Ο βουλευτής του ΚΚ Γαλλίας, Αντρέ Σασέν
Μια απλή εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη προέδρου της Βουλής πήρε το χαρακτήρα σκληρής αναμέτρησης, με επιπτώσεις στη δημοκρατική λειτουργία της χώρας. Στην αναμέτρηση αυτή πήραν μέρος οι τρεις βασικές πολιτικές δυνάμεις που αναδείχτηκαν και διαμόρφωσαν το νέο πολιτικό τοπίο: το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), το Μακρονικό κόμμα (Μαζί) και ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν. Συνολικά στη διαδικασία μετείχαν έξι υποψήφιοι, εκ των οποίων οι τρεις –μετά τον πρώτο γύρο– αποσύρθηκαν.
Το NFP εκπροσώπησε ο βουλευτής του ΚΚ Γαλλίας, Αντρέ Σασέν, παλιός βουλευτής και γνωστός για την ηθική του στάση, ευρύτερα αποδεκτός ακόμα και από τους αντιπάλους του. Το μπλοκ των Μακρονιστών εκπροσώπησε η απερχόμενη πρόεδρος της προηγούμενης Βουλής Μπράουν - Πιβέτ. Στον πρώτο γύρο επικράτησε ο υποψήφιος του Μετώπου με 203 ψήφους, ακολούθησε ο υποψήφιος του Εθνικού Συναγερμού με 142 με την υποψήφια του Μακρόν τρίτη με 124 ψήφους.
Τα αποτελέσματα αυτά φαίνεται πως ανησύχησαν και ενεργοποίησαν το αντιαριστερό Μέτωπο. Έτσι, στον δεύτερο γύρο έγινε η ανατροπή: η υποψήφια του Μακρόν συγκέντρωσε 208 ψήφους έναντι των 203 του υποψηφίου του Νέου Λαϊκού Μετώπου, με 143 να λαμβάνει ο υποψήφιος του Εθνικού Συναγερμού. Τέλος, στον τρίτο γύρο επικράτησε με σχετική πλειοψηφία, 220 ψήφοι, η υποψήφια του Μακρόν έναντι 207 του Νέου Λαϊκού Μετώπου και 141 του Εθνικού Συναγερμού. Τα αποτελέσματα αυτά είναι προφανώς εντελώς αναντίστοιχα με τα ποσοστά που πήρε ο Μακρόν στις τελευταίες εκλογές. Να σημειωθεί ότι στις ευρωεκλογές ο Μακρόν πήρε 15%, στον δε πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών πήρε 20% χάνοντας περίπου 80 έδρες. «Οι ψήφοι που κατόρθωσε να συγκεντρώσει η υποψήφια του Μακρόν, δείχνει πως η κυβέρνηση Αττάλ, που διατήρησε ο Μακρόν, διαχειρίστηκε με επιτυχία τις τρέχουσες υποθέσεις», σχολίασαν ειρωνικά τα μίντια.
«Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων» ήταν το σύνθημα των διαδηλωτών που βρέθηκαν στην Πλατεία της Δημοκρατίας μετά την πρόσκληση των συνδικάτων, των κινημάτων και της νεολαίας, την ίδια στιγμή που είχε αρχίσει η διαδικασία των ψηφοφοριών στη Βουλή. Οι διαδηλωτές πρόβαλαν το αίτημα να τηρηθούν οι δημοκρατικές διαδικασίες από τον πρόεδρο Μακρόν. Να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο κόμμα ή την παράταξη που είχε τη σχετική πλειοψηφία. Από την άλλη, κάλεσαν τις ηγεσίες των κομμάτων που συγκροτούν το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να προχωρήσουν άμεσα στην πρόταση – υπόδειξη του προσώπου για την πρωθυπουργία. Να μπει τέρμα στις ατελείωτες διαπραγματεύσεις και τις όποιες εγωιστικές απαιτήσεις. Εκτιμάται πως όσοι υποψήφιοι είχαν προταθεί μέχρι τώρα, πέρα από τους κομματικούς Μελανσόν και Ολιβιέ Φορ, πληρούν τις προϋποθέσεις για την πρωθυπουργία, προερχόμενοι από την κοινωνία των πολιτών και έχουν ιδιαίτερες κοινωνικές και οικολογικές ευαισθησίες. Πρόκειται για την Ουγκέτο Μπέλο, που έχει διατελέσει περιφερειάρχης στη Ρεούνιον, η οποία όμως απορρίφθηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Η δεύτερη περίπτωση, της Λοράν Ντιπιάν, οικονομολόγου - διπλωμάτη, απορρίφθηκε από την Ανυπότακτη Γαλλία που έχει κατά κάποιο τρόπο μπλοκάρει τις συζητήσεις για την εξεύρεση λύσης, κατηγορώντας μάλιστα το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το ΚΚΓ ότι θέλουν να φέρουν πίσω τον Μακρονισμό από το παράθυρο. «Είναι επιτακτική ανάγκη το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να βγει από την κατάσταση αδράνειας και να μπει πάλι μπροστά» ακούγεται από παντού στη Γαλλία, τώρα μάλιστα «μετά την εκλογή προέδρου της Βουλής και τη διάπραξη ενός πραξικοπήματος κατά της δημοκρατίας και την παρά φύση συμμαχία του Μακρονισμού με τη δεξιά», τόνισε ο υποψήφιος από το Μέτωπο για την προεδρία της Βουλής, ο οποίος συνέχισε λέγοντας ότι «εμείς κάναμε έναν ωραίο αγώνα και αυτόν θα συνεχίσουμε με δημοκρατία και διαφάνεια». Σημειώνεται πως το πραξικόπημα συνίσταται στην παρά φύση σύμπραξη των 163 βουλευτών του Μακρόν με τους 66 βουλευτές της Δημοκρατικής Δεξιάς (πρώην Ρεπουμπλικάνων), «γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το χειροκρότημα των βουλευτών αυτών και κάποιων της ακροδεξιάς στη νέα πρόεδρο της Βουλής», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Le Monde.