται: εγκαθίδρυση ιεραρχίας που φαλκιδεύει κάθε παιδαγωγική ελευθερία, ιδεολογικός έλεγχος, αυθαιρεσίες, πελατειακά δίκτυα. Παραπέρα, το δημόσιο σχολείο θα εξακολουθήσει να χρηματοδοτείται ή θα αναζητά χορηγούς, θα έχει ενιαίο αναλυτικό πρόγραμμα ή θα διαφοροποιείται τοπικά από τις «ανάγκες της αγοράς», θα είναι λάγνο των εξετάσεων, των αξιολογήσεων, της γραφειοκρατίας, θα τιμωρεί ή θα βοηθά; Θα έχει εξετάσεις από την Στ΄ Δημοτικού στο Γυμνάσιο; Θα έχει Τράπεζα θεμάτων; Θα έχει Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής; Πόσα σχολεία πρότυπα για «αρίστους» και πόσα σχολεία αποθήκες για τους «άλλους» σε κάθε νομό; Θα διδάσκονται η Κοινωνιολογία ή οι αρχές επιχειρηματικότητας; Θρησκευτικά ή Καλλιτεχνικά; Και ο κατάλογος των ερωτημάτων δεν έχει τελειωμό.

 

Απαραίτητες οι συμμαχίες

 

Σε αυτό το τοπίο που επιγραμματικά παρουσιάστηκε, η αλλαγή φρουράς στην προεδρία της ΔΟΕ αποτελεί κραδασμό. Η ΑΣΕ μπορεί να είναι πρώτη δύναμη, αλλά έχει μόνο 3 έδρες στις 11 στο νέο ΔΣ. Η πολιτική που θα ακολουθήσει ενάντια στη διαρκή νεοφιλελεύθερη επίθεση, για να στεφθεί με επιτυχίες, προϋποθέτει εν τέλει στρατηγική συμμαχιών εκ μέρους του ΚΚΕ, αλλά και εκ μέρους των υπολοίπων. Για να επιστρέψουμε στα νούμερα: 2 έδρες έχει η ΔΑΚΕ (μια ΔΑΚΕ που πάντως όλη την προηγούμενη περίοδο δεν συντάχθηκε με την κ. Κεραμέως ή τον κ. Πιερρακάκη –αντίθετα κόντραρε σθεναρά σε επίπεδο συνδικαλιστικής ηγεσίας), 2 έδρες η ΔΗΣΥ (όλη την προηγούμενη περίοδο ήταν, για να το θέσω κομψά, η πιο φιλική στις προθέσεις της ΝΔ συνδικαλιστική παράταξη), 2 έδρες οι Παρεμβάσεις (παρά τη συχνή εσωτερική δυσκολία υιοθέτησης κοινής γραμμής σε επιμέρους ζητήματα, η εξωκοινοβουλευτική-ριζοσπαστική Αριστερά διά των Παρεμβάσεων ήταν τα προηγούμενα χρόνια στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στο νεοφιλελεύθερο σχολείο), 2 έδρες το Αυτόνομο Δίκτυο (με ουσιαστική συμβολή στις συμμαχίες όλο το προηγούμενο διάστημα, ώστε να προκύπτουν αγωνιστικές αποφάσεις και δράσεις εκ μέρους της ΔΟΕ). Μια ΔΟΕ που εξήγγειλε επανειλημμένα απεργίες (έστω όχι πάντα επιτυχημένες) που κάλυψε με συνδικαλιστικές αποφάσεις όλους όσους επέλεξαν να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς περί «ατομικής αξιολόγησης», που μέσω των «ενιαίων κειμένων» μπλόκαρε σε μεγάλο βαθμό την «αξιολόγηση» των σχολικών μονάδων, ειδικά στα αστικά κέντρα. Μια ΔΟΕ που έκανε 34 εκδηλώσεις την τελευταία τριετία, που τις παρακολούθησαν αθροιστικά πάνω από 100.000 εκπαιδευτικοί δια ζώσης ή διαδικτυακά.

Αυτήν τη ΔΟΕ με τις συγκεκριμένες συνδικαλιστικές ισορροπίες καλείται από τη θέση του προέδρου να υπηρετήσει, να απογειώσει ή να προσγειώσει η ΑΣΕ. Και, υπό όρους, εδώ ανοίγει ένα στοίχημα που αφορά κάτι πολύ παραπάνω από τη διοίκηση μιας Ομοσπονδίας.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet