Διάλογος με τον κυρ Αλέξανδρο
Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ως πνευματική οντότητα πέρα από το χρόνο συνδιαλέγεται σε πρώτο πρόσωπο με τη σύγχρονη Ελλάδα μέσα από τη γραφή του Ηλία Παπακωνσταντίνου. Το κείμενο «Διάλογος με τον κυρ’ Αλέξανδρο» είναι ποιητικό, στοχαστικό και βαθιά συγκινητικό. Είναι ένα έργο το οποίο θέλει να θίξει τα κακώς κείμενα της κοινωνίας μας μέσα από τη ματιά της σκέψης του σπουδαίου μας συγγραφέα Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Ο Παπαδιαμάντης ξαναέρχεται στη ζωή, στο σήμερα, κατά τον Ηλία Παπακωνσταντίνου, και ασκεί κριτική, φιλοσοφεί, προτείνει, νοσταλγεί και με μια νέα γλωσσοπλαστική, μας δείχνει τι βλέπει το βλέμμα του στη σύγχρονη πια Ελλάδα. Μας δίνει όσα φέρνει από το βαθύτερο μέρος της ψυχής του. Κι όλα αυτά για έναν καλύτερο κόσμο, για μια ποιότητα ζωής, για ένα βήμα προς την ελευθερία και την αλήθεια.
Ο διάλογος μεταξύ κυρ Αλέξανδρου και Ελλάδας δεν είναι ο μόνος που λαμβάνει χώρα στην παράσταση. Ο λόγος αλληλεπιδρά με τη μουσική της Αρετής Κοκκίνου μέσα από ένα ολοκληρωμένο μουσικό έργο αποτελούμενο από δώδεκα νέα τραγούδια και τέσσερα ορχηστρικά θέματα, που ερμηνεύουν η Αργυρώ Καπαρού, ο Βασίλης Γισδάκης και εξαμελές μουσικό σχήμα.
Τη βραδιά θα προλογίσει ο φιλόλογος, πρώην βουλευτής και αντιπρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός κ. Μανώλης Χατζηνάκης.
Κείμενο: Ηλίας Παπακωνσταντίνου, μουσική: Αρετή Κοκκίνου, ηθοποιοί: Άννα Ψαρρά, Κωνσταντίνος Πασσάς, Δημήτρης Μικιός. Τραγουδούν: Αργυρώ Καπαρού, Βασίλης Γισδάκης. Παίζουν οι μουσικοί: Έλσα Παπέλη: βιολοντσέλο, Βασίλης Ραψανιώτης: βιολί, Φώτης Μυλωνάς: φλάουτο κλαρινέτο, Σωκράτης Γανιάρης: κρουστά, Χάρης Μπουτσελάκης: μπάσο, Αρετή Κοκκίνου: κιθάρα.
Την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, στις 8.30μμ, στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσό.
Ethnic Heritage Ensemble
Ένα από το πιο ελεύθερα και δημιουργικά κεφάλαια της τζαζ, o αμερικανός master περκασιονίστας, πολυοργανίστας και συνθέτης Kahil El’Zabar και η καταπληκτική μπάντα του να γιορτάσουν περισσότερα από 50 χρόνια πρωτοποριακής δημιουργίας. Η μουσική του Kahil El’Zabar είναι εθιστική και υπέροχη, δεν γνωρίζει σύνορα, εκπέμπει βαθιά πνευματικότητα και ρέει όμορφα ενώνοντας την αρχαϊκή αφρικανική παράδοση με τον σύγχρονο κόσμο, με οriginal συνθέσεις αλλά και γνωστά κομμάτια με τελείως διαφορετική οπτική και groove. Ο Kahil El’Zabar παίζει κρουστά με κάθε ίντσα του σώματός του και η φωνή και ο τρόπος που την χρησιμοποιεί φέρνει πολλές φορές στον νου τον μεγάλο Gil Scott Heron! Ο κορυφαίος καλλιτέχνης που έντυσε με τα κρουστά του, μπάντες όπως του Stevie Wonder, του Paul Simon, της Nina Simone και υπήρξε πολύτιμος συνεργάτης του Dizzy Gillespie, του Cannonball Adderley, του Pharoah Sanders, του David Murray, θα μας ταξιδέψει με τον τρόπο και τη μοναδική του προσέγγιση σε έναν αέναο μουσικό αυθορμητισμό και στην διακριτή πνευματικότητα που αφθονεί στην ιστορία και στις ρίζες της μαύρης μουσικής. Ο Kahil El’Zabar γεννήθηκε το 1953 στο νότιο Σικάγο με το όνομα Clifton Blackburn. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 δημιούργησε τα δύο σχήματα με τα οποία κάνει για πάνω από 50 χρόνια μεγάλη καριέρα με μεγάλη δισκογραφία. Το Ethnic Heritage Ensemble & το Ritual Trio! Με περισσότερες από 30 ηχογραφήσεις με αυτόν ως leader ο Kahil, έχει βάλει τη σφραγίδα του σε πάρα πολλούς εμβληματικούς δίσκους με τον David Murray, τον Archie Shepp, τους Lester & Josef Bowie, τον Joseph Jarman, τον Pharoah Sanders, τον Hamiet Bluiett ή τον Billy Bang ανάμεσα σε πολλούς άλλους! Στις συναυλίες του αυτές στο Half Note Jazz Club, συνοδοιπόροι του είναι οι εκπληκτικοί μόνιμοι συνεργάτες στις μουσικές του αναζητήσεις, οι υπέροχοι, Corey Wilkes στην τρομπέτα, Alex Harding στο βαρύτονο σαξόφωνο και Ishmael Ali στο cello. Έχουμε ευκαιρία να έρθουμε κοντά στο απόλυτο της μουσικής πνευματικότητας και στην ουσία της υπέροχης μαύρης μουσικής κληρονομιάς.
Από 18 έως 21 Οκτωβρίου, Παρασκευή & Σάββατο στις 10.30μμ, Κυριακή & Δευτέρα στις 9.30μμ, στο Half Note Jazz Club.
Αφιέρωμα στον Τσετ Μπέικερ
O Ανδρέας Πολυζωγόπουλος με τους υπέροχους συνεργάτες του, κάνουν ένα αφιέρωμα στον πιο ερωτικό θρύλο της τζαζ, τον μυθικό τρομπετίστα Τσετ Μπέικερ [Chet Baker]. O σπουδαίος τρομπετίστας Ανδρέας Πολυζωγόπουλος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα νέα κεφάλαια στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σύγχρονη ελληνική, και όχι μόνο, τζαζ σκηνή. Ο γεννημένος σ’ ένα μικρό χωριό της Ηλείας, πολυτάλαντος καλλιτέχνης, ξεκίνησε την πορεία του στη μουσική παίζοντας κιθάρα, μέχρι που ανακάλυψε στα 18 του, την τρομπέτα. Σπούδασε τζαζ τρομπέτα στο κονσερβατόριο του Άμστερνταμ, πλάι σε μεγέθη όπως τον Paolo Fresu ή τον Markus Stockhausen! Από τα πρώτα του βήματα ο Πολυζωγόπουλος έδειξε ότι είναι ξεχωριστός και το 2008 ηχογραφεί το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο «Perfumed Dreams» με το σχήμα του Poly Quartet και κέρδισε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό Motives For Jazz του Βελγίου. Το 2010 θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ορχήστρας Τζαζ Νέων.
Έχει ηχογραφήσει πέντε προσωπικά άλμπουμ και συμμετάσχει σε περίπου 60 ηχογραφήσεις μέχρι σήμερα. Τα τελευταία χρόνια περιοδεύει και διακρίνεται στο εξωτερικό, σε club και μεγάλα Φεστιβάλ. Έχει συνεργαστεί με τους Jaques Morelembaum, Michel Portal, Tony Lakatos, Gunter “Baby” Sommer, Mode Plagal, Ψαραντώνη, Σαβίνα Γιαννάτου, Μαρία Φαραντούρη, Dulce Pontes, Δημήτρη Καλαντζή, Βαγγέλη Κατσούλη, Γιώργο Κοντραφούρη, Τάκη Μπαρμπέρη, Θαν. Παπακωνσταντίνου κ.α.
Χαρακτηριστικό γνώρισμα του Ανδρέα Πολυζωγόπουλου είναι η αέναη αναζήτηση του καινούργιου, χωρίς τον φόβο του ρίσκου. Μια ματιά στη δισκογραφία του μαρτυρά κάτι τέτοιο με το ακουστικό κι επιτυχημένο άλμπουμ αφιέρωμα στους Pink Floyd να ακολουθείται από το ambient και ηλεκτρικό δίσκο «One Inch of Love». Ο ευρωπαϊκός ήχος της τζαζ είναι ο χώρος που ο Ανδρέας Πολυζωγόπουλος νιώθει περισσότερο προσφιλή και οικείο, με επιρροές από τους Frezu, Rava, N. P. Molvær, θεωρώντας εξίσου σημαντικά στην μουσική, το ρυθμό αλλά και τη …σιωπή!
Οι τρεις κορυφαίοι μουσικοί προσεγγίζουν τον ευαίσθητο και cool ήχο του Chet Baker, παίζοντας ορισμένα από τα αγαπημένα του jazz standards και με το ιδιαίτερο φορμά χωρίς τύμπανα, όπως το προτιμούσε ο ίδιος ο Chet Baker την τελευταία δεκαετία της ζωής του. Ανδρέας Πολυζωγόπουλος – τρομπέτα. Κώστας Κωνσταντίνου – κοντραμπάσο. Γιώργος Κοντραφούρης – πιάνο.
Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, στις 10.30μμ, στο Half Note Jazz Club.
Ιλιαδα με συνοδεία αρχαίας λύρας
Επιλεγμένες ραψωδίες της Ιλιάδας του Ομήρου, σε δημοτική γλώσσα, με πολύπλευρο τρόπο. Την ενημερωτική εισαγωγή σε κάθε ραψωδία ακολουθεί αφήγηση-παρουσίαση, με τη συνοδεία αρχαίας λύρας επί σκηνής και με σύγχρονη παρουσίαση βίντεο των αντίστοιχων πινάκων ζωγραφικής, από όλα τα μουσεία του κόσμου, που αφορούν στην κάθε ραψωδία. Συντελεστές: εισαγωγή από τον Φώτη Παπαθανασίου, γενικό διευθυντή του Ίδρυματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη. Παρουσίαση και αφήγηση των ραψωδιών από την ηθοποιό Xάρις Συμεωνίδου. Αρχαία Λύρα παίζει ο Νίκος Ξανθούλης, ερμηνευτής και συνθέτης.
Σάββατο 19 και Κυριακή 20 Οκτωβρίου, στις 5μμ, στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη.