Σε κλίμα έντασης και σκληρής αντιπαράθεσης των δυνάμεων της Αριστεράς (Νέο Λαϊκό Μέτωπο) με το μακρονικό στρατόπεδο, συνεπικουρούμενου ενίοτε και από την άκρα δεξιά (Εθνικός Συναγερμός, RN), συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση του Μισέλ Mπαρνιέ. Έναν προϋπολογισμό όπου προβλέπονται περικοπές των δημόσιων δαπανών πάνω από 60 δισ. ευρώ τον χρόνο. Περικοπές, το βάρος των οποίων θα κληθούν και πάλι να σηκώσουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που έγιναν γνωστά. Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται να περικοπεί κατά 5 δισ. το ποσό που κατευθύνεται προς τις Περιφερειακές Συλλογικότητες (Περιφέρειες, Δήμοι κ.λπ.). Να μειωθούν οι θέσεις εργασίας στην εκπαίδευση, δηλαδή να απολυθούν 4.000 εκπαιδευτικοί.

Από αυτά τα μέτρα λιτότητας δεν ξεφεύγουν ούτε οι συνταξιούχοι που δεν θα δουν, τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο του 2025, καμία αύξηση.

 

Με τον προϋπολογισμό του 2025, τον έβδομο στα χρόνια του μακρονισμού, τηρείται αυστηρά η συνταγή: Οι μεγάλες επιχειρήσεις θα πρέπει να «ενισχυθούν με 175 δισ. ευρώ, όπως κάθε χρόνο. Δηλαδή το 1/3 του προϋπολογισμού πάει προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένοι προορισμοί - στόχοι, χωρίς έλεγχο και μέτρα ανταποδοτικά, χωρίς προϋποθέσεις», σημειώνει η CGT σε μελέτη της.

Οι μέτοχοι της CAC 40 (χρηματιστήριο) αύξησαν κατά 30% τα κέρδη τους, τα τελευταία χρόνια ενώ οι μισθοί έμειναν σχεδόν καθηλωμένοι. Αυτή η πολιτική είχε βαριές συνέπειες για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Ο προϋπολογισμός έρχεται να επιβεβαιώσει την αποτυχία της πολιτικής του νεοφιλελευθερισμού. Παρά την επιμονή του μακρονικού στρατοπέδου που διακηρύττει ότι «βελτιώθηκε η οικονομία της χώρας, μειώθηκε η ανεργία, χωρίς να αναφέρoυν ότι οι νεοπροσλαμβανόμενοι δουλεύουν με πρόσκαιρες συμβάσεις εργασίας. Ότι διογκώθηκαν οι ανισότητες και ότι ο πλούτος συγκεντρώθηκε σε όλο και λιγότερα χέρια […] ενώ η χώρα οδηγείται με την πλάτη στον τοίχο», σύμφωνα με το περιοδικό Politis.

Πώς αντιμετωπίζονται τα δημόσια ελλείμματα; Το ερώτημα αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης εντός και εκτός Βουλής. Ο πρώην πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ συνεχίζει να στοχοποιεί τις δημόσιες δαπάνες παρά τη διάψευσή του από το INSEE (Εθνικό Στατιστικό Ερευνητικό Ινστιτούτο), αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι από το 59,6% του ΑΕΠ το 2021 έπεσαν στο 57,3% το 2023.

Στην πραγματικότητα το πρόβλημα οφείλεται στα μειωμένα δημόσια έσοδα λόγω μείωσης των φόρων. Όπως υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Μπρούν Λεμέρ: «Η δημοσιονομική τρύπα οφείλεται στη μείωση των φορολογικών εσόδων». Καθώς και στην επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας.

Πράγματι στις μειώσεις των φόρων που αποφάσισε ο Μακρόν το 2017 θα πρέπει να αναζητηθεί η αιτία των δημοσίων ελλειμμάτων που εκτιμάται ότι έφθασαν στα 70 δισ. το 2023. Από την κατάσταση αυτή επωφελήθηκαν κυρίως οι πολύ πλούσιοι και οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Η εμμονή στην ίδια πολιτική θα έχει ένα διπλό αρνητικό αποτέλεσμα: μια παραπέρα υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών όπως παιδεία, υγεία κ.λπ. και την πτώση της οικονομικής δραστηριότητας η οποία ήδη βρίσκεται σε δυσχερή θέση.

Έτσι δεν είναι τυχαίο που άρχισαν και μέσα στην κυβέρνηση να ακούγονται διαφορετικές φωνές. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να αναγνωρίσει την αναγκαιότητα για μια πιο δίκαιη φορολογία. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο πρόεδρος της Τράπεζας της Γαλλίας που δήλωσε: «Δεν αποκλείουμε να ζητήσουμε μια προσπάθεια και από τα εύπορα νοικοκυριά και τις μεγάλες επιχειρήσεις». Σ’ αυτή την άποψη αντέδρασε το στρατόπεδο Μακρόν μέχρι και η άκρα δεξιά.

«Ωστόσο είναι σαφές πως οι ιδέες του προοδευτικού στρατοπέδου μπήκαν στο τραπέζι των συζητήσεων και μάλιστα βρήκαν μεγάλη απήχηση και στήριξη από μια μεγάλη μερίδα του λαού», αναφέρει ο Ντομινίκ Φιγιό, γνωστός οικονομολόγος. Τα συνδικάτα και η Αριστερά έχουν προγραμματίσει δράσεις με αίτημα την επαναφορά των φόρων που μείωσε ο Μακρόν από το 2017.

Να μειωθεί η φοροδιαφυγή των μεγάλων επιχειρήσεων που υπολογίζεται ότι επωφελούνται με 100 δισ. κάθε χρόνο στη Γαλλία και 1.000 δισ. στην Ευρώπη. Όσες είναι οι δαπάνες για την υγεία στις 27 χώρες της ΕΕ. Και τέλος ζητούν τη φορολόγηση των μεγάλων εταιρειών όπως η Total κ.ά.

Τα μέτρα αυτά θα συμβάλλουν στη μείωση των ελλειμμάτων «κατά 145 δισ. ευρώ το 2024. Και το κυριότερο να συνειδητοποιηθεί η ανάγκη της φορολογικής δικαιοσύνης, με ένα προοδευτικό φορολογικό σύστημα. Ας μην ξεχνάμε πως οδηγός μας (μπούσουλας) είναι το άρθρο 13 της διακήρυξης των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των πολιτών. Είναι αναγκαία η κοινή συμμετοχή – συνεισφορά από όλους τους πολίτες με τον επιμερισμό ο καθένας σύμφωνα με τις δυνατότητές του», σύμφωνα με τον Ντομινίκ Φιγιό.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet