Αντιδεξιές "κορώνες" με φόντο τις εσωκομματικές κάλπες
Πράσινες σημαίες, Γιάννης Μαρκόπουλος, Ανδρέας Παπανδρέου, το «ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό». Την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου το Ζάππειο ήταν «ντυμένο» στα πράσινα. Το…όλον ΠΑΣΟΚ γιόρτασε τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του. Παρόντες οι πρώην πρόεδροι, Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος, σε μια προσπάθεια τώρα που καταρρέει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να παρουσιαστεί μια ενωτική εικόνα για το ΠΑΣΟΚ.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης προσδιορίζοντας ως διαχρονικό αντίπαλο, τη Νέα Δημοκρατία και τις συντηρητικές πολιτικές της χώρας, ανέφερε: «Γι’ αυτό μη ρωτάτε, λοιπόν, ποιος είναι ο αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ: Πολιτικός μας αντίπαλος είναι η Νέα Δημοκρατία, που οι πολιτικές της βυθίζουν σε απόγνωση τους πολίτες. Μόνο το χέρι του ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανοίξει διάπλατα την πόρτα της εξόδου στον κ. Μητσοτάκη και την παρέα του. Η νίκη απέναντι στη συντήρηση θα επιτευχθεί με πολιτικές προτάσεις, με ήθος και συνέπεια. Ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά είναι μονόδρομος». Ο Ν. Ανδρουλάκης δεν έχασε την ευκαιρία να στείλει και εσωκομματικό μήνυμα λέγοντας: «Από την πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ, ήρθε η ώρα να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την αυτονομία της ίδιας της πολιτικής στην χώρα. Να το πούμε ξεκάθαρα: Μαζί θα βάλουμε τέλος στο δόγμα η οικονομία αποφασίζει, η πολιτική εκτελεί και η κοινωνία υποτάσσεται. Με το ΠΑΣΟΚ θα ενώσουμε τις προοδευτικές κοινωνικές δυνάμεις του τόπου. Σήμερα η ενότητα, η πολιτική αυτονομία και η ανανέωση του κινήματος μας δεν είναι πια ζητούμενο. Το πετύχαμε μαζί σε τρεις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο και δυνατότερο από κάθε άλλη στιγμή τα τελευταία 10 χρόνια».
Οι πρώην πρωθυπουργοί
Ο Κώστας Σημίτης πάντως, σε μια από τις σπάνιες πλέον δημόσιες εμφανίσεις του έριξε το «καρφί» του: «Το ΠαΣοΚ οφείλει να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις αυτές, προσφέροντας το όραμα και το σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας προς μια προοδευτική κατεύθυνση. Είναι μια ευκαιρία. Οι ευκαιρίες δεν είναι άπειρες». Από τη πλευρά του ο Γιώργος Παπανδρέου στοχεύοντας στα αντιδεξιά αντανακλαστικά του χώρου είπε μεταξύ άλλων: «Το ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα η αποτελεσματική απάντηση στα προβλήματα και της κρίσης που άφηνε πίσω της η Δεξιά», ενώ με απόλυτη ΠΑΣΟΚική φρασεολογία τόνισε: «Να ενώσουμε ξανά τους μη-προνομιούχους Έλληνες, τους παραγωγικούς, δημιουργικούς Έλληνες, στη μεγάλη Προοδευτική Παράταξη. Στον αγώνα για αυτοδιάθεση, αξιοπρέπεια, ελπίδα και προοπτική. Σε μια Ενότητα ιδεολογική, πολιτική. Όχι απλά οργανωτική ή κυβερνητική». Στον δικό του χαιρετισμό ο Βαγγέλης Βενιζέλος, συνεπής στις απόψεις του, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το ΠαΣοΚ πρέπει να υπερασπιστεί και να προβάλλει όλες τις ιστορικές συμβολές του, αναγνωρίζοντας αυτοκριτικά και όλες τις ευθύνες του, αρχίζοντας από το τέλος, από τον αγώνα του για τη διάσωση της χώρας από τον κίνδυνο της ασύντακτης οικονομικής, κοινωνικής και θεσμικής χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ, την Ευρώπη και τη φιλελεύθερη δημοκρατία».
Π. Γερουλάνος: Υπέρ του κοινωνικού κράτους
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και οι υπόλοιποι υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Ο Παύλος Γερουλάνος την ίδια μέρα παρουσίασε διαδικτυακά το σχέδιο του για την αναγέννηση του κόμματος υποστηρίζοντας ότι: «Στα χέρια του κ. Μητσοτάκη, καταστρέφεται το κοινωνικό κράτος. Η παιδεία, η υγεία και η κοινωνική ασφάλιση χάνουν τον δημόσιο χαρακτήρα τους. Κάθε μέρα. Οι δημοκρατικοί θεσμοί αποδεκατίζονται. Κάθε μέρα. O πλούτος μαζεύεται σε χέρια λίγων. Κάθε μέρα. Και αυτό, διότι οι αποφάσεις ελέγχονται από την πιο συγκεντρωτική και αυταρχική πολιτική ηγεσία που έχει δει η πατρίδα μας από τη Μεταπολίτευση».
