Την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου στην Καρδίτσα οι Φίλοι του Παυσίλυπου διοργανώσαμε συναυλία – γιορτή και διαμαρτυρία για να εκπέμψουμε SOS για το πάρκο του Παυσίλυπου. Το Παυσίλυπο της Καρδίτσας και της καρδιάς μας.
Το πάρκο και η πλατεία που από το 1901 (δήμαρχος Δ. Λάππας) έγινε ταυτοτικό τοπόσημο για την Καρδίτσα και τους Καρδιτσιώτες. Τον τελευταίο καιρό το Παυσίλυπο έπεσε θύμα της καταστροφικής αναπτυξιολαγνείας του κυβερνητικού σχεδιασμού μέσω του ΤΑΑ με εκτελεστή την πλειοψηφία του δήμου Καρδίτσας.
Πέρασε πάνω από ένας χρόνος από τότε που οι Φίλοι του Παυσίλυπου εκφράσαμε για πρώτη φορά δημόσια τις αντιρρήσεις μας για την επιχειρούμενη καταστροφική ανάπλαση που θα αλλοιώσει τον αρχιτεκτονικό και πολεοδομικό χαρακτήρα του πάρκου και της πλατείας Πλαστήρα.
Οι αντιρρήσεις μας και οι τεκμηριωμένες προτάσεις που εκφράστηκαν μέσα από ημερίδες, δημοσιεύματα στον Τύπο και επιστολές στη δημοτική αρχή δεν εισακούστηκαν.
Και η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο όταν πριν από δύο εβδομάδες η δημοτική αρχή προσπάθησε να υλοποιήσει την κατά πλειοψηφία απόφαση της δημοτικής επιτροπής και να αναθέσει το έργο με έκπτωση 0,01%.
Πρόκειται για μια ληστρική σύμβαση που καταστρέφει το πάρκο και την πλατεία και απομυζά 8 εκατ. ευρώ απ’ το ΤΑΑ
Ζητήσαμε το αυτονόητο. Διαβούλευση όπου θα έχουν λόγο οι δημότες και συλλογικότητες της πόλης.
Γιατί για εμάς τοπική αυτοδιοίκηση σημαίνει (αν έχουν νόημα πια οι λέξεις) οι κάτοικοι να έχουν λόγο για την πόλη τους, να συμμετέχουν ενεργά στον σχεδιασμό και τις αποφάσεις που αφορούν τη ζωή τους, να διεκδικούν κοντολογίς το αναφαίρετο δικαίωμά τους στην πόλη. Καμία αρχιτεκτονική πρόταση, κανένας πολεοδομικός σχεδιασμός, καμιά ανάπλαση δεν έχει νόημα αν γίνεται ερήμην των κατοίκων τους οποίους αφορά. Όσο φανταχτερά κι αν είναι τα ιλλουστρασιόν φωτορεαλιστικά, όσο εντυπωσιακές κι αν είναι οι μακέτες, αν δεν έχουν την αποδοχή και τη στήριξη των πολιτών γίνονται αυτοστιγμεί άχρηστα σχέδια δίχως σκοπό. Οι κάτοικοι, οι αποδέκτες των προτάσεων ανάπλασης γνωρίζουν πολύ καλά, μέσα από την καθημερινότητά τους τι είναι αυτό που χάνουν και τι σημαίνουν στην πράξη οι ωραιοποιημενες πλασματικές εικόνες, οι πλημμυρισμένες με ψηλά ψεύτικα δέντρα και εντυπωσιακά συντριβάνια, με τα οποία μάταια προσπαθούν να τους πείσουν.
Αγνοηθήκαμε. Η δημοτική αρχή προχώρησε σε μια μελέτη που:
-
-η ξενοδοχειακή της αισθητική καταστρέφει τον οικολογικό αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του πάρκου (το πάρκο γίνεται αυλή πεντάστερου ξενοδοχείου)
-
-μια μελέτη - υπερπαραγωγή προδιαγραφών Ντουμπάι
-
-μια μελέτη που μειώνει την αίσθηση του πάρκου δάσους και αυξάνει την αίσθηση του πάρκου ζαρντινιέρα
-
-που προτείνει την αφαίρεση όλης της θαμνώδους βλάστησης χωρίς να την αντικαθιστά
-
-που προτείνει εκτεταμένη υδάτινη επιφάνεια 500 τ.μ. με 60+ πίδακες και υπόγεια δεξαμενή συλλογής και φιλτραρίσματος όμβριων υδάτων
-
-που προτείνει στο ανατολικό τμήμα τη δημιουργία της πλατείας δημαρχείου εις βάρος του πρασίνου
-
-που καταστρέφει την παιδική χαρά
-
-μια μελέτη που δεν επεμβαίνει πολεοδομικά στην ευρύτερη περιοχή, όπως ο Άγιος Κωνσταντίνος και το υπαίθριο πάρκινγκ, το συγκρότημα 3ου δημοτικού σχολείου, το νέο δημαρχείο με τον περιβάλλοντα χώρο, ο χώρος δίπλα στον μύλο Κολέτσου και πιθανά ο ίδιος ο χώρος του μύλου Κολέτσου σε συνεργασία με τη συνεταιριστική τράπεζα.
Επιπλέον προβληματική είναι η έλλειψη διαχειριστικής έκθεσης – μελέτης για την κοπή των δέντρων και την επέμβαση στο πράσινο του πάρκου.
Η γενική αίσθηση είναι πως γίνεται μια προσπάθεια να χωρέσει «ατάκτως ερριμμένο» όλο το λεξιλόγιο της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, προκειμένου να καλυφθεί ο προϋπολογισμός των 8 εκατ. ευρώ.
Κατά την πορεία ενός έτους και πάνω αυτού του αγώνα τονίσαμε πως στο επίπεδο του αρχιτεκτονικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, η μόνη διαδικασία που είναι αποδεκτή σε διεθνές επίπεδο είναι αυτή των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών και η εφαρμογή τους επιβάλλεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Ακόμη και εάν τα συγκεκριμένα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΤΑΑ εξαιρέθηκαν του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού από την κυβέρνηση, δεν μπορεί αυτό να αποτελεί άλλοθι για αναπλάσεις εμβληματικού χαρακτήρα, όπως αυτή στο πάρκο του Παυσίλυπου. Η μέθοδος μελέτης - κατασκευής που επέλεξε η δημοτική αρχή, όπως και η απουσία σοβαρής δημόσιας διαβούλευσης, δείχνει μία αδικαιολόγητη εμμονή. Το αποτέλεσμα των πρόσφατων δημοτικών εκλογών δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για αυτές τις μεθοδεύσεις.
Να σημειώσουμε, επίσης, ότι η τοπική οικονομία και η επιχειρηματικότητα του νομού δεν έχει σε τίποτα να ωφεληθεί από τα 8 εκατ. του ΤΑΑ, αφού το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης καταλήγει σε προμήθεια εισαγόμενων υλικών, καθιστώντας φανερό το ζήτημα της υπερσυγκέντρωσης πόρων του ΤΑΑ σε λίγες επιχειρήσεις και της αποτυχίας διάχυσής τους στη πραγματική οικονομία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Για όλα αυτά ενώσαμε τις φωνές μας διαμαρτυρόμενοι και τραγουδώντας, για να μη πραγματοποιηθεί η καταστροφική ανάπλαση του κυβερνητικού σχεδιασμού.