Το αίτημα για τη συμπροεδρία ανδρών και γυναικών στα πολιτικά κόμματα προέκυψε ως μέρος της ευρύτερης προσπάθειας για την προώθηση της ισότητας των φύλων στην πολιτική. Oι βασικοί λόγοι που οδήγησαν στο συγκεκριμένο αίτημα θα λέγαμε πως είναι: α. ανισότητα εκπροσώπησης: Οι γυναίκες ήταν και είναι υποεκπροσωπούμενες σε θέσεις ηγεσίας στα πολιτικά κόμματα. Η συμπροεδρία συντελεί στην υλοποίηση του φεμινιστικού στόχου της ισότιμης εκπροσώπευσης των φύλων στις ηγετικές θέσεις των κομμάτων. β. συμβολισμός και πρότυπο: Η συμπροεδρία προσφέρει έναν ισχυρό συμβολισμό για την ισότητα και τη συνεργασία μεταξύ των φύλων, δημιουργώντας πρότυπα που μπορούν να επηρεάσουν θετικά τη γενικότερη κοινωνική αντίληψη για τα έμφυλα ζητήματα. Έτσι ή αλλιώς, η ιδέα της συμπροεδρίας συμβολίζει ένα βήμα προς μια πιο δίκαιη έμφυλη πολιτική πραγματικότητα και αντικατοπτρίζει τις αξίες της ισότητας και της δικαιοσύνης στην πολιτική συμμετοχή γ. προώθηση των γυναικών στην πολιτική: Με τη θεσμοθέτηση της συμπροεδρίας, ανοίγει ο δρόμος ώστε περισσότερες γυναίκες να αναλάβουν ηγετικούς ρόλους, γεγονός που συχνά αποθαρρύνεται από τις πατριαρχικές παραδοσιακές πολιτικές δομές, βαθιά ανδροκρατούμενες. δ. ισορροπία στη λήψη αποφάσεων: Η συμπροεδρία είναι δυνατόν να οδηγήσει σε πιο ισορροπημένες αποφάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις ς και τα συμφέροντα τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών και όχι μόνο. Να σημειωθεί πως οι κοινωνίες όπου έχει εφαρμοστεί η συμπροεδρία τείνουν να αποδέχονται θετικά αυτή τη μορφή ηγεσίας, προσεγγίζοντάς την ως ένα σημαντικό βήμα προς την ισότητα των φύλων.
Οι εμπειρίες και εφαρμογές της συμπροεδρίας ανδρών και γυναικών στα πολιτικά κόμματα βρίσκονται κυρίως στην Ευρώπη, ιδιαίτερα σε κόμματα με αριστερή ή οικολογική προέλευση, τα οποία αντιλαμβάνονται τη συμπροεδρία ως μέρος της ευρύτερης στρατηγικής τους για την προώθηση της έμφυλης ισότητας και τη διασφάλιση της ισότιμης εκπροσώπησης. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ενδεικτικά στη Γερμανία το Κόμμα των Πρασίνων (Bündnis 90/Die Grünen), το οποίο εφαρμόζει τη συμπροεδρία από τη δεκαετία του 1980 και στη Γαλλία το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα (Europe Écologie – Les Verts). Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (European Left Party - EL) αποδέχεται τη συμπροεδρία με βάση μια σειρά από επιχειρήματα που ευθυγραμμίζονται με τις ιδεολογικές του αρχές και τους στόχους του. Τα συγκεκριμένα επιχειρήματα εστιάζουν στην προώθηση της ισότητας, την ενίσχυση της εσωκομματικής δημοκρατίας, την καταπολέμηση των έμφυλων ανισοτήτων και την ανταπόκριση στις κοινωνικές ανάγκες για μια πιο δίκαιη και ισότιμη πολιτική εκπροσώπηση. Κι αξίζει να τονιστεί πως το αίτημα της συμπροεδρίας συνδέεται στενά με τη διεύρυνση της εσωκομματικής δημοκρατίας και τον εκδημοκρατισμό των πολιτικών κομμάτων-και των αριστερών. Η συμπροεδρία μπορεί να θεωρηθεί ως θεσμική καινοτομία που προάγει την ισότητα και την πολυφωνία, ενισχύοντας έτσι τη συμμετοχή και την εκπροσώπηση των μελών του κόμματος στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Με δυο λόγια, δια της αποκέντρωσης της εξουσίας και της ενίσχυσης της συνεργατικότητας, η συμπροεδρία μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία πιο ανοιχτών και δημοκρατικών κομμάτων, όπου η φωνή κάθε μέλους έχει αξία και επιρροή.
Η εισαγωγή της συμπροεδρίας στο καταστατικό ενός μικρού κόμματος, όπως η Νέα Αριστερά στην Ελλάδα, θα ωφελήσει κατά την άποψή μας το κόμμα, καθώς θα στείλει ισχυρό μήνυμα έμφυλης ισότητας, δείχνοντας-ιδιαίτερα στις γυναίκες- ότι η Νέα Αριστερά δεσμεύεται στην πρακτική προώθηση της ισότητας όχι μόνο στις πολιτικές της θέσεις, αλλά και στην εσωτερική της οργάνωση, αφού η συγκεκριμένη πολιτική επιλογή της αντιπροσωπεύει ουσιαστική δέσμευση ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στην ηγεσία της. Ακόμα η συμπροεδρία εμφανίζει τη Νέα Αριστερά ως κόμμα ανοιχτό σε καινοτόμες δομές διακυβέρνησης και αποφασισμένο να κάνει πράξη τις αξίες της. Το γεγονός θα μπορούσε να προσελκύσει νεότερες/ους ψηφοφόρους και να διαφοροποιήσει το κόμμα από τους παραδοσιακούς πολιτικούς σχηματισμούς- και της Αριστεράς, ενώ στέλνει ισχυρό συμβολικό μήνυμα στον κόσμο της Αριστεράς, πως το κόμμα υλοποιεί τις αξίες της ισότητας και της δικαιοσύνης όχι μόνο στις πολιτικές του, αλλά και στη λειτουργία του. Κι οπωσδήποτε λειτουργεί ως πρότυπο για άλλα κόμματα και κινήματα, προωθώντας την ιδέα ότι η ισότητα των φύλων μπορεί να επιτευχθεί και στην πράξη, όχι μόνο στη θεωρία. Παράλληλα όμως η συμπροεδρία ενδυναμώνει τις αριστερές γυναίκες να συμμετάσχουν πιο ενεργά στην πολιτική, βλέποντας ότι υπάρχει πραγματική βούληση για την προώθησή τους σε ηγετικές θέσεις και την ανάληψη ισότιμου ρόλου στη διαμόρφωση της πολιτικής και κοινωνικής ατζέντας. Τέλος, ενισχύει την ταυτότητα του κόμματος ως προοδευτικού και ανοιχτού σε νέες ιδέες και πρακτικές, που δεν φοβάται να πρωτοπορεί σε θέματα ισότητας και δικαιοσύνης, ταυτόχρονα με την ενίσχυση της εικόνας του ως φορέα συλλογικής ηγεσίας και αλληλεγγύης, επιβεβαιώνοντας το ότι η δύναμη δεν συγκεντρώνεται σε ένα μόνον άτομο, αλλά κατανέμεται ισότιμα και έμφυλα.
Μαρία Γκασούκα, συντονίστρια του Φεμινιστικού Δικτύου-Νέα Αριστερά
Υ.γ. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή κατά τη συνεδρίαση της πρόσφατης Κεντρικής Επιτροπής. Ένας πολύ αγαπημένος σύντροφος μου είπε πως με αυτή διχάζουμε το κόμμα. Κι αναρωτιέμαι νομίζω εύλογα για το πού ήταν οι γυναίκες στις εκατοντάδες/ χιλιάδες διασπάσεις της Αριστεράς από την ίδρυσή της; Πάντα τις σχεδίασαν και τις υλοποίησαν άνδρες, κάνω λάθος; ήταν ή δεν ήταν ανέκαθεν μια ανδρική υπόθεση;