Με κλεφτές ματιές στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ προχωράνε οι διαδικασίες για το έκτακτο συνέδριο και την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το αποτέλεσμα της κάλπης του ΠΑΣΟΚ, σε κάθε περίπτωση, θα επηρεάσει τις συζητήσεις και τι όποιες ζυμώσεις στην Κουμουνδούρου. Κατά τα άλλα, οι υποψήφιοι στον ΣΥΡΙΖΑ πληθαίνουν, με τον Ν. Φαραντούρη να προστίθεται δίπλα στα ονόματα των Φάμελλου, Κασσελάκη, Πολάκη και Γκλέτσου.
Αν και τις τελευταίες ημέρες όλοι ή σχεδόν όλοι ορκίζονται στην ανάγκη πολιτικοποίησης της συζήτησης και υπεραμύνονται του πολιτικού πολιτισμού, ο τοξικός λόγος, οι ίντριγκες και τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη παίρνουν και δίνουν. Ο Στ. Κασσελάκης τις προηγούμενες εβδομάδες, μέσω της σιωπής του, κράτησε ήπια στάση, αφήνοντας τον χώρο στους οπαδούς του να κάνουν τη βρόμικη δουλειά του διαδικτύου. Ωστόσο, με αφορμή την (σχεδόν) ανακοίνωση της υποψηφιότητας του νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, έριξε καρφιά στους εσωκομματικούς του αντιπάλους, λέγοντας ότι «ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ δεν θα παρακαλάει να γίνει συνιστώσα της διαπλοκής. Θα είναι αυτόνομος και αυτοδύναμος». Ο Σ. Φάμελλος, έχοντας την υποστήριξη των «100», αλλά χωρίς να ταυτίζεται απόλυτα μαζί τους, ευελπιστεί να καταγραφεί ως η ενωτική δύναμη και ο άνθρωπος που είναι σε θέση να επαναφέρει την πολιτική στο κόμμα και τα φυσιογνωμικά του χαρακτηριστικά, ενώ ο Π. Πολάκης επιχειρεί να χτίσει ένα νέο προφίλ. Λέγοντας ότι «εγώ ήμουν, είμαι και θα είμαι ΣΥΡΙΖΑ», απευθύνεται κατά κύριο λόγο στο κομματικό κοινό, καθώς μάλλον περιμένει ελάχιστα κέρδη από το ευρύτερο ακροατήριο, που ενδεχομένως να προσέλθει στις κάλπες του 2ευρω. Άγνωστος «χ» ο Ν. φαραντούρης, που οι φίλοι του έσπευσαν να αποσαφηνίσουν ότι η υποψηφιότητά του δεν έχει σχέση (γιατί άραγε;) με τις βουλές του Αλέξη Τσίπρα. Τέλος, παραμένει ερωτηματικό εάν ο Απ. Γκλέτσος, ο οποίος εμφανίζεται λάβρος εναντίον του Κασσελάκη, θα μπορέσει να συγκεντρώσει τις περιβόητες 30 υπογραφές μελών της ΚΕ, παρότι υπάρχει πάντα η δεξαμενή της… δανικής δεύτερης ή και τρίτης υπογραφής.
ΟΝΝΕΔ και ΔΑΠ
Και ενώ είναι ως ένα βαθμό, βέβαια, ορατή η προσπάθεια να υπάρξει μια πολιτική διαδικασία ενόψει του έκτακτου συνεδρίου, υπάρχουν πάντα αυτοί, που έχουν την ικανότητα να δυναμιτίζουν το κλίμα. Τελευταίο κρούσμα η δήλωση Αντώναρου (στενός συνεργάτης του Στ. Κασσελάκη), με την οποία χαρακτηρίζει «χουντικές αντιλήψεις» μια σειρά από κινήσεις της σημερινής πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι άνθρωποι έχουν σαλτάρει», αναφέρει για να ξεσπαθώσει στη συνέχεια εναντίον εσωτερικών εγκυκλίων του οργανωτικού γραφείου, της Νέας Αριστεράς (πάντα είναι στο τραπέζι του εκφοβισμού), ενώ εμμέσως πλην σαφώς επαναφέρει τη δυνατότητα των συνέδρων να ακυρώσουν την απόφαση απομάκρυνσης του Στ. Κασσελάκη από τη θέση του προέδρου.
Η φράση «χουντικές αντιλήψεις» ήταν εύλογο να πυροδοτήσει το κλίμα για πολλοστή φορά. Ο Κώστας Ζαχαριάδης μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, με δική του ανάρτηση σημείωσε: «Ως εδώ! Το όριο ξεπεράστηκε. Η αναφορά του Ε. Αντώναρου σε χουντικές αντιλήψεις για τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν είναι συμβατή με την ιδιότητα του μέλους του κόμματος. Η παράταξή μας έχει βασανισμένους και δολοφονημένους από την χούντα (…)». Ο Κ. Ζαχαριάδης ζήτησε από τους υποψήφιους προέδρους να πάρουν θέση, ενώ παρέπεμψε τον Αντώναρο στην επιτροπή Δεοντολογίας και στην Πολιτική Γραμματεία. Στην ανάρτησή του δε, σημειώνει πως η τοποθέτησή του είναι υβριστική για κάθε αριστερό και δημοκράτη πολίτη. «Εδώ δεν είναι η ΟΝΝΕΔ ούτε η ΔΑΠ….»
«Σιγά τα ωά», ήταν η ανταπάντηση του κ. Αντώναρου, που στη συνέχεια, με ένα ακατάληπτο λόγο, κάνει μαθήματα για τον χαρακτηρισμό «χουντικός», καταλήγοντας ότι «ο Παττακός ήταν το Νο 2 της χούντας του Παπαδόπουλου».
Ποιοι τελικά θα μείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ;
Την ώρα που οι δημοσκοπικές έρευνες επιμένουν να δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ μονοψήφιο ποσοστό και την πέμπτη θέση πίσω από ΚΚΕ και Βελόπουλο, η συζήτηση για την επόμενη ημέρα –χωρίς να γνωρίζει κανείς ποια θα είναι αυτή–, συνεχίζεται. Το καυτό ερώτημα «τι θα κάνουν οι ηττημένοι της προεδρικής εκλογής» πλανάται πάνω από την Κουμουνδούρου. Η Όλγα Γεροβασίλη, που δέχεται συχνά αυτή την ερώτηση από δημοσιογράφους, ως προς τους «87», αντέστρεψε το ερώτημα «Αν δεν κερδίσει ο Κασσελάκης, που είναι το πιθανότερο, θα μείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κασσελάκης και αυτοί που τον στηρίζουν;». Εντούτοις, με έμμεσο τρόπο η Ο. Γεροβασίλη έδωσε την απάντηση «Σε ένα τέτοιο κόμμα (σ.σ. εννοεί κόμμα Κασσελάκη, με τα αρχηγικά του χαρακτηριστικά) δεν χωράει κανένας αριστερός, γιατί αντιτίθεται σε βασικές αρχές της συλλογικότητας, η οποία διασφαλίζει και τους όρους της δημοκρατίας».
Με ακόμα μεγαλύτερη σαφήνεια απάντησε ο Χρ. Σπίρτζης: «Αν ο Κασσελάκης είχε το παραμικρό ίχνος αξιοπρέπειας, δεν θα ήταν υποψήφιος. Αλλά αν κατέβει, είμαι βέβαιος ότι δεν θα εκλεγεί». Στην ερώτηση τι θα κάνει ο ίδιος αν τελικά κερδίσει ο έκπτωτος πρόεδρος, ο Χρ. Σπίρτζης δεν δίστασε να απαντήσει: «Εγώ δεν έχω σχέση με ένα κόμμα που έχει πρόεδρο τον Κασσελάκη, με αυτά που έχουμε ζήσει. Είναι προφανές ότι θα αποχωρήσω».
Πηγαίνοντας στην άλλη πλευρά, δεν χρειάζεται να κάνεις μεγάλη προσπάθεια για να αντιληφθείς ότι εφόσον ηττηθεί ο Στ. Κασσελάκης, οι περί αυτού, αλλά και ο στρατός των οπαδών του, θα αναχωρήσουν αυτόματα για… άλλες πολιτείες.