Η «Εποχή» συζητά με τον δρ Μουσταφά Μπαργκούτι για τις επώδυνες εξελίξεις στην Παλαιστίνη, μια πολιτική προσωπικότητα που έχει σφραγίσει διαχρονικά το πολιτικό τοπίο της χώρας του, κορυφαίος γιατρός (καρδιολόγος) και διανοούμενος.
Έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του «Κόμματος του Λαού» (πρώην Κομμουνιστικό Κόμμα) από το οποίο παραιτήθηκε το 2002. Από τότε είναι Γενικός Γραμματέας του κόμματος «Παλαιστινιακή Εθνική Πρωτοβουλία», μέλος του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου(η Βουλή της Παλαιστίνης) και του Κεντρικού Συμβουλίου της PLO από το 2006. Το 2010 προτάθηκε από την Ιρλανδή ακτιβίστρια Μέιρεντ Κόριγκαν Μαγκουάιρ για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, που της είχε απονεμηθεί το 1976.
Μετά τα αντίποινα του Ισραήλ εναντίον του Ιράν πιστεύετε ότι οδεύουμε στην αρχή ενός περιφερειακού πολέμου στη Μέση Ανατολή, με εμπλοκή του Ιράν, που θα μπορούσε να παρασύρει και τις ΗΠΑ;
Αυτό θα ήθελε να συμβεί ο Νετανιάχου. Ακόμα ονειρεύεται ένα νέο, μεγάλο, περιφερειακό πόλεμο με το Ιράν αλλά θέλει τον αμερικανικό στρατό να πολεμήσει για εκείνον για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί δεν έχει τις στρατιωτικές δυνατότητες να καταστρέψει τις δυνάμεις του Ιράν και δεύτερον γιατί θέλει να χρησιμοποιήσει τους Αμερικάνους για αυτό τον σκοπό. Οι Αμερικάνοι, έως τώρα, είναι προσεκτικοί, νομίζω τον συγκράτησαν χθες[1]. Το γεγονός ότι αυτή η επίθεση ήταν πολύ περιορισμένη, στην ουσία οι στόχοι της ήταν συμβολικοί, μας δείχνει ότι οι ΗΠΑ μπορούν να συγκρατήσουν τον Νετανιάχου, όταν θέλουν. Δείχνει ότι o Νετανιάχου έχει ακινητοποιηθεί, έχει παραλύσει και ότι το Ισραήλ είναι αποδυναμωμένο, χωρίς τη στρατιωτική υποστήριξη της Δύσης. Στην πραγματικότητα εάν δεν είχαν αυτήν τη στρατιωτική στήριξη, δεν θα μπορούσαν να εξαπολύσουν τον πόλεμο στη Γάζα ή στον Λίβανο.
Αυτό που είναι θλιβερό, είναι ότι οι ΗΠΑ μπορούν να τον συγκρατήσουν και στην περίπτωση του Ιράν το έκαναν. Για τη Γάζα του επέτρεψαν, δίνοντάς του πλήρη αρμοδιότητα και υποστήριξη, να διαπράττει εθνοκάθαρση εναντίον του παλαιστινιακού λαού. Να διεξάγει τον χειρότερο πόλεμο γενοκτονίας στη σύγχρονη ιστορία.
Αυτό μας κάνει να νιώθουμε ακόμα μεγαλύτερο θυμό για τις ΗΠΑ. Είναι πολύ σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι η αεροπορική επιδρομή δεν ήταν αντίποινα αλλά επίθεση των ισραηλινών, γιατί όταν το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ, προέβη σε αντίποινα για τις ισραηλινές επιθέσεις.
Νομίζω οι Αμερικάνοι ήταν αναγκασμένοι να τον συγκρατήσουν, γιατί δεν είναι έτοιμοι να μπουν σε έναν περιφερειακό πόλεμο, τώρα, ενώ ταυτόχρονα κυριαρχεί στη σκέψη τους η σύγκρουση με Ρωσία και Κίνα.
Ίσως αυτοί ήταν οι λόγοι που έκαναν τον Νετανιάχου να περιορίσει τους στόχους του. Ειδικότερα απέφυγε πετρελαϊκές και πυρηνικές εγκαταστάσεις. Αλλά και πάλι αυτό μας κάνει να νιώθουμε μεγάλο θυμό, σύγχυση και απογοήτευση, όχι μόνο για τις Η.Π.Α αλλά για ολόκληρο τον κόσμο, που εδώ και ένα χρόνο απείχε ακόμα και από το να προσπαθήσει να σταματήσει το Ισραήλ, που συνεχίζει, έως τώρα, να διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα.
Νέες προσπάθειες ξεκινούν για την κατάπαυση του πυρός ξεκινούν στην Ντόχα. Υπάρχουν προοπτικές να υπογραφεί συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και στο Λίβανο;
Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, γιατί ο Νετανιάχου θέλει μόνο προσωρινή εκεχειρία. Θέλει να επιστρέψουν κάποιοι από τους ισραηλινούς αιχμάλωτους, χωρίς να σταματήσει τον πόλεμο. Αυτό δεν θα το δεχτούν οι παλαιστίνιοι. Ο μοναδικός τρόπος για να υπάρξει συμφωνία, είναι να συμφωνήσει το Ισραήλ στην πλήρη κατάπαυση του πυρός. Και ύστερα από ότι έγινε με Ιράν, τώρα είμαστε ακόμα περισσότερο πεπεισμένοι ότι αν οι Η.Π.Α το θέλουν, μπορούν να ασκήσουν πίεση στον Νετανιάχου να συμφωνήσει στην κατάπαυση του πυρός. Αλλιώς πρέπει να δηλώσω ότι δεν είμαι πολύ αισιόδοξος για τις διαβουλεύσεις.
Όμως, ταυτόχρονα, είναι σίγουρο ότι αποφεύγοντας έναν περιφερειακό πόλεμο, είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει θετικά στην πιθανότητα να υπάρξει κατάπαυση του πυρός.
Θα σας πω τι θα κάνει το Ισραήλ να δεχθεί ίσως κατάπαυση του πυρός. Εφόσον οι Αμερικάνοι δεν πρόκειται να τον πιέσουν, όπως βλέπουμε, οι δύο παράμετροι που θα σταματήσουν το Ισραήλ, είναι οι ανθρώπινες και οι οικονομικές απώλειες που υφίσταται, εξαιτίας αυτού του πολέμου. Τώρα πληρώνουν πολύ ψηλό τίμημα, αιμορραγούν στο Λίβανο και βρίσκονται στη χειρότερη, πιθανόν, οικονομική κατάσταση που είχαν ποτέ στην ιστορία τους.
Η Βόρεια Γάζα, ειδικότερα ο καταυλισμός Τζαμπάλια, είναι υπό πλήρη αποκλεισμό. Ποια είναι τα σχέδια του Ισραήλ για τη Λωρίδα;
Ο στόχος του Ισραήλ είναι να προβεί σε εθνοκάθαρση εναντίον των παλαιστίνιων σε όλη την εδαφική επικράτεια της Βόρειας Γάζας, ως προπαρασκευαστικό στάδιο διεξαγωγής εθνοκάθαρσης σε ολόκληρη τη Λωρίδα. Ο Νετανιάχου ποτέ δεν εγκατέλειψε το αρχικό του σχέδιο, από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, που ήταν να προσπαθήσει να εκτοπίσει όλο το λαό στην έρημο του Σινά. Όμως δεν μπόρεσε να το πετύχει λόγω της ακλόνητης θέλησης των ανθρώπων, όπως επίσης και γιατί η Αίγυπτος αρνήθηκε να συνεργαστεί μαζί τους.
Τώρα προσπαθεί να εφαρμόσει το «Σχέδιο των Στρατηγών», όπως ονομάζεται, που διαμορφώθηκε από τον Τζιόρα Εϊλάντ και άλλους στρατηγούς. Προβλέπει την πλήρη καταστροφή στο Βορρά και τον εκτοπισμό των παλαιστίνιων προς το Νότο. Έως τώρα έχουν βομβαρδίσει και καταστρέψει τα περισσότερα σπίτια, αναγκάζοντας 50.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις γειτονιές τους, όμως ο λαός αρνείται να εγκαταλείψει τον Βορρά. Η ακλόνητη θέληση των ανθρώπων είναι να παραμείνουν στη γη τους, παρά τις τεράστιες απώλειες που έχουν υποστεί. Έως τώρα 1.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της επίθεσης. Ο λαός όμως είναι αποφασισμένος και για αυτό το λόγο νομίζω ότι τα σχέδια του Νετανιάχου έχουν αποτύχει έως τώρα.
Μπορείτε να μας μεταφέρετε μαρτυρίες κατοίκων της Βόρειας Γάζας από την εισβολή του ισραηλινού στρατού και ειδικότερα τι συνέβη με τα νοσοκομεία και το προσωπικό τους;
Έχουμε ιατρικές ομάδες που παρέχουν υπηρεσίες στη Βόρεια Γάζα. Διευθύνω έναν οργανισμό που ονομάζεται Palestinian Medical Relief Society (PMRS), που έχει 1716 γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό ο οποίος λειτουργεί σε ολόκληρη τη Γάζα θεραπεύοντας χιλιάδες ασθενείς, κάθε μήνα. Έχουμε ένα μεγάλο ιατρικό κέντρο στην πόλη της Γάζας, που ασχολείται με 2400 ασθενείς κάθε μέρα, παρέχοντας ιατρικές υπηρεσίες και στους ασθενείς που ήταν εντός του νοσοκομείου Αλ-Σίφα. Έχουμε μια κλινική στον καταυλισμό Τζαμπάλια που ήδη βομβαρδίστηκε δύο φορές. Την πρώτη φορά που βομβαρδίστηκε επισκευάστηκε και μετά βομβαρδίστηκε ξανά.
Τα τρία νοσοκομεία της Βόρειας Γάζας τέθηκαν σε πολιορκία και δέχθηκαν επίθεση από τους ισραηλινούς. Αυτά είναι το Ινδονησιακό νοσοκομείο, το Αλ Άγντα και το Καμάλ Αντγάν. Σήμερα ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στο Καμάλ Αντγάν συλλαμβάνοντας πολλούς από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αφού πρώτα τους ανάγκασαν να βγάλουν τα ρούχα τους. Τους υπόλοιπους τους πήγαν σε κλειστούς θαλάμους. Ο στρατός συνέλαβε ακόμα και ασθενείς που ήταν στα κρεβάτια τους. Είχαμε 230 τραυματίες και ιατρικό προσωπικό, δεν γνωρίζουμε πόσοι από αυτούς έχουν συλληφθεί και πόσοι είναι ακόμα εντός του νοσοκομείου. Το νοσοκομείο δέχθηκε επίθεση από drones και βομβαρδίστηκε. Η μοναδική γεννήτρια οξυγόνου καταστράφηκε από την αεροπορική επιδρομή, με συνέπεια να πεθάνουν παιδιά στη Μονάδα Εντατικής θεραπείας. Κάθε σύστημα επικοινωνίας με το νοσοκομείο έχει διακοπεί.
Τις τελευταίες 21 μέρες όλη η Βόρεια Γάζα, που συμπεριλαμβάνει και τα 3 νοσοκομεία, δεν είχε τροφή, καθαρό νερό και καύσιμα. Οι άνθρωποι λιμοκτονούν γιατί στερούνται όλα αυτά τα αγαθά, που το Ισραήλ δεν επιτρέπει στην περιοχή.
Αυτές είναι πιο τραγικές στιγμές της γενοκτονίας, γιατί εκτός ότι στερούν τροφή και νερό από τους ανθρώπους, επιπρόσθετα τους βομβαρδίζουν. Πραγματοποιούν αεροπορικές επιθέσεις, επιδρομές με drones και προβαίνουν, χωρίς διακρίσεις, σε βομβαρδισμό πυροβολικού και αυτό είναι το χειρότερο. Ήμουν στη Γάζα κατά τη διάρκεια του πολέμου το 2014 και είδα πως αυτοί οι βομβαρδισμοί πραγματικά καταστρέφουν τους ανθρώπους. Γιατί δεν έχουν συγκεκριμένους στόχους, χτυπούν αδιακρίτως. Και το αποτέλεσμα είναι ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν και ειδικότερα παιδιά.
Όμως, βομβαρδισμοί δεν γίνονται μόνο στον Βορρά αλλά και στον Νότο. Χθες χάσαμε 66 παιδιά από την οικογένεια Αλ Φάρα, εξαιτίας των βομβαρδισμών στο Χαν Γιούνις. Άρα και στο Νότο συνεχίζουν τη φοβερή καταστροφή, ισοπεδώνοντας όλες τις υποδομές και όχι μόνο αυτό αλλά αρκετοί από όσους συνέλαβαν εκτελέστηκαν επί τόπου, που σημαίνει ότι ο ισραηλινός στρατός τους σκότωσε αφού πρώτα τους συνέλαβε.
Αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που έχει συμβεί. Γνωρίζουμε ότι εκατοντάδες πολίτες έχουν εκτελεστεί επί τόπου. Παραθέτουμε πρόσφατο ρεπορτάζ του CNN, σύμφωνα με το οποίο ισραηλινός αξιωματικός παραδέχθηκε ότι χρησιμοποίησαν παλαιστίνιους πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες. Και αυτή η ομολογία έγινε από τον ίδιο το στρατιώτη. Και όμως η Δύση εξακολουθεί να είναι μεροληπτική όσον αφορά το Ισραήλ.
H δική μου άποψη είναι ότι τώρα το Ισραήλ έχει μια φασιστική κυβέρνηση, όμως το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι μόνο η ηγεσία αλλά και ένα σημαντικό μέρος της ισραηλινής κοινωνίας. Ποτέ δεν είχα ακούσει ή είχα δει ξανά κάτι αντίστοιχο με εξαίρεση την περίπτωση της Γερμανίας, με την άνοδο των Ναζί στην εξουσία.
Έχεις μια φασιστική κυβέρνηση, με υπουργό Οικονομικών που είναι ταυτόχρονα και ο κυβερνήτης της Δυτικής Όχθης, τον Μπεζαλέλ Σμότριχ, που αυτοχαρακτηρίζεται ως φασίστας και ομοφοβικός. Στις δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι το Ισραήλ πρέπει να πλημμυρίσει τη Δυτική Όχθη με εποίκους και νέους οικισμούς, έτσι ώστε οι παλαιστίνιοι να χάσουν κάθε ελπίδα δημιουργίας δικού τους κράτους. Και τότε θα πρέπει να διαλέξουν: είτε να φύγουν, που σημαίνει εθνοκάθαρση, είτε μια ζωή υποδούλωσης, που σημαίνει για πάντα απαρτχάιντ, είτε να πεθάνουν, που σημαίνει γενοκτονία. Αυτή είναι η ορολογία του υπουργού Οικονομικών και οι άλλοι, όπως ο Μπεν Γκιβρ, λένε ότι η Γάζα είναι τμήμα του Ισραήλ και ότι όλοι οι παλαιστίνιοι πρέπει να εκδιωχθούν από τη Γάζα, έτσι ώστε το Ισραήλ να χτίσει εκεί παράνομους οικισμούς. Ακόμα και ο Νετανιάχου, πριν την 7η Οκτωβρίου, είχε μιλήσει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, δείχνοντας ένα χάρτη του Ισραήλ που συμπεριλάμβανε την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης και της Γάζας. Στην τελευταία του ομιλία έδειξε στον χάρτη τη Γάζα και είπε ότι «η Λωρίδα εμφυτεύτηκε στο Ισραήλ». Όλα αυτά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Φασισμό. Σιωνισμό.
Υπουργοί καλούν για μια δεύτερη Νάκμπα στη Γάζα. Τι θα αποτρέψει την υλοποίηση αυτών των σχεδίων του Ισραήλ που μόλις αναφέρατε;
Εμείς θα τους σταματήσουμε, με σθένος και αποφασιστικότητα, με την αντίσταση, με την ενότητα μας και μαζί με τους ανθρώπους από ολόκληρο τον κόσμο που είναι αλληλέγγυοι στον αγώνα μας, η συμβολή τους έχει καταλυτική σημασία. Εμείς οι παλαιστίνιοι είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε, δεν θα φύγουμε από τη χώρα μας. Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί μια δεύτερη Νάκμπα, όσο υψηλό και αν είναι το κόστος, θα κάνουμε ότι χρειαστεί.
Αλλά αυτό που «σκοτώθηκε» στη Γάζα δεν είναι μόνο οι 52.000 παλαιστίνιοι, μεταξύ αυτών και 17.000 παιδιά. Αυτό που «σκοτώθηκε» στην άμμο της είναι το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Οι ηγέτες του κόσμου πρέπει να αναρωτηθούν τώρα: πως επέτρεψαν να συμβεί αυτό; Πως μπόρεσαν η Γαλλία, η Γερμανία, η Μ. Βρετανία και οι ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες να επιτρέψουν στο Ισραήλ να ποδοπατήσει το Διεθνές Δίκαιο; Να είστε σίγουροι, τώρα όλοι θα πληρώσουν ένα υψηλό τίμημα.
Γιατί αν δεν υπάρχει η διεθνής νομολογία, το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, τότε οποιαδήποτε δύναμη, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, μπορεί να κάνει ότι θέλει, όποτε το επιλέξει. Αυτό είναι ένα μεγάλο ρίσκο όχι μόνο για τους παλαιστίνιους αλλά για όλους τους ανθρώπους στον πλανήτη. Για να αποτραπεί, θα πρέπει να διοργανωθεί, άμεσα, η μεγαλύτερη, κατά το δυνατόν, καμπάνια Μποϋκοτάζ, Επενδύσεις και Κυρώσεις εναντίον του Ισραήλ. Αυτή η εκστρατεία μπορεί να σταματήσει το Ισραήλ, εάν συμμετέχουν πολλές χώρες.
Ταυτόχρονα, πιστέψτε με, στη Γάζα δεν «πέθανε» μόνο το διεθνές δίκαιο αλλά και οι ηθικές αξίες χωρών, που διατείνονται ότι υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διεθνή νομιμότητα. Συνήθιζαν να κάνουν κηρύγματα στους λαούς για τη δημοκρατία, ίσως και σε εσένα να έκαναν μάθημα στέλνοντας ανθρώπους να σε διδάξουν για τα δημοκρατικά ιδεώδη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όλοι αυτοί τώρα που είναι; Πως μπορούν πλέον να μιλούν για τις πανανθρώπινες αξίες, μετά από αυτό το τρομερό δίλημμα που δημιουργήθηκε από το Ισραήλ στη Γάζα;
Από τη Μόσχα, αντιπροσωπείες κομμάτων της Παλαιστίνης ζήτησαν την παρέμβαση της Ρωσίας, για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Πόσο σημαντική είναι η επίτευξη ενότητας σύμφωνα με τη Διακήρυξη του Πεκίνου;
Είναι πολύ σημαντική. Αγωνίζομαι για την παλαιστινιακή ενότητα τουλάχιστον 20 χρόνια. Ήμουν ο κύριος μεσολαβητής μεταξύ Χαμάς και Φατάχ, όταν το 2007 σχηματίσθηκε η μοναδική κυβέρνηση εθνικής ενότητας που είχαμε. Ήμουν στη Μόσχα και συνέταξα τη συμφωνία όπως επίσης και αυτή του Πεκίνου. Νομίζω ότι είναι μια πολύ λογική συμφωνία. Βοηθάει στην σφυρηλάτηση της παλαιστινιακής ενότητας αλλά έως τώρα η Παλαιστινιακή Αρχή αρνείται να την εφαρμόσει. Εξακολουθούν να κωλυσιεργούν. Το έχω δηλώσει δημόσια η μπάλα βρίσκεται πλέον στην πλευρά της Παλαιστινιακής Αρχής και του πρόεδρου, που θα έπρεπε αμέσως να εκκινήσει διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής συναίνεσης.
