«Η Γαλλία αντιμετωπίζει τη δυσκολότερη πολιτική και δημοκρατική κρίση στα χρόνια της 5ης δημοκρατίας», αναφέρει η Humanite. Ο πρόεδρος Μακρόν, που υπέστη σοβαρές ήττες σε δυο εκλογικές αναμετρήσεις το καλοκαίρι, αρνήθηκε να λάβει το μήνυμα των ψηφοφόρων και να αναγνωρίσει τη νέα πραγματικότητα δίνοντας εντολή σχηματισμού της νέας κυβέρνησης στη Λουσί Καστέτ, την οποία πρότεινε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που έχει τη σχετική πλειοψηφία στη νέα Βουλή. Μετά την 7η Ιουνίου, ο Μακρόν ακολούθησε μια παρελκυστική τακτική για να αποφασίσει τελικά –αφού απέτυχε να διασπάσει το μέτωπο της αριστεράς, όπως αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ– να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μισέλ Μπερνιέ.
Ο Μπερνιέ είναι ένας πολιτικός της παραδοσιακής δεξιάς ,73 ετών, ο οποίος υπήρξε υπουργός των κυβερνήσεων Σιράκ και Σαρκοζί και μετέπειτα επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι δύο αυτές ενέργειες επικρίθηκαν έντονα από το Μέτωπο της Αριστεράς καθώς «προσβάλλουν τη δημοκρατική νομιμότητα». Με την πολιτική αυτή του Μακρόν βαθαίνει το ρήγμα ανάμεσα στους πολίτες και τους δημοκρατικούς θεσμούς, απαξιώνεται η πολιτική, τροφοδοτείται η δυσπιστία των πολιτών και ενισχύεται η άκρα δεξιά. Με τον Μπερνιέ στην πρωθυπουργία, ο Μακρόν στοχεύει να ολοκληρώσει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές στον κοινωνικό και τον οικονομικό τομέα, έτσι όπως υποδεικνύεται από τις χρηματοπιστωτικές αγορές και την Κομισιόν για τον περιορισμό του δημοσίου χρέους της Γαλλίας. Οι πολιτικές της λιτότητας που επίκειται να εφαρμοστούν, σε μια συγκυρία που η Ευρώπη αντιμετωπίζει το φάσμα της ύφεσης, θα έχουν οδυνηρές συνέπειες για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της Γαλλίας όπως και για τους λαούς της Ευρώπης.
Συνδικάτα και νεολαία στους δρόμους
Μόλις έγινε γνωστή η πρωθυπουργοποίηση του Μπερνιέ, πέρα από τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αριστεράς, άρχισαν να εκδηλώνονται οι πρώτες κινητοποιήσεις. Αρχικά από τους νέους που επιστρέφουν στα μαθήματά τους αλλά και από τα συνδικάτα και τις κοινωνικές οργανώσεις. Με πρωτοβουλία των οργανώσεών τους πραγματοποιήθηκε η πρώτη μαζική διαμαρτυρία - διαδήλωση στο Παρίσι και σε άλλες 150 μεγάλες πόλεις. Βασικά συνθήματα ήταν «όχι στα αντιδημοκρατικά πραξικοπήματα», «όχι στην απαξίωση της λαϊκής ψήφου», «Μπερνιέ φύγε, δεν έχεις καμία λαϊκή εντολή». Με τις κινητοποιήσεις αυτές δεν προβάλλονται συνθήματα μόνο κατά του Μακρόν αλλά και εναλλακτικές προτάσεις για μια άλλη πολιτική, έτσι όπως έχουν διατυπωθεί στο πρόγραμμα του Νέου Λαϊκού Μετώπου: αύξηση των μισθών, βελτίωση των κοινωνικών υπηρεσιών, προστασία των συντάξεων και κατάργηση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.