Χ. Δούκας: Κατά του συγκεντρωτισμού
Βολές κατά του Νίκου Ανδρουλάκη για συγκεντρωτική νοοτροπία εξαπέλυσε ο Χάρης Δούκας που ανέφερε: «Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε εκτελεστικό γραφείο που συνεδρίαζε μια φορά την εβδομάδα και στο ΠΑΣΟΚ υπήρχε κεντρική επιτροπή, το κορυφαίο καθοδηγητικό όργανο, που 2,5 και πλέον χρόνια συνεδρίασε τέσσερις φορές, ενώ είχαμε τέσσερις εκλογικές διαδικασίες για τους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές».
Α. Διαμαντοπούλου: Η «κεντρώα» εμφάνιση
Από τη πλευρά της η Άννα Διαμαντοπούλου προσπαθεί να τονίσει την «κεντρώα» υποψηφιότητά της. Μιλώντας στο Mega υποστήριξε ότι ο Μητσοτάκης δεν είναι μεταρρυθμιστής υπογραμμίζοντας: «Η δική μου η υποψηφιότητα αφορά σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό τη διείσδυση στο κέντρο. Το ΠΑΣΟΚ έχασε το ’15 ένα μεγάλο ποσοστό που πήγε προς τον ΣΥΡΙΖΑ το οποίο δεν επέστρεψε ποτέ. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλυόταν, μικραίνει και το ΠΑΣΟΚ δεν παίρνει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή έχουμε 1.000.000 ανθρώπους που δεν ψήφισαν από το ’12, έχουμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του κέντρου που πήγε στον κ. Μητσοτάκη και αυτοί οι άνθρωποι είναι πολύ ‘εύκολο’ να επιστρέψουν ή να έρθουν για πρώτη φορά στον χώρο του ΠΑΣΟΚ γιατί είναι εμφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης τον οποίο πίστεψε πολύς κόσμος, ούτε μεταρρυθμιστής είναι ούτε διαχειριστής. Αυτά τα δύο συγκριτικά του πλεονεκτήματα μετά από 5 χρόνια μπορεί κανείς πολύ εύκολα να κατανοήσει ότι δεν ισχύουν. Διαχειρίστηκε κρίσεις, αυτό είναι αλήθεια, αλλά η διαχείριση της επόμενης ημέρας της κρίσης στη χώρα είναι πάρα πολύ τραγική. Όταν μιλούμε για να κρίνουμε μια κυβέρνηση σε έναν συγκεκριμένο τομέα πρέπει να δούμε τι έκανε, 5 χρόνια είναι πολύς χρόνος, και ήταν πολύ τυχερός ο κ. Μητσοτάκης, είχε τα χρήματα για τον Covid, είχε τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, είχε τα χρήματα από το ΕΣΠΑ και δεν είχε τη δημοσιονομική στενότητα γιατί είχαν χαλαρώσει τα πράγματα. Από του χρόνου πάλι αρχίζει και μαζεύεται το σύστημα».
Μ. Κατρίνης: το «αριστερό» προφίλ
«Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πει με ποιους είναι και με ποιους δεν είναι», υποστηρίζει ο Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος προσπαθώντας να φιλοτεχνήσει «αριστερό» προφίλ, θέτει ερωτήματα στους συνυποψήφιους του: «Θα αφήσει ανέγγιχτα τα καρτέλ που έχουν δημιουργηθεί στην οικονομία, με την αισχροκέρδεια να διαβρώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και το κράτος να έχει απωλέσει τον ρυθμιστικό και παρεμβατικό του ρόλο υπέρ των καταναλωτών; Θα μιλήσει με ονόματα; Θα πάρει θέση για τις υψηλές τιμές στην ενέργεια; Εγώ προτείνω κρατική εταιρεία που θα αναπτύξει ΑΠΕ, θα παράγει φτηνό ρεύμα, θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό που σήμερα δεν υπάρχει. Στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι δεδομένη η πίεση από το ξένο παράγοντα να κάνουμε κάποιες υποχωρήσεις, να δώσουμε κάτι στην Τουρκία για να παραμείνει στο δυτικό στρατόπεδο.
Εγώ έχω πάρει ξεκάθαρη θέση. Καμία έκπτωση, καμία παραχώρηση. Οι υπόλοιποι τι λένε; Δεν πρέπει να πουν κάτι για όλα αυτά;».
Στα διαδικαστικά θέματα ο εκπρόσωπος Τύπου Θανάσης Γλαβίνας ανακοίνωσε τη Πέμπτη ότι θα γίνουν δυο ντιμπέιτ. «Θα γίνει και ντιμπέιτ, είναι κάτι στο οποίο έχει αναφερθεί πολλές φορές και ο πρόεδρος μας, Νίκος Ανδρουλάκης. Τόσο πριν τον πρώτο γύρο όσο και πριν από τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών».