Συναυλία για το πολιτικό τραγούδι
Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων «1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της», ο Δήμος Αθηναίων τιμά την επέτειο των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και, σε διοργάνωση της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων και με την καλλιτεχνική επιμέλεια του στιχουργού, αρθρογράφου, συγγραφέα και ραδιοφωνικού παραγωγού Οδυσσέα Ιωάννου, διοργανώνει συναυλία που επικεντρώνεται στα κοινωνικοπολιτικά τραγούδια τα οποία γράφτηκαν από το 1974 κι έπειτα, φτιάχνοντας έτσι ένα μουσικό αφιέρωμα στη μεταπολίτευση και στα τραγούδια που λειτούργησαν ως συνεκτικός κρίκος στον αγώνα για μια καλύτερη και πιο δίκαιη ζωή.
Η μεταπολίτευση σηματοδότησε την απελευθέρωση μιας έκφρασης που ήταν για χρόνια βουβή και κυνηγημένη. Σπουδαίοι συνθέτες, στιχουργοί και ποιητές εμπλούτισαν την ακριβή ιστορία του ελληνικού τραγουδιού με τραγούδια που επιχείρησαν να οραματιστούν έναν νέο κόσμο και να στεγάσουν την ελπίδα που γεννιόταν έπειτα από μία ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο. Καινούργια λόγια ή και παλιότερα, από ποιητικές συλλογές προηγούμενων ετών, ενώθηκαν με σπουδαίες, ελεύθερες μελωδίες και φτιάχτηκαν τραγούδια που ερμηνεύτηκαν από φωνές «πανεθνικές».
Συμμετέχουν σπουδαίοι εκπρόσωποι τριών γενιών ερμηνευτών.
Οι Σπύρος Γραμμένος, Φοίβος Δεληβοριάς, Μανώλης Μητσιάς, Γιώργος Νταλάρας, Μαρία Παπαγεωργίου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μίλτος Πασχαλίδης και Μαρία Φαραντούρη, αναλαμβάνουν να μας ταξιδέψουν σε αγαπημένα τραγούδια που σημάδεψαν την εποχή της μεταπολίτευσης και συνέβαλαν στη διαμόρφωση της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Τραγούδια τα οποία, μέσα σε αυτές τις πέντε δεκαετίες της δημοκρατίας, μίλησαν για αγωνίες, εξέφρασαν τη λαχτάρα για έναν καλύτερο κόσμο και κατάφεραν να μας ενώσουν γύρω από κοινά όνειρα.
Μέρος των εσόδων της συναυλίας θα διατεθεί για την ανάδειξη του ιστορικού χώρου του πρώην ΕΑΤ – ΕΣΑ στο Πάρκο Ελευθερίας, όπου κρατήθηκαν και βασανίστηκαν αγωνιστές και αγωνίστριες στη διάρκεια της δικτατορίας.
Την Τρίτη 15 Οκτωβρίου, στις 9μμ, στο Θέατρο Λυκαβηττού.
Royal Philharmonic Orchestra
Εδώ και οκτώ περίπου δεκαετίες, η Βασιλική Φιλαρμονική θεωρείται μία από τις πιο εκλεκτές ορχήστρες όχι μόνο της Βρετανίας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης. Ο σημερινός καλλιτεχνικός της διευθυντής, Βασίλι Πετρένκο, άξιος διάδοχος των «ιερών τεράτων» του πόντιουμ που ηγήθηκαν στο παρελθόν της ορχήστρας, και από τους πλέον περιζήτητους αρχιμουσικούς διεθνώς, διευθύνει το αριστουργηματικό Κοντσέρτο για ορχήστρα του Μπάρτοκ, έργο που προσφέρει απλόχερα τη δυνατότητα σε όλες τις οικογένειες των οργάνων να λάμψουν ως πρωταγωνιστές της ορχήστρας. Ο νοτιοκορεάτης πιανίστας Ίντσαν Λιμ, ο νεότερος σε ηλικία νικητής του απαιτητικού διεθνούς διαγωνισμού Bαν Κλάιμπερν, εξελίσσεται σε σούπερ σταρ του πιάνου του 21ου αιώνα. Ο ανερχόμενος σολίστ αφήνει άφωνους κριτές και κοινό με τις υπερβατικές επιδόσεις του, τις οποίες επιβεβαιώνει σε κάθε του εμφάνιση.
Το πρόγραμμα: Antonin Dvorak Eισαγωγή «Καρναβάλι», έργο 92. Frederic Chopin | Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 2 σε φα ελάσσονα, έργο 21. Bela Bartok|Κοντσέρτο για ορχήστρα
Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Εμβριθείς ερμηνείες για βιολί και πιάνο
Στο πλαίσιο του επιτυχημένου Κύκλου έλληνες Σολίστ του Μεγάρου Μουσικής εντάσσεται και η αναμενόμενη για τους φίλους της μουσικής δωματίου συναυλία της Δανάης Παπαματθαίου -Μάτσκε και του Γιώργου - Εμμανουήλ Λαζαρίδη.
Ανάμεσα στους έλληνες σολίστ, η Δανάη Παπαματθαίου-Μάτσκε και ο Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης ξεχωρίζουν για τις απαστράπτουσες και εμβριθείς ερμηνείες τους, που αναγνωρίζονται σταθερά εντός και εκτός ελληνικών συνόρων. Έχοντας και οι δύο στενή σχέση με την κλασική και ρομαντική γερμανική μουσική, επέλεξαν τρεις σπουδαίες σονάτες από το ρεπερτόριο για βιολί και πιάνο. Η Έβδομη του Μπετόβεν και η Τρίτη του Μπραμς είναι έργα βαθιάς πνευματικότητας και δραματικότητας, διάθεσης επαναστατικής στην ουσία, αλλά ταυτόχρονα κατασταλαγμένης και νηφάλιας. Πλάι τους, αξίζει να απολαύσει κανείς την Τρίτη του Μπετόβεν, που αν και ακούγεται σπανιότερα στις αίθουσες συναυλιών, είναι έργο εκρηκτικό, γεμάτο φρεσκάδα και ζωντάνια.
Το πρόγραμμα αναλυτικά: Ludwig Van Beethoven Σονάτα για βιολί και πιάνο αρ. 3 σε μι ύφεση μείζονα, έργο 12 | Σονάτα για βιολί και πιάνο αρ. 7 σε ντο ελάσσονα, έργο 30 | Johannes Brahms Σονάτα για βιολί και πιάνο αρ. 3 σε ρε ελάσσονα.
Την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, στις 8.30μμ, στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη
Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον σπουδαίο συνθέτη και εμβληματικό δημιουργό Μίκη Θεοδωράκη, θα παρουσιάσει η Νατάσσα Μποφίλιου σε ενορχηστρώσεις Θέμη Καραμουρατίδη. Οι δύο καλλιτέχνες προτείνουν μία παράσταση που βάζει στο επίκεντρο την επιδραστικότητα του συνθέτη και την αφοσίωση στον άνθρωπο και στα ιδανικά του και μας δηλώνουν: «Τι είναι για εμάς ο Μίκης;
Είναι δυο χέρια ανοιχτά στον ουρανό. Το αίμα που κύλησε άδικα και πότισε αυτόν τον τόπο στο πέρασμα των χρόνων. Τα αετόμορφα βουνά, το γεράνι της Δραπετσώνας, τα περβόλια, η Παντέρμη, η υπόγεια η ταβέρνα, οι κοπέλες του Άουσβιτς, το τρένο που φεύγει στις 8, το κρυφό το περιγιάλι, οι αμυγδαλιές που ανθίζουν, το ψωμί στο τραπέζι και η νοτιά των ανθρώπων. Είναι η Ρωμιοσύνη, το φως της οικουμένης, το χώμα τους και το χώμα μας και όλα τα ωραία που κάποτε θα ‘ναι δικά μας. Είναι το ντουφέκι του Βελουχιώτη, η μάντρα της Καισαριανής, το πείσμα της Μάγδας Φύσσα, η Μακρόνησος, ο Ανδρέας στην ταράτσα. Είναι ο αγώνας για το καθημερινό μεροκάματο, το δάκρυ της Καρυστιανού, η υψωμένη γροθιά στον ουρανό, η ουρά στο ταμείο ανεργίας, η βάρκα του πρόσφυγα, ο ξεριζωμός του μετανάστη, ο απλήρωτος λογαριασμός, το γαρύφαλλο του Μπελογιάννη. Είναι η αδικία που θέλουμε να ανατρέψουμε, η ανισότητα που θέλουμε να σβήσουμε, η υποταγή που θέλουμε να αρνηθούμε, ο φόβος που θέλουμε να διώξουμε. Είναι τα βήματά μας στην καθημερινή πορεία της ζωής, άλλοτε γερά και στέρεα και άλλοτε βαριά. Αυτό είναι για εμάς ο Μίκης σήμερα. Έτσι ακούμε τα τραγούδια του, μαζί με όλα τα παραπάνω. Ποτέ σκέτα. Για να φυτρώνει η ελπίδα και να ανθίζει το μυαλό στα περβόλια, μες στους ανθισμένους κήπους».
Συνδυάζοντας τους ήχους της Μεσογείου με το προσωπικό τους ύφος, ο Θέμης Καραμουρατίδης επιχειρεί μια διαφορετική ανάγνωση στο έργο του Θεοδωράκη και τις κορυφαίες στιγμές του.
Επτά καλλιτέχνες μαζί με την Νατάσσα Μποφίλιου και τους μουσικούς, γίνονται το ερμηνευτικό σύνολο στη σκηνή, που παίζει και τραγουδά: Μαρία Διακοπαναγιώτου, Ηλίας Βαμβακούσης, Μυρτώ Βασιλείου, Βασίλης Προδρόμου, Μιχάλης Ατσάλης, Ματθαίος Μπουμπάρης, Γιάννης Δάφνος.
Παίζουν οι μουσικοί: Μανώλης Γιαννίκιος | τύμπανα, Γιώργος Μπουλντής | κόντραμπασο, Γιώργος Κάστανος | σαξόφωνο - κλαρινέτο, Ευάγγελος Χαμρίστσακ | τρομπόνι, Κωνσταντίνος Σαπούνης| τρομπέτα. Ενορχηστρωτική σύλληψη / ενορχηστρώσεις: Θέμης Καραμουρατίδης. Σύλληψη / καλλιτεχνική διεύθυνση: Νατάσσα Μποφίλιου.
Την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, στις 8.30μμ, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.