Το σίριαλ του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται. Στη σκηνή, με τα φώτα να αργοσβήνουν, εμφανίζονται παλιοί και νέοι πρωταγωνιστές, νέα πανάκριβα κτίρια, καπνογόνα, πούλμαν με μεταφερόμενους θεατές, εμπρηστικές ή αμφίσημες δηλώσεις, κακόγουστοι μονόλογοι, εξομολογήσεις, προετοιμασίες για την αρένα του συνεδρίου, που όμως δεν είναι δεδομένο τούτη τη στιγμή ότι θα γίνει.
Και παρότι πλησιάζει το τέλος του έργου οι θεατές λιγοστεύουν, η φθορά μεγαλώνει, οι πρωταγωνιστές επαναλαμβάνονται. Μπορεί να μην ξέρουμε πότε ακριβώς ολοκληρώνεται η «παράσταση», ωστόσο ένα είναι σίγουρο. Η επόμενη ημέρα, όποτε και αν είναι αυτή, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, δεν θα βρει τους σημερινούς πρωταγωνιστές στην ίδια σκηνή. Οι δρόμοι τους θα χωρίσουν. Και αυτό είναι οριστικό.
Κάτω από τον πάτο
Ο Στ. Κασσελάκης σαν έτοιμος από καιρό δημιούργησε τη δική του ηλεκτρονική πλατφόρμα κάνοντας εγγραφές και νοίκιασε πανάκριβα γραφεία στον Ταύρο, αν και υποστηρίζει ότι αυτά καλύπτουν την προεκλογική περίοδο για την εκλογή προέδρου και μόνο. Ο τρόπος όμως που παρουσίασε τα γραφεία των 1.500 τμ (είναι το σπίτι σας κλπ) μόνο αυτό δεν προμηνύει. Παράλληλα -και ενώ συνεχίζει να αυτοαποκαλείται πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-, προετοιμάζει το έδαφος, ώστε να αποδώσει την ευθύνη της αναπόφευκτης διάσπασης στην άλλη πλευρά. Αν, όπως λέει, υπάρξουν αποκλεισμοί υποψηφίων ή αποκλεισμοί συνέδρων, «θα πράξουμε το αυτονόητο». Ο Στ. Κασσελάκης πριν συγκροτήσει ένα απολύτως δικό του ελεγχόμενο κόμμα, θα σύρει τον ΣΥΡΙΖΑ κάτω από τον πάτο. Με πρόσχημα τη δημοκρατία, κομμένη και ραμμένη ασφαλώς στα μέτρα του, θα επιχειρήσει η έξοδός του (εφόσον βέβαια χαθεί η μάχη του συνεδρίου και η υποψηφιότητά του) να καταγραφεί ως ένα ακόμα «πραξικόπημα των γραφειοκρατών της Κουμουνδούρου» έναντι του… νέου, που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί ο ίδιος. Ή, για να το πούμε διαφορετικά, πως ο θύτης βαφτίζεται θύμα.
Θα γίνει το συνέδριο;
Από την απέναντι πλευρά, των «87» ή «100», υπάρχει μια απόφαση και ένα ερωτηματικό. Η απόφαση είναι να τελειώνουν όσο πιο γρήγορα γίνεται με τον Κασσελάκη, γι’ αυτό και σκληραίνουν τη γλώσσα τους. Οι δημοσκοπικές έρευνες δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ μονοψήφιο ποσοστό (6,5%), με την απαξίωση και τη χλεύη να παγιώνονται. Όσο καθυστερεί τυπικά το «διαζύγιο» η μόνη δραστηριότητα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι να τρώει τις σάρκες του και να διώχνει κόσμο. Γνωρίζουν, όμως, ότι δεν εξαρτάται μόνο από τους ίδιους. Η διεκδίκηση του τίτλου και ότι αυτό περιέχει (αν και μπορεί να αποδειχθεί αδειανό πουκάμισο) θα κρατήσει καιρό. Πόσο; Κανείς δεν μπορεί να το εκτιμήσει με σιγουριά.
