Μια σοβαρή νόσος των μικρών μηρυκαστικών εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Πρόκειται για την πανώλη, μια ιογενή ασθένεια, που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και προσβάλλει μόνο πρόβατα και αίγες.
Το πρώτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε στην Καλαμπάκα, στον νομό Τρικάλων στις 12/7/24 και μέχρι σήμερα έχουμε 22 εστίες στα Τρίκαλα, στη Λάρισα, στην Κόρινθο, στην Αττική και πριν 2 ημέρες ανακοινώθηκε νέο κρούσμα στο Ηράκλειο Κρήτης.
Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός επιβάλει θανάτωση όλων των ζώων της εκτροφής, στην οποία επιβεβαιώθηκε κρούσμα και αυστηρά μέτρα πρόληψης, για την περαιτέρω μετάδοσης της νόσου (ζώνες προστασίας και επιτήρησης). Σημειωτέον ότι ένα από τα χαρακτηριστικά της ασθένειας είναι η πολύ υψηλή νοσηρότητα/μεταδοτικότητα.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά.
Πώς έφτασε η νόσος στο κέντρο της Ελλάδας; Ποιος μετέφερε τα ζώα και από ποια χώρα; Η εισαγωγή έγινε από χώρα της ΕΕ ή όχι; Έγιναν οι επιβεβλημένοι έλεγχοι κατά την είσοδο για την παρεμπόδιση ζωικών ασθενειών και για την προστασία της δημόσιας υγείας; Η εισαγωγή των ζώων έγινε για σφαγή ή για χρησιμοποίηση τους για αναπαραγωγή και γαλακτοπαραγωγή;
Την ευθύνη για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου, για τον έλεγχο των εισαγωγών και τις μετακινήσεις των ζώων έχουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και οι διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ), που υπάγονται διοικητικά στις περιφέρειες.
Οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες (στην περιφέρεια Θεσσαλίας από τις 55 οργανικές θέσεις κτηνίατρων είναι καλυμμένες οι 31), με τα χειρόγραφα(!) μητρώα αιγοπροβάτων, τις χειρόγραφες άδειες διακίνησης για αγοραπωλησία ή για σφαγή και τα υποστελεχωμένα, χωρίς εξοπλισμό και συχνά χωρίς αντιδραστήρια, κτηνιατρικά εργαστήρια, τα οποία καλούνται να εξετάσουν χιλιάδες δείγματα.
Το κράτος λειτουργεί για άλλη μια φορά πυροσβεστικά. Μετακινεί κτηνιάτρους από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Το πάθημα δεν γίνεται μάθημα. Μετά την ευλογιά των προβάτων, την οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών, τον καταρροϊκό πυρετό των προβάτων και την αφρικανική πανώλη των χοίρων, φαίνεται ότι δεν μπορεί και δεν θέλει να καταλάβει ότι μια σοβαρή πολιτεία θα πρέπει να αντιμετωπίζει την υγεία ανθρώπων και ζώων με σχέδιο και πρόγραμμα και την κτηνοτροφία ως εθνική υπόθεση. Η διαχείριση της βρουκέλλωσης των προβάτων και των αιγών θα έπρεπε να μας προβληματίσει. Εφαρμόζουμε εμβολιαστικά προγράμματα από το 1977 στη χώρα και δεν καταφέραμε να εξαλείψουμε τη νόσο. Αντίθετα, υπήρξε περίοδος που κινδύνευσαν οι εξαγωγές της φέτας. Παρόλα αυτά, συνεχίζουμε να λειτουργούμε χωρίς οργανωμένες, στελεχωμένες και καταρτισμένες δημόσιες υπηρεσίες.
Σε αυτό το χάος καλούνται οι έλληνες κτηνοτρόφοι να παράγουν. Απροστάτευτοι από επιδημίες και ασθένειες, απροστάτευτοι από ελληνοποιήσεις, παράνομες εισαγωγές και νοθείες και απροστάτευτοι από φυσικές καταστροφές.
Εκτός από τα μέτρα περιορισμού και διαχείρισης της νόσου, όμως, χρειάζεται και σχέδιο για την επόμενη μέρα. Στην καταστροφική πλημμύρα του 2023 στη Θεσσαλία (Daniel), που πνίγηκαν χιλιάδες ζώα (περισσότερα από 80.000 πρόβατα και αίγες), η κυβέρνηση «διαφήμισε» το μέτρο 5.2 του ΠΑΑ, για τη δωρεάν αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου. Τώρα πια ξέρουμε ότι οι προϋποθέσεις ένταξης στο μέτρο αποκλείουν τη συντριπτική πλειοψηφία των κτηνοτρόφων. Συνολικά κατατέθηκαν 2.363 δηλώσεις για απώλειες ζωικού κεφαλαίου και στην Π.Ε. Καρδίτσας μπορούν να ενταχθούν έως σήμερα 18 άτομα! Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ γνωρίζει το ζήτημα, αρνείται να προχωρήσει στην τροποποίηση του μέτρου, ώστε να αποζημιωθούν, έστω μερικώς, όλοι οι «κατεστραμμένοι» κτηνοτρόφοι.
Στην περίπτωση της Πανώλης προκύπτουν ανάλογα ζητήματα. Τι ποσό θα αφορά στην κατά κεφαλή αποζημίωση; Θα επαρκεί για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου; Πόσο έγκαιρα θα δοθούν τα χρήματα; Πως και με τι είδους ζώα θα γίνει η αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου; Τι θα γίνει με τους κτηνοτρόφους στις ζώνες επιτήρησης που δεν μπορούν παραδώσουν γάλα; Πώς θα εξασφαλιστούν οι ζωοτροφές, για όσους δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τη βοσκή και ποιος θα αναλάβει το επιπλέον κόστος που θα προκύψει για τη σίτιση των ζώων; Τι θα γίνει με τα διαφυγόντα έσοδα, δηλαδή την εμπορική καταστροφή όσων θα χάσουν το κοπάδι τους και για όσο διάστημα θα είναι πρακτικά άνεργοι;
Τη ζοφερή αυτή κατάσταση έρχεται να επιδεινώσει η καταγγελία για την ταφή ζωντανών ζώων σε κτηνοτροφική εκμετάλλευση των Τρικάλων!
Ο επικεφαλής της εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Λάρισας παρήγγειλε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για να διερευνηθεί πώς, πότε και ποιος έβαλε τα μολυσμένα ζώα στη χώρα.
Με αγωγές και διώξεις κατά παντός υπευθύνου προειδοποιεί η ΕΘΕΑΣ.
Τα τελευταία χρόνια τα ζωικό κεφάλαιο στη χώρα μας μειώνεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα έχασε ένα στα τέσσερα παραγωγικά ζώα την 10ετία 2012-2021.
Το ζήτημα είναι εξόχως πολιτικό. Εάν θέλουμε κτηνοτροφία στην Ελλάδα θα πρέπει να τη στηρίξουμε. Με υποδομές, δημόσιες υπηρεσίες, θεσμικό πλαίσιο και χρηματοδότηση, πράγματα που η σημερινή κυβέρνηση απεχθάνεται. Οι νέοι άνθρωποι εγκαταλείπουν την περιφέρεια και πολλοί από αυτούς και τη χώρα. Η εχθρική στάση της Νέας Δημοκρατίας στον δημόσιο τομέα, ο αποκλεισμός από τη χρηματοδότηση μέσω του σαθρού, τοκογλυφικού και απολύτως ελεγχόμενου τραπεζικού συστήματος, του συνόλου σχεδόν των επιχειρήσεων, οι ελληνοποιήσεις και ο αθέμιτος ανταγωνισμός καθιστά την ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα τζόγο.
Το ζήτημα είναι εάν οι κτηνοτρόφοι θα συνεχίσουν να «παίζουν» τη ζωή τους στα ζάρια.