«Στο εδώλιο» και πάλι θα καθίσουν, στις 22 Οκτώβρη, μέλη του κινήματος κατά των πλειστηριασμών για τις λαϊκές κατοικίες.
Συνολικά πέντε άτομα θα βρεθούν στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, για τη συμμετοχή τους στην πρώτη κινητοποίηση κατά των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, στις 07/03/2018, αλλά και τη γενικότερη συμμετοχή τους σε αγώνες υπέρ των λαϊκών κατοικιών. Πιο συγκεκριμένα, δικάζονται μέλη του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης (ΣΥΣΘ) και του εργατικού κινήματος της πόλης: Ηλίας Σμήλιος (δάσκαλος, γραμματέας του ΔΣ του Ζ΄ ΣΕΠΕ Θεσσαλονίκης και δημοτικός σύμβουλος Αμπελοκήπων-Μενεμένης), Θανάσης Αγαπητός (συνταξιούχος, πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης και πρώην περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας), Ζήσης Κλεισιάρης (δικηγόρος, πρώην μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης), Γρηγόρης Σκουλάς (συνταξιούχος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Συνταξιούχων «Η Συσπείρωσης») και ο Μάκης Αναγνώστου (εργάτης, μέλος του Σωματείου Εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ).
Η συγκεκριμένη δίκη είχε οριστεί για τις 8 Οκτωβρίου, αλλά διακόπηκε με σκοπό να μεταφερθεί μια μέρα αργότερα, στις 9/10. Αξίζει να σημειωθεί πως την πρώτη φορά πρόεδρος και εισαγγελέας απέρριψαν τις προτάσεις για αναβολή των κατηγορουμένων, λόγω βεβαιωμένου προβλήματος υγείας. Ωστόσο, η δίκη δεν πραγματοποιήθηκε ούτε την επόμενη μέρα. Ειδικότερα, η πρόεδρος δεν προσήλθε να δικάσει μπροστά στο ακροατήριο, όπου βρίσκονταν φοιτητές, συνταξιούχοι και εργαζόμενοι, χωρίς να δώσει αναβολή. Αντιθέτως, επικαλέστηκε «αιφνίδια αδιαθεσία», με αποτέλεσμα να διακόψει, εκ νέου, τη δίκη και να οριστεί για τις 22 Οκτωβρίου με την ίδια έδρα, όπως αναφέρουν οι κατηγορούμενοι σε ανακοίνωσή τους. Το γεγονός ότι απορρίφθηκε η πρόταση των κατηγορουμένων, αλλά διακόπηκε το δικαστήριο για παρόμοιο λόγο, είχε σκοπό να αποδυναμώσει τη μαζικότητα του κινήματος, δείχνοντας την πραγματική αντιμετώπιση των δικαστηρίων προς τους κατηγορούμενους, οι οποίοι δεν έχουν την «πολυτέλεια» να αρρωσταίνουν.
Οι διώξεις σε αγωνιστές/ριες που υπερασπίζονται τα σπίτια και τις ανάγκες των φτωχών, έχει ξεκάθαρα πολιτικό πρόσημο και δεν είναι ένα μεμονωμένο ή τυχαίο γεγονός. Κάθε φορά που μέλη των κινημάτων παλεύουν κόντρα στην υποτίμηση των ζωών τους, το κράτος «δείχνει τα δόντια» του μέσω διώξεων, συλλήψεων και άσκησης βίας.
Για το συγκεκριμένο περιστατικό έχει βαρύτατες ευθύνες η τωρινή κυβέρνηση, καθώς μόνο στη Θεσσαλονίκη πρόκειται να πλειστηριαστούν, στους επόμενους τρεις μήνες, 462 σπίτια, ενώ σε όλη τη χώρα θα γίνουν 15.000 πλειστηριασμοί. Ωστόσο, δεν είναι μια αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει μόνο η Νέα Δημοκρατία. Πρακτικά, η τωρινή δίκη έρχεται να προστεθεί στη λίστα με την «εγκληματική» πολιτική κράτους και κεφαλαίου, που επί σειρά ετών εντείνουν τους πλειστηριασμούς, δίνοντας στις τράπεζες λαϊκές περιουσίες.
Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μπήκαν σε πλήρη εφαρμογή το 2020 με τον πτωχευτικό νόμο 4738/20. Η πρωτοφανής ρύθμιση αυτού του νόμου είχε να κάνει με την πτώχευση των φυσικών προσώπων και τη σύσταση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης, με τον οποίο το κράτος επιχειρεί να «θολώσει τα νερά» των μαζικών πλειστηριασμών. Με τον νόμο αυτό επέρχεται οριζόντια φτωχοποίηση με την επίσπευση και τη δήμευση της περιουσίας των πολιτών, που αφορά όχι μόνο τους φτωχότερους, αλλά και τον μέσο πολίτη που χρωστάει. Στην πράξη, κανείς/καμία που χρωστάει δεν θα έχει την ιδιοκτησία ούτε της κύριας κατοικίας του/της. Συνεπώς, για όσους/ες έχουν οφειλές, θα ρευστοποιείται άμεσα η περιουσία και η πρώτη κατοικία τους. Τέλος, μέσω του συγκεκριμένου νόμου θα πτωχεύει το σπίτι του οφειλέτης/ριας, θα πλειστηριάζεται, και για τα επόμενα τρία χρόνια θα οφείλει να αποδίδει στους πιστωτές του/της το μέρος του εισοδήματος που υπερβαίνει τα προς το ζην.
Κι όλα αυτά εφαρμόζονται σε μια χώρα όπου η εργατική τάξη βάλλεται καθημερινά από την ακρίβεια και την ανεργία, όπου ιδιωτικοποιείται η παιδεία και η υγεία και δίνονται λεφτά μόνο για αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού.
Για το κράτος, λοιπόν, η οικονομική στήριξη σε πολέμους και η εξασφάλιση των υπερκερδών τραπεζών και ιδιωτών αξίζουν πολύ παραπάνω από τις κατοικίες και τις περιουσίες των φτωχών πολιτών, οι οποίοι καλούνται να δώσουν αγώνα ακόμα και για τη επιβίωσή τους.
Γι’ αυτό μια μερίδα της κοινωνίας δίνει αγώνες καθημερινά και τονίζει πως δεν θα σταματήσει ούτε μέσω διώξεων και έντονης καταστολής. Έτσι, ο ΣΥΣΘ καλεί σε συγκέντρωση αλληλεγγύης την Τρίτη 22 Οκτώβρη, στις 8:30 πμ, στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης, όπου δικάζονται οι πέντε αγωνιστές.