Aπό τον ΣΦΕΑ (Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 – 1974) λάβαμε δημοσίευμα του μέλους του συνάδελφου Σπύρου Κουζινόπουλου σχετικά με τις παρακολουθήσεις στην περίοδο της μεταδικτατορικής Δεξιάς. Αναδημοσιεύουμε εκτενή αποσπάσματα:
«Το "κουκούλωμα" του σκανδάλου των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων μας θύμισε άλλες, όχι πολύ μακρινές εποχές. Όταν οι άνδρες της Ασφάλειας και της ΚΥΠ, όπως ονομαζόταν τότε η ΕΥΠ, ξεροστάλιαζαν παρακολουθώντας τις δραστηριότητες στελεχών πολιτικών κομμάτων, κυρίως της Αριστεράς, για να μεταδώσουν –δικαιολογώντας τους μισθούς και τις παχυλές αμοιβές τους– κάποιες φορές σωστές και τις περισσότερες φορές λαθεμένες ή φανταστικές πληροφορίες. Βλέπετε, δεν υπήρχαν ακόμη τότε κινητά τηλέφωνα.
Επειδή πολύς ντόρος γίνεται με τις παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων με το λογισμικό Predator, να πούμε ότι το “κουσούρι” της παρακολούθησης των πολιτικών της αντιπάλων είναι “προπατορικό αμάρτημα” της Δεξιάς, καθώς το είχε από παλιά.
Φεβρουάριος 1977. Ο δημοσιογράφος του Ριζοσπάστη φτάνει στη Δράμα για μια σειρά ρεπορτάζ σχετικά με τα οξυμένα προβλήματα των καπνοπαραγωγών και των εργαζομένων του νομού, κυρίως της Σόφτεξ. Κατά πόδας και η Ασφάλεια, η οποία όχι μόνο τον παρακολουθεί στενά, αλλά οργανώνει και επιχείρηση... διάψευσης των πληροφοριών των σχετικών δημοσιευμάτων...
Η πιο εξωφρενική περίπτωση που αποκαλύπτουμε σήμερα έχει να κάνει με την επιστράτευση στρατιάς ανδρών της Ασφάλειας και πληροφοριοδοτών για μια προσπάθεια που είχε γίνει τον Απρίλιο του 1979 στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να δημιουργηθεί μία Επιτροπή Ειρήνης Διανοουμένων – Επιστημόνων – Καλλιτεχνών, που θα προωθούσε την επίκαιρη και τότε και σήμερα ιδέα να σταματήσουν το κυνήγι των εξοπλισμών και οι πόλεμοι, ώστε να εξασφαλιστεί μόνιμα η ειρήνη στον πλανήτη μας.
Το επιλήψιμο, σύμφωνα με την επτασέλιδη αναφορά με αριθμό 8/30/276/4θ και ημερομηνία 19.4.1979 που είχε αποστείλει για το θέμα αυτό η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, με την υπογραφή του διοικητή της, αντισυνταγματάρχη Νικόλαου Ρούτση, ήταν ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας δημιουργίας της Επιτροπής Διανοουμένων – Καλλιτεχνών είχε δώσει τρεις συναυλίες στην πόλη ο μεγάλος μας δημιουργός Θάνος Μικρούτσικος, παρουσιάζοντας με τον καλλιτέχνη Γιάννη Κούτρα το έργο του “Μουσική πράξη του Μπρεχτ”, το οποίο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ασφαλιτών, “εστρέφετο κατά του αστικού καθεστώτος”.
Υπενθυμίζουμε ότι στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, όπου είχε αποσταλεί η σχετική αναφορά του διοικητή της Εθνικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, υπουργός ήταν ο περιβόητος Αναστάσιος Μπάλκος. Είχε αφήσει εποχή, καθώς είχε απαγορεύσει συναυλίες του Χρήστου Λεοντή, της Μαρίζας Κωχ, ενώ σε δύο κατασκοπευτικά μυθιστορήματα που είχε συγγράψει σε στιλ Τζέιμς Μποντ, δημιουργώντας ένα μακαρθικό κλίμα, θεωρούσε συλλήβδην «κατασκόπους» τους Έλληνες αριστερούς.
Στη λίστα της Ασφάλειας δίπλα σε κάθε όνομα σημειωνόταν και η πολιτική του τοποθέτηση. Πάντως, φιλότιμοι οι ασφαλίτες, αναφέρουν στο τέλος ότι για τα μέλη της επιτροπής για τα οποία είναι ελλιπή τα στοιχεία “καταβάλλεται προσπάθεια για την εξακρίβωση των πλήρων στοιχείων” τους».