Η Τατιάνα Ζωγράφου είναι συνθέτρια, ερμηνεύτρια, μουσικοπαιδαγωγός και συγγραφέας. Σπούδασε Παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Αγγλία, με αντικείμενο τη Μουσική στην Εκπαίδευση (Master in Music Education, University of Reading). Εργάζεται ως μουσικοπαιδαγωγός στην ιδιωτική εκπαίδευση και ως συνθέτρια είναι αφοσιωμένη σχεδόν ολοκληρωτικά στο παιδικό τραγούδι. Γράφει με ευαισθησία και λυρισμό και επικοινωνεί μαγικά με τα παιδιά, τόσο ώστε να θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές εκπροσώπους αυτού του δύσκολου εγχειρήματος, έχοντας μάλιστα στο ενεργητικό της και πλούσια παιδική δισκογραφία. Η ευαισθησία της στη μουσική εκπαίδευση και στα δικαιώματα των παιδιών είναι προφανής, καθώς στα κύρια ενδιαφέροντά της βρίσκονται η υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων και ειδικότερα η διαπολιτισμική ευαισθητοποίηση. Συνεργάζεται χρόνια με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του παιδιού.
Τραγούδια της έχουν ερμηνεύσει οι: Μαρία Φαραντούρη, Νένα Βενετσάνου, Σαβίνα Γιαννάτου, Τάσος Αποστόλου, Βασίλης Παπακωσταντίνου, Διονύσης Σαββόπουλος, Βαγγέλης Γερμανός, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαΐδης, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Ηλίας Λιούγκος, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Γιώργος Νταλάρας, Δάφνη Πανουργιά, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Νεφέλη Φασούλη, Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Γιώργης Χριστοδούλου κ.ά.
Τώρα, η Τατιάνα Ζωγράφου ετοιμάζει τέσσερις συναυλίες για να γιορτάσει τα είκοσι χρόνια που φτιάχνει τραγούδια για μικρούς και μεγάλους. Είχα τη χαρά να παρευρεθώ στις πρόβες της και να της αποσπάσω δυο λόγια…
Τη συνέντευξη πήρε η Λιάνα Μαλανδρενιώτη
Τι υπέροχη ατμόσφαιρα, η γιορτή έχει αρχίσει από τις πρόβες! Πώς ξεκίνησες την ενασχολησή σου με τη μουσική;
Από μικρή καθόμουν στο πιάνο και τραγουδούσα. Τα πόδια μου δεν ’φτάναν στο πάτωμα, όμως εγώ εκεί!
Όταν άρχισα να μαθαίνω πιάνο δεν μελετούσα για το μάθημα αλλά πάλι ήμουν συνέχεια στο πιάνο προσπαθώντας να βρω με το αυτί λ.χ. το «Έφυγες νωρίς» της Πρωτοψάλτη, «Τα γαλάζια σου γράμματα», τον Ανθρωπάκο αλλά και οργανικά του Μάνου Χατζιδάκι που ακούγαμε στο σπίτι από τα «30 Νυχτερινά».
Αργότερα με τις παρέες των γονιών μου πηγαίναμε στις μπουάτ. Εκεί πρωτοακούσαμε τον Βαγγέλη Γερμανό, την Αρλέτα. Η μεγάλη όμως επιρροή ερχόταν μέσα από το σπίτι στις συστηματικές ακροάσεις όπερας και συμφωνικής μουσικής από τον πατέρα μου, που ήταν λάτρης και συλλέκτης δίσκων κλασικής μουσικής. Αυτά όλα τα φαινομενικά άσχετα είδη μουσικής που είχαν λόγο ύπαρξης, στο σπίτι μας συνέθεσαν όλα αυτά που μου άρεσε να ακούω, συν τις επιλογές της μεγαλύτερης αδελφής μου, που άκουγε τότε King Crimson, Beatles και Air Supply!
Και πότε πήρες την απόφαση;
Οι αποφάσεις μέσα μας χρειάζονται και ένα κεντρικό συμβάν! Κάτι που πυροδοτεί όλο αυτό το παζλ μουσικών επιρροών και μετά εστιάζεις σε κάτι. Αυτό μου συνέβη στα Γιάννενα όπου σπούδασα νηπιαγωγός. Εκεί λάτρεψα τα Ηπειρώτικα, τη δημοτική μουσική αλλά και τα παλιά λαϊκά και ρεμπέτικα που ακούγαμε ως φοιτητές στα στέκια μας. Άρχισα να τραγουδάω σε ταβερνάκια και μικρές μουσικές σκηνές. Περιστρεφόμουν με άλλα λόγια συνεχώς γύρω από το τραγούδι. Ξανάρχισα να σπουδάζω μουσική στο Ελληνικό Ωδείο Ιωαννίνων και αποφάσισα να πάω έξω για μεταπτυχιακά συνδυάζοντας την Παιδαγωγική με τη μουσική. Επιστρέφοντας από την Αγγλία στην Ελλάδα ξεκίνησα να σπουδάζω συστηματικά μονωδία και ολοκλήρωσα τις σπουδές μου όταν γέννησα τη δεύτερη κόρη μου. Στην άδεια λοχείας, δηλαδή, πήρα δίπλωμα όπερας.
Στο ότι εστίασες στο παιδικό τραγούδι έπαιξε ρόλο και η μητρότητα;
Τον πρώτο δίσκο μου για παιδιά τον ηχογράφησα όσο ήμουν έγκυος στο πρώτο μας παιδί. Όταν γέννησα την Κατερίνα, η πρώτη ανθοδέσμη στο μαιευτήριο ήταν από τη δισκογραφική μου εταιρεία, την MLK, στις 11 Νοεμβρίου του 2004! Κι έτσι φτάσαμε εδώ! Είκοσι χρόνια τραγούδια για παιδιά!
Ποιά στιγμή της καριέρας σου θεωρείς ιδιαίτερα σημαντική;
Ως συνθέτρια, είναι η συμμετοχή μου στην Μεγάλη ημέρα της ποίησης (με καλλιτεχνικό διευθυντή τον συνθέτη Γιώργο Κουρουπό) τον Μάρτιο του 2014, παρουσιάζοντας αλλά και ερμηνεύοντας τα τραγούδια μου για παιδιά, καθώς και η μεγάλη συναυλία μου για παιδιά (Ιούνιος 2019) στο πλαίσιο του παιδικού φεστιβάλ Bobos Αrt Festival.
Είκοσι χρόνια τραγούδια για παιδιά, λοιπόν, ποιός είναι ο ρόλος του τραγουδιού στην παιδική ηλικία;
Είναι απόλυτα θετικός ο ρόλος που διαδραματίζει το τραγούδι γιατί πρόκειται για κορυφαία συλλογική πράξη. Επίσης τα πολύ μικρά παιδιά μπορούν με το τραγούδι να καταλάβουν πιο εύκολα τα δικαιώματά τους. Για παράδειγμα το τραγούδι «Με το Κόκκινο πού πας», από τον δίσκο μου «Πιάσε ένα βιβλίο!»
Να μιλήσουμε και για τις συναυλίες;
Θα γιορτάσω, λοιπόν, θα γιορτάσουμε μαζί με το κοινό και με τους υπέροχους φίλους μουσικούς τα είκοσι χρόνια που φτιάχνω τραγούδια για μικρούς και μεγάλους, όπως συνηθίζω να λέω, τα Σάββατα 2, 9, 23 και 30 Νοεμβρίου, στην αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 7μμ. Για όλη αυτή τη μουσική διαδρομή, τη μουσική προσφορά στα παιδιά, μαζί μου θα τραγουδήσουν η μέτζο - σοπράνο Ιωάννα Βρακατσέλη, καθώς και οι τενόροι Κώστας Ζαμπούνης και Γιάννης Φίλιας. Έχω την τιμή να συμμετέχουν ανά συναυλία ο Κώστας Θωμαΐδης, η Νένα Βενετσάνου, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης και η Αναστασία Δουλφή με τους Encardia. Είναι μερικοί από τους ερμηνευτές και ερμηνεύτριες που κατά καιρούς συμμετείχαν στους δίσκους μου. Στην τελευταία συναυλία θα συμμετέχουν και τα φετινά μαθητουδάκια μου του Νηπιαγωγείου Rollino. Ακόμα θα έχουμε ένα παιχνιδιάρικο διάλογο με την ηθοποιό Χρύσα Διαμαντοπούλου, προκειμένου να εισάγουμε τα τραγούδια αλλά και να μπορέσω να γνωριστώ καλύτερα με τα παιδιά! Οι μουσικοί της καρδιάς μου που θα είναι μαζί μας είναι οι: Βαγγέλης Ζωγράφος (κοντραμπάσο), Πάνος Κανελλόπουλος (μαντολίνο), Αρετή Κοκκίνου (κιθάρα), Αμαλία Κουντούρη (φλάουτο), Νίκος Πλατύραχος (πιάνο), Βαγγέλης Παπαγεωργίου (ακορντεόν). Η συναυλία είναι για παιδιά από 5 χρονών και άνω και έχει εισιτήριο 8 ευρώ για τα παιδιά και 12 ευρώ για τους ενήλικες.
Σας περιμένουμε!