Στην Παύλιανη Φθιώτιδας, ένα από τα ωραιότερα χωριά της Οίτης, επιχειρείται να στηθεί ένα μικρό υδροηλεκτρικό «κλέβοντας» το νερό του ποταμιού, που είναι ένα κύριο χαρακτηριστικό του. Οι κάτοικοι και οι απανταχού Παυλιανίτες, αντιδρούν και την προηγούμενη Κυριακή διαδήλωσαν ζητώντας να ακυρωθεί το έργο. Η Εποχή μίλησε με την κ. Βιολέττα Κρέτσα, μέλος του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας και της συντονιστικής επιτροπής ενάντια στο υδροηλεκτρικό.
Την προηγούμενη Κυριακή είχατε στην Παύλιανη μια κινητοποίηση κατά της κατασκευής «μικρού υδροηλεκτρικού». Είχε συμμετοχή;
Ήταν πετυχημένη κινητοποίηση. Είχαμε κόσμο, Παυλιανίτες βεβαίως, αλλά και από τις γύρω περιοχές που ήλθαν για συμπαράσταση. Η Παύλιανη είναι ξακουστή, σημαντικό τουριστικό κέντρο. Πορευτήκαμε περνώντας από το σημείο όπου γίνονται τα έργα. Εν τω μεταξύ γίνονται και νομικοί αγώνες.
Πετύχατε να σταματήσουν οι εργασίες τώρα, διότι αποδείχθηκε ότι η εταιρεία που κάνει το έργο δεν διέθετε τις αναγκαίες άδειες. Πώς έχει το ζήτημα αυτό;
Ναι, καταφέραμε να σταματήσουν τα έργα, διότι η άδεια κατασκευής έργων αποδείχθηκε ότι είχε λήξει από τον Ιούνιο. Δηλαδή, ήταν παράνομη. Εμείς είχαμε απευθυνθεί σε διάφορες αρμόδιες υπηρεσίες ζητώντας συγκεκριμένα στοιχεία και επιτόπου ελέγχους από τους αρμοδίους, να εξακριβωθεί αν διαθέτει η εταιρεία όλα τα αναγκαία χαρτιά και αν εφαρμόζει τους νόμους. Αυτή η προσπάθεια απέδωσε. Μας ήλθε έγγραφο που μας ενημέρωνε ότι η άδεια της εταιρείας είχε λήξει από τον Ιούνιο και για ενάμιση μήνα δούλευε παράνομα!
Κερδίσατε, έτσι, χρόνο να οργανώσετε τον αγώνα σας, κινηματικό και νομικό.
Ναι, σίγουρα, είμαστε αισιόδοξοι. Προσπαθούμε τώρα, κυρίως, με δικαστικές παρεμβάσεις να το σταματήσουμε.
Μιλάμε για ένα έργο ιδιώτη ή της ΔΕΗ;
Είναι ενός ιδιώτη. Με τεράστιους σωλήνες, σε κάποια σημεία εμφανείς, η εταιρεία παίρνει το νερό επί 3,5 χιλιόμετρα. Τα έργα που γίνονται προκαλούν μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή και στην παραποτάμια διαδρομή, κόβουν δένδρα για να περάσουν και να μπουν οι σωλήνες. Είναι, δε το κεντρικό ποτάμι του χωριού μας.
Το ποτάμι είναι δημόσιο ή κοινοτικό. Από πού πήρε άδεια η εταιρεία; Η Κοινότητα ρωτήθηκε;
Δεν είναι ούτε δημοτικό, ούτε κοινοτικό. Το ποτάμι και το νερό είναι δημόσια αγαθά. Δεν είναι, υπ’ αυτή την έννοια, κανενός. Και έρχεται ένας ιδιώτης με την άδεια του κράτους και βάζει σε σωλήνες ένα δημόσιο αγαθό, για το δικό του συμφέρον. Φανταστείτε να το έκανε αυτό άλλος τι θα γινόταν. Η διαφορά είναι ότι εδώ έχουμε τις ευλογίες του κράτους. Δεν παλεύουμε μόνο με την ιδιωτική εταιρεία «Pro Ενεργειακή», παλεύουμε και με την πολιτεία. Υπάρχει πρόβλεψη ότι τα υδροηλεκτρικά έργα μπορούν να πάρουν παράταση μιας πενταετίας χωρίς κανένα δικαιολογητικό. Το μόνο νέο δικαιολογητικό που όφειλε να παρουσιάσει η εταιρεία είναι ότι δεν έχουν αλλάξει τα αρχικά δεδομένα. Αλλά έχουν αλλάξει! Τα περιβαλλοντικά δεδομένα έχουν αλλάξει είκοσι χρόνια από όταν είχε βγει η πρώτη άδεια. Όμως, η εταιρεία με μια απλή υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα πήρε την παράταση. Το κράτος, λοιπόν, χωλαίνει, μεροληπτεί εδώ, φανερά.
Ποιες υπηρεσίες ήταν αρμόδιες;
Είναι πολλές, όχι μια. Πάρα πολλές. Πρόκειται για μια υδροληψία αλλά αυτό τι σημαίνει; Ότι στην πραγματικότητα τσιμεντώνει το ποτάμι. Σε ένα χωριό που είναι φημισμένο για τα νερά του, είναι το πιο όμορφο θέρετρο στην Οίτη! Η καταστροφή είναι μεγάλη. Επισκεφτήκαμε μικρά υδροηλεκτρικά, διότι είναι κάμποσα στην περιοχή, και είδαμε με τα μάτια μας την καταστροφή που προκαλούν και περιμένει κι εμάς. Στην Υπάτη και αλλού. Τώρα σχεδιάζονται δυο στον Γοργοπόταμο και τον αλλοιώνουν πλήρως. Αν δείτε τα σημεία όπου κατασκευάζονται είναι κρανίου τόπος. Υπάρχει πρόβλεψη που λέει ότι μια εταιρεία οφείλει να αφήσει εκτός το 30% του νερού. Ούτε κι αυτό τηρείται πουθενά. Το ποτάμι μας, πια, δεν έχει τόσο νερό ώστε να μπορεί η εταιρεία να αφήσει το 30%. Δεν πρόκειται, βέβαια, γι’ αυτό, εμείς δεν διεκδικούμε αυτό. Εμείς δεν θέλουμε να πάρει το ποτάμι μας, να καταστραφεί δηλαδή το περιβάλλον και η γύρω βλάστηση. Αυτό είναι το βασικό για μας.
Έχουμε πρακτικές από άλλες χώρες;
Ναι. Στην Ευρώπη, πλέον, αυτού του είδους τα υδροηλεκτρικά έχουν αρχίσει και τα καταργούν διότι έχουν και μικρή απόδοση, ενώ κάνουν πολύ μεγαλύτερο κακό στο περιβάλλον. Αυτό εδώ το προσπερνούν. Τα υδροηλεκτρικά πλέον καταργούνται και εμείς στην Ελλάδα δίνουμε άδειες.
Πώς απαντάτε σε όσους, θα σας κατηγορούν, ασφαλώς, ότι εμποδίζετε τις ήπιες πηγές ενέργειας;
Ναι, μας κατηγορούν. Είμαστε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δεν είμαστε κατά, αλλά υπό προϋποθέσεις. Στην Οίτη πέρα από το δικό μας υδροηλεκτρικό και τα άλλα που προετοιμάζονται έχουμε και τις ανεμογεννήτριες. Μα στην Οίτη ανεμογεννήτριες;