Την επόμενη εβδομάδα η νέα κυβέρνηση
Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που ο Μισέλ Μπερνιέ έχει από τις 5 Σεπτεμβρίου την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, την οποία, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα. Προς το παρόν συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με τα κόμματα, χωρίς να αποκλείει κανένα. Ωστόσο, κλείνει το μάτι στην άκρα δεξιά στην οποία –σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ– ο Μακρόν έχει αναθέσει τον ρόλο του επιδιαιτητή. Οι συναντήσεις του Μπερνιέ δεν περιορίζονται στους αρχηγούς των κομμάτων αλλά περιλαμβάνουν και βουλευτές του μακρονικού μπλοκ, καθώς από αυτούς θα εξαρτηθεί η επιβίωση της κυβέρνησής του. Αυτό, εξάλλου, του τόνισε και ο προκάτοχός του Γκαμπριέλ Ατάλ λέγοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει πλειοψηφία χωρίς εμάς». Ένας άλλος βουλευτής του είπε πως «δεν ξέρουμε πού είμαστε και πού πάμε». Κάποιος άλλος του είπε ότι «δεν έχουμε ούτε πρόγραμμα ούτε πλειοψηφία». Πολλοί βουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία τους για την υιοθέτηση από τον νέο πρωθυπουργό των θέσεων της άκρας δεξιάς στο μεταναστευτικό. «Προέρχομαι από μια περιοχή που χωρίς μετανάστες δεν υπάρχει οικονομική δραστηριότητα. Δεν μπορεί να γίνει συλλογή ούτε ντομάτας, ούτε αγγουριών ούτε λουλουδιών», τόνισε χαρακτηριστικά κάποιος βουλευτής. Τέλος, εκτιμάται ότι το 20% των βουλευτών ανησυχεί, ένα άλλο 20% βλέπει μια καλή αρχή και το 60% παρακολουθεί με πολύ μεγάλη προσοχή τα τεκταινόμενα. Στα ΜΜΕ δεν είχαν εμφανιστεί ποτέ οι απόψεις των βουλευτών του κόμματος «Αναγέννηση», δηλαδή του κόμματος του Μακρόν. Όμως, δεν αποκλείεται να εμφανιστεί η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερή πτέρυγα, σχηματικά ανάμεσα στην Ελιζαμπέθ Μπορν και τον Γκαμπριέλ Ατάλ, στην ψηφοφορία για τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Franceinfo.
Σημειώνεται πάντως πως το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, σε κάθε περίπτωση, θα υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας κατά της νέας κυβέρνησης που θα καταθέσει η Ανυπότακτη Γαλλία.
Ποια είναι η εικόνα του Μακρόν;
Το ερώτημα αυτό θέτει η εφημερίδα των βιομηχάνων Les Echos, εννοώντας τη σημερινή εικόνα σε σύγκριση με αυτή του 2017, τότε δηλαδή που ξεκίνησε λέγοντας πως θα κάνει την «επανάσταση κατά του παλιού κόσμου.» Σήμερα, εφτά χρόνια μετά, γνωρίζουμε πως τίποτε από αυτά που σχεδιάζονται στα χαρτιά εκ των προτέρων δεν πραγματοποιείται. «Και η απόδειξη είναι απτή: η διάλυση της Βουλής από τον Μακρόν το καλοκαίρι που οδήγησε τη Γαλλία σε μια πρωτοφανή κρίση», γράφει η Le Monde, σημειώνοντας ότι στο εσωτερικό του μακρονισμού επικρατεί πλήρης σύγχυση… Το παράδοξο αυτό είναι που επισημαίνουν οι δυνάμεις της αριστεράς και αγωνίζονται όχι για ένα νέο χάος μέσα στο χάος αλλά για μια άλλη πολιτική, όπου η λαϊκή βούληση θα γίνεται σεβαστή και οι λαϊκοί αγώνες δεν θα αντιμετωπίζονται απαξιωτικά και με βία. Αυτά τα ζητήματα συζητούνται από όλες τις δυνάμεις των κινημάτων στο φεστιβάλ της Humanite, το οποίο ολοκληρώνεται την Κυριακή το βράδυ.