*Στο ρυθμό της ΔΕΘ η κοινωνία αναμένει να ακούσει κάτι που θα τη διεγείρει

 

Σήμερα στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να μηδενίσει το κοντέρ, να δείξει ένα κοινωνικό πρόσωπο, χωρίς να διαταράξει την εικόνα που έχει η Ευρώπη για αυτόν, ως τον πιο συνετό πρωθυπουργό της Ένωσης. Και αυτό ενώ τον Αύγουστο που μας πέρασε επισφραγίστηκε από τους θεσμούς η συγκάλυψη στο σκάνδαλο των υποκλοπών, κάηκαν οι τελευταίοι πνεύμονες οξυγόνου, τινάχτηκε το ΕΣΥ στον αέρα, το εθνικό μας προϊόν -ο τουρισμός- δεν απέφερε τα αναμενόμενα, ενώ αποδείχθηκε εχθρικό προς τους ντόπιους. Σήμερα στη ΔΕΘ ο Κ. Μητσοτάκης θα έρθει να πατήσει πάνω από αξίες που έχει οικειοποιηθεί (αλληλεγγύη, κοινωνικό κράτος, ισότητα, δικαιοσύνη) για να σταθεί όρθιος στο βάθρο του και να πλαισιώσει τους εταίρους του, που έχουν γίνει τόσο άπληστοι και τα θέλουν όλα εδώ και τώρα.

 

«Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και…»

 

Λογικά στη ΔΕΘ ο Κ. Μητσοτάκης θα ξεκινήσει από το πώς γίνονται «πάντα καλύτεροι» και πώς «από κάθε φωτιά η οποία ξεφεύγει παίρνουμε τα μαθήματά μας». Έχουν καεί 326.840 στρέμματα σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, 31% χαμηλότερα από τον μέσο όρο των ετών 2006-2023 και επομένως πρόκειται για επιτυχημένη αντιπυρική περίοδο! Τι και αν έχει χαθεί πια το 50% των δασών της Αττικής, τα οποία δεν προλαβαίνουν να ξαναγεννηθούν και επομένως η περιοχή ξεμένει από οξυγόνο. Το 40% του πληθυσμού τα επόμενα χρόνια θα ψηθεί στην κυριολεξία.

Αναμένεται ακόμα ο Κ. Μητσοτάκης να μιλήσει για επιτυχημένη αντιμετώπιση της φτώχειας, της ανεργίας και της ακρίβειας (δεδομένων πάντα των συνθηκών), για ένα ΕΣΥ που μετά την πανδημία είναι ενισχυμένο και πιο αποτελεσματικό (παρά τις χρόνιες παθογένειες του συστήματος βεβαίως), για ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα δίνει ευκαιρίες (και θα αποκλείει όσους μαθητές ή φοιτητές είναι εκτός του αποδεκτού από τη ΝΔ πλαισίου), για τη στήριξη των συνταξιούχων, του παιδιού, της οικογένειας. Είναι βέβαιο πως θα επιλέξει λέξεις και φράσεις που θα αποδίδουν στην κυβέρνηση της ΝΔ ένα κοινωνικό πρόσημο, τη στιγμή που από το βήμα της ΔΕΘ και από τα μέτρα που θα ανακοινώσει θα ενταφιάσει την κοινωνική κινητικότητα και θα οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες. Αλλά θα το κάνει με στόμφο, με χειροκροτήματα, με σηκωμένο το δάχτυλο και με έπαρση.

Το «καλάθι» της ΔΕΘ θα είναι μετρημένο… πολιτικά. «Δεν πρόκειται να βγάλει ένα μεγάλο καλάθι παροχών» λέγεται από τα κυβερνητικά χείλη. Και αλήθεια είναι, όχι γιατί υπάρχουν νέοι δημοσιονομικοί περιορισμοί από την ΕΕ, που άλλωστε δεν τους παραδέχεται δημόσια η κυβέρνηση παγίως, παρότι τους υπηρετεί απαρέγκλιτα [Να θυμίσουμε ότι οι κρατικοί προϋπολογισμοί περνούν από την έγκριση της Κομισιόν, ενώ έχουν τεθεί ανώτατα όρια στην αύξηση των πρωτογενών δαπανών μέχρι το 2028], αλλά γιατί δεν θέλει. Η παροχολογία είναι σαφώς στο στυλ της κυβέρνησης, το έχει αποδείξει πέντε χρόνια τώρα, αλλά όχι προς τους κοινωνικά ευάλωτους, προς τους κοινωνικούς της εταίρους. Και αυτό θα κάνει από το βήμα της ΔΕΘ, ρίχνοντας ξανά ένα πέπλο διαστρέβλωσης, που δεν πρόκειται να το τραβήξει από την οθόνη μας κανένα μέσο ενημέρωσης. Πώς το λέει το τραγούδι; «Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και χαζούς».

 

«Να δεις τι σου ‘χω για μετά»

 

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, το καλάθι της ΔΕΘ θα περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, αλλαγές στη φορολογία ακινήτων, αυξήσεις τριών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ (παιδιού, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα στέγασης), στεγαστικό πρόγραμμα. Και όλα αυτά θα εμφανιστούν ως μέτρα στήριξης των ευάλωτων… Αμ δε. Πώς το λέει το άλλο τραγούδι; «Να δεις τι σου ‘χω για μετά…»

Ενδεικτικά: όσον αφορά τις συντάξεις θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση στο τέλος του χρόνου σε όσους συνταξιούχους έχουν προσωπική διαφορά και θα ανακοινωθεί αύξηση των συντάξεων το 2025. Δεν θα ανακοινωθεί η μείωση των συντάξεων χηρείας έως και 50%, ούτε θα παρουσιαστεί το νέο ασφαλιστικό που θα φέρει τον Οκτώβρη και το οποίο προβλέπει αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης το 2027 (από τα 62 στα 63 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης και από τα 67 στα 68,5 έτη), περικοπή στην εξαγορά των πλασματικών ετών (από 7 σε 5 για τον ιδιωτικό τομέα και από 12 σε 5 για το δημόσιο) και αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων.

Όσον αφορά την ακρίβεια, για την οποία ο υπουργός Ανάπτυξης Τ. Θεοδωρικάκος ζήτησε από τους καταναλωτές να βάλουν πλάτη (!), δεν θα ανακοινώσει μείωση ΦΠΑ στο ελαιόλαδο, ούτε θα ανακοινώσει έλεγχο των αυξήσεων (έως και 400%) στα φάρμακα, αλλά θα μείνει στις αυξήσεις στους μισθούς (που έχουν απορροφηθεί) και θα επιμείνει στη διάψευση των στοιχείων που δείχνουν ότι ο μέσος μεικτός μισθός αυξήθηκε στην Ελλάδα (από το 2014 έως το 2023) κατά 10,19% ενώ στην Ευρώπη κατά 31,14% ή ότι η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση του μέσου μισθού ανά δεδουλευμένη ώρα εργασίας στην ΕΕ. Παράλληλα, θα παρουσιάσει το νέο επίδομα ανεργίας, το οποίο ουσιαστικά θα τιμωρεί τον άνεργο και κάθε μήνα που θα περνά θα μειώνεται, λες και πρόκειται για μια κοινωνική παροχή σε βάρος του δημοσίου και όχι για ένα επίδομα το οποίο έχει ήδη πληρώσει ο εργαζόμενος με τις εισφορές του όταν δούλευε.

 

«Το δικό μας το σπίτι σε άλλους νοικιάστηκε»

 

Όσον αφορά τη στεγαστική κρίση, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο δήθεν πρόγραμμα που θα αφορά τριετή φοροαπαλλαγή των εσόδων από τα ενοίκια σε όσους ιδιοκτήτες μετατρέψουν τα ακίνητά τους από βραχυχρόνιας μίσθωσης σε μακροχρόνιας ή σε όσους τα έχουν κλειστά και τα νοικιάσουν, επανεκκίνηση των προγραμμάτων «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» και το «Σπίτι μου 2»,  προκήρυξη προγράμματος κοινωνικής αντιπαροχής (προς όφελος εργολάβων) και ανέγερση 2.500 κοινωνικών κατοικιών για 5.000 ωφελούμενους. Αυτά που δεν θα πει είναι ότι τα προγράμματα είναι άτοκα δάνεια από τράπεζες που όμως έχουν σφιχτό το ζωνάρι και εγκρίνουν ποσά που δεν καλύπτουν το σύνολο της αγοράς και επομένως σου δίνουν από δίπλα να υπογράψεις και ένα ακόμα έντοκο δάνειο για να αποκτήσεις το Σπίτι σου… υποθηκευμένο. Επίσης, δεν θα ανακοινώσει -το έχει δώσει βέβαια σε όλο τον Τύπο για προετοιμασία- τον Τειρεσία ενοικιαστών, ένα μητρώο ιδιωτικού χρέους δηλαδή που θα διαμορφώνει το προφίλ των ενοικιαστών αντλώντας στοιχεία από ιδιώτες (τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, εμπορικές επιχειρήσεις, κ.λπ.) και θα ορίζει στους ιδιοκτήτες ακινήτων τη φερεγγυότητά του κάθε υποψήφιου ενοικιαστή. Επιπλέον, θα είναι εφικτή η πρόσβαση σε γενικές πληροφορίες, όπως η ηλικία, ο τόπος κατοικίας και εργασίας, το επάγγελμα, το εισόδημα, η περιουσιακή κατάσταση, κ.λπ. Πρόκειται για ένα Μητρώο για το οποίο έχει ήδη προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τη δημιουργία βάσης δεδομένων, με προϋπολογισμό 1,145 εκατ. ευρώ, που ήταν πάγιο αίτημα των ιδιοκτητών ακινήτων και που θα αυξήσει την αστεγία, καθώς δεν θα δίνονται ακίνητα σε ανθρώπους που θα εκτιμά ο ιδιοκτήτης ότι δεν θα μπορεί να εισπράξει το υπέρογκο ενοίκιο ή σε ανθρώπους που έχουν χρέη, σε οποιαδήποτε φάση της ζωής τους. Ο Τειρεσίας ενοικιαστών (ή η ενσάρκωση του τραγουδιού «το δικό μας το σπίτι σε άλλους νοικιάστηκε») πέραν του ότι παραβιάζει την προστασία δεδομένων και ιδιωτικότητα, θα εντείνει το πρόβλημα στέγης στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (νέοι, φοιτητές, άνεργοι, μετανάστες) και θα θεσμοθετήσει για μία ακόμα φορά τις διακρίσεις και τις κοινωνικές ανισότητες.

