«Αντί για μεταρρύθμιση βλέπουμε ένα ακόμα εισπρακτικό νομοσχέδιο, με περικοπές συντάξεων και με αδιέξοδα. Η υφαρπαγή των αποθεματικών από τα επικουρικά ταμεία, οι αυξήσεις των εισφορών για τις επικουρικές συντάξεις, το κόψιμο των κύριων συντάξεων των νέων συνταξιούχων, αλλά και τα τρικ μετάθεσης του πετσοκόμματος των υφιστάμενων κυρίων συντάξεων για τον επόμενο υπουργό (αφού του πετάνε την καυτή πατάτα), μαζί με το κόψιμο του ΕΚΑΣ και την κατάργηση του ΟΓΑ, του ΝΑΤ, του ΟΑΕΕ και άλλων ταμείων, χωρίς την αναγνώριση των ιδιαιτεροτήτων των εργασιακών συνθηκών, δείχνουν τον αδιέξοδο δρόμο που επιλέγει η κυβέρνηση να ακολουθήσει στο μείζον ζήτημα του ασφαλιστικού».
Αυτό είναι το μεγαλύτερο μέρος της ανακοίνωσης που εξέδωσε ο Βασίλης Οικονόμου, υπεύθυνος του τομέα Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας της Νέας Δημοκρατίας, σε σχέση με το νέο ασφαλιστικό. Η αντίδραση αυτή καταγράφεται από σύσσωμη την αντιπολίτευση.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, δια μέσω του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου Ανδρέα Λοβέρδου, προχωρά και στην υπεράσπιση του κυβερνητικού της παρελθόντος: «Το 2010 εξορθολογίσαμε το ασφαλιστικό σύστημα ούτως ώστε να αντέξει στο χρόνο, με μόνη προϋπόθεση η χώρα να μην έχει ύφεση». Παράλληλα, ο υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, Μιχάλης Τζελέπης σημειώνει: «Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που προωθείται από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, είναι επί της ουσίας ένα ακόμη “φοροεισπρακτικό νομοσχέδιο” που στοχοποιεί τον αγροτικό κόσμο και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εξόντωσή ενός παραγωγικού τομέα, ο οποίος θα αποτελούσε, κάτω από κατάλληλες συνθήκες, κυρίαρχο πυλώνα ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας».

Η μεσαία τάξη

Το Ποτάμι εστιάζει στη μεσαία τάξη, προνομιακό κοινό εκλογικής του απεύθυνσης: «κάποιοι στο νέο καθεστώς αδιαφορούν - αν δεν επιδιώκουν - τη συντριβή της μεσαίας τάξης. Η πρόταση που έχει κάνει το Ποτάμι να συνδεθούν οι εισφορές με το εισόδημα καταστρέφεται από το φαραωνικό 38,5% (20% εισφορά για κύρια σύνταξη, 7,5% εισφορά για επικουρική σύνταξη και 6,95% εισφορά για την υγειονομική περίθαλψη, 4% για ΕΦΑΠΑΞ), που μαζί με τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις καθιστούν το κράτος βασικό μέτοχο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
Η Ένωση Κεντρώων ανέφερε σε λιτή της ανακοίνωση: «Η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό συνεχίζει την παραδοσιακή πολιτική που είναι : «κόψε κάτι λίγο από τους βολεμένους και κόψε το γάλα και το ψωμί από τους φτωχούς συνταξιούχους». Η Ένωση Κεντρώων επιμένει στο να μπει οροφή 1.500 ευρώ για όλους τους συνταξιούχους και να μη λείψει ούτε 1 ευρώ για αυτούς που λαμβάνουν έως 1.000 ευρώ».

Ραντεβού στο δρόμο

Το ΚΚΕ, πιο συνεπές στο συνήθη αντιπολιτευτικό του λόγο, υπογραμμίζει: «Το σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που διαλύει πλήρως τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης και συνεχίζει το έγκλημα από εκεί που το άφησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αποτελεί αιτία πολέμου για το σύνολο του λαού. Κανείς δεν εξαιρείται απ’ τη νέα σφαγή. Οι σημερινοί και αυριανοί συνταξιούχοι, οι εργατοϋπάλληλοι, οι φτωχοί αγρότες, οι επαγγελματίες, η νέα γενιά και οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, θα κληθούν να πληρώσουν ακριβά το μάρμαρο για τη διαχρονική λεηλασία των ταμείων απ’ το μεγάλο κεφάλαιο και το κράτος, καθώς και για την καπιταλιστική κερδοφορία, στο βωμό της οποίας θυσιάζονται τα ασφαλιστικά δικαιώματα».
Η Λαϊκή Ενότητα «θεωρεί ότι οι μειώσεις συντάξεων, με όποιον τρόπο και αν γίνουν, οδηγούν πλέον σε απόλυτη οικονομική εξαθλίωση, όχι μόνο τους ηλικιωμένους, αλλά και τις οικογένειές τους, που ζουν από τις ήδη πενιχρές συντάξεις τους. Ο λαός και η νεολαία, με παλλαϊκό ξεσηκωμό, μπορούν να αποτρέψουν το νέο αντιασφαλιστικό Αρμαγεδδώνα και να προωθήσουν τη μεγάλη αντιμνημονιακή δημοκρατική ανατροπή, που σήμερα είναι όσο ποτέ αναγκαία».
Τέλος, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σημείωσε σε ανακοίνωσή της: «Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που στα πλαίσια του 3ου μνημονίου παρουσίασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποτελεί ένα νεοφιλελεύθερο τερατούργημα που καταργεί κάθε απομεινάρι κοινωνικού - αναδιανεμητικού χαρακτήρα και μετατρέπει την κοινωνική ασφάλιση σε ατομική υποχρέωση. Ταυτόχρονα, μειώνει κύριες και επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, προσθέτει αβάσταχτα βάρη στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, χτυπάει ακόμα περισσότερο τα τμήματα εκείνα που έχουν ήδη νοιώσει την ανεργία, την ελαστική και μαύρη εργασία».
Η αντιπολίτευση ξεσκονίζει τις διατάξεις του ασφαλιστικού για την κοινοβουλευτική συζήτηση που θα διεξαχθεί πριν από την ψήφισή του. Κύριες αιχμές είναι η συνέχιση της λογικής των νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων του ασφαλιστικού  (από τα αριστερά) και η αφαίμαξη της μεσαίας τάξης (από τα δεξιά). Δεν λείπουν, όπως διαπιστώνει κανείς από τα παραπάνω, οι αιχμηρές διατυπώσεις, καθώς και τα ραντεβού ανατροπής της μεταρρύθμισης στο δρόμο.
Το ασφαλιστικό αναμένεται να ψηφιστεί περίπου το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου από την ολομέλεια της Βουλής.  


Βασίλης Ρόγγας
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet