Η αυλαία της τριήμερης Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον άνοιξε, στην κυριολεξία, εκρηκτικά. Τη Δευτέρα, παραμονή της έναρξης της συνόδου, μια σειρά ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων σε ουκρανικές πόλεις, ανάμεσα στους στόχους των οποίων ήταν, όπως ανακοίνωσε η Ουκρανία, το νοσοκομείο παίδων στο Κίεβο, είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 40 αμάχων και άγνωστο αριθμό παγιδευμένων κάτω από τα ερείπια.
Η ουκρανική Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας παρουσίασε την επομένη νέα στοιχεία, που, όπως ισχυρίζεται, αποδεικνύουν ότι το νοσοκομείο χτυπήθηκε στοχευμένα από ρωσικό πύραυλο.
Την ίδια ημέρα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε δια του εκπροσώπου του ότι το νοσοκομείο δεν χτυπήθηκε από ρωσικά πυρά, αλλά από πτώση πυραύλου της ουκρανικής αεράμυνας, χωρίς όμως να δώσει στοιχεία.
Αποτρόπαιη επίθεση κατά αμάχων, χαρακτήρισε το χτύπημα ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Λάμι, και επανέλαβε «την ακλόνητη στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουκρανία. Οι υπεύθυνοι για τον παράνομο πόλεμο του Πούτιν πρέπει να λογοδοτήσουν».
Ταυτόσημα, η Γαλλία, δια του υπουργείου Εξωτερικών, έκανε λόγο για «βάρβαρες ενέργειες», που, «στοχοποιώντας άμεσα ένα νοσοκομείο για παιδιά, ήρθαν να προστεθούν στον κατάλογο εγκλημάτων πολέμου για τα οποία η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει».
Την πιθανότητα το παιδιατρικό νοσοκομείο να χτυπήθηκε «απευθείας» από ρωσικό πύραυλο δεν απέκλεισε η εκπρόσωπος στην Ουκρανία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη για μια πιο εμπεριστατωμένη έρευνα. Η ομάδα της, που επισκέφθηκε την ίδια μέρα το σημείο του πλήγματος, δεν μπορεί να αποφανθεί οριστικά, πρόσθεσε η Ντανιέλ Μπελ, «όμως ο πύραυλος φαίνεται να εκτοξεύθηκε από τη Ρωσική Ομοσπονδία».
Την Τρίτη, στην τελετή για τα 75 χρόνια του ΝΑΤΟ, 0 πρόεδρος Μπάιντεν μίλησε για «φρικτή υπενθύμιση της ρωσικής βαρβαρότητας», διαβεβαίωσε ότι «η Ρωσία δεν θα νικήσει» και προανήγγειλε την αποστολή επιπλέον συστημάτων αεράμυνας στην Ουκρανία.
Στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε την ίδια ημέρα, τα κράτη μέλη επιβεβαίωσαν την αποστολή συνολικά πέντε συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων συστοιχιών Patriot. Η προσφορά –«ιστορική», όπως χαρακτηρίστηκε, στο πλαίσιο της προσπάθειας για διαρκή υποστήριξη στην Ουκρανία– δεν είναι βέβαιο ότι ικανοποιεί πλήρως το Κίεβο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η σύγκρουση ΝΑΤΟ – Ρωσίας οδηγείται στο αδιέξοδο επ’ αόριστο.
Το ανακοινωθέν της Τρίτης ήταν επίδειξη ενότητας, απάντηση στα ρωσικά χτυπήματα της Δευτέρας, σημείωσε το Bloomberg, επισημαίνοντας παράλληλα ότι πρόκειται για δεσμεύσεις που ορισμένες τους είχαν ήδη αναληφθεί. Οι Κάτω Χώρες είχαν ανακοινώσει τα σχέδιά τους τον Μάιο, το ίδιο η Ιταλία και η Ρουμανία τον Ιούνιο. Συστοιχία πυραύλων Patriot και προτεραιότητα για νέα συστήματα αεράμυνας είχε υποσχεθεί ο Μπάιντεν στη συνάντησή του με τον Ζελένσκι προ μηνός.
Τη δήλωση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, την Τετάρτη, ότι τα κράτη του ΝΑΤΟ θα στείλουν στην Ουκρανία και μαχητικά αεροσκάφη F-16, επιβεβαίωσε λίγο αργότερα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν. «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι τώρα που μιλάμε βρίσκεται σε εξέλιξη η μεταφορά F-16 από τη Δανία και την Ολλανδία». «Θα πετάξουν στους ουκρανικούς αιθέρες αυτό το καλοκαίρι», πρόσθεσε. Τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται, σύμφωνα πάντα με τον Μπλίνκεν, να ανακοινωθεί ένα νέο, «απίστευτα ισχυρό» πακέτο βοήθειας στο Κίεβο. Πρόκειται, προφανώς, για τη δέσμευση του Βελγίου και της Νορβηγίας να πράξουν αναλόγως, ανταποκρινόμενες στην επισήμανση στο κοινό ανακοινωθέν ότι η Ρωσία «παραμένει η σημαντικότερη και πιο άμεση απειλή».
Αξιοπαρατήρητα, το ανακοινωθέν αναφέρεται στα παραπάνω μέτρα αποκαλώντας τα «γέφυρα για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ». Γιατί; Διότι το Κίεβο πήρε πολλά, όμως όχι αυτό που ήθελε πάνω απ’ όλα: ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ένταξης. Πολλές χώρες –χώρες-κλειδιά, ανάμεσά τους, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι ΗΠΑ και η Γερμανία– είναι κάθετα αντίθετες αυτό να συμβεί άμεσα ή άκαιρα. Θα παραήταν μεγάλη η πρόκληση.
Άλλωστε, το κεντρικό ζήτημα στην ατζέντα της συνόδου ήταν άλλο: η ανάγκη για μεγαλύτερη συνεισφορά από τους ευρωπαίους εταίρους και η άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων για αμυντικές επενδύσεις. Από την άποψη αυτή, η Ελλάδα προσήλθε, δια του πρωθυπουργού της, έχοντας επιμελώς τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις της: και τη συμμόρφωση με το στόχο του 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες , αλλά και ότι από τις δαπάνες αυτές τουλάχιστον το 20% θα διατίθεται για την αγορά νέου εξοπλισμού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα με… εορταστικές διαθέσεις. «Γιορτάζουμε», είπε στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη σύνοδο την επομένη, «τη δημιουργία της πιο ανθεκτικής συμμαχίας στον κόσμο, αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία, επιβεβαιώνοντας εκ νέου τη δέσμευσή μας για τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ μας σε αμυντικές δαπάνες».
Τηρουμένων των αναλογιών, η δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη σε συνέντευξή της σε ξένο μέσο στο περιθώριο του 28th Annual Government Roundtable στο Λαγονήσι προ δεκαημέρου, δεν ήταν λιγότερο εκρηκτική από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς πριν πέντε ημέρες.
Αναφερόμενη στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, η πρώην υπουργός Εξωτερικών σχολίασε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα για τον Τραμπ. Συναφώς, «δεν θα έπρεπε να έχουμε εμπλακεί. [Έπρεπε να] είχαμε λάβει υπόψιν πολύ πιο σοβαρά τις συμφωνίες του Μινσκ και να είχαμε εργαστεί σοβαρά πάνω σε αυτές…».
Αξιοπρόσεκτη συγγένεια με μια φράση από την ομιλία του Κώστα Καραμανλή στο Πολεμικό Μουσείο λίγες ημέρες νωρίτερα: «Αντί η Ευρώπη να πρωταγωνιστεί σε πρωτοβουλίες για κατάπαυση του πυρός και αναζήτηση λύσης στη βάση των συμφωνιών του Μινσκ, συχνά υπερθεματίζει σε φιλοπόλεμη συμπεριφορά».
Σαφής αποστασιοποίηση από τη γραμμή «Είμαστε με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας».
Κάποιοι θα πουν ότι η κυρία Μπακογιάννη βλέπει το τέλος του πολέμου. Άλλοι, πιο χαιρέκακοι αυτοί, είπαν ήδη ότι βλέπει το πρόωρο τέλος της δεύτερης πρωθυπουργικής θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη.