Απόκρουση στις επιθέσεις των δανειστών

Το ότι το ασφαλιστικό, άπαξ και ερχόταν στο τραπέζι, θα δέσποζε ως πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα, ήταν αναμενόμενο. Και όσο και αν μπορούσαμε από τα πριν να προβλέψουμε τη στάση των διαφόρων μερών, δεν έλειψαν και τα νέα στοιχεία.

Η στάση της αντιπολίτευσης

Η κυβέρνηση, σχετικά προετοιμασμένη, έφερε μια πρόταση με προβλήματα μεν, αλλά που αποτελεί  βάση για να γίνουν, ύστερα από το σχετικό διάλογο, προτάσεις δραστικής βελτίωσής της. Η αντιπολίτευση, ωστόσο, ξεπέρασε για άλλη μια φορά τον εαυτό της. Ιδίως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ επιχειρούν να βγουν στην κυβέρνηση «από τα αριστερά» και να την κατηγορήσουν ότι σφαγιάζει τα δικαιώματα των συνταξιούχων και άλλα πολλά. Προφανώς ματαιοπονούν, διότι όλα όσα έφεραν το ασφαλιστικό σύστημα στην κατάσταση αδιεξόδου που βρίσκεται, φέρουν την υπογραφή τους. Αυτό το γνωρίζουν όλοι.
Είναι αρκετά πλέον τα σημάδια ότι αυτή η στάση δεν πείθει ούτε τον πολιτικό και κοινωνικό χώρο που αναφέρεται η αντιπολίτευση. Η κατ’ αρχήν συμφωνία των οργανώσεων των εργοδοτών για το ασφαλιστικό εκφράζει την άποψη που έχουν διαμορφώσει ότι κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν μπορεί άμεσα να απειλήσει την κυβέρνηση και να την διαδεχθεί στο προβλεπτό μέλλον. Επομένως, ήταν αναγκασμένοι να δουν σοβαρά τις προτάσεις της κυβέρνησης και να ελιχθούν αποδεχόμενοι τον κορμό τους.
Οι τοποθετήσεις εκπροσώπων των εργοδοτικών οργανώσεων, που απαντούσαν έμμεσα στα κόμματα που τους επέκριναν, είναι μόνο η μία πλευρά της πολιτικής διαφωνίας που έχει ανακύψει μέσα στην ευρύτερη συντηρητική παράταξη. Ένα άρθρο του Αλέξη Παπαχελά στην «Καθημερινή» είναι επίσης δηλωτικό: «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς», σημειώνει και προσθέτει: «Εδώ που φτάσαμε, είτε θα γίνουν μερικά πράγματα γρήγορα είτε θα πέσουμε σε τοίχο με φόρα. Ο κλήρος έπεσε στον κ. Τσίπρα. Μπορεί να του βγει προσωπικά, μπορεί και όχι». «Το πολιτικό ατύχημα είναι απολύτως πιθανό», συνεχίζει και προειδοποιεί: «Θα είναι, όμως, λάθος για το συμφέρον της χώρας, να πέσει τώρα αυτή η κυβέρνηση».
Η διαφωνία είναι σαφής και το τι αυτή θα σημαίνει για το άμεσο μέλλον της συντηρητικής παράταξης θα επηρεασθεί, ως ένα βαθμό, και από τα σημερινά αποτελέσματα στις διαδικασίες εκλογής προέδρου της ΝΔ.

