H συνέχιση του πολέμου στη Μ. Ανατολή είναι η πρώτη αδιαμφισβήτητη παράμετρος που ήδη έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ζωές στη Γάζα και στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, χωρίς έως τώρα να έχει επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός. Οι ΗΠΑ, στη δίνη των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου, «αδυνατούν» να αποτρέψουν την αιματοχυσία που συντελείται στη Μ.Ανατολή, στην κατεχόμενη γη της ιστορικής Παλαιστίνης και στις όμορες χώρες.
Οι εκρήξεις ασύρματων συσκευών στο Λίβανο
Πλέον όμως με τις παρατεταμένες επιθέσεις στο Λίβανο η Βηρυτός, χωριά του Ν. Λίβανου θυμίζουν τη Γάζα όταν ξεκίνησε η ισραηλινή επιχείρηση «Σιδερένια Σπαθιά» τις πρώτες εβδομάδες στο θύλακα. Την προηγούμενη Τρίτη και Τετάρτη επικράτησαν σκηνές χάους μετά την υβριδική επίθεση που έπληξε το Λίβανο, με τις απανωτές εκρήξεις που σημειώθηκαν σε συσκευές τηλεπικοινωνιών, όπως βομβητές, φορητούς ασύρματους αλλά και ηλεκτρικές συσκευές. Αυτή η επίθεση τόσο από δημοσιεύματα των NYT και άλλων ΜΜΕ, όπως του Reuters, κυρίως όμως από την ίδια την αντιπροσωπεία του Λίβανου στον ΟΗΕ, αποδίδεται στο Ισραήλ. Πιο συγκεκριμένα σε επιστολή που απέστειλε η λιβανέζικη αντιπροσωπεία στο Σ.Α του ΟΗΕ καταγράφεται ότι οι κυβερνητικές αρχές διεξήγαγαν προκαταρκτική έρευνα, σύμφωνα με την οποία καταδεικνύεται ότι εκρηκτικές ύλες είχαν τοποθετηθεί εντός των συσκευών, πριν εισαχθούν στη χώρα. Όπως τονίζεται στην επιστολή, «το Ισραήλ ήταν υπεύθυνο για τον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση των επιθέσεων».
Αυτές οι ασύρματες συσκευές δεν χρησιμοποιούνταν μόνο από τη Χεζμπολάχ αλλά και από τους πολίτες, όπως και επίσης και σε κρατικές υποδομές όπως υγειονομικές και εκπαιδευτικές δομές. Αρχικά, σύμφωνα με λιβανέζικες πηγές, θα μπορούσαν να προειδοποιήσουν εάν υπήρχε σε εξέλιξη ισραηλινή επίθεση, ώστε να υπάρξει η κατάλληλη ανταπόκριση των κρατικών μηχανισμών. Σύμφωνα με εγχώρια ΜΜΕ σε αυτό το ανείπωτο 48ωρο αιματοχυσίας που στοίχισε τη ζωή 37 ανθρώπων και 3000 τραυματισμών, στο πρώτο κύμα εκρήξεων στοχοποιήθηκαν οι AR-924 βομβητές και στο δεύτερο οι φορητοί ασύρματοι τύπου ICOM V82.
Όσον αφορά το τελευταίο μοντέλο ο διευθυντής της ICOM, της γιαπωνέζικης κατασκευάστριας εταιρείας, Ιοσίκι Εμονότο (Yiosiki Emonoto), σε συνέντευξη που παραχώρησε στους NYT μεταξύ άλλων τόνισε ότι διακόπηκε η παραγωγή του τα τελευταία 10 χρόνια. Περαιτέρω τόνισε ότι ενώ ερευνάται τι συνέβη το «αυτοκόλλητο/σήμα αυθεντικότητας» δεν ήταν στη συγκεκριμένη θέση στην πίσω πλευρά της συσκευής, συνεπώς δεν «μπορούμε να αποφανθούμε αν είναι αυθεντικό». Περαιτέρω τόνισε ότι «η παραγωγική διαδικασία λαμβάνει χώρα με ρομπότ σε ταχείς ρυθμούς συνεπώς δεν υπάρχει χρόνος εμφύτευσης εκρηκτικής ύλης».
Σκηνές χάους σε όλη τη χώρα λόγω των εκρήξεων
Οι εκρήξεις αυτές σκόρπισαν τον τρόμο στο Λίβανο. Άνθρωποι έχασαν την όραση τους, ακρωτηριάστηκαν κατά τη διάρκεια της έκρηξης ενώ είναι διάχυτο αίσθημα του φόβου για νέες εκρήξεις. Είναι σίγουρο ότι ήταν πρωτοφανές πλήγμα και για την ίδια τη Χεζμπολάχ, με την ασύμμετρη αυτή επίθεση να καθιστά διάτρητη την ασφάλεια της οργάνωσης, η οποία ήρθε αντιμέτωπη με την αδιαμφισβήτητη ανωτερότητα των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών ασφαλείας. Εξάλλου στον κυβερνοχώρο, στην κυβερνοασφάλεια και εν γένει στην τεχνολογία το Ισραήλ κατέχει ηγετική θέση μεταξύ των τεχνολογικά ανεπτυγμένων χωρών. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι στη φαρέτρα του οπλοστασίου του Ισραήλ έχει προστεθεί και ο ηλεκτρονικός πόλεμος.
Και εδώ να παραθέσουμε ένα σχετικό απόσπασμα ομιλίας του Μπ.Νετανιάχου σε διεθνή συνδιάσκεψη που είχε ως θέμα την κυβερνοτεχνολογία που έλαβε χώρα τον Ιανουάριο του 2017: «Σήμερα η διεξαγωγή του πολέμου έχει αλλάξει ξανά, δραματικά[..] κινείται ταχύτατα σε μία κατάσταση όπου με το πάτημα ενός κουμπιού, μπορείς να κάνεις τα έθνη να λυγίσουν πολύ γρήγορα εάν το επιθυμείς αυτό και αν είσαι διατεθειμένος να αναλάβεις το ρίσκο».
Το Ισραήλ έως τώρα δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια για αυτήν την υβριδική επιχείρηση. Ωστόσο ο ισραηλινός πρόεδρος, σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στο Sky News, απέρριψε κατηγορηματικά την οποιαδήποτε εμπλοκή της χώρας του στην επιχείρηση. Πρόσθεσε ότι η Χεζμπολάχ έχει πολλούς εχθρούς.
Η τοποθέτηση της επίσημης κυβέρνησης του Λίβανου
Στο Λίβανο η ηγεσία στο Βορρά, με ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας με τη Δύση, ανέδειξε τις πραγματικές διαστάσεις αυτής της φονικής επίθεσης.
Στη συνεδρίαση του Σ.Α. του ΟΗΕ που συγκλήθηκε εκτάκτως για τις εκρήξεις, ο ΥΠΕΞ του Λίβανου, Αμπντουλλαχ Μπου Χαμπίμπ, χαρακτήρισε τις επιθέσεις του Ισραήλ ως τρομοκρατικές. Ζήτησε να λογοδοτήσει για τις πράξεις του και την απροκάλυπτη επίθεση ενάντια στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Λίβανου. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε εμφατικά: «Είτε το Συμβούλιο σας θα επιβάλει στο Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση , να εφαρμόσει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας 1701 και 2735, να σταματήσει τον πόλεμο σε όλα τα μέτωπα, για να επιστρέψουν οι εκτοπισμένοι στα σπίτια τους ή θα γίνουμε μάρτυρες της μεγάλης έκρηξης […] Απευθύνω έκκληση στα μέλη του Συμβουλίου να σταθούν στη σωστή πλευρά της ιστορίας και να υπερασπιστούν τη δικαιοσύνη και την ειρήνη».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρωθυπουργός της χώρας. Ο Νατζίμπ Μικάτι ακύρωσε το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη. Επρόκειτο να παραστεί στη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης, στα πλαίσια των εντεινόμενων διπλωματικών προσπαθειών που είναι σε εξέλιξη για να τερματιστεί ο πόλεμος. Προέβη στην εξής δήλωση: «Επί του παρόντος δεν υπάρχει προτεραιότητα πιο σημαντική από το να τερματιστούν οι σφαγές που διαπράττει ο ισραηλινός εχθρός και οι πολλαπλές μορφές πολέμου που διεξάγει».
Διάγγελμα του γγ της Χεζμπολάχ
Την επόμενη μέρα ακολούθησε έκτακτο διάγγελμα του Γ.Γ της Χεζμπολάχ. Ο Χασάν Νασράλα επανεπιβεβαίωσε την ενότητα των μετώπων στο Ν. Λίβανο και στη Γάζα, τονίζοντας ότι ο πόλεμος θα σταματήσει εφόσον τερματιστούν οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη. Τόνισε ότι το Ισραήλ ξεπέρασε κάθε «κόκκινη γραμμή» και ότι οι εκρήξεις που συνέβησαν στο Λίβανο ισοδυναμούν με κήρυξη πολέμου. Όσον αφορά τα συντριπτικά πλήγματα που δέχτηκε η Χεζμπολάχ αποδυναμώνοντας σύμφωνα με τους ισραηλινούς την οργάνωση, ο Χ. Νασράλα δήλωσε: «Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η οργανωτική δομή της αντίστασης παραμένει αναλλοίωτη χάρη στις θυσίες του λαού μας […] Ότι συνέβη δεν επηρέασε ούτε την αποφασιστικότητα μας ούτε την ιεραρχική μας διάρθρωση, το σύστημα ελέγχου, την ετοιμότητα και την παρουσία μας στα μέτωπα αλλά θα μεγεθύνει τη δύναμη μας».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τα ισραηλινά αερομαχητικά πραγματοποίησαν για πολλοστή φορά υπερπτήσεις, σπάζοντας το φράγμα του ήχου πάνω από την πρωτεύουσα .
Αεροπορική επιδρομή στο προάστειο Νταχίγιε
Και ενώ τα εκατέρωθεν αεροπορικά πλήγματα είναι αδιάκοπα μεταξύ των δύο πλευρών, την Παρασκευή F-35 της ισραηλινής αεροπορίας, με ρίψη τουλάχιστον δύο πυραύλων, βομβάρδισε κτήριο στο προάστειο Νταχίγιε στη βόρεια Βηρυτό. Στο υπόγειο, υπήρχε κέντρο διοίκησης της Χεζμπολάχ και πιθανολογείται ότι υπήρχε συνεδρίαση ηγετικών στελεχών της επίλεκτης στρατιωτικής μονάδας αλ-Ράντγουαν(al-Radwan) της οργάνωσης. Κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού σκοτώθηκαν 16 στελέχη της, συγκεκριμένα ο Χατζ Ιμπραχήμ Ακίλ, αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των στρατιωτικών επιχειρήσεων της οργάνωσης και ο Αχμάντ Μαχμούντ Γουέχμπι διοικητής της κεντρικής μονάδας εκπαίδευσης της στρατιωτικής μονάδας αλ-Ράντγουαν όπως επίσης και άλλοι 14 επίλεκτοι μαχητές. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας του Λίβανου ο συνολικός αριθμός των νεκρών είναι 45. Μεταξύ των νεκρών συγκαταλέγονται 3 παιδιά και 7 γυναίκες. Οι σοροί τους ανασύρθηκαν από τα ερείπια.
O εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντανιέλ Χαγκάρι, σε δήλωση του επικαλέστηκε ότι οι μαχητές κρυβόντουσαν ανάμεσα στους πολίτες χρησιμοποιώντας τους ως ανθρώπινες ασπίδες, το γνωστό επιχείρημα των ισραηλινών. Οι ισραηλινοί ισχυρίζονται ότι η επίλεκτη μονάδα της οργάνωσης προετοίμαζε χερσαία εισβολή στο Βόρειο Ισραήλ, αντίστοιχη με την επιχείρηση της 7ης Οκτωβρίου των παλαιστίνιων ανταρτών, με τους αμερικανούς, πιο συγκεκριμένα ο Τζέικ Σάλιβαν, να εκφράζουν τη βαθιά ανησυχία τους για την εν εξελίξει κλιμάκωση στη Μ.Ανατολή. Θεωρούν,όμως, ότι με την επιχείρηση εξόντωσης των ηγετικών στελεχών της σιιτικής οργάνωσης αποδόθηκε δικαιοσύνη και εκφράζουν φρούδες ελπίδες, ότι δύναται να υπάρξει διπλωματική λύση στην περιοχή. Διαψεύδονται από τους ισραηλινούς, καθώς σε νεότερες ανακοινώσεις του ισραηλινού στρατού τονίζεται ότι οι επιθέσεις θα αυξηθούν και θα ενταθεί το εύρος τους.
Κλιμάκωση της σύγκρουσης Ισραήλ - Χεζμπολάχ
Το Σάββατο το απόγευμα, νέες αεροπορικές επιδρομές έπληξαν το Ν. Λίβανο. Σε ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού τονίζεται ότι χτυπήθηκαν 180 στόχοι , στρατιωτικές εγκαταστάσεις και υποδομές εκτόξευσης πυραύλων της οργάνωσης. Διευρύνουν το εύρος των αεροπορικών επιδρομών καθώς τις τελευταίες ώρες επλήγησαν οι πόλεις Ταίρ Χάρφα, Σειχίν, Τζιμπέεν, Ζεμπκίν, Ντακίρα και επιπρόσθετα χτυπήθηκαν εκτός του αστικού ιστού οι οικισμοί Ταφαχάτα και αλ-Μπισαρία.
Με αντίστοιχο τρόπο ξημερώματα Σαββάτου η Χεζμπολάχ χτύπησε στη Χάιφα στρατιωτικούς στόχους, βαθύτερα στην ενδοχώρα του Ισράήλ, χρησιμοποιώντας, για πρώτη φορά, του πύραυλους Φαντί 1 (Fadi 1) και Φαντί 2 (Fadi 2). Πιο συγκεκριμένα επλήγησαν η Ραμάτ Νταβιντ (Ramat David) στρατιωτική βάση όπως και το αεροδρόμιο, σύμφωνα με πληροφορίες θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα στρατιωτικά αεροδρόμια, όπως επίσης και το κέντρο διοίκησης της εταιρίας «Προηγμένα Αμυντικά Συστήματα Ραφαέλ».
O Mπ. Νετανιάχου δήλωσε ότι «οι στόχοι μας είναι ξεκάθαροι οι ενέργειες μας μιλούν από μόνες τους», όσον αφορά την εξόντωση των ηγετικών αξιωματούχων της Χεζμπολάχ. Και ο Γιαΐρ Λαπίντ του απάντησε: «Νετανιάχου ποιοι είναι οι στόχοι; Ήδη έχουν περάσει 11 μήνες ανομίας στο Νότο και στο Βορρά. Από όλους τους στόχους ο πιο σημαντικός είναι να επιστρέψουν οι 101 αιχμάλωτοι. Τι λες για αυτό; […] Είσαι υπεύθυνος για τη μεγαλύτερη καταστροφή που συντελείται στην ιστορία της χώρας. Αυτή είναι η κληρονομιά σου».
Βρισκόμαστε στο στάδιο της βαθμιαίας κλιμάκωσης που συνιστά ένα πολεμικό εκκρεμές κλιμάκωσης της έντασης των επιθέσεων και από τις δύο πλευρές.. Η περιοχή βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής.