Η αγωνία να μη γίνει η Νέα Δημοκρατία το τρίτο κόμμα, μετά το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα αποσυντεθεί και μετά θα καταβάλει αγωνιώδεις προσπάθειες να ανασυνταχθεί, εκφράζεται πλέον από μεσαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.
Με τη συμπλήρωση 50 χρόνων ζωής, το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής βρίσκεται μπροστά σε μια κρίσιμη καμπή:
- είτε θα ξαναγίνει το κόμμα της Λαϊκής Δεξιάς, όπως αυτό ορίζεται από την εμπειρία της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα και των πελατειακών σχέσεων ψηφοφόρων – πολιτευτών
- είτε θα ακολουθήσει τον δρόμο του κράτους – μάνατζερ με γνώμονα διοίκησης την εξυπηρέτηση των συμφερόντων συγκεκριμένης ελίτ και ανάπτυξη προπαγανδιστικών μηχανισμών χειραγώγησης της κοινής γνώμης.

Οι καιροί, στη σύγχρονη ευρωπαϊκή δεξιά, απαιτούν “επιτελικό κράτος”, αλλά όπως όλα δείχνουν το επιτελείο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Μαξίμου δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε τέτοια καθήκοντα. Δεν έχει ούτε το βεληνεκές αλλά ούτε και την επάρκεια να το εφαρμόσει.

 

Το πρόβλημα “Μητσοτάκης”

 

Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, τότε ως βραχυπρόθεσμη μεταβατική λύση για το κόμμα, συνδυάστηκε με την εγκατάσταση γύρω του ανθρώπων που όχι μόνο διέψευσαν την αντίληψη της “μεταβατικής λύσης” αλλά δημιούργησαν νέους μηχανισμούς, όχι πάντα πολιτικούς, ανεξάρτητους από τους έως τότε πυλώνες του κόμματος, κάτι που τώρα δείχνει να γυρίζει μπούμερανγκ στο Μαξίμου. Η αμφισβήτηση των στελεχών του, πλήττει πλέον τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η έλλειψη ουσιαστικής αντιπολίτευσης και η ευφορία των εκλογικών αποτελεσμάτων που ακολούθησαν δεν επέτρεψαν, φαινομενικά τουλάχιστον, την αμφισβήτηση του “αρχηγού.” Με την αντίληψη που διέπει τους γνήσιους νοικοκυραίους - στο σπίτι μας κάνουμε ότι θέλουμε αλλά έξω φροντίζουμε να δίνουμε καλή εικόνα για την οικογένεια μας – όλα αυτά τα χρόνια, τα όποια προβλήματα σκουπίζονταν κάτω από το χαλί και ακόμα αν κάτι ξέφευγε, οι απόλυτα ελεγχόμενοι μηχανισμοί φρόντιζαν να μην πέσουν επάνω του έντονα τα φώτα της δημοσιότητας.

Φαίνεται όμως ότι το κακό παραέγινε, το χαλί βρόμισε. «Οι 11 βουλευτές της Ν.Δ. που εξέφρασαν τώρα την ευαισθησία τους για τους υπερχρεωμένους στις τράπεζες (σ.σ. καθώς και οι 8 που τώρα έδειξαν να νοιάζονται για τους συνταξιούχους) ήταν προφανώς και πριν από ένα χρόνο θυμωμένοι με τα funds που αγοράζουν κόκκινα δάνεια, αλλά δεν θα ξεσπούσαν μετά το 41% των εκλογών», έγραψε σε σχόλιο της στην Καθημερινή η Αγγελική Σπανού δίνοντας επακριβώς το κλίμα που επικρατεί σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες και εκφράζεται μέσω των πολιτικών εκπροσώπων τους. Και συνέχισε «Οι διαφορές, ακόμη και οι χαοτικές, λειαίνονται όταν υπάρχει επαγγελματική ευφορία, δηλαδή όταν δίνονται ευκαιρίες, αξιώματα, διευκολύνσεις, όταν χωράνε όλοι στο σαλόνι, έστω και στριμωγμένοι»

Ένα άλλο απτό παράδειγμα για τη δυσφορία που υπάρχει πλέον ανάμεσα και στους ψηφοφόρους είναι αυτό που μεταφέρει πηγή της «Ε» από περιφέρεια όπου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστά που ξεπερνούν το 50% και αναφέρεται στον κλάδο των αστυνόμων: «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε μαζί μας ούτε το 20% αυτών που είχαμε το 2019» του είπε στέλεχος της ΝΔ στην περιοχή. Στα παραπάνω παραδείγματα δεν αναφέρονται οι αγρότες οι οποίοι πλέον είναι ένας χώρος ψηφοφόρων διεκδικούμενοι από τους πάντες.

 

 Πού πάνε οι δυσαρεστημένοι

 

Έως την Πέμπτη το μεσημέρι δεν ήταν καθόλου βέβαιο εάν οι πρώην πρωθυπουργοί Καραμανλής και Σαμαράς θα έδιναν το παρών στο περίφημο Street Party, τη γιορτή που οργανώθηκε για το βράδυ της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου έξω από τα παλιά γραφεία της Ρηγίλλης, λόγω της επετείου των 50 χρόνων του κόμματος. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να τους προσκαλέσει προσωπικά, μίλησε με τον Κώστα Καραμανλή, σε καθόλου καλό κλίμα μεν αλλά απέσπασε τη θετική απάντηση του. Παραμένει άγνωστο αν απάντησε στο τηλεφώνημα και σε τι κλίμα έγινε η συνομιλία με τον Αντώνη Σαμαρά.

Το βέβαιο είναι ότι και οι δύο κινούνται έντονα αλλά προς τελείως διαφορετική κατεύθυνση ο καθένας:
- Ο πάντα δραστήριος, στο παρασκήνιο, Αντώνης Σαμαράς, φαίνεται ότι βρήκε χώρο όπου κατευθύνει τους ανθρώπους τους οποίους μπορεί, ακόμα, να επηρεάζει. Τον δρόμο έδειξε ο Κωνσταντίνος Κόλλιας πρώην Γραμματέας Οργανωτικού και πρώην μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος πήρε ήδη σημαντική θέση στη «Φωνή Λογικής» της Αφροδίτης Λατινοπούλου.
- Ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής δεν είναι τόσο δραστήριος, το όνομα του όμως έρχεται στη δημοσιότητα λόγω κομματικής αναφοράς. Οι κινήσεις σε αυτόν τον χώρο δεν εξαρτώνται μόνο από τα στελέχη του αλλά και από τα αποτελέσματα των διεργασιών σε όμορους, πλέον, πολιτικούς χώρους.
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη τα δεδομένα πλέον είναι δύο:
Α. Κανένα κόμμα με τον ίδιο αρχηγό δεν κέρδισε τρεις συνεχόμενες φορές τις βουλευτικές εκλογές. Αν αυτός καταφέρει θα πρέπει να συνυπολογίζει ότι η αυτοδυναμία του θα είναι κάθε άλλο παρά δεδομένη.
Β. Πότε και με ποιόν τρόπο θα ανοίξει το θέμα του νέου προέδρου της Δημοκρατίας, η εκλογή του οποίου θα πρέπει να γίνει τον ερχόμενο Μάρτιο. Τα ονόματα που θα ρίξει στο τραπέζι θα δείξουν με ποια πλευρά θα συνεχίσει, αν συνεχίσει, τη θητεία του.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet