Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 95 ετών, ο Λάκης Κουρετζής, ο σπουδαίος δάσκαλος, εμπνευστής και ιδρυτής του θεατρικού παιχνιδιού στην Ελλάδα. Το Θέατρο της Ημέρας, το οποίο ίδρυσε, το 1992, μαζί με την Ανδρομάχη Μοντζολή τον αποχαιρετά με τα παρακάτω λόγια:

«Έφυγε μόλις από κοντά μας, πλήρης ημερών και στην αγκαλιά των αγαπημένων του, ο Λάκης Κουρετζής. Με μια ζωή πλούσια σε εμπειρίες, αισθήσεις, γνώσεις που μεταλαμπάδευε με σοφία στους συνεργάτες του και τους άπειρους μαθητές του σε όλη την Ελλάδα, άφησε έργο αξιοζήλευτο, έργο ζωής, που θα μείνει στην ιστορία, αγαπήθηκε, τιμήθηκε και αναγνωρίσθηκε εν ζωή, από όλους όσοι είχαν την τύχη να βρεθούν κοντά του.

Ο Λάκης Κουρετζής ήταν παιδαγωγός, σκηνοθέτης, συγγραφέας και επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρωτοπόρος παιδαγωγός διηύθυνε επί 40 χρόνια τον παιδικό σταθμό και τα καλοκαίρια ως αρχηγός, την Κατασκήνωση «Χαρούμενο χωριό» των ΗΣΑΠ – Εμπορικής Τράπεζας και πέρασαν από τα χέρια του χιλιάδες παιδιά και νέοι. Με συνεργάτες του από την Κατασκήνωση ίδρυσε το 1976 την ομάδα Τέχνης Πάροδος, πολιτιστικό φορέα με σημαντική δράση και πανελλήνια εμβέλεια. Δημιουργός της μεθόδου του θεατρικού παιχνιδιού, που δημιούργησε «σχολή», ανοίγοντας νέους δρόμους στην παιδαγωγική του θεάτρου, επηρεάζοντας με το δημιουργικό πνεύμα και τη διδασκαλία του, τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, τους ανθρώπους του θεάτρου, αλλά κυρίως τα παιδιά και τους εφήβους που είχαν την ευκαιρία να βιώσουν και να κατανοήσουν τον κόσμο και τον εαυτό τους μέσω του θεατρικού παιχνιδιού.

Το 1992 μαζί με την Ανδρομάχη Μοντζολή, ίδρυσε το Θέατρο της Ημέρας, με αξιόλογη θεατρική και παιδαγωγική δραστηριότητα και τη Σχολή Παιδαγωγικής Θεάτρου – Θεατρικού Παιχνιδιού Αθήνας και Κρήτης, που ως διευθυντής σπουδών και βασικός εμψυχωτής επηρέασε μέσα από τις εμπνευσμένες διδασκαλίες του, όσους είχαν την τύχη να είναι μαθητές του.

Από το 1983 ξεκίνησε συστηματική διδασκαλία για το θεατρικό παιχνίδι στη μετεκπαίδευση δασκάλων και νηπιαγωγών στο Μαράσλειο  Διδασκαλείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Ευρωπαϊκό Κολέγιο Αθηνών, στη Σχολή Χιλλ, στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ψυχικού, στα Εκπαιδευτήρια «Κοραής» στην Κρήτη,  στο Τμήμα Θεάτρου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην τριετή Σχολή Παιδαγωγικής Θεάτρου - Θεατρικού Παιχνιδιού Αθήνας και Κρήτης του «Θεάτρου της Ημέρας», του οποίου ήταν διευθυντής σπουδών και βασικός εμψυχωτής.

Επίσης στα εργαστήρια μακρόχρονης εκπαίδευσης εκπαιδευτικών στις πόλεις: Λάρισα (από το 1988),  Ηράκλειο Κρήτης (1993), Πάτρα, σε διάφορα Π.Ε.Κ., Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ., σεμινάρια και διημερίδες που οργανώνονται από Σχολικούς Συμβούλους, Συλλόγους Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Γονέων, Ν.Ε.Λ.Ε. καθώς και από το υπουργείο Παιδείας, τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς. Έχει διευθύνει ερευνητικά εργαστήρια της Εταιρείας Σπουδών Σχολής Μωραΐτη και του Πανεπιστημίου Αθηνών (τμήμα Φ.Π.Ψ.), στο Σχολείο Ελληνικής Κοινότητας Παρισίων, στο Ευρωπαϊκό Σχολείο Βρυξελλών καθώς και στην Κύπρο (Λευκωσία, Λάρνακα). Συνεργάτης ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, μέλος ομάδων σύνταξης αναλυτικών προγραμμάτων και της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής του προγράμματος «Μελίνα - Τέχνη και Πολιτισμός στην Εκπαίδευση» των υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού (1994-2004). Διετέλεσε επίσης  παιδαγωγικός σύμβουλος των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Χαλκίδας επί σειρά ετών.

Ως σκηνοθέτης έχει ανεβάσει περισσότερα από 80 έργα του ελληνικού και παγκόσμιου δραματολογίου συνεργαζόμενος με διάφορους επαγγελματικούς θιάσους, το Θέατρο της Ημέρας, την Πάροδο, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. κ.ά. Έχει τιμηθεί με το βραβείο «Δημήτρης Ροντήρης».

Ως συγγραφέας έχει γράψει θεατρικά έργα που έχουν παιχτεί από διάφορους θιάσους στην Ελλάδα (Θέατρο Στοά, Πάροδος, Θέατρο της Ημέρας, Άπλετοι Κήποι, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών κ.ά.) και στο εξωτερικό. Έγραψε βιβλία για παιδιά καθώς και πλήθος άρθρων σε περιοδικά, εφημερίδες, εκπαιδευτικά και θεατρικά έντυπα.

Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών συγγραφέων, του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και από τα ιδρυτικά μέλη του Ελληνικού Κέντρου της ASSITEJ (Διεθνούς Ινστιτούτου που ασχολείται με το θέατρο για παιδιά και νέους).

Η κόρη του Μαντώ Κουρετζή με τον σύζυγό της Στέλιο Βγαγκέ, η εγγονή του Βένια, η σύντροφός του Αφροδίτη Παρζακώνη, η συνοδοιπόρος του Ανδρομάχη (Μάγκυ) Μοντζολή και οι συνεργάτες του, οι απανταχού μαθητές του, τα «παιδιά» του Χαρούμενου Χωριού, οι ηθοποιοί και οι εργαζόμενοι στο Θέατρο της Ημέρας, θα συνεχίσουν και θα φροντίσουν -καθένας από τη μεριά του- να μείνει αναλλοίωτο το σπουδαίο παιδαγωγικό και ανθρωπιστικό έργο του».

Ο αγαπημένος συνεργάτης της Εποχής Νεκτάριος - Γεώργιος Κωνσταντινίδης, που τον γνώρισε και τον αγάπησε τον αποχαιρετά με τα δικά του λόγια:

«Ιούνιος 1993. Ο Λάκης Κουρετζής καλείται να εκπροσωπήσει την Ελλάδα με το Θεατρικό Παιχνίδι στο Διεθνές Σταυροδρόμι Θεάτρου για Παιδιά και Νέους που διοργανώνεται από την UNESCO, τη UNICEF και το συλλογικό Θέατρο του Hainaut στην πόλη Βαλανσιέν της Γαλλίας. Παίρνει μέρος με το Θέατρο της Ημέρας και ομάδα παιδιών και εμψυχωτών της ομάδας τέχνης Πάροδος.

Ανάμεσα τους κι εγώ. Μόλις είχα τελειώσει την Α’ Γυμνασίου. Πρώτο μου ταξίδι στη Γαλλία. Ζούσα ένα όνειρο. Ερμήνευσα τον βασιλιά Τυνδάρεω, πατέρα της Ωραίας Ελένης. Μια εμπειρία μαγική, ανεπανάληπτη...

Σε ευχαριστώ για όλα, Λάκη, δεν θα σε ξεχάσω ποτέ...»

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet