Οι προτάσεις των εργαζομένων, που οι εκπρόσωποί τους αποκλείστηκαν, αγνοήθηκαν
Η συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη δεν προχώρησε σε αποφάσεις για την Αυγή και το Κόκκινο. Θα επαναληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα, ίσως και τη Δευτέρα. Και τούτο λόγω της σοβαρότητάς του, των διαφωνιών που προκαλεί και σοβαρών θεμάτων που τέθηκαν στη συνεδρίαση από τη μειοψηφία με σοβαρότερο της κριτικής προς τον Πρόεδρο για τους υπαινιγμούς για μαύρα ταμεία της προηγούμενης ηγεσίας.
Ωστόσο, οι εργαζόμενοι, σε πλήρη ανασφάλεια για το μέλλον τους αγνοήθηκαν και αποκλείστηκαν από τη συζήτηση – περίμεναν επί ώρες στον προθάλαμο – όπου όμως συμμετείχαν οι διοικητικοί υπεύθυνοι των Μέσων. Η Αυγή, μετά και τη νέα 24ωρη της Παρασκευής, απόφαση που πάρθηκε μετά και την αγνόησή τους από την ΠΓ, δεν θα κυκλοφορήσει την Κυριακή. Στο Κόκκινο έχουν προκηρυχθεί στάσεις εργασίας για σήμερα Σάββατο και τη Δευτέρα όπου σε νέα συνέλευσή τους θα αποφασίσουν για τις επόμενες κινήσεις τους, καθώς παραμένουν απλήρωτοι και με άδηλη την τύχη του επιδόματος αδείας.
Η προσπάθεια της προεδρικής πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ να αναγάγει το πρόβλημα Αυγή – Κόκκινο σε ένα καθαρά οικονομικοτεχνικό ζήτημα και να αποκρύψει την πολιτική της απόφαση, απέτυχε πλήρως. Και ακόμη χειρότερο πρόσθεσε ένα ακόμη αγκάθι στις σχέσεις της με την εσωκομματική αντιπολίτευση. Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της Πέμπτης αυτό καταγράφηκε με σαφήνεια καθώς ζήτησε από τον Στ. Κασσελάκη πλάνο βιωσιμότητας και εξασφάλιση θέσεων εργασίας.
Παρελκυστικά τα περί διαλόγου
Η απόφαση της ηγεσίας, πριν μάλιστα τη συζητήσει σε κάποιο όργανο, να κλείσει την ημερήσια Αυγή ήταν τελεσίδικη και όσα έλεγαν περί διαλόγου κτλ ήταν παρελκυστικό. Αυτό φάνηκε στη συνεδρίαση της Πέμπτης όπου έπεσαν στο κενό, ούτε καν συζητήθηκαν, όλα τα επιχειρήματα και οι προτάσεις των εργαζόμενων που προέβλεπαν συγκεκριμένα μέτρα αναβάθμισης της ύλης, σύνδεση με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και αύξηση των εισπράξεων της εφημερίδας. Προτεινόταν ακόμη, ως συμβιβαστική λύση, η έκδοση της ημερήσιας Αυγής, καθημερινά, ηλεκτρονικά.
Ούτε κι αυτό έγινε δεκτό γεγονός που παραπέμπει σε συνολικό σχέδιο που περιλαμβάνει και το Κόκκινο. Είναι γνωστή η τοποθέτηση κεντρικού στελέχους ότι πλέον στα κομματικά μέσα θα δίνεται το μισό της έως τώρα επιχορήγησης. Ήδη στον 105,5 έχουν ενημερωθεί επισήμως ότι από τις 28 Ιουλίου παύουν οι εκπομπές λόγου μετά το μεσημεριανό μαγκαζίνο, δηλαδή στις 3 μ.μ. θα υπάρχει μόνο μουσική. Παράλληλα βολιδοσκοπήθηκαν τέσσερις ή πέντε εργαζόμενοι στον σταθμό για εθελούσια έξοδο. Γι’ αυτό και οι εργαζόμενοι στο Κόκκινο, έκαναν στάση και πήραν μέρος στη συγκέντρωση έξω από την Κουμουνδούρου μαζί με τους συναδέλφους τους της Αυγής.
Τα επόμενα βήματα
Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα; Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν με νέα 24ωρη που σημαίνει ότι δεν θα κυκλοφορήσει η Αυγή την Κυριακή. Στο Κόκκινο στη συνέλευσή τους χθες αποφάσισαν συνέχιση κινητοποιήσεων. Από την πλευρά της η ηγεσία προχωρά στην υλοποίηση του σχεδίου της, σταδιακά, χωρίς όμως να το αποκαλύπτει συνολικά. Το πρώτο στάδιο γνωρίζουμε μόνο που είναι κλείσιμο της ημερήσιας Αυγής και αναδιάρθρωση – σμίκρυνση – του 105,5. Κανένας, ωστόσο, δεν πιστεύει ότι η επιχείρηση κομματικά ΜΜΕ τελειώνει εδώ.
Για τα επόμενα βήματα ενδεχομένως υπάρχουν διαφωνίες και εντός της πλειοψηφίας. Η πρόταση της Οικονομικής Επιτροπής, δηλαδή η Έκθεση που κάνει για τα οικονομικά του Κόμματος, συνηγορεί υπέρ και άλλων μέτρων, δηλαδή περικοπή μισθολογικών δαπανών με μείωση των εργαζόμενων και μείωση μισθών. Αν και μια τοποθέτηση της εκπροσώπου Β. Κεχαγιά μοιάζει να απομακρύνει αυτό το σενάριο. “Το θέμα είναι να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας”. Πολύ πιο σαφής υπήρξε και η Ρένα Δούρου. “Δεν συζητάμε για απολύσεις ούτε για αναπροσαρμογή μισθών, μιλάμε για το πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας” υποστήριξε μιλώντας στα Παραπολιτικά. Αντιρρήσεις στην ΠΓ, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε επ’ αυτού και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Αλλά αυτό πώς είναι δυνατό να ισχύσει μαζί με την απόφαση “πλέον θα δίνουμε τα μισά λεφτά”;
Σενάρια που περιλαμβάνουν και την “πώληση” της συχνότητας του 105,5 δεν πρέπει, επίσης να αποκλείονται. Το μέλος της Οικονομικής Επιτροπής Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στα Παραπολιτικά και παρουσιάζοντας την πολύ δύσκολη κατάσταση του κόμματος αναφέρθηκε στο ΚΚΕ ή σε ανάλογες περιπτώσεις. “Αλλά να θυμίσω ότι τα Παραπολιτικά 90,1 προέρχονται από τη μεταβίβαση ενός κομματικού ραδιοφώνου, του 902, που είχε δοθεί από το δημόσιο στο ΚΚΕ και αυτό, για οικονομικούς λόγους, αποφάσισε να πωληθεί σε ιδιώτη. Θέλω να πω ότι στα κόμματα τα οικονομικά δεν είναι απεριόριστα”. Πρόσθεσε βέβαια ότι “δεν έγινε κουβέντα (στην Οικονομική Επιτροπή) για θέματα πώλησης ούτε και συζητήσαμε εμείς το τι θα γίνει στην Αυγή και το Κόκκινο”. Από την τοποθέτησή του, επίσης, προκύπτει ότι πριν τα ΜΜΕ κατατάσσονται άλλες υποχρεώσεις “Ασφαλιστικές υποχρεώσεις, ενοίκια, μισθοδοσίες και όλα τα υπόλοιπα χρειάζονται για τη λειτουργία του κόμματος και να δούμε τι περιθώριο υπάρχει χρηματοδότησης της Αυγής και του Κόκκινου”.
Ο κ. Αντώναρος δίνει τη γραμμή
Το ότι το “φέρτε μας προτάσεις” της ηγεσίας προς τους εργαζόμενους ήταν προσχηματικό προκύπτει και από τις τοποθετήσεις των πιο ακραίων του περιβάλλοντος της ηγεσίας. Ο αμετροεπής κ. Αντώναρος είπε φωναχτά αυτό που σιγοψιθυρίζουν πολλοί στην Κουμουνδούρου. “Εφημερίδα με 400 πωλήσεις κυκλοφορία δεν έχει λόγο ύπαρξης”. “Δεν αρέσει η εφημερίδα” πρόσθεσε χωρίς να διερωτάται “γιατί”. Ένας λόγος είναι και η τόσο συχνή παρουσία του στις σελίδες της...
Η Θεοδώρα Τζάκρη έκανε τον κόπο να προχωρήσει και σε λογαριασμούς. Μιλώντας στα Παραπολιτικά, αφού πρώτα σημειώνει ότι “ο στόχος είναι να διατηρηθούν οι θέσεις των εργαζομένων αλώβητες. Και για να συμβεί αυτό, πρέπει να μείνει ανοικτή και ισχυρή η ‘Κυριακάτικη Αυγή’ και βεβαίως να ενισχυθεί η ηλεκτρονική έκδοση” πρόσθεσε: “Ξέρετε πού έχουν πάει τα εκτυπωτικά και το χαρτί; Είναι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ”. Ένα πολύ καλό ρεπορτάζ, ωστόσο, στην ΕφΣυν του συνάδελφου Νίκου Παπαδημητρίου ανατρέπει αυτό το επιχείρημα πλήρως. Τελικά το όφελος θα είναι ούτε 100.000 ευρώ τον χρόνο εφόσον το κόστος τυπώματος και χαρτιού είναι 210.000 ευρώ και η απώλεια εσόδων – καταχωρήσεις, κυκλοφορία – 125.000 ευρώ.
Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα ήταν οι τοποθετήσεις στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Ο Διονύσης Τεμπονέρας: “Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι ο Συνασπισμός ή ΣΥΡΙΖΑ του 3% μπορούσε να υποστηρίξει το καθημερινό φύλλο της Αυγής και ο ΣΥΡΙΖΑ του 17,8% ή του 15% δεν μπορεί να υποστηρίξει μια αντίστοιχη διαδικασία”. Και ο Κώστας Ζαχαριάδης συμφώνησε μαζί του: “Παρεμβάσεις σημαντικές γίνονται σε όλα τα Μέσα σε όλο τον κόσμο, αλλά νομίζω ότι πρέπει να είναι επιλογή να κρατηθούν τα του χώρου όρθια. Θέλω να συμφωνήσω με αυτό που είπε ο κ. Τεμπονέρας και να πάω ακόμα πιο πίσω. Και όταν ήταν εκτός Βουλής ο Συνασπισμός, η εφημερίδα έβγαινε”.
Τώρα, η ηγετική πλειοψηφία, μάλλον, ανακαλύπτει ότι δημιούργησε ένα πολιτικό πρόβλημα με την απόφασή της για “ξαφνικό θάνατο” της Αυγής. Ελίσσεται και συγχρόνως επιμένει στην απόφασή της. Αλλά και οι εργαζόμενοι πολιτικοποιούν το ζήτημα ως μόνη οδό εφόσον αγνοήθηκαν οι προτάσεις τους, δεν υπήρξε διάλογος.