Οι πρώτες συνεδριάσεις προετοιμασίας για το συνέδριό της έχουν ήδη ξεκινήσει, μέσα σε ένα περιβάλλον, που υπό προϋποθέσεις, συνιστά μια δεύτερη ευκαιρία
Με τη σημερινή οργανωμένη εμφάνιση – παρέμβαση στην Έκθεση Θεσσαλονίκης, στην καθιερωμένη διαδήλωση «υποδοχής» του πρωθυπουργού, η Νέα Αριστερά επιλέγει να δώσει το πολιτικό της παρόν στις εξελίξεις. Οι εξελίξεις, κατά βάση, είναι πολιτικές και συμβαίνουν εν μέσω μιας γενικευμένης πολιτικής ρευστότητας. Όμως, ποια και ποιος δεν βλέπει πίσω απ’ αυτές την κοινωνική κρίση που τροφοδοτεί καθημερινά η κυβέρνηση της ΝΔ με την πολιτική της; Ασφαλώς, ύστερα από ένα καυτό καλοκαίρι όπου η ακρίβεια εντάθηκε, η ανικανότητα της κρατικής μηχανής μεσουράνησε, η κλιματική κρίση εγκαταστάθηκε στην αυλή μας και ο κυνισμός της κυβέρνησης έπιασε κόκκινο, η διαδήλωση στη ΔΕΘ θα είναι ένα μέτρο της ικανότητας κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων να παρέμβουν κερδίζοντας αξιοπιστία.
Εν τω μεταξύ, τα όσα απολύτως καταθλιπτικά διαδραματίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ είναι, εκ των πραγμάτων, πεδίο που ενδιαφέρει και επηρεάζει τη Νέα Αριστερά. Γι’ αυτό και τα παρακολουθεί επισταμένα, αλλά και διακριτικά. Όμως, γίνεται όλο και πιο καθαρό ότι τα όσα συμβαίνουν, συνιστούν μια δεύτερη ευκαιρία για τη Νέα Αριστερά να προσεγγίσει, συνομιλώντας μαζί του, ένα ικανό μέρος του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ που αντιδρά ή απογοητεύεται. Διότι όλα όσα, έξω από κάθε εκδοχή αριστερής στάσης, συμβαίνουν, με τα βήματα απομάκρυνσης από την Αριστερά να επιταχύνονται πλέον το τελευταίο διάστημα, προκαλούν απογοήτευση και θυμό.
Θέρος με πυκνές εξελίξεις
Οι θερινοί μήνες, όπως ήδη σημειώσαμε, ήταν πολιτικά πυκνοί. Η αρχειοθέτηση του σκανδάλου των παρακολουθήσεων ήταν το κορυφαίο γεγονός. Υπήρξε, όπως δήλωσε ο Αλέξης Χαρίτσης, το δεύτερο σκάνδαλο, της συγκάλυψης και ζήτησε κοινές πρωτοβουλίες της αντιπολίτευσης. Οι φωτιές στην Αττική, ιδίως, και σ’ όλη τη χώρα, αυτό το «ανεξέλεγκτο ολοκαύτωμα», όπως σημείωνε η ανακοίνωση της ΝΑ, ήταν και «αποτέλεσμα της όξυνσης της κλιματικής κρίσης», αλλά «και της συνειδητής πολιτικής της κυβέρνησης του κ. Κ. Μητσοτάκη να μην πράξει το παραμικρό για την πρόληψη, τη θωράκιση και την προστασία των περιοχών που θα βρίσκονταν σε κόκκινο». Εξ ου και «η απορρόφηση μόνο του 1% των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για Πολιτική Προστασία».
Το διαρκές πρόβλημα Θεσσαλία ήταν το άλλο μέτωπο παρέμβασης. Ο Αλέξης Χαρίτσης επισκέφθηκε τον Βόλο αμέσως μετά το συμβάν των νεκρών ψαριών, καθώς η Θεσσαλία «είναι μια περιοχή της χώρας μας που συμπυκνώνει το συνολικότερο αδιέξοδο στο οποίο οδεύουμε», όπως σημείωσε και όπου «τα διάφορα μεγάλα ή μικρότερα οικονομικά συμφέροντα κερδοσκοπούν» σε «μια χώρα δίχως κανόνες και ρυθμιστικές αρχές».
Αιχμή τα κοινωνικά προβλήματα
Στο κοινωνικό πεδίο η ΝΑ είχε επίσης πυκνές παρεμβάσεις με διάφορες ευκαιρίες. «Πάνω από 40% των πολιτών αδυνατούν οικονομικά να κάνουν διακοπές μιας εβδομάδας μακριά από το σπίτι τους», ανέφερε σε δήλωσή του ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Μετατρέπονται έτσι οι διακοπές σε προνόμιο», συμπλήρωσε.
Η είδηση ότι εκπαιδευτικός στη Ρόδο κοιμάται στο αυτοκίνητό του, υπήρξε μια ακόμη ευκαιρία για να τεθεί το στεγαστικό. Ο Νάσος Ηλιόπουλος σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Π. Μαρινάκη ότι «ελπίζει να μειωθούν τα νοίκια», παρατήρησε ότι κανένας δεν μπορεί να ελπίζει «γιατί η κυβερνητική πολιτική είναι αυτή που στηρίζει τα κέρδη των λίγων και του real estate κόντρα στις ανάγκες των πολιτών για βιώσιμη στέγη». «Η λύση είναι η άμεση κατάργηση της Golden Visa, η ύπαρξη αυστηρών περιορισμών στο airbnb, ο έλεγχος των ενοικίων και οι πραγματικές αυξήσεις μισθών. Τα παραπάνω οφείλουν να αποτελέσουν αντικείμενο αγώνα και διεκδίκησης του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας».
Μια άλλη αντιπαράθεση για την επέκταση του «Τειρεσία» και στους ενοικιαστές, με στόχο να μπαίνουν σε μαύρη λίστα όσοι δεν πληρώνουν, μας φέρνει ξανά στο καυτό πρόβλημα της στέγης. Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης είναι πολύ αυστηρός. «Αντί, δηλαδή, να αφιερώσουν πόρους για να αντιμετωπίσουν τη στεγαστική κρίση που οδηγεί τους ενοικιαστές στην ανέχεια (και ως αποτέλεσμα στις δυσκολίες αποπληρωμής των ενοικίων), σπαταλούν χρήματα για να τους κάνουν τη ζωή πιο δύσκολη».
Οι δυσμενείς, νεοφιλελεύθερης κοπής, αλλαγές στα επιδόματα ανεργίας υπήρξε, επίσης, ένα μέτωπο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. «Η επιθετικότητα και η τιμωρητικότητα προς τους αδύναμους δεν έχουν τέλος», συνόψισε η Έφη Αχτσιόγλου. «Διαβάζουμε ότι η ΝΔ σκοπεύει να αλλάξει το επίδομα ανεργίας. Ότι δεν θα είναι ίδιο για όλους. Ότι οι πρώην χαμηλόμισθοι θα τιμωρούνται και ως νυν άνεργοι, αναπαράγοντας τις αδικίες της αγοράς εργασίας», σχολίασε. Διότι «οι πρώην υποαπασχολούμενοι θα τιμωρούνται και ως άνεργοι. Ότι το επίδομα θα μειώνεται όσο περνάει ο χρόνος, σφίγγοντας τη θηλιά γύρω απ’ τον λαιμό του ανέργου και δημιουργώντας του τεχνητή ασφυξία για να αποδεχτεί οποιαδήποτε θέση εργασίας, με οποιουσδήποτε όρους και καταργώντας του τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί στοιχειώδεις όρους αξιοπρέπειας». Και επειδή συχνά ξεχνιέται, σωστά υπενθυμίζει ότι «μιλάμε για ένα επίδομα που ούτως ή άλλως δίνεται για έναν χρόνο και δεν μιλάμε για επίδομα χαριστικό. Αλλά για κάτι για το οποίο έχουν πληρώσει οι εργαζόμενοι με τις εισφορές τους. Αλλά εδώ ακριβώς αντανακλάται η υποτιθέμενη καλή μείωση των εισφορών την οποία διαφήμιζε η ΝΔ τόσο καιρό και τρέχει ξοπίσω της και η αξιωματική αντιπολίτευση. Στη μείωση της προστασίας, όταν ο εργαζόμενος βρεθεί στη δύσκολη στιγμή».
ΣΥΡΙΖΑ: κρίση σε νοσηρό περιβάλλον
Η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ με τις μορφές και το (μη) περιεχόμενο που εμπεριέχει, δεν θα μπορούσε να μην επηρεάζει το σύνολο της Αριστεράς ή σωστότερα των αριστερών ανθρώπων κάθε προέλευσης. Ωστόσο για τη Νέα Αριστερά είναι πολύ κοντινό ως συμβάν. Τα όσα παρακολουθούν οι αριστεροί πολίτες εξουδετερώνουν, καταρχάς, την αυστηρή κριτική που συνόδευε τη ΝΑ προεκλογικά, το «γιατί φύγατε». Το ερώτημα αντιστρέφεται προς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που όχι μόνο «έμειναν», αλλά αφού εθήτευσαν –μερικοί– στη θεωρία περί «βαριδίων που πρέπει να φύγουν», ήλπιζαν και ανέχονταν τον σχεδιασμό Κασσελάκη. Και τώρα έχουν γίνει και τα ίδια βαρίδια! Όσο για την ικανότητα «να νικηθεί ο Μητσοτάκης», την οποία η ΝΑ υπονόμευε, αυτό που τώρα επαπειλείται είναι να προκύψει ένα ισχυρό δογματικό κόμμα και το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση. Θα πρόκειται για μέγιστη ιστορική βλάβη. Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο Αλέξης Χαρίτσης σημειώνει: «Η ιστορία νομίζω θα γράψει ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη ζημιά η οποία έχει επισυμβεί. Άρα ότι απαξιώνεται ένας ολόκληρος χώρος, μια ολόκληρη πολιτική παράταξη. Μας αφορά απολύτως». «Το στοίχημα για μας είναι να πείσουμε τους πολίτες κυρίως τους αριστερούς, ότι υπάρχει μία νέα ελπίδα», συμπλήρωσε.
Η δεύτερη ευκαιρία
Στο Πολιτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα αρχίζει η συζήτηση για όλα αυτά και βεβαίως για τη γραμμή πλεύσης στο κρίσιμο μεσοδιάστημα έως το Συνέδριο του Νοεμβρίου. Η δεύτερη ευκαιρία που ανοίγει μπροστά στη ΝΑ, είναι μεν σαφής αλλά μπορεί να υλοποιηθεί υπό προϋποθέσεις. Αυτές τις προϋποθέσεις, χωρίς καθυστέρηση, οφείλει να ορίσει η ηγεσία της ΝΑ και να δράσει. Μια πρώτη προσέγγιση εμπεριέχεται σε ένα άλλο σημείο της ίδιας συνέντευξης. «Ξέραμε ότι διαλέγουμε τον πολύ δύσκολο, τον πολύ δύσβατο δρόμο, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή και νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσουμε. Και πρέπει σε αυτή την προσπάθεια να ενώσουμε δυνάμεις και να συμπορευτούμε και με άλλους».
Φεστιβάλ Νεολαίας Νέας Αριστεράς
Θεσσαλονίκη 20 και 21 Σεπτεμβρίου
Το πρώτο της φεστιβάλ διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη η Νεολαία της Νέας Αριστεράς στις 20 και 21 Σεπτέμβρη, Παρασκευή και Σάββατο. Το πάρκο Ξαρχάκου θα μεταμορφωθεί σε ένα χώρο πολιτισμού, ψυχαγωγίας, ελεύθερης έκφρασης και αμφισβήτησης. Όπως δηλώνουν οι διοργανωτές: «Οραματιζόμαστε, σχεδιάζουμε και δημιουργούμε τη δική μας εναλλακτική – έναν κόσμο που μας χωρά όλ@». Θα είναι συνδιοργάνωση της νεολαίας με το δραστήριο στην πόλη στέκι «Ετεροτοπία». Το φεστιβάλ στην Αθήνα θα γίνει στις αρχές Οκτώβρη και πιθανότερα στο Άλσος Νέας Σμύρνης.