Μοχλός πίεσης

Έως τότε, όμως, ο μόνος σύμμαχος που έχει βρεθεί είναι εκτός Ελλάδας, και αυτός είναι ο ανοικονόμητος φίλος κ. Ντάισεμπλουμ. Λίγες ώρες μετά από τη δήλωσή του ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα πάρει πάρα πολύ χρόνο, μήνες και όχι εβδομάδες, επανήλθε με μια «συμβολή» στο ασφαλιστικό. «Μπορεί να υπάρξει μια επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, μόνο εάν υπάρξει συμφωνία σε όλα τα ανοικτά θέματα -και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι το μεγαλύτερο». Νωρίτερα είχε απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση για την «μακρόχρονη αξιολόγηση»: «Είναι γνωστή η στάση που κρατούν συγκεκριμένοι κύκλοι της Ευρώπης, που πριν από κάθε διαπραγμάτευση φροντίζουν να δυναμιτίζουν το κλίμα και να δημιουργούν εντυπώσεις. Έχει αποδειχθεί ότι αυτοί στο τέλος μειοψηφούν».
Το ασφαλιστικό, λοιπόν, μετατρέπεται βαθμιαία σε μοχλό πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση και για άλλα θέματα που εκκρεμούν, και πρώτα απ’ όλα τη συζήτηση για το χρέος. Τα παραθέτει, επίσης, όλα ο κ. Ντάισεμπλουμ που είπε ότι για να κλείσει η αξιολόγηση πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, η συμφωνία για το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και κάποια ανοιχτά δημοσιονομικά ζητήματα, μεταξύ άλλων. Μόνο με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα συγκληθεί Γιούρογκρουπ που θα αποφασίσει για περαιτέρω εκταμιεύσεις και θα ανοίξει τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Έσπευσε δε να προδικάσει και τον ακριβή ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα: «Το ΔΝΤ έχει την πρόθεση να επιστρέψει στο πρόγραμμα και αναμένεται να επιστρέψει με συμμετοχή όχι μόνο ως τεχνικός σύμβουλος, αλλά και με συμμετοχή στη χρηματοδότηση».

Διεθνείς επαφές

Ασφαλώς και η κυβέρνηση δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια. Οικοδομεί το μέτωπο άμυνας στις πιέσεις των δανειστών, των πιο ισχυρών από αυτούς. Τα ταξίδια του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι ενδεικτικά. Θα συναντήσει και τους πιο φιλικούς και τους πιο εχθρικούς και όπως είδαμε με τα όσα συζήτησε με τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας κ. Παντοάν δεν περιορίστηκε -όπως ούτε ο κ. Ντάισεμπλουμ εξάλλου- στο ασφαλιστικό. Στην Ιταλία, σε άκρως φιλική ατμόσφαιρα οι δύο υπουργοί συζήτησαν για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και ειδικά το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, ενώ στο τραπέζι τέθηκε και το θέμα του χρέους. Στη συζήτηση τέθηκαν, επίσης, τα θέματα του μεταναστευτικού και οι δημοσιονομικές επιπτώσεις του, η ανεργία και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο -κυρίως πώς θα διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή. Μάλιστα δεσμεύτηκαν και οι δύο υπουργοί ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα συζητήσουν την βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη πορεία της Νομισματικής Ένωσης ανεξάρτητα από τα επιμέρους προβλήματα των χωρών της ΕΕ.

Απαραίτητες πρωτοβουλίες

Η κατάσταση στην Ευρώπη τον Ιανουάριο του 2016 είναι σαφώς, στο πολιτικό επίπεδο, πιο ευνοϊκή για την ελληνική κυβέρνηση, από ό,τι ήταν τον Ιανουάριο του 2015. Επομένως, οι πρωτοβουλίες στο εξωτερικό είναι απαραίτητες. Ιδίως στον Νότο, που, όπως είδαμε από την πρωτοβουλία του πορτογάλου πρωθυπουργού να συναντηθεί με τον ισπανό σοσιαλιστή ηγέτη και να τον ενθαρρύνει να συγκροτήσει κυβέρνηση παρόμοια και στην Ισπανία, υπάρχει ευνοϊκό έδαφος.
Όμως, το κρίσιμο μέτωπο οικοδομείται στο εσωτερικό. Εδώ πρέπει οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης να σκοπεύουν σταθερά στην ελάφρυνση από τα βάρη των μνημονίων των λαϊκών τάξεων. Το σχέδιο για το ασφαλιστικό μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση. Όχι μόνο να αποκρουστούν οι προσπάθειες των δανειστών να πετσοκόψουν ό,τι θετικά σημεία περιλαμβάνει, αλλά αντίθετα να ενισχυθεί με βελτιώσεις που να ενισχύουν τον αναδιανεμητικό και κοινωνικό του χαρακτήρα.

Π. Κλαυδιανός
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet