Στην ΕΕ και τις ΗΠΑ δεν άρεσαν τα εκλογικά αποτελέσματα στη Γεωργία και ως εκ τούτου τα εκλογοδικεία τους αποφάσισαν ότι έγινε νοθεία και μάλιστα με την άμεση ανάμειξη της Μόσχας. Η ανακαταμέτρηση των ψήφων θα γίνει σε 5 εκλογικά κέντρα σε κάθε μία από τις 73 εκλογικές περιφέρειες της χώρας, ή το 14% των εκλογικών κέντρων, και αυτή δεν οφείλεται στις καταγγελίες για νοθεία, αλλά στο νέο εκλογικό νόμο της χώρας που ψηφίστηκε το 2021.
Η αντίδραση της νεοφιλελεύθερης συλλογικής Δύσης στα αποτελέσματα στη Γεωργία απέδειξε ότι δεν φαίνεται να έχει πάρει το μάθημά της από τη βαριά ήττα της στην Ουκρανία και τη μετατροπή των BRICS, παρά τις όποιες αντιφάσεις και διαφορές τους, στην ελπίδα ενός νέο πολυπολικού κόσμου μακριά από τις αυτοκρατορικές πολιτικές των δυτικών. Δεν φαίνεται να χρησίμευσε ούτε η πύρρειος νίκη της συλλογικής Δύσης στο δημοψήφισμα στη γειτονική σχετικά Μολδαβία, με μόλις 10.000 ψήφους διαφορά, ενώ από τους 300.000 περίπου πολίτες με δικαίωμα ψήφου της Υπερδνειστερίας ψήφισαν μόλις 15.000, εκ των οποίων 69% ήταν κατά της ένταξης στην ΕΕ. Η αγαπημένη πρόεδρος των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον Μάγια Σαντού οδηγήθηκε σε έναν ταπεινωτικό δεύτερο γύρο, αφού με το 42,5% δεν έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία. Φταίει όπως πάντα η νοθεία από τη Ρωσία. Το ισχυρίζεται και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Οι υπουργοί Εξωτερικών δεκατριών χωρών της ΕΕ επιμένουν σε κοινό τους κείμενο για «παραβιάσεις της εκλογικής ακεραιότητας» και απειλούν την ευρωπαϊκή πορεία της Γεωργίας παρόλο που ο πρωθυπουργός της Ιρακλί Κομπαχίντζε επανάλαβε πολλές φορές αμέσως μετά τις εκλογές, και μάλιστα μπροστά στον Βίκτορ Όρμπαν, ότι «βασική μας προτεραιότητα σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική είναι φυσικά η ευρωπαϊκή ένταξη», φιλοδοξώντας σε «επανεκκίνηση των σχέσεων» με την ΕΕ με στόχο την πλήρη ένταξη «ως το 2030». Ποιος όμως θυμάται σήμερα ότι ο Κομπαχίντζε ήταν από τους μεγάλους πρωταγωνιστές για την ψήφιση του «ευρωπαϊκού» συντάγματος της Γεωργίας;
Ο «πατριώτης» Όρμπαν στην Τιφλίδα
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός ήταν ο μόνος που αναγνώρισε αμέσως τα αποτελέσματα των εκλογών και τη «συντριπτική νίκη» του Γεωργιανού Ονείρου και έτρεξε στην Τιφλίδα όχι μόνο για να υποσχεθεί στον Κομπαχίντζε την πλήρη στήριξη του για την είσοδο της χώρας του στην ΕΕ, αυτή των «πατριωτών» για να είμαστε πιο ξεκάθαροι, αλλά και για να εξαπολύσει μια άμεση επίθεση εναντίον της φον ντερ Λάιεν και του Βέμπερ.
«Υπάρχει μια ανοικτή συνομωσία εναντίον της Ουγγαρίας που την κατευθύνουν η φον ντελ Λάιεν και ο Μάνφρεντ Βέμπερ, παραδέχθηκαν ότι στόχος τους είναι να αντικαταστήσουν την ουγγρική κυβέρνηση με μια νέα κυβέρνηση «yes men» όπως αυτή που έχει σήμερα η Πολωνία. Δεν θα το επιτρέψουμε», τόνισε ο Όρμπαν. Η αναφορά στην Πολωνία του Ντόναλντ Τουσκ δεν είναι τυχαία, γιατί θα αναλάβει τον Ιανουάριο την εξάμηνη ευρωπαϊκή προεδρία. «Η κυβέρνηση της Γεωργίας εκλέγεται από το λαό και όχι από την ΕΕ. Οι εκλογές ήταν ελεύθερες και δημοκρατικές», συνέχισε ο Όρμπαν, εκτιμώντας ότι χάρις στη νίκη του Γεωργιανού Ονείρου «η Γεωργία επέλεξε να μη γίνει μια άλλη Ουκρανία. Τώρα είσαστε και εσείς με το μέρος της ειρήνης, όπως η Ουγγαρία». Γιατί στην ξεπεσμένη Ευρώπη του 21ου αιώνα η ακροδεξιά των Όρμπαν μονοπωλεί πλέον την «ειρήνη» και η δεξιά, οι σοσιαλδημοκράτες, οι πράσινοι και ένα τμήμα της αριστεράς την οικονομία του πολέμου και το θάνατο. Μετά το Κίεβο και τη Μόσχα ο «ειρηνοποιός» Όρμπαν έβαλε την ακροδεξιά σφραγίδα του και στην Τιφλίδα.
Αντιδράσεις Βρυξελλών
Ο Βίκτορ Όρμπαν «δεν εκπροσωπεί την ΕΕ», προειδοποίησε ο Ζοζέπ Μπορέλ. «Ο ασκών χρέη προέδρου της Ένωσης δεν έχει αρμοδιότητες αναφορικά με την εξωτερική πολιτική» της ΕΕ, συμπλήρωσε ο Μπορέλ στην ισπανική RTVE. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δεν είχε τον παραμικρό ενδοιασμό να διαγνώσει «παρατυπίες» στις εκλογές και να απειλήσει εκ νέου τη Γεωργία όταν θα τεθεί το θέμα της στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Νοεμβρίου στη Βουδαπέστη υπό την προεδρία του Όρμπαν. Ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα έχει στο μενού του τις συνταγές του Μάριο Ντράγκι για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.
Η κοινή δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ Μπορέλ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγκάστηκε πάντως να παραδεχθεί ότι «σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ευρήματα και τα συμπεράσματα της Διεθνούς Αποστολής Παρατήρησης Εκλογών, υπό την ηγεσία του Γραφείου του ΟΑΣΕ για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΓΔΔΑΔ), η ημέρα των εκλογών ήταν γενικά καλά οργανωμένη από διαδικαστική άποψη και διοικήθηκε με εύρυθμο τρόπο, αλλά χαρακτηρίστηκε από ένα τεταμένο περιβάλλον, με συχνούς συμβιβασμούς στο απόρρητο της ψηφοφορίας και αρκετές διαδικαστικές ασυνέπειες, καθώς και αναφορές για εκφοβισμό και πίεση στους ψηφοφόρους που επηρέασαν αρνητικά την εμπιστοσύνη του κοινού στη διαδικασία».
Η πρόεδρος του νέου Μαϊντάν
Η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Νίνο Ζουραμπισβίλι, που έχει μόνο εθιμοτυπικές αρμοδιότητες, αφού συμμετείχε ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία προσπαθώντας να ενώσει την αντιπολίτευση, κατήγγειλε τη νοθεία όταν κέρδισαν οι πολιτικοί της αντίπαλοι και οδηγεί με τους πύρινους λόγους της τις συγκεντρώσεις του νέου Μαϊντάν της Τιφλίδας, αρνήθηκε την Πέμπτη να καταθέσει στη Γενική Εισαγγελία στοιχεία που να αποδεικνύουν την εκλογική νοθεία και ζητά επίμονα την επανάληψη των εκλογών με διεθνή προστασία.
Όταν ρωτήθηκε ποια στοιχεία υπάρχουν για τη νοθεία, η πρόεδρος απάντησε ότι «είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί πλήρως, μέχρι τέλους», σίγουρη όμως ότι «τις εκλογές τις έκλεψαν». Υπάρχει κάποια «αριθμητική απόδειξη», πρόσθεσε, αλλά σε κάθε περίπτωση «η πραγματική απόδειξη είναι στους δρόμους», με τις διαμαρτυρίες που παρότρυνε η ίδια και υποστηρίζει ότι φθάνουν στα 20.000 άτομα. Διαδηλώσεις που δείχνουν «το αίσθημα του γεωργιανού πληθυσμού, που δεν θέλει να του κλέψουν το μέλλον», συμπλήρωσε η πρόεδρος της Γεωργίας, εκτιμώντας ότι «είναι πολύ δύσκολο να κατηγορήσεις μια κυβέρνηση», «αλλά η μεθοδολογία, ήταν ρωσική».
Αυτή τη στιγμή η αντιπολίτευση προσανατολίζεται στο μποϋκοτάζ του κοινοβουλίου, γιατί για την έναρξη της θητείας της νέας βουλής δεν χρειάζεται μόνο η πλειοψηφία των 76 εκ των 170 μελών του, αλλά και τα δύο τρίτα, 100 από τους 150 βουλευτές του, για να το αναγνωρίσουν ως νομοθετικό σώμα. Το Γεωργιανό Όνειρο έχει 89 βουλευτές.
Ακροδεξιά ατζέντα
Ο νόμος του Κομπαχίντζε για τις ξένες ΜΚΟ περισσότερο από «ρωσικός νόμος», μοιάζει να αποτελεί τμήμα της προπαγάνδας με την οποία ανέβηκε ο Όρμπαν και ο Τραμπ στην εξουσία, της πολιτικής που υιοθέτησε ο Σαλβίνι και ακολουθεί σήμερα η Μελόνι. Ο Όρμπαν βρέθηκε στην Τιφλίδα γιατί ο Κομπαχίντζε υπερασπίζεται την οικογένεια εναντίον της όποιας διαφορετικότητας, την Ορθόδοξη Εκκλησία και τον χριστιανισμό, στρέφεται κατά των ΛΟΑΤΚΙ, γιατί ανήκει στην κοινωνική ανθρωπογεωγραφία της ακροδεξιάς.
Με αυτή την ακραία συντηρητική πολιτική το Γεωργιανό Όνειρο του Κομπαχίντζε κατάφερε να φθάσει σε πολλές αγροτικές περιοχές στο 90%, όχι γιατί είναι ενδοτικό έναντι της Μόσχας στην Νότια Οσσετία και την Αμπχαζία, ή της παρουσίας ρωσικών δυνάμεων, αλλά γιατί ακολουθεί την ατζέντα του Τραμπ, του Όρμπαν, της Μελόνι, της Λε Πεν, του AfD και των άλλων ακροδεξιών ανθρωποφοβικών μορφωμάτων, που σε πολλά πράγματα ταυτίζονται με τους «πατριώτες» της Μόσχας, πέρα από τα όποια γεωστρατηγικά συμφέροντα. Για να μην αναφερθούμε στους «πατριώτες» που φιλοδοξούν να κερδίσουν τους νεοφιλελεύθερους και στις ΗΠΑ και να επιστρέψουν σε λίγες ημέρες στο Λευκό Οίκο.