Προσωπικά πιστεύω ότι σε αυτόν τον αγώνα που κάνουμε, δεν θα τα καταφέρουμε χωρίς να υπάρξει ενωμένη παλαιστινιακή ηγεσία και θα συνεχίζουμε να πιέζουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, προκειμένου να το πετύχουμε.
Στην Αριζόνα των ΗΠΑ παλαιστινιακές, αραβικές και μουσουλμανικές κοινότητες σε ανοιχτή επιστολή τους ζητούν από το εκλογικό σώμα να μην ψηφίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ. Πιστεύετε ότι το αποτέλεσμα της κάλπης θα επηρεάσει τον αγώνα σας για αυτοδιάθεση;
Δυστυχώς οι πολιτικές της κυβέρνησης Μπάιντεν δημιούργησαν ένα χάος που κλιμακώνεται στην περιοχή. Έκανε φοβερά πράγματα υποστηρίζοντας τη γενοκτονία στη Γάζα. Και όχι μόνο τη στήριξε αλλά συμμετείχε.
Ωστόσο καταλαβαίνουμε ότι ο Τραμπ είναι ακόμα χειρότερος, γιατί θέλει να εξαλείψει πλήρως το παλαιστινιακό ζήτημα. Επομένως συμφωνώ με το πνεύμα της επιστολής ότι κανένας δεν θα πρέπει να ψηφίσει τον Τραμπ. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι τόσο ο Τζον Μπάιντεν όσο και η Καμάλα Χάρις μπορεί να χάσουν στις εκλογές γιατί οι θέσεις τους δεν ήταν σωστές ως προς τους παλαιστίνιους.
Αν η Καμάλα Χάρις αποτύχει θα πρέπει να επιρρίψει τις ευθύνες στον εαυτό της, γιατί δεν κατάφερε να τηρήσει μια πιο αυστηρή στάση, όσον αφορά την επιθετικότητα του Ισραήλ εναντίον των παλαιστίνιων. Εάν το είχε πράξει θα είχε εξασφαλίσει την ψήφο από τα swing states[2]. Γνωρίζω βέβαια ότι πολλοί παλαιστίνιοι θα την ψηφίσουν και πάλι, γιατί η άλλη υποψηφιότητα είναι πολύ χειρότερη. Ωστόσο θα μπορούσε να είχε λάβει πολύ μεγαλύτερη υποστήριξη, εάν είχε προβάλλει μια πιο ξεκάθαρη θέση ενάντια στη γενοκτονία που υπόκεινται οι παλαιστίνιοι.
Πάντως, υπάρχει τεράστιο ρίσκο εάν εκλεγεί ο Τραμπ. Είναι σίγουρο ότι θα έρθουμε αντιμέτωποι με μεγαλύτερες δυσκολίες, μπορεί ακόμα και να επιτρέψει στον Νετανιάχου να προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη ή ένα μεγάλο τμήμα της. Ελπίζω, ειλικρινά, ότι δεν θα νικήσει, θα δούμε τι θα συμβεί. Όμως σε κάθε περίπτωση ακόμα και αν η Καμάλα Χάρις νικήσει, αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα. Έχουμε ένα μακρύ δρόμο μπροστά μας Πρέπει να δώσουμε αυτή τη μάχη για τα νόμιμα δικαιώματα μας και να είμαστε ενωμένοι.
Υπάρχει όμως μια αμυδρή χαραμάδα ελπίδας: οι μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στη νέα γενιά ειδικότερα στη νεολαία του Δημοκρατικού Κόμματος. Ίσως η υποψήφια πρόεδρος να αποκτήσει μεγαλύτερη ευαισθησία ως προς τα νέα παιδιά του κόμματος της. Ίσως.
Και για το εκλογικό σώμα ίσως αυτό να είναι ένας επιπρόσθετος λόγος να μην ψηφίσει τον Τράμπ.
Σημειώσεις:
1. Η συνέντευξη μας πραγματοποιήθηκε την επόμενη μέρα της ισραηλινής επίθεσης εναντίον του Ιράν
2. Τα swing states είναι οι πολιτείες των Η.Π.Α όπου το αποτέλεσμα της κάλπης μπορεί να κρίνει τον νικητή των εκλογών.