Το ερωτηματικό, που ως φαίνεται ταλανίζει τη σημερινή πλειοψηφία της Κ.Ε. είναι η ημερομηνία του συνεδρίου. Με βάση τις αποφάσεις το έκτακτο συνέδριο θα διεξαχθεί 8 – 10 Νοεμβρίου, σε λίγες ημέρες δηλαδή. Θα γίνει όμως το συνέδριο; Υπάρχουν εισηγήσεις για αναβολή, χωρίς όμως να υπάρχουν οριστικές αποφάσεις. Ορισμένα στελέχη των «87» υποστηρίζουν ότι μια αναβολή, ας πούμε για τις αρχές του νέου χρόνου, θα έδινε πόντους στον Κασσελάκη και θα ενίσχυε την εντύπωση ενός τεχνητού και αυταρχικού αποκλεισμού ερήμην της βάσης του κόμματος. Συνεπώς υποστηρίζουν ότι το συνέδριο πρέπει να γίνει στην προγραμματισμένη του ημερομηνία και εκεί να δοθεί η οριστική μάχη. Όσοι όμως μιλούν για αναβολή εκτιμούν ότι το συνέδριο στην ουσία θα είναι αρένα απύθμενης απαξίωσης για το κόμμα, καθώς η συνύπαρξη για τρείς ημέρες με τους αγριεμένους και φανατικούς οπαδούς του Κασσελάκη και όσα μπορούν να συμβούν εκεί, ενδεχομένως, να αποβεί μοιραία και να είναι η ταφόπλακα για το κόμμα. Στο ίδιο πλαίσιο όσοι υποστηρίζουν την αναβολή προτείνουν στο μεσοδιάστημα την ευθύνη της λειτουργίας του κόμματος να την έχει η πολιτική Γραμματεία ή ένα προσωρινό διεθυντήριο, που θα έχει την έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής. Ωστόσο, δεν πρέπει να αποκλειστεί ένα ακόμα σενάριο. Να αποφασιστεί από την Κεντρική Επιτροπή ή από ένα διευρυμένο σώμα αναβολή συνεδρίου, αλλά να διεξαχθούν οι εκλογές για τον πρόεδρο στις ημερομηνίες που έχουν καθοριστεί, φυσικά χωρίς τον Κασσελάκη. Μια τέτοια απόφαση ασφαλώς θα σήμαινε αυτόματα διάσπαση.
Τις προηγούμενες ημέρες οι συσκέψεις, κυρίως σε επίπεδο μελών της Κ.Ε. ήταν συνεχείς χωρίς να υπάρχει κατάληξη, που να έχει γνωστοποιηθεί. Εντούτοις οι ημέρες περνάνε και ο χρόνος πιέζει αφόρητα. Οι τοπικές οργανώσεις αποδυναμωμένες και βαθιά διχασμένες αναμένουν τις τελικές οδηγίες, καθώς η ώρα εκλογής αντιπροσώπων είναι μια ανάσα από σήμερα.
Οι συσχετισμοί
Ως προς τους συσχετισμούς δύναμης, δύσκολα μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι έχει την απάντηση. Στις οργανώσεις της περιφέρειας οι «87» έχουν τον πρώτο λόγο, σε αντίθεση με την Αττική που η πλευρά Κασσελάκη δείχνει μάλλον να υπερισχύει. Ο Παύλος Πολάκης, κάπου στη μέση της κομματικής γεωγραφίας, ανάμεσα στα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα, επιχειρεί να καταγραφεί ως η φωνή της λογικής αν και αντικειμενικά δύσκολα μπορεί να το πετύχει. Έχει καταφέρει άλλωστε να μην είναι αρεστός σε καμία πλευρά. Το στρατόπεδο του έκπτωτου προέδρου τον θεωρεί «προδότη», με κάθε του ανάρτηση να συνοδεύεται από εκατοντάδες αρνητικά ή ειρωνικά σχόλια. Από την άλλη, η σχέση μέρους των «87» με τον Παύλο Πολάκη ήταν πάντα τεταμένη, ανεξάρτητα αν σε αυτή τη χρονική στιγμή υπάρχει αποκλειστικά μέτωπο εναντίον του Κασσελάκη.
Γ. Τσίπρας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο διάλυσης
Στο μπλοκ της πλειοψηφίας πάντως υπάρχουν διαφορετικές φωνές. Για παράδειγμα ο Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος πριν λίγες ημέρες αποκάλυψε ότι στήριξε τον Κασσελάκη για να μην επικρατήσει η Έφη Αχτισόγλου (ήταν ένας από τους 32 που υπέγραψαν τη δήλωση υποψηφιότητας Κασσελάκη), υποστήριξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τραυματιστεί ανεπανόρθωτα» και ότι «θα πρέπει να πάμε σε επανίδρυση ενός άλλου φορέα στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ». Συνεχίζοντας τις… περισπούδαστες αναλύσεις του δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και στην περίπτωση που εκδιωχθεί ο Κασσελάκης. «Χρειάζεται κάτι νέο στον προοδευτικό χώρο» είπε. Οι ατάκες του Γ. Τσίπρα, που προέκυψαν (Τυχαία; Μάλλον όχι) αμέσως μετά την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στον Πειραιά, μπορούν να θεωρηθούν και προβοκατόρικες για την πλειοψηφία της ΚΕ, καθώς δίνουν επιχειρήματα στην πλευρά Κασσελάκη να υποστηρίξουν ότι αυτοί που επιδιώκουν τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι «87» και όχι οι ίδιοι. Άλλωστε, ο έκπτωτος πρόεδρος επαναλαμβάνει πυκνά συχνά ότι ο ίδιος δεν θα μετατρέψει το κόμμα του σε συνιστώσα μιας ευρύτερης κεντροαριστερής σύμπραξης. Στελέχη των «87» είναι φανερά ενοχλημένα από τις συνεχείς και μάλλον άστοχες δηλώσεις του Γ. Τσίπρα, που αν μη τι άλλο τους εκθέτει στα μάτια του κομματικού κόσμου. Να σημειώσουμε, επίσης, ότι ο Γ. Τσίπρας ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο ξάδελφός του και πρώην πρωθυπουργός να επανέλθει σε πρωταγωνιστικό ρόλο, στην ερώτηση ποιον υποψήφιο υποστηρίζει απάντησε «κανέναν».
Η Επιτροπή Δεοντολογίας
Και ενώ οι εξελίξεις τρέχουν όλα τα μέρη του ΣΥΡΙΖΑ ρίχνουν κλεφτές ματιές στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Δώδεκα μέλη της ΚΕ του κλίματος Κασσελάκη με κείμενό τους παρέπεμψαν Όλγα Γεροβασίλη, Κώστα Ζαχαριάδη και Απόστολο Γκλέτσο στην Ε.Δ. για αντικαταστατικές δημόσιες δηλώσεις τους. Αμέσως μετά η πλειοψηφία της Επιτροπής έκρινε ότι το συνέδριο και μόνο έχει την ευθύνη της έγκρισης ή όχι υποψηφιοτήτων αμφισβητώντας το δικαίωμα της ΚΕ να παίρνει σχετικές αποφάσεις. Στον αντίποδα η μειοψηφία της Επιτροπής δεοντολογίας, πέρασε στην αντεπίθεση σημειώνοντας ότι η Ε.Δ. δεν δικαιούται να κρίνει αποφάσεις οργάνων, ενώ σχολιάζοντας την ηλεκτρονική πλατφόρμα και τα γραφεία Κασσελάκη σημείωσε ότι πουθενά δεν προβλέπονται ιδιωτικές δομές. Για να καταλήξουν οι «πέντε» της Επιτροπής Δεοντολογίας «Η συλλογική μας ιστορία δεν επιτρέπεται να γίνεται παιχνίδι στα χέρια των επικίνδυνα ανόητων ή και των συνειδητών συκοφαντών».