Μια συστοιχία πυραύλων επικουρούμενη από εκατό στρατιώτες και μια επιστολή με τις υπογραφές δύο υπουργών ήλθαν την εβδομάδα που πέρασε να προσδώσουν νέες διαστάσεις στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
Δύο στοιχεία «διπλωματίας των όπλων» αλληλένδετα, αλλά και διακριτά ως προς τους αποδέκτες του μηνύματος.
Το πρωί της Τρίτης (15/10), σε μια έξαρση των εκκαθαρίσεων που επιχειρεί εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες ο ισραηλινός στρατός στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, νέα αεροπορικά πλήγματα άφησαν πίσω τους νεκρούς τριάντα παλαιστίνιους άμαχους. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ (UNRWA), στο κομμάτι αυτό του παλαιστινιακού θύλακα όπου βρίσκονται παγιδευμένοι πάνω από 400.000 άνθρωποι χωρίς πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό και περίθαλψη, έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά τουλάχιστον διακόσιοι άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά και γυναίκες, αλλά και πολλοί που, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν μετά την έκδοση εντολής από τον ισραηλινό στρατό να εκκενωθεί η περιοχή, πέφτουν χτυπημένοι από ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές.
Υπάρχουν φωνές που υπαινίσσονται προθέσεις εθνοκάθαρσης −και πυκνώνουν καθημερινά.
Σύμφωνα με δήλωση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου την ίδια μέρα (Τρίτη 15/10), ο ισραηλινός στρατός φαίνεται να επιχειρεί αποκοπή «της βόρειας Γάζας από την υπόλοιπη Λωρίδα της Γάζας». Ακόμη σαφέστερος, ο αρθρογράφος της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz, Γκιντεόν Λεβύ, δήλωσε στο Al Jazeera: «Το Ισραήλ έχει πει ότι, βασικά, η Χαμάς ως στρατιωτική δύναμη έχει συντριβεί εντελώς. Γιατί συνεχίζει; Συνεχίζει επειδή θα ήθελε να δει το βόρειο τμήμα της Γάζας να αδειάσει από όλους τους παλαιστίνιους κατοίκους του».
Το μέγεθος της τραγωδίας −και οι γεωπολιτικές προεκτάσεις του− έχει προσλάβει διαστάσεις τέτοιες που πλέον ενοχοποιούν κάθε διάθεση αποσιώπησης.
Την αποφράδα Τρίτη έγινε γνωστό ότι δυο μέρες νωρίτερα (Κυριακή 13/10) οι ΗΠΑ απέστειλαν στο Ισραήλ αυτό που αποκλήθηκε «κάποιας μορφής τελεσίγραφο». Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, και ο υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, με κοινή επιστολή τους, μέρη της οποίας διέρρευσαν, κάλεσαν το Τελ Αβίβ να λάβει «μέτρα βελτίωσης της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας», αν δεν θέλει να υπάρξει διακοπή της αμερικανικής εξοπλιστικής βοήθειας, αφήνοντας, σύμφωνα πάντα με τις διαρροές, περιθώρια στο Ισραήλ να το πράξει μέσα στις επόμενες τριάντα ημέρες.
Η εκτίμηση πολλών αναλυτών ότι το περιθώριο αυτό των τριάντα ημερών ίσως αρκεί στο Ισραήλ για να ολοκληρώσει τα σχέδια του για τη βόρεια Γάζα ακούγεται πειστική. Όσο τουλάχιστον και η επισήμανση ότι η προθεσμία εκπνέει μετά τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, που σημαίνει ότι η οποία προεδρία προκύψει από αυτές θα μπορεί να υπαναχωρήσει επικαλούμενη άλλες, απρόβλεπτες εξελίξεις.
Το σχετικό απόθεμα είναι ανεξάντλητο −και διαθέσιμο σε κάθε ευκαιρία.
Ξημερώματα Τετάρτης, λίγες μόνο ώρες από τη δήλωση των ΗΠΑ ότι «αντιτίθενται στο εύρος των ισραηλινών επιθέσεων» στον Λίβανο, το Ισραήλ έπληξε ακωλύτως τα νότια προάστια της Βηρυτού, αγνοώντας επιδεικτικά «φιλικές παραινέσεις» και διεθνείς αντιδράσεις, και προσθέτοντας νέα θύματα στον κατάλογο των 2.500 νεκρών και των 11.000 τραυματιών από τα χτυπήματά του εντός του Λιβάνου τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Είναι, όπως επισημαίνει δημοσίευμα του Reuters, απόρροια του ότι οι ΗΠΑ, παρά τις… κατόπιν εορτής «δημόσιες αντιρρήσεις» της κυβέρνησης Μπάιντεν, ενεργούν με κριτήριο το κατά πόσο τα πλήγματα στην Χεζμπολάχ υπηρετούν τον «μεγάλο στόχο» τους, που δεν είναι άλλος από την εξουδετέρωση του Ιράν.
Είναι ακριβώς αυτό που υπαγόρευσε τη γνωστοποίηση −σε διόλου τυχαίο συγχρονισμό με την επιστολή των Μπλίνκεν και Όστιν− της απόφασης της κυβέρνησης Μπάιντεν να προχωρήσει στην ανάπτυξη επί ισραηλινού εδάφους μιας από τις επτά συστοιχίες του συστήματος THAAD [Terminal High Altitude Area Defense] που διαθέτει, ενός από τα πιο προηγμένα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, και περίπου 100 στρατιώτες που απαιτούνται για τη λειτουργία του.
Πρόκειται για μια «εξαιρετικά ασυνήθιστη ανάπτυξη» δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ισραήλ, και μάλιστα με προσωπικό εδάφους, όπως σχολιάζει το Reuters, προσθέτοντας ότι αμερικανικά στρατεύματα συνδράμουν ένα χρόνο τώρα το Ισραήλ επιχειρώντας στη Μέση Ανατολή από πολεμικά πλοία και με μαχητικά αεροσκάφη, όμως ποτέ από βάση τους εντός του Ισραήλ.
Η κίνηση αυτή φέρνει τις ΗΠΑ έμμεσα αντιμέτωπες με το Ιράν όχι εξαιτίας του προφανούς, που είναι η απόκρουση ενδεχόμενων πυραυλικών αντιποίνων της Τεχεράνης σε χτυπήματα εναντίον της από το Τελ Αβίβ, αλλά εξαιτίας της «αυτοσυγκράτησης» που αναμένεται ότι θα εκβιαστεί να επιδείξει το Ιράν μπροστά στον κίνδυνο να προκαλέσει ανθρώπινες απώλειες στην αμερικανική πλευρά. Είναι μια έμμεση, υπαρκτή πρόκληση προς το Ιράν, η απάντηση του οποίου αναμένεται με ιδιαίτερη ανησυχία, με ορατό τον κίνδυνο η Μέση Ανατολή να βρεθεί στη δίνη ενός ατελείωτου πολέμου, όπως γράφει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, εξαιτίας των αναχρονιστικών εμμονών της ακροδεξιάς κυβέρνησης Νετανιάχου και της άρνησης της να δεχτεί −αδιαφορώντας για την επιείκεια της Ιστορίας− ότι η μόνη διέξοδος είναι ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος δίπλα στο Ισραήλ.
Καμιά εθνοκάθαρση δεν θα εξαλείψει τους Παλαιστίνιους από προσώπου γης πριν δυναμιτίσει την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή, η οποία εμπερικλείει την Ελλάδα και τις γεωπολιτικές αλληλεξαρτήσεις της με τον αραβικό κόσμο και τη γείτονα Τουρκία.
Η ιστορία θα είναι πιο επιεικής με τη χώρα μας αν ο σημερινός πρωθυπουργός, σε κάποια από τις δηλώσεις του αναφορικά με τη Μέση Ανατολή, όπως αυτή στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, δεν παραλείψει να αναφερθεί, παράλληλα με το «νόμιμο δικαίωμα» του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, στο αυτονόητο δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν πατρίδα, δικαίωμα αναγνωρισμένο πανηγυρικά πριν από 77 ολόκληρα χρόνια από τον νεοσύστατο Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 1947.