“Δεν νομίζω σε κανένα άλλο νοσοκομείο να σκέφτηκαν ότι ένας γιατρός μπορεί να εφημερεύει ταυτόχρονα, την ίδια μέρα, σε δύο διαφορετικά τμήματα και με δύο διαφορετικές ειδικότητες. Νομίζω ότι πρωτοτυπήσαμε στο πανελλήνιο και μάλλον παγκοσμίως.” Αυτό απαντάει η νεφρολόγος, διευθύντρια της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Γ.Ν. Δράμας και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Ιατρών του Νοσοκομείου Δράμας Παρθένα Κιοτρεβέ στη συνέντευξή που μας παραχώρησε για όσα απίστευτα ζητήθηκαν από τους γιατρούς του εν λόγω νοσοκομείου. Το ΕΣΥ αιμορραγεί και το νοσοκομείο Δράμας το αποδεικνύει γιατί απαξιώνεται εδώ και καιρό με το εξουθενωμένο προσωπικό του να μην αντέχει πια και να απειλεί με μαζικές παραιτήσεις.

 

 

Τι συνέβη και απειλείτε με παραίτηση πολλοί από τους γιατρούς του νοσοκομείου;

Η αφορμή για την απόφαση ομαδικής παραίτησης όλων των ειδικών γιατρών του παθολογικού τομέα (12 στον αριθμό), καθώς και 5 ειδικευόμενων καρδιολόγων ήταν το ομαδικό εντέλλεσθε, που μας απέστειλε η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου. Με το έγγραφο αυτό, μας αναθέτει την ημέρα της εφημερίας στα τμήματά μας να προσφέρουμε ταυτόχρονα τις υπηρεσίες μας ως παθολόγοι στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), σε μια ειδικότητα, που δεν έχουμε τις γνώσεις που απαιτούνται για τη σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση των ασθενών. Η λύση αυτή θεωρήθηκε ως η καλύτερη για την κάλυψη των κενών, που έχει  η παθολογική κλινική του νοσοκομείου μας, στην οποία έχει απομείνει να εργάζεται μια μοναδική γιατρός, η διευθύντρια της κλινικής.

 

Θέσατε τα αιτήματά σας υπόψη της Διοίκησης. Τα νέα της αγανάκτησής σας είναι πλέον πανελληνίως γνωστά. Τι ζητάτε;

Η κίνηση αυτή έγινε όχι ως εκβιασμός, όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας στη Βουλή, αλλά ως κραυγή αγωνίας για την απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η διευθύντρια της παθολογικής εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ζητάμε την άμεση και αποτελεσματική ενίσχυση της κλινικής με παθολόγους γιατρούς και όχι με την εφαρμογή του Τομέα, που αποφάσισε η Διοίκηση, γυρνώντας την άσκηση ιατρικής 40 χρόνια πίσω, τότε που δεν υπήρχαν οι ειδικότητες. Ζητάμε την άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων παθολόγων (10 στον αριθμό), ευελπιστώντας ότι με τον πρόσφατο χαρακτηρισμό του νοσοκομείου μας ως άγονο τύπου Α θα βρεθούν παθολόγοι να ενδιαφερθούν για τις θέσεις αυτές. Έως τότε και μέχρι να καλυφθούν, έστω κάποιες από αυτές τις θέσεις (αν καλυφθούν) ζητάμε την απόσπαση παθολόγων από όμορα νοσοκομεία καθώς και τη μετακίνηση περισσότερων γενικών γιατρών αλλά και αγροτικών ιατρών στο νοσοκομείο Δράμας.

 

“Ένας εργαζόμενος γιατρός μπορεί την μέρα της εφημερίας του, να εφημερεύει ταυτόχρονα σε δύο τμήματα”, γράφετε στην ανακοίνωσή σας ότι ήταν η απόφαση της Διοίκησης. Μπορεί να γίνει αυτό; Έχει ξαναγίνει; Πόσο επικίνδυνο είναι; 

Δεν νομίζω σε κανένα άλλο νοσοκομείο να σκέφτηκαν ότι ένας γιατρός μπορεί να εφημερεύει ταυτόχρονα, την ίδια μέρα, σε δύο διαφορετικά τμήματα και με δύο διαφορετικές ειδικότητες. Νομίζω ότι πρωτοτυπήσαμε στο πανελλήνιο και μάλλον παγκοσμίως.  Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή Τομέα ήταν μια απόφαση, που είχε λάβει η προηγούμενη αν. Υπουργός κ. Γκάγκα, την οποία όμως απέσυρε άμεσα , μετά τη θύελλα αντιδράσεων, που ξέσπασε τότε. Η αντιποίηση ιατρικής ειδικότητας είναι το νομικό, δεοντολογικό και ηθικό κώλυμα που μας έχει θορυβήσει ως λειτουργούς της υγείας. Διότι πρωταρχικό μας μέλημα είναι η σωστή και ενδεδειγμένη διαχείριση των ασθενών μας με βάση την εκπαίδευση, που έχει λάβει ο καθένας από εμάς. Κανένας πολίτης δεν θα ήθελε να τον θεραπεύσει ένας γιατρός, που δεν έχει τις απαιτούμενες γνώσεις, απλά έτυχε να φοράει μια άσπρη ποδιά εκείνη τη μέρα, που τον χρειάστηκε.

 

Το Νοσοκομείο της Δράμας, κατά τη γνώμη σας, εντάσσεται στο κυβερνητικό σχέδιο απαξίωσης των περιφερειακών νοσοκομείων, έτσι ώστε να συγχωνευθούν; Μπορεί αυτή να είναι η κύρια αιτία των χρόνιων προβλημάτων του νοσοκομείου ή συντρέχουν άλλοι λόγοι;

Το ΓΝ Δράμας είναι ένα από τα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας, που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε μία διαρκή αποδυνάμωση, λόγω της μεγάλης αποχώρησης γιατρών του, τόσο προς συνταξιοδότηση όσο και προς τον ιδιωτικό τομέα. Παρά τις αρκετές προκηρύξεις θέσεων, δυστυχώς δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον να ενταχθούν νέοι γιατροί στο ΕΣΥ και στο νοσοκομείο μας. Το γεγονός αυτό έπρεπε να προβληματίσει ιδιαίτερα, τα τελευταία χρόνια, τους διοικούντες στο υπουργείο Υγείας και να αναρωτηθούν με σοβαρότητα: γιατί δεν έρχονται πλέον γιατροί στο ΕΣΥ αλλά μόνο αποχωρούν; Αν δεν έχουν σκεφτεί πραγματικά ποιοι είναι οι λόγοι, θα μπορούσα να τους βοηθήσω και να τους πω ότι είναι οι εξευτελιστικοί μισθοί μας, που παρόμοιους δεν θα βρείτε σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, όπως και οι εξαντλητικοί ρυθμοί και αμέτρητες ώρες εργασίας μας, πέρα από κάθε μέτρο και αντοχή, καθώς δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα ο ευρωπαϊκός νόμος για την 48ωρη εβδομαδιαία εργασία των γιατρών. Αυτές είναι οι  δύο βασικές αιτίες, που οι νέοι γιατροί μας εγκαταλείπουν κατά ορδές την Ελλάδα και αναζητούν την τύχη τους  σε χώρες του εξωτερικού. Νομίζω βέβαια ότι γνωρίζουν πολύ καλά τους λόγους και τι πρέπει να κάνουν για να στηρίξουν το ΕΣΥ.  Οι απαντήσεις  του τύπου “ δεν βγαίνω δημοσιονομικά “ για να δώσω μια γενναία αύξηση στους μισθούς των γιατρών και να προσλάβω όσο γίνεται περισσότερους προκειμένου να μην καταρρεύσει το ΕΣΥ, θεωρώ προσωπικά ότι είναι δικαιολογίες.  Διότι για εμάς, που βιώνουμε όλη αυτή την κατάσταση και την κατεύθυνση, που βλέπουμε να παίρνει η κυβέρνηση στις πρόσφατες αποφάσεις της (απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, εισαγωγή των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ, κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης μας, παραχώρηση υπηρεσιών σίτισης, καθαριότητας, φύλαξης και δευτερογενών διακομιδών σε ιδιώτες) φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο πραγματικός σκοπός της κυβέρνησης είναι να συρρικνώσει όσο περισσότερο το ΕΣΥ με συγχωνεύσεις νοσοκομείων και να περάσει στην ιδιωτικοποίηση της υγείας στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

 

Η Παρθένα Κιοτρεβέ είναι νεφρολόγος και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Ιατρών στο Νοσοκομείου Δράμας.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet