Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων
Ο Διονύσης Γραμμένος κατόρθωσε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να αναδείξει διεθνώς την Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (EΛΣON) σε ένα μουσικό σύνολο υψηλού επαγγελματικού επιπέδου, το οποίο ̶ πέρα από τον ανυπολόγιστης αξίας εκπαιδευτικό του ρόλο ̶ προσφέρει ερμηνείες που ικανοποιούν ακόμη και το απαιτητικότερο ακροατήριο. Η συναυλία του Οκτωβρίου, η οποία αποτελεί προπομπό της πρώτης εμφάνισης της ΕΛΣΟΝ στο Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης, αναμένεται τόσο για την ερμηνευτική δεινότητα μαέστρου κι ορχήστρας όσο και για την επιλογή του ρεπερτορίου. Το πρόγραμμα ισορροπεί ανάμεσα στη μοντέρνα εκλεπτυσμένη, «εθνική» (αλλά και τόσο προσωπική) γλώσσα του Σκαλκώτα, (Επιλογή από τους 36 Ελληνικούς χορούς για ορχήστρα) στη χορευτική, μελωδική και από κάθε άποψη ξεσηκωτική γραφή του Μπέρνσταϊν (Συμφωνικοί χοροί από το West Side Story) αλλά και στο σύγχρονο στιλ της βρετανίδας Άννας Κλάιν, («rewind» για ορχήστρα 2005), έργα της οποίας παίζονται παγκοσμίως.
Την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου, στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.
Στην αρχή των τραγουδιών...
Στην αρχή των τραγουδιών …για μια στιγμή… γρήγορα η ώρα πέρασε... θα θυμηθούμε τα υπέροχα τραγούδια σε μια βραδιά αφιερωμένη στον σπουδαίο συνθέτη Νίκο Ξυδάκη. Επιπλέον ύστερα από πολλά χρόνια ένα σημαντικό μέρος του ιστορικού ρεπερτορίου του Νίκου Ξυδάκη θα ηχογραφηθεί εκ νέου με καινούργιες ενορχηστρώσεις και ερμηνείες ενώ παράλληλα θα κινηματογραφηθεί.
Η Φωτεινή Βελεσιώτου, η Βιολέτα Ίκαρη και ο Κώστας Τριανταφυλλίδης θα ερμηνεύσουν τα μεγάλα τραγούδια του συνθέτη και των μοναδικών ποιητών και στιχουργών που έχει μελοποιήσει δίνοντας τους νέα πνοή και διάσταση. Τις νέες ενορχηστρώσεις επιμελείται ο ίδιος ο Νίκος Ξυδάκης μαζί με τον Άρη Κονιδάρη και τη συνδρομή σημαντικών μουσικών της νέας γενιάς.
Συμμετέχουν σε ρόλους έκπληξη η Ελένη Βιτάλη, ο Αντώνης Απέργης και ο
Νίκος Ξύδης.
Παίζουν οι μουσικοί: Άρης Κονιδάρης - ενορχήστρωση, πιάνο, κλασική κιθάρα, Νίκος Γύρας - μπουζούκι, ούτι, τραγούδι, Μιχάλης Ατσάλης - ακουστική κιθάρα, τραγούδι, Μιχάλης Δάρμας - μπάσο, Ορφέας Σιέρρας: κρουστά, ηχοληψία - Κώστας Κυριακίδης
Την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου, στις 10μμ, στο Σταυρό του Νότου Κεντρική Σκηνή.
Θεόδωρος Κουρεντζής και Utopia Orchestra
Στον κύκλο «Μεγάλες Ορχήστρες - Μεγάλοι Μαέστροι» του Μεγάρου Μουσικής εντάσσεται και η εμφάνιση του πολυβραβευμένου μαέστρου, γνωστού για τις ανατρεπτικές ερμηνείες του, Θεόδωρου Κουρεντζή. Ο Θεόδωρος Κουρεντζής και η ορχήστρα του Utopia, με ένα ειδικό πρόγραμμα, το οποίο δίνει στο κοινό τη σπάνια ευκαιρία να βιώσει μια μυσταγωγική εμπειρία που ενώνει τη μουσική του χθες με τη σύγχρονη δημιουργία, δίνουν παράλληλα τροφή για σκέψη στον ακροατή.
Η συναυλία ανοίγει με ένα νέο έργο του διακεκριμένου αμερικανού συνθέτη Τζέι Σβαρτς, το οποίο γράφτηκε για τον Έλληνα σούπερ σταρ του πόντιουμ και παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρεμιέρα. [Jay Schwartz Πασακάλια - Μουσική για ορχήστρα IX (2024]. Το έργο έχει θέμα τη μετανάστευση, την περιθωριοποίηση και την αναζήτηση της ταυτότητάς μας . Ακολουθεί ένα συμφωνικό κομψοτέχνημα, η Πέμπτη συμφωνία του Μάλερ, ένα περιπετειώδες, εσωτερικό ταξίδι στις πιο μύχιες ατραπούς της ανθρώπινης ψυχής. Ένα έργο μνημειωδών διαστάσεων που κατέχει περίοπτη θέση στο παγκόσμιο ορχηστρικό ρεπερτόριο και εξακολουθεί, έναν αιώνα μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του στην Κολωνία, να συγκινεί βαθιά το σημερινό κοινό. Το αργό μέρος της Συμφωνίας, το περίφημο Adagietto, άφησε το στίγμα του και στον χώρο του κινηματογράφου, επενδύοντας μουσικά τη μεταφορά της νουβέλας Θάνατος στη Βενετία του Τόμας Μαν, σε σκηνοθεσία του Λουκίνο Βισκόντι.
Κάθε συναυλιακή εμφάνιση του Θεόδωρου Κουρεντζή, όπου κι αν πραγματοποιείται, όποιο συμφωνικό έργο κι αν αφορά, αποτελεί αναμφισβήτητα μουσικό γεγονός, το οποίο συζητείται, απασχολεί, συναρπάζει, συγκινεί, προκαλεί. Στις συναυλίες του στην Ελλάδα, πέραν του αμιγώς μουσικού θαυμασμού, προστίθεται και ένα αίσθημα υπερηφάνειας από πλευράς του κοινού για τον έλληνα αρχιμουσικό, ο οποίος έχει προ πολλού κερδίσει μια θέση στο πάνθεον των μεγαλύτερων καλλιτεχνών του πλανήτη.
Το Σάββατο 2 και Κυριακή 3 Νοεμβρίου, στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.
Homage to Chick
Ο διεθνούς φήμης μπασίστας Πέτρος Κλαμπάνης μαζί με τον εκπληκτικό πιανίστα Σάι Μαέστρο [Shai Maestro] κάνουν ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στον θρυλικό πιανίστα και συνθέτη Τσικ Κορέα [Chick Corea]. Ο Τσικ Κορέα ήταν μια εμβληματική φιγούρα στον κόσμο της τζαζ, πασίγνωστός για τις καινοτόμες συνθέσεις και το εκπληκτικό παίξιμό του στο πιάνο και τα κίμπορντς, με τα γκρουπ του Μάιλς Ντέιβις και ύστερα με τα δικά του projects. Η επιρροή του έχει αφήσει ανεξίτηλο σημάδι σε γενιές μουσικών, συμπεριλαμβανομένου του Πέτρου Κλαμπάνη και του Σάι Μαέστρο.
Για τον Πέτρο Κλαμπάνη, το να αποτίνει φόρο τιμής στον Chick Corea δεν είναι μόνο μια “γιορτή” για τη μουσική κληρονομιά του, αλλά και μια απόδειξη της βαθιάς επίδρασης που έχει η μουσική του Κορέα στο δικό του καλλιτεχνικό ταξίδι. Μαζί με τον πιανίστα «φαινόμενο», ο Πέτρος Κλαμπάνης θα τιμήσει το μουσικό έργο του Κορέα μέσα σε μια συναρπαστική βραδιά μουσικής που υπόσχεται να μας μαγέψει και να μας εμπνεύσει.
Μη χάσετε αυτό το αξέχαστο αφιέρωμα σε έναν από τους μεγαλύτερους πρωτοπόρους της jazz.
Την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, στις 9.30μμ, στο Half Note Jazz Club.
Διεθνές Φεστιβάλ Κορώνης
Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κορώνης, δύο καταξιωμένες σολίστ του βιολιού και του τσέμπαλου, η Στέλλα Τσάνη και η Κατερίνα Κτώνα, θα παρουσιάσουν ένα ξεχωριστό πρόγραμμα με έργα από την εποχή του μπαρόκ ως τις μέρες μας
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η εξέχουσα βιολονίστρια Στέλλα Τσάνη έχει εμφανιστεί επανειλημμένα στο Φεστιβάλ Κορώνης, σημειώνοντας ιδιαίτερη επιτυχία και αθρόα προσέλευση ακροατών. Και οι δύο διακεκριμένες σολίστ έχουν πολυετή και σπουδαία καριέρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το ρεσιτάλ βιολιού και τσέμπαλου παρουσιάζεται ως μια ξεχωριστή εμπειρία για όποιον θέλει να απολαύσει ποιοτική και ενδιαφέρουσα μουσική. Θα ακουστούν έργα των: Johann Christian Bach, Σάββας Ζάννας, Gaetano Pugnani, Darius Milhaud, Σοφία Μαυρογενίδου ιταλικοί χοροί και άλλα.
Υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού
Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, στις 8μμ, στο Κτίριο Κλάππα, Κορώνη.