Όσον αφορά το δημογραφικό, η λύση για το οποίο είναι η νομιμοποίηση της μετανάστευσης, καθώς εκτιμάται ότι ο πληθυσμός της χώρας ως το 2070 θα έχει φτάσει τα 7 εκατ. άτομα, θα παρουσιάσει αυξήσεις στο επίδομα παιδιού (από το δεύτερο παιδί) και κίνητρα για τη γέννηση παιδιών, όταν στο σχολείο θα εφαρμόσει τον σχολικό αποκλεισμό με αποβολές και τιμωρίες, όταν σαρδελοποιεί τα παιδιά στις τάξεις και θεσμοθετεί την παραπαιδεία (λέγε με και ψηφιακό φροντιστήριο), όταν στην περιφέρεια θεσμοθετεί την τηλεκπαίδευση με τα παιδιά να διδάσκονται από οθόνης, όταν παρατηρεί απλώς την αύξηση της παιδικής εργασίας (στην Κρήτη ανακοινώθηκε ότι άγγιξε το 30%) και όταν ο Συνήγορος του Πολίτη ελέγχει την κυβέρνηση ότι πέθαναν δύο παιδιά στο νοσοκομείο Αγία Σοφία επειδή δεν πρόλαβαν να χειρουργηθούν καθώς βρίσκονταν στη λίστα αναμονής.

 

Από το βήμα της ΔΕΘ

 

Σήμερα στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, χωρίς αντίλογο από μια ισχνή αντιπολίτευση αλλά και χωρίς έλεγχο από τα φιμωμένα ΜΜΕ, θα χτυπήσει την πλάτη στους πολίτες και θα τους δηλώσει ότι είναι εδώ για αυτούς, κρατώντας στο ίδιο χέρι και το μαχαίρι που θα τους πάρει τη ζωή. Πώς να δεις το λέει το άλλο τραγούδι: «Ένιωσα στην πλάτη καρφωμένο ένα μαχαίρι, δεν ήταν από εχθρό μα από το δικό σου χέρι. Ένιωσα το βλέμμα σου να με τρυπάει σαν σφαίρα και να σβήνω λίγο λίγο, μέρα με τη μέρα». Ο Τραμπ το έχει περιγράψει ήδη από το 2016 πολύ γλαφυρά: «Θα μπορούσα να σταθώ στη μέση της Πέμπτης Λεωφόρου της Νέας Υόρκης και να πυροβολήσω κάποιον και παρόλα αυτά να μην χάσω ούτε μία ψήφο». Το αυτό θα κάνει ο Κ. Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ. Οι εκλογές είναι μακριά και όσο περνά από το χέρι του πρωθυπουργού εκεί θα παραμείνουν. Όμως έχει άλλα να χάσει η ΝΔ πριν από ψήφους (που ούτως ή άλλως έχασε στις ευρωεκλογές και ας κάνει σαν να ήταν ένα νεύμα προσοχής) και το πρώτο που φοβάται είναι ότι θα χάσει την κυριαρχία της, παρά την λειψή αντιπολίτευση. Για αυτό και βιάζεται να υλοποιήσει το μεταρρυθμιστικό της έργο. Σαν τον στίχο που λέει: «Μόνο η μουσική μου κάνει αλήθεια, ό,τι ψέμα τώρα και να ζω»

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet