Αν γυρνάγαμε το χρόνο, ας πούμε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, και μας έλεγαν ότι η αντιπαράθεση σε ένα κόμμα της Αριστεράς θα είχε πρωταγωνιστές έναν κύριο Κασσελάκη και δίπλα σε αυτόν τους πάλαι ποτέ εκπροσώπους Τύπου της Νέας Δημοκρατίας τον Ε. Αντώναρο και τον Α. Σπηλιωτόπουλο, θα το θεωρούσαμε ασφαλώς ανέκδοτο και μάλιστα όχι και τόσο πετυχημένο. Κι όμως, αυτή είναι η εικόνα του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Τον Αντώναρο να βγάζει πύρινους λόγους εναντίον ιστορικών στελεχών του κόμματος και να τους χαρακτηρίζει «θλιβερά ανθρωπάκια», «πολιτικούς νάνους» και «πραξικοπηματίες», και τον Άρη Σπηλιωτόπουλο να ανεβάζει φωτογραφίες του Στάλιν και να μιλά για «ιστορία που όταν επαναλαμβάνεται γίνεται φάρσα».
Φάρσα, ασφαλώς και είναι. Μόνο που είναι και κάτι παραπάνω. Είναι τραγωδία, με ιστορικές ευθύνες όσων άνοιξαν το δρόμο στη βίαιη μετάλλαξη ενός κόμματος με τη ιστορία και τη διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ.
Η συνεδρίαση της ΠΓ
Σε τεταμένο κλίμα και με «κατασκευασμένες και ψευδείς διαρροές», όπως κατήγγειλε η Όλγα Γεροβασίλη, συνεδρίασε την Πέμπτη η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Ο Παύλος Πολάκης κατέθεσε τη δική του πρόταση, σύμφωνα με την οποία χρειάζεται επίσπευση των διαδικασιών, διεξαγωγή διαρκούς συνεδρίου (άρα δεν χρειάζεται εκλογή συνέδρων) στις 5 Οκτωβρίου και εκλογή προέδρου στις 3 και αν χρειαστεί δεύτερος γύρος στις 10 Νοεμβρίου. Η πρόταση αυτή δεν πέρασε, ωστόσο παρά τα επίμονα δημοσιεύματα, δεν τέθηκαν σε ψηφοφορία τελικά υπαρκτές σκέψεις για αυστηρότερες προϋποθέσεις για την έγκριση υποψηφιοτήτων. Η ΠΓ μάλιστα δίνει τη δυνατότητα στα μέλη της ΚΕ, ενδεχομένως και στους βουλευτές, να υπογράψουν περισσότερες από μία υποψηφιότητες. Η εισήγηση της ΠΓ προβλέπει εκλογή συνέδρων το διήμερο 19 – 20 Οκτωβρίου, τακτικό συνέδριο 1 – 3 Νοεμβρίου και εκλογή προέδρου στις 24 Νοεμβρίου και αν χρειαστεί δεύτερος γύρος 1η Δεκεμβρίου. Ημερομηνίες, εφόσον βέβαια εγκριθούν από την ΚΕ του σαββατοκύριακου, που οι συσχετισμοί θα είναι κάπως διαφορετικοί, καθώς αυτή τη φορά «κασσελακικοί» και «πολακικοί» θα συμπλεύσουν τουλάχιστον ως προς τα διαδικαστικά ζητήματα. Η συνεδρίαση της ΚΕ διεξάγεται υπό το βάρος των τελευταίων δημοσκοπήσεων, που φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ στην πέμπτη θέση πίσω από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Βελόπουλο και ΚΚΕ. Το 7% στην πρόθεση ψήφου και το 9% στην τελική εκτίμηση δεν αφήνει περιθώριο αισιοδοξίας. Το αντίθετο θα λέγαμε.
Πόλεμος μέχρις εσχάτων
Ο δρόμος μέχρι το συνέδριο, αλλά και την εκλογή προέδρου –και πάλι από μια θολή και αόριστη βάση με τα δύο ευρώ –εφόσον δεν αλλάξει το καταστατικό, απίθανο φαντάζει αυτή τη στιγμή-, θα περιέχει και άλλες πράξεις του δράματος. Ήδη, ο βουλευτής Αλ. Αυλωνίτης προειδοποίησε ότι το συνέδριο δύναται να άρει την καθαίρεση Κασσελάκη και να πάει ως πρόεδρος στη μάχη της εκλογής. Στο μεταξύ, έχουμε ήδη μπόλικες καταγγελίες για μπούλινγκ, για υπονόμευση, πραξικοπηματίες, βαρίδια, εισαγγελείς και απειλές για ποινικές διώξεις. Η εικόνα εντός του ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπει σε έναν πόλεμο μέχρι εσχάτων, με θύμα την αξιοπιστία της ίδιας της Αριστεράς.
Μόλις πριν λίγες ημέρες ο Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε ότι «ο χώρος θα μείνει ενωμένος» συμπληρώνοντας ότι «ο κ. Κασσελάκης δεν έχει σχέση μαζί του». Πιστεύει, όμως, κανείς ότι υπάρχει έστω και μικρή πιθανότητα να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ενωμένος με όποιο αποτέλεσμα προκύψει από την κάλπη; Είναι δυνατή η συνύπαρξη των δύο, για να μην πούμε περισσότερων στρατοπέδων, μέσα σε ενιαίο πολιτικό φορέα; Δύσκολο, για να μην πούμε αδύνατο.
Η Όλγα Γεροβασίλη από τα βασικά στελέχη των «87» σε συνέντευξή της είπε ότι «ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει θέση στον ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτό υπερασπίστηκα την πρόταση μομφής με παρόντα τον ίδιο». Για να συνεχίσει η ίδια: «Δεν ξέρει που απευθύνεται, δεν γνωρίζει τα βασικά της Αριστεράς». Και το κερασάκι: «Το να είσαι αναιδής δεν ταιριάζει σε έναν χώρο της Αριστεράς, πόσο μάλλον όταν έχεις ηγετική ευθύνη».
Η δε κόντρα Κατερίνας Νοτοπούλου (από τους «87») και Στέφανου Κασσελάκη είναι ενδεικτική της πολιτικής και κυρίως της ψυχικής απόστασης που χωρίζει, πλέον, τις δύο πλευρές. Η Κ. Νοτοπούλου επανέλαβε ότι έχει δεχτεί μπούλινγκ από τον έκπτωτο πρόεδρο, ο οποίος, όπως είπε, είχε επιχειρήσει κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής να κατευθύνει τα λεγόμενά της. «Να σταματήσει να κρύβεται (…) το θράσος σε συνδυασμό με τη δειλία, μας κάνουν τον θρασύδειλο». Παράλληλα, ο Γιάννης Ραγκούσης υπερασπίστηκε την Κ. Νοτοπούλου (εγώ την πιστεύω, είπε), σημειώνοντας ότι δεν είναι η μοναδική που έχει πέσει θύμα κακοποιητικής συμπεριφοράς «Σε συνεδρίαση της ΠΓ γυναίκα στέλεχος έβαλε τα κλάματα για το γεγονός ότι υπέστη χυδαιότατο μπούλινγκ ως εργαζόμενη στον τομέα δράσης της. Και αυτό έγινε πριν 1-2 μήνες μπροστά και ο κ. Κασσελάκης». Άμεση ήταν η αντίδραση της Θ. Τζάκρη, η οποία αφού είπε ότι όποιος έχει στοιχεία να πάει στον εισαγγελέα, ειρωνεύτηκε τον Γ. Ραγκούση λέγοντας «Να μιλάει ο κ. Ραγκούσης για μπούλινγκ με ξεπερνά. Ξέρει αυτός…» Νέα απάντηση Γ. Ραγκούση «τέτοια λάσπη σε όλη μου τη ζωή δεν έχω φάει. Θα την επιστρέψω και θα φροντίσω να τιμωρηθεί σε όλα τα επίπεδα». Η σκληρή αντιπαράθεση των δύο στελεχών, οι οποίοι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, συνεχίστηκε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Οι εκατέρωθεν «φιλοφρονήσεις» αποκάλυψαν το μέγεθος της απόστασης φωτογραφίζοντας και τις επόμενες κινήσεις. Η Θ. Τζάκρη μίλησε, για «μοίρα κακή» με αφορμή τη συνύπαρξη της με τον Γ. Ραγκούση τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, για να καταλήξει «Συνάντησή μας από κοινού δεν προβλέπεται, οπότε μάλλον ξεμπλέκουμε. Τον καλώ να καταφύγει στη Δικαιοσύνη». Ούτε αυτή η ατάκα έμεινε αναπάντητη από τον Γ. Ραγκούση «Η μόνη φορά που χρειάστηκε να συγκρουστώ με την Θ. Τζάκρη ήταν όταν υποχρεώθηκα ως υπουργός να σταματήσω από μέρους της υπογραφή σκανδαλωδών αποφάσεων που θα έπλητταν το δημόσιο συμφέρον».
Τι άλλο να γίνει, τι άλλο να πουν για να μας πείσουν ότι η συνύπαρξη είναι, πλέον, αδύνατη; Βεβαίως υπάρχουν και τα τρολ του διαδικτύου, οι κραυγές απύθμενου μίσους, οι βρισιές, τα ουστ, ο φανατισμός. Και κάπου εκεί, η σιωπή χιλιάδων ανθρώπων, η αμηχανία, η γενικευμένη απογοήτευση, η αποστράτευση, από μια υπόθεση που φαίνεται να είναι χαμένη.
Το παράδοξο είναι ότι στην πρώτη γραμμή του στρατοπέδου Κασσελάκη είναι πρώην στελέχη και μάλιστα πρώτης γραμμής της Νέας Δημοκρατίας. Πρώτος και… καλύτερος ο κ. Αντώναρος, ο οποίος είπε ότι «η Κ. Νοτοπούλου είναι από τους βασικούς πραξικοπηματίες». Και στη συνέχεια: «Φοβούνται για τις καρέκλες τους και μήπως βγουν πράγματα στη φόρα (…) Ας τολμήσουν να κατέβουν στις εκλογικές τους περιφέρειες και θα δουν τι τους περιμένει…»
Ο κ. Σπηλιωτόπουλος, άλλος ένας πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, έγραψε κάτω από μια φωτογραφία του Στάλιν (!) ότι «όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται γίνεται φάρσα. Ας το έχουν στο μυαλό τους όταν γράφουν περί διαγραφής του Κασσελάκη». Άμεση ήταν η αντίδραση του Κώστα Ζαχαριάδη: «Είναι λίγο άγαρμπο ο άνθρωπος που είχε στο ψηφοδέλτιό του για το Δήμο της Αθήνας τον Θάνο Πλεύρη και ήταν εκπρόσωπος Τύπου και υπουργός της ΝΔ, που χρεοκόπησε τη χώρα, να μας κάνει μαθήματα εσωκομματικής δημοκρατίας».
Υποψηφιότητες
Η συνεδρίαση της ΚΕ το σαββατοκύριακο, ενδεχομένως να κρύβει κάποιες εκπλήξεις. Πρώτα απ’ όλα γιατί οι «πτέρυγες» θα είναι διαφορετικές. Ο Π. Πολάκης, που επιχειρεί τις τελευταίες ημέρες να χτίσει ένα πιο ενωτικό προφίλ, θα προτείνει την επίσπευση των διαδικασιών του έκτακτου συνεδρίου και της εκλογής προέδρου. Είναι έτσι κι αλλιώς ο ένας από τους υποψήφιους. Ο Στ. Κασσελάκης, ενθαρρυμένος και από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που του δίνουν πρωτιά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να προχωρήσει άμεσα σε ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του. Η πτέρυγα των «87» δεν έχει ακόμα καταλήξει σε κοινό υποψήφιο. Το εύλογο θα ήταν να μπει μπροστά η Όλγα Γεροβασίλη, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει αποσαφηνίσει τη θέση της. Το όνομα του Σωκράτη Φάμελλου παραμένει στο τραπέζι ως μια ισχυρή υποψηφιότητα, αν και δεν συναινούν όλοι, εκ των «87» πάντα, στο πρόσωπό του. Θεωρείται, όμως, η πλέον πιθανή εκδοχή. Τις προηγούμενες ημέρες, μέσα από συνεχείς διαβουλεύσεις, υπήρξαν σκέψεις για υποψηφιότητα από τη νεότερη γενιά. Στο πλαίσιο αυτό ακούστηκαν τα ονόματα του Γ. Βασιλειάδη, αλλά και της Κ. Νοτοπούλου. Οι 30 υπογραφές μελών της της ΚΕ, για την έγκριση υποψηφιότητας, δημιουργούσαν ένα μικρό «κόφτη», ωστόσο η εισήγηση της ΠΓ δίνει τη δυνατότητα τα μέλη του οργάνου να βάλουν την υπογραφή τους σε πάνω από ένα υποψήφιο. Επομένως τόσο ο Νίκος Φαραντούρης, όσο και ο Απόστολος Γκλέτσος, που έχουν εκδηλώσει ήδη τη διαθεσιμότητά τους, διευκολύνονται τελικά να μπουν στην κούρσα της διαδοχής. Άγνωστες είναι οι προθέσεις του Νίκου Παππά και της Ρένας Δούρου, αν και η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη δεν αφήνει χώρο και για άλλη υποψηφιότητα από το συγκεκριμένο μπλοκ.