Η Ιταλία τα τελευταία χρόνια δεν φημίζεται για την ανθρωπιστική αντιμετώπιση όσων υποφέρουν, τόσο των προσφύγων, όσο και των κρατουμένων στις υπερπλήρεις φυλακές, αλλά και με την αντιμετώπιση της δικαιοσύνης ανάλογα με τις πολιτικές βλέψεις της κυβέρνησης, σκληραίνοντας τη στάση της απέναντι σε ήσσονα αδικήματα, αλλά εξαφανίζοντας στην ουσία, από την άλλη, την κατάχρηση εξουσίας από τον κατάλογο. Όπως δεν φημίζεται για την κατανόηση των προβλημάτων των αστέγων και επιτίθεται στις καταλήψεις, καθώς και στις διαδηλώσεις των εργαζομένων και των φοιτητών, θεωρώντας αδίκημα τη διαμαρτυρία.
Ένας από τους στόχους της ιταλικής Δεξιάς από τον καιρό του Μπερλουσκόνι είναι και οι δικαστές, οι οποίοι αφήνονται να εργαστούν με ελάχιστα μέσα, συχνά χωρίς καν γραφική ύλη, ενώ, επίσης συχνά, η εκδικητική μανία της εκάστοτε δεξιάς κυβέρνησης φθάνει στο σημείο να αφήνει χωρίς προστασία δικαστές που κινδυνεύουν από τη μαφία.
Όμως, η Ιταλία έχει, ευτυχώς, ακόμη δικαστές που τιμούν το λειτούργημά τους και το ασκούν χωρίς να υπολογίζουν απειλές και επιθέσεις. Τέτοιοι δικαστές είναι οι εισαγγελείς του Παλέρμο, που πρότειναν την καταδίκη του υπουργού Μεταφορών Ματέο Σαλβίνι σε έξι χρόνια φυλάκισης για την υπόθεση Open Arms, του πλοίου της ισπανικής ΜΚΟ, που το 2019 διέσωσε 147 άτομα ανοιχτά της Λιβύης. Την πρώτη Αυγούστου το πλοίο διέσωσε 124 άτομα και ζήτησε να τα αποβιβάσει στο πλησιέστερο ιταλικό λιμάνι, αλλά του απαγορεύτηκε η είσοδος στα εθνικά ύδατα. Έπειτα από τη μεταφορά δύο ατόμων και ενός συγγενούς τους λόγω ιατρικών προβλημάτων, στο πλοίο έμειναν 121 άτομα, μεταξύ των οποίων 32 ανήλικα, τα 28 ασυνόδευτα.
Την 9η Αυγούστου οι δικηγόροι του Open Arms, κατέθεσαν προσφυγή στο δικαστήριο Ανηλίκων του Παλέρμο, ζητώντας να επιτραπεί η αποβίβαση, καταθέτοντας ταυτόχρονα το αίτημα να διαπιστωθεί εάν η απαγόρευση αποβίβασης είναι αδίκημα.
Τη 10η Αυγούστου το πλοίο πραγματοποίησε μια άλλη διάσωση 39 ατόμων, ενώ συνεχιζόταν η μεταφορά επιβατών λόγω προβλημάτων υγείας. Στις 12 Αυγούστου του 2019 το Δικαστήριο Ανηλίκων αναγνώρισε ότι η επαναπροώθηση ανηλίκων είναι αδίκημα και ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση, στην οποία υπουργός Εσωτερικών ήταν ο Ματέο Σαλβίνι.
Έπειτα από προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο κατά του Διατάγματος Ασφαλείας του υπουργείου Εσωτερικών, επιτράπηκε η είσοδος του πλοίου στα ιταλικά ύδατα, ενώ, όμως, δεν δόθηκε άδεια να εισέλθει σε συγκεκριμένο λιμάνι.
Έπειτα από νέα προσφυγή στην εισαγγελία του Ακράγαντα και έπειτα από άλλες μεταφορές ασθενών, την 20η Αυγούστου ο εισαγγελέας του Ακράγαντα ανέβηκε στο πλοίο, έδωσε εντολή να επιτραπεί η αποβίβαση και διέταξε την προληπτική κατάσχεση του σκάφους, υποθέτοντας την κατάχρηση εξουσίας. Την ίδια μέρα αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Λαμπεντούζα 83 άτομα, ενώ κάποια άτομα στο μεταξύ είχαν πέσει στη θάλασσα, μην αντέχοντας να περιμένουν άλλο, κάποια άλλα είχαν φθάσει στην ξηρά με μικρότερα σκάφη ή είχαν την άδεια να αποβιβαστούν επειδή ήταν ανήλικα.
Όταν λοιπόν, στη δίκη για την υπόθεση αυτή, υπήρξε η πρόταση από τους εισαγγελείς του Παλέρμο για τα 6 χρόνια φυλάκισης για τον Ματέο Σαλβίνι, λόγω απαγωγής των ατόμων που βρίσκονταν πάνω στο Open Arms, ο ίδιος είπε ότι θα το ξαναέκανε, ενώ σύσσωμη η κυβέρνηση ανέλαβε την υπεράσπισή του, σε μια πρωτοφανή προσπάθεια να επηρεάσει τις επιλογές των δικαστών επεμβαίνοντας στη δίκη, γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια τον σεβασμό προς τη δικαιοσύνη και τον διαχωρισμό των εξουσιών.
Μόνο μισή ώρα μετά την πρόταση των εισαγγελέων, η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ανέβασε μια ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, λέγοντας ότι «το να μετατρέπεις σε έγκλημα το καθήκον προστασίας των ιταλικών συνόρων από την παράνομη μετανάστευση είναι ένα πολύ σοβαρό προηγούμενο».
Η Εθνική Ένωση Δικαστών εκφράζει τη συμπαράστασή της προς τους εισαγγελείς του Παλέρμο, τονίζοντας ότι «η πλήρης ισότητα όλων έναντι του νόμου είναι η αυθεντική ουσία της δημοκρατίας, ανεξάρτητα από το αξίωμα και από τη σημαντική πολιτική θέση, και η δίκη που διεξάγεται στο Παλέρμο είναι από μόνη της μια στιγμή θεμελιώδους δημοκρατίας».
Για να μην υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης Μελόνι, ας υπενθυμίσουμε ότι με διάταγμα της 2ας Ιανουαρίου 2023, η κυβέρνηση επιβάλλει στα πλοία των ΜΚΟ να κατευθύνονται άμεσα έπειτα από κάθε διάσωση σε ιταλικό λιμάνι, χωρίς να μπορούν να πραγματοποιήσουν πολλαπλές διασώσεις, πράγμα που σημαίνει την καταδίκη σε θάνατο πολλών ακόμη ανθρώπων σε μια από τις πιο επικίνδυνες ρότες της Μεσογείου. Στην απαγόρευση αυτή προστίθεται η ταλαιπωρία του πληρώματος και των επιβατών όταν, πολύ συχνά, στην προσπάθεια αποτροπής της μετανάστευσης δίνεται εντολή στα πλοία να στραφούν στα πιο απομακρυσμένα λιμάνια.
Ακτιβίστρια από το Ιράν στις ιταλικές φυλακές σαν διακινήτρια
Η 28χρονη Μαϊσούν Μαχιντί, που γεννήθηκε στο ιρανικό Κουρδιστάν, βρίσκεται στις ιταλικές φυλακές εδώ και εννέα μήνες σαν διακινήτρια μεταναστών και προσφύγων. Το δικαστήριο του Κρότωνα δεν δέχεται την αθωότητά της και δεν της επιτρέπει ούτε τον κατ’ οίκον περιορισμό. Η Μαχιντί, με πτυχίο θεατρικών σπουδών και κοινωνικών επιστημών, ακτιβίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών και μέλος της Ένωσης Κούρδων της διασποράς, υποστηρίκτρια της εξέγερσης που ακολούθησε τη δολοφονία της Μάχσα Αμινί από την ιρανική αστυνομία, διώκεται για όλες αυτές τις δράσεις της από το ιρανικό κράτος. Όμως, ούτε οι δηλώσεις αθωότητας, ούτε η απεργία πείνας είχαν αποτέλεσμα και υπάρχει, μάλιστα, ο φόβος να απελαθεί πίσω στους διώκτες της.