Ρυθμιστής των εξελίξεων το Σοσιαλιστικό Κόμμα που περνάει σοβαρή πολιτική κρίση, με επίκεντρο το ζήτημα των συμμαχιών. Όλο και ...χλομιάζει το σενάριο για κυβέρνηση μειοψηφίας Σοσιαλιστών με στήριξη του Ποδέμος, της Ε.Α και των συμμαχικών αριστερών σχημάτων τους σε 3 Αυτονομίες, το αριστερό Βildu και το εθνικιστικό κεντροδεξιό της Χώρας των Βάσκων. Τις εκλογές θέλουν να αποφύγουν πρωτίστως οι σοσιαλιστές, αλλά ούτε το Λαϊκό κόμμα, και πολύ περισσότερο οι Πολίτες, τις επιθυμούν «με το Ποδέμος στο αποκορύφωμα», όπως λέει ο Μ.Ραχόϊ.

Στις 13 Ιανουαρίου συνέρχεται η νέα Βουλή του ισπανικού κράτους για να εκλέξει τον-την πρόεδρο και τα υπόλοιπα όργανα, των οποίων η εκλογή απαιτεί πλέον συναινετικές διαδικασίες. Στις 13 Φεβρουαρίου θα συνεχιστούν οι διαδικασίες για σχηματισμό κυβέρνησης με πρωτοβουλία του βασιλιά.
Το Ποδέμος επιδιώκει να λειτουργήσει σε 4 κοινοβουλευτικές ομάδες με στόχο τη μεγαλύτερη παρουσία στο κοινοβούλιο και την κοινωνία. Η Ενωμένη Αριστερά αναμένεται να συγκροτήσει κοινοβουλευτική ομάδα με την καταλανική Ρεπουμπλικανική Αριστερά και το βάσκικο Βildu της «πατριωτικής αριστεράς».

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα σε κρίση

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της ομοσπονδιακής επιτροπής του Σ.Κ εκφράστηκαν επιθετικά, και με ιδιαίτερη οξύτητα, οι ήδη υπαρκτές ιδεολογικές και πολιτικές αντιθέσεις. Η ισχυρή «δεξιά πτέρυγα» προκρίνει, κατά κανόνα ανομολόγητα, τρικομματική κυβέρνηση και ως τελευταία λύση (ο φόβος της πασοκοποίησης παραμονεύει) τη στήριξη κυβέρνησης μειοψηφίας της Δεξιάς. Αποκρούει κατηγορηματικά κάθε συνεργασία με το Ποδέμος με, ή και χωρίς, πρόσχημα τους όρους που αυτό θέτει για συνεργασία-στήριξη: δικαίωμα αυτοδιάθεσης των λαών του ισπανικού κράτους και διενέργεια δημοψηφίσματος στην Καταλονία. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο γενικός γραμματέας Π. Σάντσεθ αμφισβητείται ανοικτά και ζητούν σύγκλιση συνεδρίου το Φεβρουάριο.
Ο Π. Σάντσεθ και η μικρή σε μέγεθος «αριστερή πτέρυγα» του Σ.Κ εξακολουθούν να προτείνουν τη δημιουργία ενός μεγάλου συνασπισμού προοδευτικών δυνάμεων που θα διώξει τη Δεξιά, είναι ωστόσο απολύτως αρνητικοί στο «ζήτημα της αυτοδιάθεσης»…

Ποδέμος

Το Ποδέμος, αν και γνωρίζει ότι το ζήτημα της αυτοδιάθεσης των λαών της Ισπανίας αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο για συνεργασία με τους Σοσιαλιστές, συνεχίζει να προβάλλει τη δυνατότητα μας νέας, προοδευτικής εποχής για τους λαούς της Ισπανίας και πιέζει το Σ.Κ, και ιδιαίτερα τον Π. Σάντσεθ, να στηρίξουν μια τέτοια ευκαιρία.
Θετική ανταπόκριση είχε η απόφαση των βουλευτών του Ποδέμος να λαμβάνουν μισθό 850 ευρώ, ενώ αρνήθηκαν και σειρά βουλευτικών προνομίων, όπως τις βουλευτικές συντάξεις, την κάρτα μετακινήσεων 3.000 ευρώ, το επίδομα κατοικίας 1.000 ευρώ το μήνα, που προβλέπεται για όσους δεν ζουν στη Μαδρίτη,το δωρεάν internet κτλ.

Το Λαϊκό Κόμμα δεν ...βιάζεται

Ο Μ. Ραχόϊ συστήνει στο κόμμα του ψυχραιμία και ταυτόχρονα καλεί τους υπουργούς του σε εγρήγορση για να δοθεί στους πολίτες η αίσθηση της λειτουργίας του κράτους και της κανονικότητας. Εκτιμά ότι τελικά το Σ.Κ θα στηρίξει κυβέρνηση μειοψηφίας του Λ.Κ με πρωθυπουργό τον ίδιο, προκειμένου να αποφευχθούν νέες εκλογές. Σ’ αυτή την προοπτική, ο Μ. Ραχόϊ υπαναχωρεί και αποδέχεται περιορισμένη αναθεώρηση του Συντάγματος και άλλες επείγουσες μεταρρυθμίσεις,

 Οι γέφυρες Ενωμένη Αριστεράς -Ποδέμος

«Οι προκλήσεις έκοψαν σημαντικές γέφυρες», λέει ο Π. Ιγγλέσιας απευθυνόμενος στην Ενωμένη Αριστερά και ειδικότερα στον Α. Γκαρθόν και προσθέτει ότι «..αλλά πάντα θα τείνουμε το χέρι σε όποιον θέλει να επανορθώσει και να εργαστεί για ένα κοινό μέλλον».
Η προεκλογική τακτική της Ε.Α προς το Ποδέμος, που ήταν πράγματι επιθετική και αντίθετη με την ανάλυση - απόφαση των οργάνων του κόμματος, έχει δημιουργήσει προβλήματα και στην Ε.Α.
Γ. Ντ.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet