«Πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει πιο αυστηρό το πλαίσιο της μεταναστευτικής πολιτικής;» ήταν ένα από τα ερωτήματα της δημοσκόπησης της GPO, με το 78,7% να απαντά «ναι» και «μάλλον ναι» και μόλις το 17,5% να απαντά «όχι» και «μάλλον όχι». Από τη Δευτέρα, λίγες βδομάδες μετά τις εκλογές που ανέδειξαν νικητή το ακροδεξιό AfD, στη Γερμανία καταργείται μονομερώς και για έξι μήνες η Συνθήκη Σένγκεν, επαναφέροντας ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ. Συγκεκριμένα, θα γίνονται συνοριακοί έλεγχοι στην Γερμανία που θα επιτρέπουν περισσότερες απορρίψεις αιτημάτων ασύλου και ταχείες επιστροφές στις χώρες πρώτης εισόδου στην ΕΕ ή απελάσεις σε τρίτες χώρες. Με αυτή την κίνησή της η κυβέρνηση Σολτς σπάει ακόμα και το πρόσφατο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο με δυσκολία πέρασε, και προέβλεπε ότι τα κράτη μέλη θα μοιράζονται τα βάρη της μετανάστευσης ή θα τα εξαγοράζουν (!) και δέχτηκε πολλή κριτική για τη συντηρητική του οπτική.
Η Κομισιόν δεν αναλαμβάνει να επαναφέρει την Γερμανία στις ευρωπαϊκές αξίες και αναγνωρίζει τα μέτρα ως «έκτακτα» και «προσωρινά», εφιστώντας την προσοχή στο «να σέβονται την αρχή της αναλογικότητας». Οι κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Αυστρίας που συνορεύουν με την Γερμανία έχουν ήδη αντιδράσει σε αυστηρούς τόνους ότι δεν θα δεχτούν επιστροφές αιτούντων άσυλο, ενώ ο ούγγρος πρωθυπουργός έσπευσε να δηλώσει σκωπτικά: «Γερμανία καλώς ήρθες στο κλαμπ».
Η ελληνική κυβέρνηση, ως χώρα πρώτης υποδοχής θα είναι εκείνη που πρώτη θα εισπράξει το κύμα επιστροφών και για αυτό προσπαθεί να συνάψει συμμαχίες, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 17 Οκτώβρη. Παράλληλα, όμως, υιοθετεί και όλο το αφήγημα με την επίσκεψή του στη Γερμανία μόλις την περασμένη βδομάδα, όπου ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «δεν θα ήταν σωστό να κινηθούμε σε μια λογική ad hoc εξαιρέσεων από το Σένγκεν, με συνοριακούς ελέγχους οι οποίοι μπορεί να μην επιτρέψουν τελικά την ελεύθερη διακίνηση πολιτών και να κάνουν ζημιά σε μια από τις θεμελιώδεις κατακτήσεις της ΕΕ», αναπαρήγαγε όλη την ακραία και ξενοφοβική ρητορική: «Δεν μπορεί κανείς να έχει την απαίτηση από την Ελλάδα να έχει ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο κοινωνικής προστασίας για τους πρόσφυγες από ότι έχει για τους ίδιους τους Έλληνες πολίτες». Τις επόμενες βδομάδες αναμένεται να αυξηθούν οι προσφυγικές ροές για να προλάβουν να περάσουν στην Ευρώπη. Αλίμονο πόσους ανθρώπους θα δούμε να πνίγονται ή να κακοποιούνται. Η κυβέρνηση μόλις έδωσε την εντολή.